n560 zamiana jezyka z niemieckiego na angielski

• 11 Odpowiedzi
  • 1579 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

n560 zamiana jezyka z niemieckiego na angielski
« dnia: Maj 23, 2008, 02:29:34 »
Witam!
Mam okazję kupić dość tanio używanego N560 z niemieckim systemem operacyjnym. Poszperałem trochę w archiwum grupy i widzę, że sprawę można prawdopodobnie załatwić (flash pamięci ROM).
Napiszcie proszę czy jeżeli wykonam upgrade systemu WM5 (niemiecki) na WM6 (angielski) tak jak opisujecie w jednym z wątków na tej grupie to będę mógł zapomnieć o języku naszych zachodnich sąsiadów i cieszyć się angielskim interfejsem??

Wg mnie logika wskazuje, że tak. Czy są z tym upgrade jakieś kłopoty -> generalnie się udaje czy nie?? Nie chciałbym zostać z niemieckim WM.
Z góry dzięki za pomoc!
Piotr

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: n560 zamiana jezyka z niemieckiego na angielski
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 23, 2008, 06:53:49 »
tak, jesli poprawnie wgrasz angielski WM6

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 23, 2008, 07:37:29 »
widziałem na sieci że jest to do zrobienia. Trzeba tylko zmienić kilka bitów nowego romu żeby chciał się zgrać na inny niż jego język.
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 23, 2008, 10:35:22 »
tak, jesli poprawnie wgrasz angielski WM6
Możesztrochę rozwinąć ten wątek? Czy muszę wykonć jakieś czynności extra w przypadku upgrade z j. niemieckiego (prównując z opisem na tej grupie)??
Dzięki za odpowiedź!
Piotr
Napisane: Maj 23, 2008, 10:31:48
widziałem na sieci że jest to do zrobienia. Trzeba tylko zmienić kilka bitów nowego romu żeby chciał się zgrać na inny niż jego język.
Pamiętasz gdzie o tym czytałeś??
Z góry dzięki z info.
Piotr

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 23, 2008, 11:01:04 »
szukałem i znalazłem:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=76037.210
Za to ja mam pytanie z "innej beczki". Czy można przeflashować Looxa z np. hiszpańskim systemem operacyjnym i później cieszyć się angielskim WM6 ?
odp:
Można
z tematu wynika, że nic nie trzeba zmieniać wystarczy po prostu wgrać rom ale na 100% pewny nie jestem

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 24, 2008, 00:56:00 »
Zgłębiłem dzisiaj temat nieco bardziej. Niestety nie udało mi sie odnaleźć opisu odnoszącego sie konkretnie do "upgrade" N560 z jednego języka na drugi. Poszlaki wskazują na to, że można i prawdopodobnie nic extra nie trzeba robić.
Znalazłem w sieci trochę opisów mówiących o tym, że przy zmianie języka konieczny jest dodatkowy update "Country code". Wg mnie dotyczy to tylko oryginalnych obrazów dostarczanych przez producenta (forma zabezpieczenia nielegalnej zmiany). Tutaj są linki gdzie można trochę więcej poczytać na ten temat:
http://www.tweaks2k2.com/How_to/39xxROMlang.htm
http://www.ppczone.net/forum/archive/index.php/t-4187.html

W "lewych" obrazach nie ma co zabezpieczać więc chyba nie ma tego problemu (piszę "chyba" gdyż nie udało mi się odnaleźć żadnego wątku w Internecie dotykającego tej kwestii).
Na 100% niestety się nie dowiem dopóki nie spróbuję. Może ktoś z was juz próbował zmienić wersje językową??

Mam jeszcze jedną niejasność. Stosuje się różne obrazy WM6 w zależności od tego czy GPS update był zainstalowany czy nie. Oznacza to, że flash ROMu nie całkowicie kasuje wcześniejszą konfigurację. Urządzenie które chcę kupić ma wgrany upgrade GPS ale w wersji niemieckiej. Trochę mnie to niepokoi chociaż driver raczej powinien być driverem i język nie ma tutaj wielkiego znaczenia (ew. okienko konfiguracyjne w innym języku). Napiszcie czy mogę sie spodziewać jakiejś niespodzianki z tej strony.

Pozdrawiam,
Piotr

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 24, 2008, 01:49:06 »
Może ktoś z was juz próbował zmienić wersje językową??
A jednak zmieniał: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71715.30
Jak człowiek ma trochę czasu to sobie sam pomoże :))).

*

Offline VG

• **
  • 184
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 24, 2008, 11:50:57 »
otwierasz plik rom jakims dobrym edytorem (*.nb) wpisujszesz mu zamiast ENG > GER (na samym początku pliku jest wersja językowa) zapisujesz i wgrywasz do looxa , od tego momentu cieszysz się angielska wersją :)

*

Offline RaaF

• 33
  • Sprzęt: FSC Pocket LOOX N560/iPhone 3G 16GB
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2008, 19:06:39 »
od siebie dodam że tylko raz (po wgraniu takiego romu kolejne upgready wchodża już bez żadnych kombinacji) trzeba zrobić zamianę w pierwszej linii z ENG na GER, jest to tylko zabezpieczenie romu, a sama sygnatura języka musi być gdzie indziej. Obawiałem sie że pocket bedzie traktował że wgrany angielski OS jest niemiecki a tu miła niespodzianka :)
nie ma potrzeby przeliczać sum kontrolnych czy jakies wieksze kombinacje wystarczy zmienić z ENG na GER ale jakimś hex edytorem, wpisanie poprostu w notatniku (próba z ciekawości) przepuszcza zabezpieczenie języka ale potem wywala błąd.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 01, 2008, 17:18:26 »
Dzieki za doprecyzowanie!
Czy możecie polecic jakis edytor Hex?? Najlepiej Freware albo GNU.
Dzięki,
Piotr

*

Offline RaaF

• 33
  • Sprzęt: FSC Pocket LOOX N560/iPhone 3G 16GB
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 01, 2008, 18:52:09 »
wpisz w google hexeditor i w pierwszym linku masz freeware, nie ma znaczenia jakiego użyjesz

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 27, 2008, 23:57:41 »
Witam,
Dzięki Wszystkim którzy znaleźli chwilę aby wesprzeć mnie w tym wątku.
Mój Loox n560 pracuje już pod kontrolą WM6 i cieszy oko właściciela angielskim interfejsem    :proud:
Piotr