N560 rozwiazany problem WiFi

• 25 Odpowiedzi
  • 7509 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline BONAR

• 12
« dnia: Grudzień 17, 2006, 18:08:56 »
Witam
Poswiecilem troche czasu na uruchomienie WiFi w moimPDA sam sledzilem podpowiedzi kolegow moze teraz ja bede pomocny.Jak juz paru kolegow pisalo Uruchomienie E2C to pakt z diablem najlepiej nie ruszac tego badziewia.Koledzy juz o tym pisali i ja to potwierdzam,absolutnie nie uaktywniac E2C, tylko po zalonczeniu PDA trzeba poczekac (oczywiscie po uaktywnieniu WiFi czyli kliknieciu na globusik po prawej stronie u dolu ekranu START i wybraniu komendy Turn Wireless On) az u gory ekranu po prawej stronie pojawi sie ikonka jakby anteny stacji radiowej z dwoma przeciwbieznie poruszajacymi sie malutkimi strzalkami to oznacza ze PDA szuka sygnalu gdy go znajdzie strzalki zatrzymaja sie,mamy polonczenie.Klikamy na ta antenke i powinnismy po otwarciu dymka zobaczyc z jaka siecia jestesmy polaczeni czyli jej nazwe(w moim przypadku to-linksys_ses 26354(wifi),ale moze byc kilka sieci i powinnismy zobaczyc sile sygnalu czyli zielone pionowe paski po prawej stronie dymka,najlepiej jak sa cztery.I to juz wszystko,mamy polaczenie wchodzimy do IE ,Majla,Skypa itp.
Schody zaczynaja sie jak chcemy uzyc E2C,uruchomiamy go dajemy komende Conect,nastepuje skanowanie i wyszukanie sieci,potwierdzamy ja przez klikniecie na nia a potem na OK i na gorze ekranu obok naszej antenki pojawia sie ikonka E2C(dwie strzalki w koleczku) klikamy na nia i widzimy w dymku ze jestesmy polaczeni(State:CONNECTED,nazwe naszej sieci i IP adres,no super ale to guzik prawda to nas nigdzie nie laczy,jak klikniemy na nasza antenke to zobaczymy ze znikla nazwa naszej sieci i zielone paski.Co trzeba zrobic? nalezy zdeaktywowac E2C czyli kliknac na Disconet potem otworzyc Menu(lewy dolny rog ekranu) i kliknac na Terminate program powinna sie pojawic nasza antenka,strzaleczki itd.Niestety nie zawsze antenka chce znalesc siec wtedy trzeba troche poczarowac wlaczyc i wylaczyc wifi klikajac na globusik i sprawdzajac czy antenka znalazla siec,wlaczyc i wylaczyc PDA,Zrobic Soft Reset(rysikiem od spodu).Niektorzy koledzy twierdza ze tylko Twardy Reset pomaga w przypadku uzycia E2C ja nie musialem tego robic wystarczalo to co opisalem powyzej dodam tylko ze SR pare razy robilem dwa razy pod rzad i dopiero po drugim raziePDA znalazl siec.Trenowalem te manewry z zal. i wyl. E2C wielokrotnie i wszystko mi dziala jak opisalem.Pracuje teraz w Pakistanskich gorach i mam satelitarny modem niestety jego up-load nie jest za szybki wiec skype troche szczeka zreszta tak samo jak na moim laptopie ale strony sie otwieraja,mail dziala dobrze.System sprawdze jeszcze na lotniskach w Karachi i w Dubaju mam nadzieje ze bedzie dobrze.
                                                                                   Pozdrowienia

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
Czy masz jakies zabezpieczenia na routerze?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2006, 11:34:49 »
Ja też zmagam się z E2C, w koncu udalo mi sie podłączyć do mojego Linksys'a, ale tylko na WEP 64bit.

Nie chce mieć niezabezpieczonego routera, bo mieszkam w gęstym terenie, a mój modem kablowy nie jest zbyt szybki, więc nie chcę "gości" podłączających się na dziko.

Czy i jakie zabezpieczenia/szyfrowanie da się uruchomić przy bezpośrednim podłaczeniu, tak jak ty podajesz?

