Nowy posiadacz N560 - 2 pytanka, prosze o pomoc

• 28 Odpowiedzi
  • 2353 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
« dnia: Lipiec 15, 2006, 18:40:22 »
Siemka wszystkim.

Wreszcie się udało, stałem się szczęśliwym posiadaczem N560 :) Mimo, iż dostawa jest z lipca to ROM jest taki sam. Nie miałem jeszcze okazji potestować tego o czym mówi się najwięcej - GPS-a.

Bardzo wszystkim dziękuję za wszelkie wypowiedzi i rady przybliżające mnie do zakupu tego modelu. Faktycznie jest wart ceny i jak narazie nie widze wad.

Mam jednak na początek dwa pytania, bardzo lakoniczne, ale mam nadzieje że ktoś mi pomoże:

1) Jak zawsze w naszym kraju musiałem być w pewien sposób oszukany i dostałem palmtopa z wystawy. Nikt mi o tym przez telefon nie powiedział. Podobno stał tam tylko dwa dni, wyglada na nowy i nie używany, więc nie prostestowałem. Ku memu zdziwieniu gdy wróciłem do domu, zanim zajrzałem do instrukcji to go włączyłem. Pocket sięwłączył, nic dziwnego. Dopiero po chwili dotarło do mnie ze przeciec bateria miala byc osobno, ze mial bycc hard reset. Okazalo sie jednak sie ze bateria jest już włożona i palmtop ma skalibrowany ekranik = ktoś go wczesniej oglądał, testował?

Moje pytanie - w instrukcji napisane jest aby przed 1 właczeniem ładowac go 12h. Mój po włączeniu był naładowany w 60% , wiec rozładowałem go i teraz ładuje te 12h. Dobrze robię? Czy to już nie ma sensu i i tak akumulatorek przez brak tego ładowania został postarzony o pare cykli? Looxik sie juz nałądował, swieci sie diodka czerwona wiec moze juz nie ma sensu go trzymac 12h bo to i tak nic nie da?

2) Szukałem troszke na forum, ale pewnie za mało - nie macie jakiegoś mini how-to jak sie obchodzic z PDA, tj miedzy innymi jak instalowac programy etc. Nigdy nie miałem takiego urządzenia i troche się jeszcze gubię. Nie wiem np jak zainstalować pocket gadu czy  BetaPlayer.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.

PS.... W wolnej chwili, w ramach wdziecznosci za uzyskaną tu pomoc postaram się napisac jakąś recenzję zwykłęgo końcowego użytkownika na temat tego modelu. Myślę jednak, że zanim to zrobie muszę go troche poużywać. Narazie czekam na BRANDO i nie zrywam tej fabryczne (pisze sie po niej fatalnie :P)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2006, 18:42:25 »
przeczytaj na poczatek dzial dla poczatkujacych

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2006, 19:07:29 »
Ok, pytanie nr 2 jest nieaktualne :) Czekam na jakąś wypowiedz w sprawie nr. 1 bo looxix siedzi w kołysce juz z 6h i nei wiem czy go dalej tam trzymac ;)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2006, 19:10:00 »
skoro już był włączany to nie ma porzeby, zresztą częste doładowywanie dobrze robi bateriom w PDA

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2006, 20:39:23 »
Jeszcze kilka pytań:

1) MobileGadu lub PocketGadu w wersji W2003SE zainstaluje i bedzie dzialac na WM5.0? Nie widze wersji gadu na ten system...

2) Po zainstalowaniu SBP Pocket Plus na górze mam taki dziwny pasek, wysokosci kilku pikseli, nachodzi mi na pasek z napisem "Start". To normalne?

3) jak usunąć utworzone konto pocztowe? zrobiłem przez przypadek dwa i dla porzadku i spokoju chciałbym jedno usunac.

Z góry dzięki, pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 16, 2006, 12:23:57 »
Cytat: "matis"
Jeszcze kilka pytań:

1) MobileGadu lub PocketGadu w wersji W2003SE zainstaluje i bedzie dzialac na WM5.0? Nie widze wersji gadu na ten system...

