N560 - znów nowicjusz, proszę o informacje

• 18 Odpowiedzi
  • 2392 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 02, 2006, 21:19:18 »
Tak czytam to forum i ku czasami czuję się zaniepokojony tym, że nie bardzo rozumiem o czym tak naprawdę jest mowa, ale to nic mam nadzieję, że w miarę czasu mgła opadnie ;-)

Moje kilka pytań to :

1. Czy po zakupie mogę (powinienem ?) a jeżeli tak to jakim softem zrobić obraz tego co mam na palmtopie, tak żeby w dowolnym momencie jak zrobię na nim śmietnik usunąć wszystko i postawić system jeszcze raz.
2. O jakich punktach jest mowa kiedy ludziska kupują za nie programy ?
3. Czy muszę się gdzieś rejestrować, żeby odpalić wszystkie programy (jak to jest z tym WiFi i jakimiś E2C i E2P) ?
4. Czy jest soft bezpłatny do tego typu sprzętu typu freeware, czy za każdy program typu do backupu danych trzeba płacić ?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2006, 21:38:21 »
A może by  tak -> kacik dla początkujących . Funkcja SZUKAJ - to taki duży guzik u góry . Tego typu posty powalają , nie wnoszą nic nowego a zaśmiecają klub :wkurzony:
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2006, 22:05:51 »
Cytat: "jas_pik"
A może by  tak -> kacik dla początkujących . Funkcja SZUKAJ - to taki duży guzik u góry . Tego typu posty powalają , nie wnoszą nic nowego a zaśmiecają klub :wkurzony:

Trzeba było się powstrzymać, śmietnik byłby jeszcze mniejszy.
Na forum spędziłem "nieprzyzwoicie" dużo czasu, i przeczytałem już setki postów ...
P.S. nie "kącik" tylko "dział", tam rzeczywiście nie byłem, idę.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2006, 08:47:13 »
Skoro w WM5 dane umieszczane sa w pamięci FLASH a nie RAM, to wynika z tego, że do odtworzenia systemu z dnia zakupu trzeba N560 poddać operacji flashowania. Na stronach FS nie znalazłem obrazu WM5 dla N560, jest wersja próbna E2C. Można ten obraz gdzieś znaleźć/kupić ?
Czy program do flashowania jest taki sam do wszystkich palmów ?
I zatem pojawia się ponownie pierwsze wcześniej zadane pytanie...

a zresztą co się będę produkował przecież i tak zaraz pewnie znajdzie się jakiś mądry wkurzony, w d.....  :wkurzony:

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2006, 09:43:24 »
Cytat: "LeszekK"
a zresztą co się będę produkował przecież i tak zaraz pewnie znajdzie się jakiś mądry wkurzony, w d.....  :wkurzony:

Przede wszystkim to się troche uspokój, bo każdy tutaj pomagająć innym robi to społecznie i wykazuje dobrą wolę - wypadałoby się przez to wstrzymać od takich komentarzy...

[..] do odtworzenia systemu z dnia zakupu trzeba N560 poddać operacji flashowania.

O ile dobrze Cię zrozumiałem to do przywrócenia Loox-a do stanu w jakim był podczas zakupu czyli do przywrócenia ustawień fabrycznych używa się czegoś co nazywamy hard-resetem. Jak zrobić hard-reset w N560? Było na forum już dużo o tym, ale przypomnę:

Wciskasz Power, trzymając power wciskasz kalendarz, następnie trzymając wciśnięte oba w/w przyciski wciskasz rysikiem czpingiel od soft-resetu i czekasz aż pocket się włączy i pokaże Ci się logo powitalne WM5.0 z napisem "Tap here....". Potem kalibaracja ekranu i masz nowy system.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2006, 12:20:11 »
Dziekuję za informację.
Słyszałem o HR ale nie wiedziałem, że "stawia" na nowo system skoro część instalowanych rzeczy siedzi we Flashu (nazywanym ROM-em).

Czy na pewno tak jest?????
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 03, 2006, 16:53:25 »
Cytat: "matis"

Przede wszystkim to się troche uspokój, bo każdy tutaj pomagająć innym robi to społecznie i wykazuje dobrą wolę - wypadałoby się przez to wstrzymać od takich komentarzy...

[..] do odtworzenia systemu z dnia zakupu trzeba N560 poddać operacji flashowania.