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 19, 2006, 16:01:56 »
heh, już po pierwszym odpaleniu e2c wiedziałem, że to syf i nie należy tego używać ;-)

*

Offline baols

• *
  • 52
    • http://signsfromdreams.blogspot.com/
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 19, 2006, 19:30:46 »
Ja na szczęście zanim zacząłem zabawę z e2c przeczytałem, że nie trzeba a nawet lepiej nie używać e2c. Łączę się przez settings/connections/network cards (automatycznie przez ikonkę na today'u.

*

Offline BONAR

• 12
Jak w poscie
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2006, 18:08:52 »
amico_pl
Mozna uzyc szyfrowania WEP.
Otwieramy "Settings/Connections/Network Card" w otwartym okienku klikamy na nasza siec i w nastepnym okienku w zakladce "General" ustawiamy "Connects to: The Internet", nastepnie otwieramy zakladke "Network Key" ustawiamy "Authentication: Open" "Data Encryption: WEP" i wpisujemy nasz Network key.W zakladce "802.1x zaznaczamy "Use IEEE 802.1x network access control i wybieramy "EAP type:Smart Card or Certificate"(ustawienia PEAP nie sprawdzalem,moze tez dziala) i to wszystko.Testowalem to wielokrotnie,dziala OK.
Niestety szyfrowania WPA nie moglem uruchomic pomimo wielu prob z roznymi ustawieniami.
                                                       Pozdrawiam

*

Offline BONAR

• 12
Jak w poscie
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 20, 2006, 18:09:58 »
amico_pl
Mozna uzyc szyfrowania WEP.
Otwieramy "Settings/Connections/Network Card" w otwartym okienku klikamy na nasza siec i w nastepnym okienku w zakladce "General" ustawiamy "Connects to: The Internet", nastepnie otwieramy zakladke "Network Key" ustawiamy "Authentication: Open" "Data Encryption: WEP" i wpisujemy nasz Network key.W zakladce "802.1x zaznaczamy "Use IEEE 802.1x network access control i wybieramy "EAP type:Smart Card or Certificate"(ustawienia PEAP nie sprawdzalem,moze tez dziala) i to wszystko.Testowalem to wielokrotnie,dziala OK.
Niestety szyfrowania WPA nie moglem uruchomic pomimo wielu prob z roznymi ustawieniami.
                                                       Pozdrawiam

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2006, 20:52:11 »
dzieki BONAR, działa!

Poszedłem nawet dalej i udało mi się zestawić WPA-PSK z kodowaniem TKIP!

A co najciekawsze to o dziwo wszystko działa mimo wcześniejszych długich prób z E2C (tam w końcu też coś sie dało ustawić).

A więc teraz jeżdże na WiFi bezpośrednio z ikonki w Today, a do GPRS używam E2C. Nie mam zamiaru już więcej kombinować, działa to nie ruszam.

*

Offline siwytd

• 857
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 23, 2006, 00:31:35 »
no to ja zadam troszke inne pytanie ;)
wifi dziala, skonfigurowalem bez E2C. jest tylko jeden dziwny problem: mobile gadu, poczta, dzialaja bez problemu, ale IE czasami podczas ladowania strony sie zawiesza. musze zamknac IE, wylaczyc wifi, polaczyc sie ponownie i wtedy otworzy ta sama strone przy ktorej wczesniej sie zawiesil. np na stronie pdaclubu tez sie czasem tak dzieje. nie jest to zawsze i nie na tych samych stronach, ale wkurzajace :wkurzony:
macie jakas rade :?:
pozdrawiam
chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 23, 2006, 18:39:41 »
Witam wszystkich.
To jest mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym przywitać się. Posiadam palmtopa N520. Pisze od razu z prośbą o pomoc.
Czy ktoś z Was mógłby przesłać mi jakoś krok po kroku instruknę połączenia PPC ze stacjonarnym poprzez Pentagram HorNet USB poprzez oczywiście Wi-Fi? Siedzę nad tym już kilka dni i w żaden sposób nie mogę uruchomić internetu na PPC.
Postępowałem w sposób następującu:
1. Uruchomiłem E2C - dodałem "Nowe przeznaczenie WLAN"
    Nazwa dowolna - Uwierzytelnianie "Otwarte" - Szyfrowanie "Brak"
    Opcja "Określony SSID" - Skanuj - wyszukuje mi dostępną sięc  np. "DOM"
    Zaznaczam okienko "Ad-Hoc" Kanał np.: 1
2. VPN - nie ruszam (bez wpisów)
3. TCP/IP - opcja "Użyj adresu przypisanego serwerowi) (dopuść adres APIPA
4. Użyj adresu przypisanego do serwera
5. Tylko zaznaczyłem, że "Ta siec łączy się z internetem

w ustawieniach pentagramu na PC:
1. Skanuje w poszukiwaniu sieci - zjanduje mi zadeklarowaną w PPC SSID o tej samej nazwie - klikam sobie "Dodaj do profili" - klikam "Połącz"
2. Łączy i wszystko wygląda w porządku: Diody już nie migają, połączenie niby jest. Jednak przy próbie uruchomienia IE pojawia się błąd: "Nie znaleziono strony. Sprawdź adres i spróbuj ponownie"