2) Po zainstalowaniu SBP Pocket Plus na górze mam taki dziwny pasek, wysokosci kilku pikseli, nachodzi mi na pasek z napisem "Start". To normalne?

3) jak usunąć utworzone konto pocztowe? zrobiłem przez przypadek dwa i dla porzadku i spokoju chciałbym jedno usunac.

Ad1. Ja zainstalowałem MobileGadu i działa :)

Ad2. te kreski to stan naładowania Twojej baterii, możesz w ustawieniach spb ustawic ich "grubość"

Ad3. Programy --> Messaging --> Menu --> Narzędzia --> Opcje

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 16, 2006, 12:51:07 »
Cytat: "marcinl"
skoro już był włączany to nie ma porzeby, zresztą częste doładowywanie dobrze robi bateriom w PDA

ZNOWUŻ te pierdoły  ]:>

Żadnym AKUMULATOROM nie robi dobrze częste doładowywanie !!!!

zaś ŻADNYCH baterii nie wolno ładować !!! (bo wybuchną)

:LOL te nieuki

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 16, 2006, 13:31:51 »
Cytat: "b98"

ZNOWUŻ te pierdoły  ]:>

Żadnym AKUMULATOROM nie robi dobrze częste doładowywanie !!!!

zaś ŻADNYCH baterii nie wolno ładować !!! (bo wybuchną)

:LOL te nieuki

temat był poruszany na forum wielokrotnie, poszukaj
baterie w PDA (czy też akumulatory, ojejku :!: ale błąd zrobiłem PDA nie ma baterii tylko akumulator :!: daj na luz człowieku) nie są takie jak w komórkach gdzie najlepiej każdorazowo wycyckać je do zera i dopiero w ładowarkę :!:, jeśli tak bedziesz traktował akku w PDA długo nie pożyje...
częste ładowanie akku w PDA jest najlepszym rozwiązaniem

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 16, 2006, 14:41:03 »
A w temacie baterii. BATERIA - to inaczej ZESTAW ogniw. Kazdy akumulator jest baterią.. choc nie kazda bateria jest akumulatorem.
W mojej firmie uzywa sie nawet BATERII AKUMULATOROW :) no ale to juz inna bajka (chodzi o 2 zestawy akumulatorow (kazdy zestaw sklada sie z baterii ogniw :) ))
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 16, 2006, 15:31:58 »
nie są takie jak w komórkach gdzie najlepiej każdorazowo wycyckać je do zera i dopiero w ładowarkę :!:, jeśli tak bedziesz traktował akku w PDA długo nie pożyje...
częste ładowanie akku w PDA jest najlepszym rozwiązaniem

to baaaaaaaaaaaaaardzo dziwne aby aku Li-Ion albo Li-Polymer były inne w PDA niż w komóracha - znaczy są jakie ? lepsze ? gorsze ? z kosmosu ?

jak często podładowujesz to zmniejszasz sobie życie i ilość cykli ładowania moim zdaniem - jeśli jest inaczej proszę linka do godnego zaufania żródła

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 16, 2006, 16:14:02 »
haha - tego się obawiałem - mało wiarygodne źródło niestety i dyskusja bez jasnych wniosków końcowych

wynika JASNO, że częste ładowanie w tym drugim źródle , które podałeś jest zalecane TYLKo i WYŁĄCZNIE jako obrona przed zbytnim rozładowaniem - i w sumie ja UWAŻAM te informacje z naszej strony (pdaclub) za MYLNE i nieprecyzyjne

zaawansowane aku nie lubi głębokiego rozładowania ALE co to znaczy bo moim zdaniem głębokie rozładowanie to np. 5-10% góra

czyli jeśli ładujemy powyżej 10% rozładowania to częste ładowanie MIJA się z celem  - KAŻDE aku, które dotychczas wymyślono (za wyjątkiem technologii kosmicznych - bo nie wiem co tam w NASA na dniach zdziałali) ma określoną ilość cykli ładowania i każde ładowanie CHOĆ CZĘŚCIOWE tę ilość pozostałą zmniejsza

howgh :LOL

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 16, 2006, 16:21:58 »
Cytat: "mrnikt"
A w temacie baterii. BATERIA - to inaczej ZESTAW ogniw. Kazdy akumulator jest baterią.. choc nie kazda bateria jest akumulatorem.