O ile dobrze Cię zrozumiałem to do przywrócenia Loox-a do stanu w jakim był podczas zakupu czyli do przywrócenia ustawień fabrycznych używa się czegoś co nazywamy hard-resetem. Jak zrobić hard-reset w N560? Było na forum już dużo o tym, ale przypomnę:

Wciskasz Power, trzymając power wciskasz kalendarz, następnie trzymając wciśnięte oba w/w przyciski wciskasz rysikiem czpingiel od soft-resetu i czekasz aż pocket się włączy i pokaże Ci się logo powitalne WM5.0 z napisem "Tap here....". Potem kalibaracja ekranu i masz nowy system.

>>>> czy na pewno najpierw Power potem kalendarz itd jak podałeś..

Instrukcja fabryczna dla Loox N na 20-stronie
Przywracanie ustawień fabrycznych podaje:

""""" cytuję
►   Jednocześnie naciśnij i przytrzymaj przycisk wstrzymania/wznowienia (1) oraz przycisk aplikacji Calendar (2).
►   Wsuń końcówkę rysika w otwór zawierający przycisk resetowania programowego (3) i krótko naciśnij. Jednocześnie przez kilka sekund trzymaj naciśnięte przyciski wstrzymania/wznowienia i aplikacji Calendar.
Procedura przywracania ustawień fabrycznych może potrwać kilka minut. Po jej zakończeniu zostanie wyemitowany dźwięk. Postępuj zgodnie z dalszymi instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
    Przy przywracaniu ustawień fabrycznych komputera kieszonkowego akumulator zostanie odłączony, co spowoduje utratę zawartości pamięci RAM. Oznacza to, że wszystkie dane (dokumenty, dodatkowe zainstalowane programy, ustawienia osobiste), które nie zostały zapisane gdzie indziej, zostaną utracone. Dlatego należy regularnie tworzyć kopie zapasowe danych (na kartach pamięci, za pomocą programu FSC Backup).Jeśli zostało ustawione hasło dostępu za pomocą programu FSC Password, skonfigurowane jako trwałe, to po przywróceniu ustawień fabrycznych komputer nadal będzie chroniony tym hasłem.""""""""
koniec cytatu

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2006, 22:04:38 »
Być może. Był kiedyś post o tym jak robić HR i tego się trzymałem. Robiłem HR już dwa razy wg. tego co powiedziałem i zadziałało, ale pewnie nie ma to znaczenie czy jednoczeście wciśniemy czy najpierw power a potem Calendar.

Co do instrukcji - masz ją w formie elektronicznej? Mógłbyś podesłać na matis85{malpka}poczta.onet.pl lub ewentualnie gdzieś ją wystawić.

Może taka mała prośba do administratorów - gdyby można było podesłaną przez kogoś instrukcję do N560 wystawić na pdaclub, myślę że wielu osobm by się przydała. Z góy thx.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 04, 2006, 08:54:56 »
Czy ten akapit w którym jest mowa o utacie danych dotyczy również WM5 ? Gdzieś tu wyczytałem, że WM5 wykorzystuje RAM tylko jako pamięć operacyjną, co rozumiem, że po wyłączeniu N560 dane są zachowywane w pamięci nieulotnej. Mógłby mnie ktos uświadomić jak to jest z wykorzystaniem tych pamięci : co we Flashu co w Ram-ie a co karcie pamięci ?
Gdzie instalują się programy np. Automapa ?
(Automapa do Romu a mapy do karty SD ?)
Gdzie znajdzie się edytowany dokument Excela jak zamknę aplikację ?
Czy jeżeli przeciągam program do paska Start to zostanie umieszczony we Flashu (nazywanym ROM-em) ?

mam nadzieję, że nie  :| za dużo  ;)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 04, 2006, 08:59:03 »
w WM5 system wykorzystuje RAM jako pamięć operacyjną, reszta siedzi w nieulotnym ROM'ie. Po wyłączeniu nic nie stracisz.
Po hard resecie (clean resecie) masz goły system taki jak po pierwszym włączeniu
Programy możesz zainstalować albo na karcie, albo w ROM'ie
Plik excela w My documents (chyba że wcześniej był zapisany/przeniesiony do innego folderu)

co znaczy "przeciągam program do paska start"??

