Nowy uzytkownik FS C550 - pierwsze kroki

• 2 Odpowiedzi
  • 573 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 25, 2007, 11:05:11 »
Witam szanownych club'owiczow,

Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem FS C550 z zew. GPS'em. Jako iz jest to moj pierwszy palmtop a instrukcje dostarczanew pudelku nie sa zbyt pomocne w pierwsyzm godzinach uzytkowania mialem kilka tzw. zagwozdek. Z pomoca tego forum udalo mi sie czesc z nich rozwiazac ale ciagle kilka z nich zostalo (zob. ponizej). Bylbym wdzieczny za porady bardziej doswiadczonych uzytkownikow.

1. Hard reset - Secure Lock
Jako iz kupilem uzywany sprzecik, chcialbym zrobic HR aby wyczyscic system. Po przeczytaniu wielu watkow odnosnie pulapki pod tytulem: Secure Lock, chcialbym sie upewnic, ze mnie to nie spotka. Czy jesli w start->settings->system->'Secure Lock' opcja 'Theft Protection' NIE jest zaptaszkowana znaczy to iz na moim PDA nie jest zalozone haslo i moge bez obaw dokonac HR?

2. Hard reset - programy
Czy po zrobieniu HR bede mial tyko czysty Win czy rowniez standardowe programy np.: Excel, Word, ActiveSync, etc?

3. Kolejnosc instlacji/ustawien po HR
Czy jest jakas najbardziej optymalna kolejnosc instalowania/'robienia ustawien' po zrobieniu HR dla najlepszego dzilania systemu. Chodzi mi tutaj o:
- nakladki na system (np.: "SPB Pocket Plus")
- ustawienia WiFi
- ustawienia BT
- Soft do nawigacji
- inny soft

4. HR - E2C
Czytalem wiele opini aby nie uzywac E2C ale rowniez ktos z forumowiczow napisal iz ostatnio FS wypuscil update do tego programu po ktorym problemy znikaja. Jesli ktos kozysta z E2C (po update) bylbym wdziczny za opinie czy dziala ok i czy warto go uzywac.

5. Folia ochronna na ekran
Nie jestem pewien czy moj poprzednik zalozyl folie ochronna na ekran. Wydaje mi sie ze ja mam (przy dotykaniu rysikiem w erkan najpierw "uderzam" w cienka powloke i dopiero po jej docisnienciu we wlasciwy ekran). Czy to folia ochronna? Jak moge sprawdzic obecnosc foli ochronnej?

Przepraszam za dlugi post ale staralem sie skonsolidowac w nim wszystkie pytania, co do ktorych nie znalazlem odpowiedzi na forum. Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam
Cz.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 25, 2007, 11:35:21 »
1. Zgadza się.
2. Mobile Excel, Mobile Word (i cała reszta) są niejako wbudowane w WM5.0, więc po HR będą zainstalowane.
3. Generalnie nie zwracałem na to jakiejś szczególnej uwagi. Problemów większych nie było.
4. E2C - nie tykać pod żadnym pozorem!!!
5. Tak działają wszystkie ekrany dotykowe w pocketach. Dociskasz folię zamykając obwód, po czym elektronika interpretuje to odpowiednio. Folie ochronne są zaokrąglone na rogach, przy czym promień zaokrąglenia wynosi na moje oko 0,5mm. Dlatego najlepiej zobaczyć w rogu czy masz folie. Nie wiem jak Ci opisać czego dokładnie szukać... Wygląda jak... folia na ekranie ;)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2007, 11:46:56 »
Ad. 2 - będą wszystkie programy dołączane przez Microsoft jako składnik systemu (Pocket Word, Pocket Excel, Pocket Outlook, itd.) oraz te dołączane dodatkowo przez producenta palmtopa (kiedyś był to np. FSC Backup, E2C, itp.)

Ad. 3 - kiedyś producenci nakładek językowych (np. LEng) zalecali ich instalację na "goły" system. Co do innych programów i ustawień to chyba bez znaczenia...

Ad. 5 - matryca dotykowa też jest folią (dlatego się rysuje), tak więc zapewne to z nią masz do czynienia... Folię ochronną można poznać po tym, że z reguły jest troszkę mniejsza od ekranu i widać jej krawędzie - po prostu dokładnie się przyjrzyj przy dobrym oświetleniu brzegom wyświetlacza. Czasem też widać jakieś drobne pęcherzyki powietrza lub kurz, który dostał się pod folię podczas jej zakładania...
Pozdrawiam,
biblo