Nie powiem co mnie już zalewa, bo ni jak nie moge sobie tego poustawiać.
BARDZO PROSZĘ O JAKĄKOLWIEK POMOC.

PS: Jeśli coś napisałem nie tak, to miejcie baczenie, że jestem tu nowy:-))

Re: Czy masz jakies zabezpieczenia na routerze?
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2006, 13:59:52 »
Cytat: "amico_pl"
Ja też zmagam się z E2C, w koncu udalo mi sie podłączyć do mojego Linksys'a, ale tylko na WEP 64bit.

Nie chce mieć niezabezpieczonego routera, bo mieszkam w gęstym terenie, a mój modem kablowy nie jest zbyt szybki, więc nie chcę "gości" podłączających się na dziko.

Czy i jakie zabezpieczenia/szyfrowanie da się uruchomić przy bezpośrednim podłaczeniu, tak jak ty podajesz?

Jak przestaniesz używać E2C to spokojnie będziesz mógł używać WPA

Re: Czy masz jakies zabezpieczenia na routerze?
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 29, 2006, 14:01:10 »
Cytat: "amico_pl"

Jak przestaniesz używać E2C to spokojnie będziesz mógł używać WPA

*

Offline skoku

• 26
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 29, 2006, 15:56:25 »
a mi wlasnie udalo sie uzyc WPA tylko i wylacznie z e2c
tzn bez niego rowniez lacze sie z routerem ale nie mam wogole "wyjscia na swiat"
z e2c wszystko dziala ...

dziwne  :)

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 29, 2006, 17:14:03 »
Wszystko fajnie, ale do skurczonego byka, dlaczego u mnie wciąż to nie działa???? Przy próbie połączenia z netem pisze mi, że "Nie można połączyć z obecnymi połączeniami" i mam wejść w ustawienia, gdzie mam do wyboru 4 pozycje:
1. Dodaj nowe połączenie modemowe
2. Edytuj moje serwery VPN
3. Skonfiguruj serwer proxy
4. Zarządzaj istniejącymi połączeniami
czy w którymś z tych ustawień mam jeszcze cos grzebać?

*

Offline tube

• *
  • 51
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 29, 2006, 20:14:31 »
A ja już zupełnie "zgłupiałem". Wczoraj podczas peregrynacji za "routerem z punktem dostępowym", tak dla jaj, wewnątrz gdańskiego Carrefour-a, przed sklepem Vobis, usiadłem na ławeczce i włączyłem N560. Zaznaczam, że po wakacjach wymieniłem oryginalną, dysfunkcyjną wersję E2C na nową - ściągniętą ze strony F-S. Po zainstalowaniu nowej wersji nie miałem, niestety,  możliwości sprawdzenia, czy program działa. Jakież było moje zdziwienie, gdy po uruchomieniu E2C bez problemu "złapałem" połączenie z hot spotem Vobis i od razu wlazłem do internetu. No może nie "od razu", bo po naciśnieciu "Turn on flight mode". A co to do diabła jest, ten flajtmoud? Pytam serio, bo w obstrukcji nic na ten temat nie piszo. Coby było śmieszniej, gdy pojechałem do Auchana i tam obok jest sklep Avans, znów włączyłem 'palmiego' i ta cholera połączyłe się z netem bez problemu - złapał hotspota:  Sukces.  "Pohulałem se" troche. Wniosek taki, że nowa wersja E2C działa chyba bez zarzutu. Niczego nie konfigurowałem niczego nie zmieniałem, nie ustawiałem. Było gładko, nawet podejrzanie gładko. Nie wykonywałem wcześniej i teraz nawet ANI RAZU hard resetu! IMHO cyrk, ale pozytywny. Co Wy na to, Drodzy, Wielce Szanowni i Szlachetni Forumowicze? :-)