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 04, 2006, 09:21:15 »
No i pewnie znów namieszałem, wyczytałem jak Administrator JK pisze o umieszczeniu skrótu do programu na karcie SD, w pasku start a nie w katalogu głównym (tez nie bardzo rozumiem co to jest katalog główny, ale może kiedyś). Ktoś pisał, że nie pojawia mu się ikona do programu umieszczonego w SD po resecie, wniosek był taki, że pamięć SD jeszcze nie jest zainicjalizowana a na pulpicie juz wyswietlaja się ikony, umieszczenie skrótu w paku start miało powodować, że gdy wchodzi się do paska karta jest już "podłączona" prawidłowo i wyświeli sie prawidłowa ikonka.
Myślę, że muszę poczekać na swojego FS-a i dopiero będę zadawał pytania, nie mniej jednak dzięki za cierpliwość, pozdrawiam serdecznie.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 04, 2006, 09:37:46 »
Myślę, że muszę poczekać na swojego FS-a i dopiero będę zadawał pytania

dokładnie  ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 12, 2006, 13:44:18 »
Czy mozecie Panowie pomoc w zdobyciu instrukcji w formie elektronicznej?
To co jest w pudelku to kpina. Moze jakis link?
Pozdrawiam

Instrukcja do n560 dostępna jest w FS
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 15, 2006, 21:23:21 »
Cytat: "okmadziar"
Czy mozecie Panowie pomoc w zdobyciu instrukcji w formie elektronicznej?
To co jest w pudelku to kpina. Moze jakis link?
Pozdrawiam

Poproś FS i przesla ci instrukcję w wersji elektronicznej

*

Offline piotr.sto

• **
  • 103
  • Sprzęt: TT GO 720
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 15, 2006, 22:07:05 »
Instrukcję masz na płycie, którą dostałeś razem z pda: EXTRAS/DEVICE/User Guide. Na stronie FS masz instrukcję po angielsku. Ta na płycie jest po polsku, w pdf.

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 06, 2006, 20:48:27 »
witam dzisiaj kupiłem looxa n560 i mam pytanie odnosnie pamięci (szukałem i nie znalazłem odp.)

czy to są prawidłowe dane ?

storage                        program
total 78.20 mb               50.01 mb
in use 2.35 mb               18.85 mb
free 75.84 mb                 31.15 mb

dobrze rozumiem że storage + program = 128 mb rom ??

konia z rzędem temu kto mi powie gdzie mogę edytować forumowy profil...
ROM date 2006-02-21    jest teraz jakaś nowsza wersja ? w ogóle opłaca się zmieniać na nowszą, i co to daje ? A niewiecie czy ewentualnie zmienią mi ROM jako naprawa gwarancyjna czy cuś ?

serdecznie pozdrawiam ...  jeszcze 7h pierwszego ladowania ;/

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 07, 2006, 08:34:36 »
Cytat: "loos"

czy to są prawidłowe dane ?

storage                        program
total 78.20 mb               50.01 mb
in use 2.35 mb               18.85 mb
free 75.84 mb                 31.15 mb

dobrze rozumiem że storage + program = 128 mb rom ??

Nie, "stoarage" to pamięć ROM, czyli stała, nieulotna pamięć Flash wbudowana w loox-a, tutaj ma pojemność 128MB. Te 78, które widzisz to reszta jaka została po zainstalowanym w ROM-ie systemie WM5.0. "in use" to miejsce zajęte przez zainstalowane w pamięci przez Ciebie programy...

"Program" to pamięć RAM - ulotna pamięć wykorzystywana jako pamięć operacyjna dla programów. W looxie N560 jest jej 64MB - to co na stałe zajmuje system = twoje 50MB

konia z rzędem temu kto mi powie gdzie mogę edytować forumowy profil...

http://pdaclub.pl - zaloguj się w prawym górnym rogu w pokaże Ci się "Edytuj profil".

ROM date 2006-02-21    jest teraz jakaś nowsza wersja ? w ogóle opłaca się zmieniać na nowszą, i co to daje ? A niewiecie czy ewentualnie zmienią mi ROM jako naprawa gwarancyjna czy cuś ?

Masz aktualny ROM, żadnych poprawek narazie nie ma.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 07, 2006, 11:36:26 »
Poprawka jest :) ale dotyczy tylko osob z zainstalowanym softem NAVIGON. Jesli nie masz tego softu - update nie udaje się.
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 07, 2006, 14:20:58 »
dzięki :*