RACJA czyli w naszych PDA siedzą ładowalne baterie CZYLI aku
nazywać je bateriami można na straganie

Cytat: "mrnikt"

W mojej firmie uzywa sie nawet BATERII AKUMULATOROW :) no ale to juz inna bajka (chodzi o 2 zestawy akumulatorow (kazdy zestaw sklada sie z baterii ogniw :) ))

nie ma nic do rzeczy
przez Baterię Aku rozumie się ZESTAW aku a słowo bateria jest tu w kontekście Zestaw a nie bateria bo bateria

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 16, 2006, 16:56:06 »
KAŻDE aku, które dotychczas wymyślono ma określoną ilość cykli ładowania i każde ładowanie CHOĆ CZĘŚCIOWE tę ilość pozostałą zmniejsza

a jaka jest m/w ta okreslona ilość cykli ładowania :?:
kilka tysięcy, kilkanaście tysięcy :?:
no to jeśli tak będziemy ładowali to nam PDA wystarczy na kilkadziesiąt lat...

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 16, 2006, 17:22:13 »

a jaka jest m/w ta okreslona ilość cykli ładowania :?:
kilka tysięcy, kilkanaście tysięcy :?:
no to jeśli tak będziemy ładowali to nam PDA wystarczy na kilkadziesiąt lat...

hehe kilkanaście tysięcy ale dzielić przez te kilkanaście  :lol
Żywotność akumulatorów Li-Ion wynosi DO 800 cykli ładowania

jak będziesz ciągle doładowywał bez potrzeby to po roku załatwisz baterię góra (jak w komórkach) - istotnie nie twierdzę bo po roku będziesz może miał nową zabawkę

acha, gwoli głębokiego rozładowania to pewno jest to poniżej 2-5% i niżej - głębokie rozładowanie to rozładowanie poniżej eksploatacyjnego rozładowania

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 16, 2006, 20:01:19 »
Bardzo dziękuję za wszystkie posty !

Co do akumulatorów. Zgodnie z wikipedią: tutaj wygląda na to, że jednak należy je często doładowywać.

Może zrobimy oddzielny wątek, albo znajdziemy fachowe źródło wiedzy i wreszcie dojdziemy do jakiegoś KOŃCOWEGO wniosku? Ja jako nowy user wiem, że coś takiego by się przydało bo z dotychczasowych wątków niestety chyba nic nie wynika...

Z innej beki: Testowałem dziś GPS i AutoMapę === REWELACJA ! :)
Pierwszy fix GPS trwał jakies 2-3 min. Teraz gdy właczam automape fixa łapię w niecałe 10 sekund. Dodam, że mój N560 pochodzi z lipca, niby z nowej dostawy ale versja ROM-u jest taka jak wszystkich poprzednich.
W wolnej chwili, czyli w kilka wieczorów tego tygodnia postaram się napisać w miarę obszerną recenzję i relację z zakupu tego palma. Myślę że przyda się nowym userom, zwłaszcza że model ten jest naprawde fanstastyczny.

PS MobileGadu działa, dzięki :)

Pozdrawiam!!