*

Offline BONAR

• 12
jAK W POSCIE
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 31, 2006, 12:01:17 »
tube
Podaj prosze,dokladne namiary jak ściągnąć nową wersję E2C.
                                                                 Pozdrawiam

*

Offline paj

• 33
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 01, 2007, 12:13:58 »
Nie wiem co Wy chcecie od tego E2C? W moim Looxie działa wszystko i z Linksysem WRT54GS w różnych trybach bezpieczeństwa i z hotspotami w mieście i przez bluetooth na GPRS z SE K750i. Różne profile w zależności od potrzeb, czy WiFi czy GPRS wszystko działa bez wyczyniania żadnych cudów czy egzorcyzmów.
Pozdrawiam.

*

Offline tube

• *
  • 51
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 01, 2007, 12:24:43 »
Cytat: "paj"
Nie wiem co Wy chcecie od tego E2C? W moim Looxie działa wszystko i z Linksysem WRT54GS w różnych trybach bezpieczeństwa i z hotspotami w mieście i przez bluetooth na GPRS z SE K750i. Różne profile w zależności od potrzeb, czy WiFi czy GPRS wszystko działa bez wyczyniania żadnych cudów czy egzorcyzmów.
Pozdrawiam.

- "chcemy" mianowicie to, że oryginalna "stara" wersja nie działała prawidłowo, do czego przyznawał się sam producent. Oto cytat:
"The E2C v3.03 Build 1131 version provides a workaround for a known Connection Manager problem of the WM2005 operating system running AKU2. This problem does not exist on WM2005 AKU1 based Pocket PC devices. The problem is exclusive to WLAN connections, but will affect all E2C WLAN connections. Any E2C WLAN based connection, which successfully connects is NOT GUARANTEED to become recognised by the OS's built-in Connection Manager. The Connection Manager is not aware of the connection, although it is successfully established. This will result in applications like pIE and others to not work correctly.

Who shall install this E2C version?
All Pocket-LOOX owner having E2C version v3.02 Build 1125 installed in ROM image.
This can be included in N560 or C550 Pocket-LOOX.
N500 and N520 owners are NOT affected.
If your N560/C550 device will include v3.02 Build 1128, you are NOT affected either.

Installation via cab-file -> copy file to the Pocket LOOX and install
Installation via setup  -> start setup and follow the instructions"

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 07, 2007, 11:12:16 »
Mam ten sam problem co majster7 czy jest jakis opis :kill:

*

Offline tube

• *
  • 51
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 12, 2007, 19:15:47 »
Witam, Tak więc stałem się szczęśliwym posiadaczem Linksysa WRT54GC ver.2.0. Do tego karta sieciowa 32bit. 10/100 Mb/s Ethernet na chipsecie Broadcom(ponoć dobra karta, cena 37pln). Trochę z duszą na ramieniu przystąpiłem do instalacji. Kartę sieciową do kompa stacjonarnego. I tu schody - nie za bardzo komputer ją widział. Pomęczyłem się niecoi, odinstalowałem, zainstalowałem ponownie - JEST. Pierwsze koty za płoty. Dalej płyta instalacyjna Linksysa - tu bez problemów. Gładka, najprostsza konfiguracja. Internet na stacjonarnym działa. Uruchamiam N560.............też działa. Myślę sobie - niemożliwe, żeby tak gładko poszło :-) Ale faktycznie, tak jak na wstępie wątku opisał to kolega Bonar, wystarczy kliknąć na ikonkę WLAN w prawym dolnym rogu i za jej pomocą połączyć się z AP. Nie muszę używać E2C. Reszta idzie gładko. Jest coooool. Aaaaaleeee jazda!

*

Offline nuszek

• *
  • 78
  • Sprzęt: F/S N560
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 17, 2007, 16:16:56 »
Nie wiem, czy to jest rozwiązanie problemu z E2C ale działa.

