Nie dziala GPS w N560-Pomocy

• 4 Odpowiedzi
  • 972 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 23, 2006, 15:34:21 »
Kupilem wczoraj nowiutki Loox N560 i jest cos nie tak z GPS. W programie  VisualGPSce jaki zainstalowalem mam Fix not avaitalbe. Czytalem juz o tym problemie ale zanim oddam nowy palm do naprawy mam kilka pytan aby nie miec watpliwosci. Jezeli chodzi i GPS Settings. Jaki port powinien byc ustawiony prawidlowo jako GPS program port a jaki hardware port. Baund rate 9600? Opcja 'Manage GPS automatically' zaznaczona czy odznaczona? IRDA mam wylaczona. W GPSLocator mi wywala, ze GPS COM port can't be opened.Probowalem juz kilku ustawien ale nie wiem jakie sa prawidlowe. Jesli chodzi o AutoMape czy nalezy zaznaczyc 'Uruchom GPS po starcie' oraz czy zaznaczyc 'Rozpoznaj GPS' a jesli nie jaki port powinien byc wlasciwy? Bardzo prosze o pomoc. Jak bede wiedzial, ze ustawienia sa na pewno prawidlowe bede mial pewnosc, ze chodzi o uszkodzenie urzadzenia. Przy okazji mam pytanie czy jezeli zakupilem palma droga wysylkowa przez internet z firmy i mam fakture vat, rachunek i gwarancje, a zakup byl 3 dni temu to czy mam oddac go do naprawy czy przysluguje mi mozliwosc zwrotu do sprzedawcy?

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2006, 17:51:41 »
Witam,

Miałem bardzo podobny problem i spędziłem sporo czasu nad próbą konfiguracji.

Sugeruje zrobić HardReset urzadzenia, aby przywrócić wszystkie Defaultowe ustawienia.

Potem w Ustawieniach GPS w zakładce Programs ustawić COM9, w zakładce Hardware COM8 i Boud rate na 9600 a w zakładce Access zaznaczyć pole Manager GPS automatically.

Przyznam szczerze, walczyłem z tym kilka razy. Ustawienie dostępność dla programów na innych portach COM niż 9 nie przynosiło wielkich efektów.

Jeśli za pierwszym razem nie zadziała to spróbuj jeszcze raz. Przyznam że urządzenie choć bardzo fajne, czasami nie chce się przekonfigurować jeśli wcześniej zostało błędnie skonfigurowane.

Jeśli będziesz szukał sygnały to postaraj się wyjść na świeże powietrze, ponieważ bez silnego sygnału system potrafił się powiesić przy próbach zmiany konfiguracji i znalezienia sygnału.

Ogólnie rzecz ujmując to dziwne że w tak zaawansowanym urządzeniu trzeba tak strasznie kombinować aby zmusić go do pracy.

Mam nadzieje że uporasz się z problemem.

LEX

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2006, 19:35:19 »
Troche pozno pisze, ale...
W ustawieniach ogolnych GPSu ustaw program port - none, hardware port - 8, reszte zostaw w spokoju. Przy korzystaniu z GPS odznacz w ustawieniu podczerwieni pozycje receive bla bla bla :) To dziala :D

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2006, 15:08:29 »
Potwierdzam, też miałem z tym problem, zmieniłem port na com8 oraz liczbę bitów na 9600 i...... poszło aż miło :-))
pozdrawiam
Bungy

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2006, 22:04:53 »
Zawszwe dziwia mnie i zarazem zastanawiaja wciaz cyklicznie powracajace temety - tak jak te. Czy naprawde tak trudno zobaczyc w historie? Widac ze najprawdopodobniej latwiej zadac kilka pytan i czekac niech ktos tam (jakis frajer) odwali robote a samemu sie poczeka co?

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=270387#270387
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=325228#325228
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=282278#282278
itd...