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 16, 2006, 21:12:27 »

Żywotność akumulatorów Li-Ion wynosi DO 800 cykli ładowania

skąd Ty to wytrzasnąłeś :?:
poza tym chodzi o pełne cykle :!: od minimum do 100%, doładowywanie to co innego ;)

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 16, 2006, 21:26:26 »
z netu i jest to prawda

choć oczywiście pół ładowania + 1/4 ładowania +1/4 ładowania = to się dopiero równa cały cykl

tak więc ładować w miarę często można ale nadal nie sądzę aby było lepiej je często podładowywać zamiast rzadziej a dobrze
należy tylko dbać o ruch w interesie - zaleca się aby raz w miesiącu coś podziałać i potem podładować
zaś Li-Ion nie lubi być naładowanie na maxa tylko optymalne jest 3,8V czyli coś 80/70% - ja nie będę często podładowywał

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 16, 2006, 21:27:54 »
ja Cię nie namawiam do czestego ładowania, jeśli uważasz, że to szkodzi...
pozdrawiam i
EOT (z mojej strony)

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 17, 2006, 09:17:47 »
Dla mnie nowy sprzet to taki ktory jest w zalakowanym fabrycznie pudelku. Jesli pudelko zostalo wczesniej otwarte- nie kupuje, bez wzgledu na to jaką bajkę serwuje mi sprzedawca (przeciez mogl na tym looxie przejechac sobie calą europe a po powrocie z podrozy Hard Reset i "do zyda". Jaka masz pewnosc ze sprzet byl uzywany 1 godz czy 3 tygodnie ? Zadnej ! )

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 17, 2006, 10:31:59 »
Wiem , niestety :/ Jak narazie wwszystko jest w najlepszym porządku, a ilość dostepnych na rynku modeli N560 jest tak mała, że gdy usłyszałem, że mają ostatn ina stanie to go wziąłem bez wahania.

Mimo to, akumulatorek mój chyba nie jest zbyt nowy :( 20 minutowa zabawa na gg z włczonym WiFi i backlightem 3/10 powoduje że poziom baterii spada do 83%, chyba troche za dużo ? :/

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 17, 2006, 11:05:48 »
WiFi bardzo dużo zużywa  ;)

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 31, 2006, 01:52:59 »
Cytat: "matis"
Bardzo dziękuję za wszystkie posty !

Co do akumulatorów. Zgodnie z wikipedią: tutaj wygląda na to, że jednak należy je często doładowywać.

Wikipedia jest tworzona przez internautów i informacje tam zawarte nie zawsze są do końca prawdziwe.

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 31, 2006, 10:03:43 »
No to podaj własne zdanie, a nie krytyuj wikipedii :)

*

Offline [POOH]Team_Player

• 1564
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 31, 2006, 11:59:47 »
w ogniwach litowo-jonowych nie wystepuje efekt pamieci, wiec MOZNA (nie trzeba) je ladowac bez wzgledu na stopien ich rozladowania, b98, czy mozesz podac swoje godne zaufania zrodlo informacji? na necie info o tych 800 cyklach wystepuje na kilku powiazanych ze soba stronach i jest powielone na kilku forach
nawet gdybysmy ladowali swoje pda raz dziennie to 800 cykli straczy na ponad 2 lata, ja wole wydac raz na dwa lata te 200zl na nowa baterie i miec ciagle naladowaneogo pda (szczegolnie, ze mam looxa 720 i win 2003)

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 31, 2006, 12:11:05 »
wieczorem albo jutro bo nie mam czasu, tu się pracuje :lol

bardzo ładny hmmm ten jak się mówi avatarek :lol
taki kuszący i hmmmm ... ponętny :)))))

*

Offline [POOH]Team_Player

• 1564
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 31, 2006, 15:18:50 »
ok, w takim razie czekam na owe sprawdzone informacje :)

(ta pani to aishwarya rai, jedna z najpiekniejszych hinduskich aktorek :) )

*

tomi-wawa

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 06, 2006, 18:08:48 »
a ja mam klopot z dyktafonem, nie dziala mi mikrofon.
po zakonczebniu nagrywania - odtwarzam nagrany dzwiek i jest tylko szum

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 06, 2006, 19:23:05 »
w settingach wyreguluj poziom nagrywania