Zakupiłem E2C, ponieważ mam kilka punktów dostępowych do internetu /dom, kolega, praca no i inne/

I tak, ustawiamy połączenia w E2C w sieci Wlan tj. adresy IP itp. /działają także połączenia szyfrowane - takie mam m pracy/. I teraz by się połączyć z daną siecią uruchamiamy FSC Connect wybieramy sieć z którą mamy się połączyć i połącz, kiedy się połączy - możemy to sprawdzić klikając na górnej belce na połączenie /te dwie strzałki w kółku/, pokaże się WLAN Connection Status, nazwa AP i adres IP, nie klikamy na antenkę pokazującą połączenie /ta obok tych dwóch strzałek/. Zamykamy FSC Connect, /normalnie poprzez x /następnie klikamy na globusik /ikona na dole po prawej stronie/ i dajemy Wyłącz WLAN, zniknie ikona połączenia /owe dwie strzałki/ odczekać kilka sekund i ponownie klikamy na globusik i dajemy Włącz WLAN, gdy ikonka /antenka na górze belki/ wykaże połączenie, możemy to sprawdzić klikająć na nią - mamy nazwę AP - wtedy cieszymy się połączeniem z Internetem. Przy następnym połączeniu w danym miejscu /gdy nie zmieniamy AP/ wystarczy tylko kliknąć na połączenie na globusie i włączyć WLAN.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 17, 2007, 17:37:14 »
Cytat: "nuszek"

Zakupiłem E2C, ponieważ mam kilka punktów dostępowych do internetu ....
....
...
..../ wystarczy tylko kliknąć na połączenie na globusie i włączyć WLAN.

Czyli wyrzuciłes kasę (punkty) bo to co opisałeś uzyskuje się bez tego programu, a wystarczy tak jak piszesz kliknąć w globusik i dalej wszystko łaczy się samo.  :S

*

Offline nuszek

• *
  • 78
  • Sprzęt: F/S N560
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 17, 2007, 21:33:29 »
Owszem kolego Powhatan można tak powiedzieć, ze klikjąc na globusik uzyskujemy połaczenie - tylko jak zmienimy sieć, taj jak ja użytkuję w domu i w pracy i za każdym razem musiałbym wpisywać nowe ustawienia sieci WLAN, a jak jestem u kolegi to następne. Po to jest E2C, ze pamięta ustawienia i sam je podstawia, a jak dzisiaj sprawdziłem jadąc samochodem znajduje dostępowe sieci Wi-Fi i jak są nie zabezpieczone, można z nimi się połączyć.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 17, 2007, 22:24:13 »
jak ja użytkuję w domu i w pracy i za każdym razem musiałbym wpisywać nowe ustawienia sieci WLAN, a jak jestem u kolegi to następne.

Nieprawda.
E2C nic nie pamieta. Robi to system, a E2C tylko inaczej przedstawia to na ekranie. Ja tego badziewia nie mam i mi wszystko samo pamieta tak jak u Ciebie. Jak Loox trafia na sieć z którą juz kiedyś się widział to wchodzi w nią jak w maslo.

Po to jest E2C, ze pamięta ustawienia i sam je podstawia, a jak dzisiaj sprawdziłem jadąc samochodem znajduje dostępowe sieci Wi-Fi i jak są nie zabezpieczone, można z nimi się połączyć.

Nawet na moich poprzednich PDA tak działało, a o E2C nikt kiedyś nawet nie słyszał.

Wyrzuciłes kasę w błoto >:)

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 23, 2007, 01:04:08 »
Cytat: "Majster7"
Wszystko fajnie, ale do skurczonego byka, dlaczego u mnie wciąż to nie działa???? Przy próbie połączenia z netem pisze mi, że "Nie można połączyć z obecnymi połączeniami" i mam wejść w ustawienia, gdzie mam do wyboru 4 pozycje:
1. Dodaj nowe połączenie modemowe
2. Edytuj moje serwery VPN
3. Skonfiguruj serwer proxy
4. Zarządzaj istniejącymi połączeniami
czy w którymś z tych ustawień mam jeszcze cos grzebać?

wiem, ze to trywialne ale sprawdz czy w routerze nie masz przypadkiem ustawionego filtra na mac adresy. byc moze musisz dodac do listy 'zaufanych' urzadzen w routerze mac adres swojej karty/modulu wifi

*

Offline msq

• 9
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 28, 2007, 16:50:12 »
Może komuś się przyda informacja, że mi problemy z zanikaniem połączenia ustąpiły po przełączeniu 'WLAN Power save mode' z Auto na Disable.

*

Offline robertst

• 38
  • Sprzęt: F-S LOOX N560 | LG 4X HD | Nexus 7 3G 32GB
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 01, 2007, 00:29:09 »
Miałem to samo w i-mate PDA-N, ten tryb Power Save to chyba dla kogoś, kto AP trzyma w swoim pokoju ;)