N560 + router Linksys WRT54GC = lipa....

• 8 Odpowiedzi
  • 1263 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 09, 2006, 21:18:27 »
Witam,

Od paru dni posiadam LOOXA N560. Przez te kilka dni nie potrafilem skonfigurowac palma i routera tak, aby zadzialal mi internet. Szukalem oczywiscie na forum jakiegos rozwiazania ale nic nie pomoglo. Oczywiscie jestem juz po hard resecie i nie tykam E2C.

Palmtop wykrywa niby moja siec ale to wszystko co udalo mi sie uzyskac. Wpisalem do routera MAC adres karty WIFI palma (poniewaz mam wlaczony filter po MAC-u). Nie wiem gdzie dokladnie wpisac adresy IP w LOOX-ie.

Nie wiem czemu nie dziala mi tez internet po podlaczeniu palma do kompa PC kablem po USB. Bylem u znajomego i jak u niego podlaczylem sie kabelkiem do PC-ta to net smigal !!!

Prosze o pomoc bo juz powoli mnie to powoli zalamuje.  :(
Moze ktos mial podobny problem i pomoze.

Pzdrv.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Re: N560 + router Linksys WRT54GC = lipa....
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2006, 21:49:56 »
Cytat: "feloniak"
Palmtop wykrywa niby moja siec ale to wszystko co udalo mi sie uzyskac. Wpisalem do routera MAC adres karty WIFI palma (poniewaz mam wlaczony filter po MAC-u). Nie wiem gdzie dokladnie wpisac adresy IP w LOOX-ie.

przecież w pockecie nic nie musisz wpisywać ...
u mnie (też Linksys WRT54 tyle że GL) po wykryciu sieci, wpisaniu klucza WPA i zalogowaniu (jako Work a nie Internet) sieć w pockecie hula bezproblemowo (a też mam filtrowanie po MAC'ach)

A ha ... Nie pomyliłeś się czasem Prevent PCs listed from accessing the wireless network z Permit only PCs listed to access the wireless network :?: :?:

'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2006, 22:50:27 »
Tak wiec jezeli chodzi o liste MAC adresow to na pewno ne pomylilem bo mam tam tez dopisanego laptopa i on smiga bez problemu. Nie mam wlaczonego szyfrowania WPA wiec klucza nie musze wpisywac.

Natomiast mam wylaczony serwer DHCP w routerze i adresy wpisuje recznie na kazdym urzadzeniu (to z powodu problemow z automatycznym uzyskaniem adresu przez tuner sat.). Tak wiec w tym wypadku mysle, ze musze wpisac gdzies adres IP w palmtopie.

Napisze pokrotce co i jak mam ustawione obecnie w palmie:

Gdy wchodze w Settings->Connections->Network Cards  to pokazuje mi nazwe mojej sieci i pisze Available po chwili pisze Connecting i wyskakuje Unavailable :( (to wszystko w zakladce Wireless) Gdy przejde na zakladke Network Adapters pokazuje sie napis My network card connects to: i tu mam wybrane Work.

Ponizej jest lista urzadzen:

LOOX WLAN Wireless Adapter
NE2000 Compatible Ethernet Driver
Remote-NDIS Host
Remote-NDIS Host
Virtual Ethernet Intermediate Miniport
PPTP NDISWAN Miniport
AsyncMac NDISWAN Miniport
L2TP NDISWAN Miniport
SyChip WiFi SDIO Card

I wlasnie nie wiem do ktorego z tych urzadzen musze wpisac adresy IP. Probowalem do tego pierwszego ale i tak sie nie chce polaczyc.

Byc moze trzeba ustawic co w zakladce Settings->Connections->Connections

Tam mam do wyboru My ISP (ale jest tylko polaczenie modemowe wiec nie dotyczy raczej wifi)

Druga opcja to My Work Network i pod nia trzy opcje do wyboru:

Add a new modem connection
Add a new VPN server connection
Set up my proxy server

Moze tu trzeba cos skonfigurowac ale nie wiem co i jak :(

Sorry za taki lakoniczny i dlugi opis ale trace juz wiare ze uda mi sie to odpalic i wole opisac wszystko dokladnie.

Moze teraz cos sie komus nasunie ???

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2006, 23:01:42 »
adres IP wpisuesz do WLAN Adapter...

Poza tym jak serwer DHCP jest URUCHOMIONY, to i tak możesz statycznie przypisać tunerowi adres ip (choć nie wiem po co?? ). Spróbuj odpalić DHCP, przeskanuj sieć i spróbuj się podłączyć. Aha - nie uzywaj E2C ;P

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2006, 00:08:24 »
Suuuuper. Dziala necik. Wlaczylem zgodnie z porada DHCP i wylaczylem tymczasowo filtr MAC adresow. Po tym musialem zrobic jeszcze soft reset palma i po resecie polaczyl sie od razu z siecia - "CONNECTED" !!! Net hula az milo.

Teraz po kolei bede wlaczal zabezpieczenia i mam nadzieje ze bedzie smigac.

Dzieki i do nastepnego problemu :-)

*

Offline paj

• 33
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2006, 11:12:39 »
Nie wiem dlaczego wszyscy tak panicznie się boją E2C, ja wziąłem go za punkty zarejestrowałem i wszystko działa bez problemu. W domu Linksys WRT44GS z włączony DHCP, WEP, TKIP, w plenerze z Sony Ericsonem przez BT, hotspoty w mieście bez problemu, w pracy z D-Linkien przy ustalonym IP. Czy ja mam szczęście czy Wy przesadzacie z tym E2C?

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2006, 21:40:20 »
od poczatku dostalem uczulenia na E2C co skonczylo sie hard reset - nie uzywam tego ustrojstwa i ... W-LAN w domu smiga jak sie patrzy , hot spoty smigaja slicznie + N 6230i po BT ladnie internet zapodaje i wszytsko bez zadnego dodatkowego oprogramowania ... wiec jesli nie widac roznicy to po co przeplacac ;-)

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 17, 2006, 22:48:00 »
czy mam rozumiec ze TYLKO rejestrujac E2C mam szanse na dzialanie WiFi w urzadzeniu ? a dokladniej versja orginalna (nie wiem to trial czy co) nie dziala ?

Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline redik

• **
  • 214
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 17, 2006, 23:27:48 »
Cytat: "czester"
czy mam rozumiec ze TYLKO rejestrujac E2C mam szanse na dzialanie WiFi w urzadzeniu ? a dokladniej versja orginalna (nie wiem to trial czy co) nie dziala ?

Pozdrawiam
Piotr

E2C to tylko nakladka konfigurujaca polaczenie, WIFI dziala bez wzgledu na to czy uzywasz E2C czy nie