N560 problemy z www po wifi

• 16 Odpowiedzi
  • 1783 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline black-peter

• 31
  • Sprzęt: HTC TouchPro 2
« dnia: Grudzień 01, 2006, 12:58:00 »
Witam,
Posiadam Loox-a N560. Działo mi dobrze WiFi aż do wczoraj.
Objaw jest taki że łączę się z AP (WPA-PSK, TPI, stale IP i DNS-y), działa np. GG i Skype, a nie otwierają się strony. Poza tym zauważyłem że o ile dotychczas pod ikonką u góry Connectivity pojawiał się poziom sygnału sieci tak teraz objaw jest jakby nie było podłączenia czyli konfigurator połączenia modemowego.

Łączę się legalnie zakupionym E2C (%#%@%!) ale to chyba nie problem tego programu a Windowsa.
Na N560 mojego kolegi ten sam problem ale bez używania E2C.

Proszę o sugestie.
Black Peter

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 02, 2006, 10:53:46 »
Sugestia: kłopot z rozwiązywaniem DNS-ów.
Spróbuj w okno przeglądarki wbić np. http://209.85.135.103/ (Google) i sprawdź reakcję. Jeśli pójdzie, to znacznie zawęży obszar poszukiwań. Miałem kiedyś podobną sytuację — wówczas pomogło mi w konfiguracji łącza zastosowanie dwóch serwerów DNS od różnych usługodawców ISP. Jako głównego użyłem dialogowego, jako zapasowego tepsowego.

Instalowałeś coś od wczoraj? Zmieniałeś coś w konfiguracji PPC? Po miękkim resecie masz to samo? Próbowałeś usunąć i zestawić połączenie z punktem dostępowym na piechotę?

*

Offline black-peter

• 31
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2006, 13:34:59 »
DNS-y były w pierwszej kolejności podejrzane. Wczoraj zaczęło mi działać  ni z tego ni z owego.
Ale przestało znowu. Już wiem jak się to psuje ale nie wiem jak się naprawia :)
Psuje się gdy zrobi się soft reset przy otwartym połączeniu WiFi.
Dzwoniłem na infolinie to mi powiedzieli że na stronie M$ jest dużo poprawek i mam je pociągnąć, ale okazuje się że g... prawda nie ma ani jednej do N560. Drugi raz dzwoniąc kazali mi opisać problem na maila i że natychmiast odpowiedzą i tak czekam do dziś.

pozdrawiam
BP
Black Peter

*

kichu1979

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 02, 2006, 14:21:35 »
Ja mam taka kombinacje

N560 <--> AP  <-- eth --> PC <-- modem ADLS Neo TPSA --> swiat

Konfiguracje PC<->AP mam wklepana recznie, natomiast AP przydziela IP i cala reszte danych dynamicznie via DHCP. Na PC w XP Home jest standardowe Windowsowe udostepnianie polaczen/NAT i standardowy Windowsowy firewall (tzw. Zapora Windows).

Problem taki jak opisujesz, ze Loox sie podlaczyl do AP ale nie widzial sieci
wystepowal raz czy dwa razy i co ciekawe pomagal tutaj restart kompa -
PCta z Winda, Loox i AP nietkniete.

Co moge zasugerowac, to w momencie gdy masz teraz problem wlaczyc jakiegos sniffera i zobaczyc co idzie po kablu.

Jesli mowisz, ze to sie zdarza po resecie z wlaczonymi wifi, to moze byc jakis bug w implementacji jakiegos protokolu, kwestia timeoutow jakichs socketow, polaczen, ustawien czy czegos w tym rodzaju...

*

Offline black-peter

• 31
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 02, 2006, 14:33:00 »
To nie problem z AP restartowałem, a poza tym mam podpiętego równocześnie notebooka i wszystko jest OK.
Poza tym tak jak pisałem nie pojawia się poziom sygnału WiFi w Loox-ie. Chyba jest jakiś bug w Windows Mobile... coś się zwiesza w IE... chyba
Bo jak wytłumaczyć że inne protokoły poza http działają.

pozdrawiam
BP
Black Peter

*

kichu1979

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 02, 2006, 14:41:01 »
A nie, to ja mialem inny objaw. Na Looxie widac bylo jakby sie podlaczyl (ikonka jak przy sprawnym polaczeniu), a nic nie chodzilo.

Wtedy pomagal mi restart nie AP tylko PC-ta, ktory udostepnial polaczenie internetowe. Wifi AP u mnie znajduja sie juz w segmencie sieci lokalnej,
IP publiczny posiadac PCet z XP Home.

Swoja droga sprobuje zrobic tak jak Ty, czyli restart Looxa z wlaczonym Wifi i zobacze co z tego wyjdzie...

*

Offline black-peter

• 31
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 02, 2006, 14:53:17 »
Może lepiej nie testuj :)

Właśnie sprawdzałem FTP w TotalCommanderze działa bezproblemowo!
Sprawdzałem w IE ftp i pojawia się komunikat że nie może się połączyć ale po jakimś czasie pojawiają się katalogi FTP.
Sprawdzałem też Outlooka i też się nie łączy. Czyli tak jakby system informował że niby nie ma połączenia i IE i Outlook kożystając z tej informacji nie działają poprawnie.

[/quote]
Black Peter

*

Offline black-peter

• 31
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 04, 2006, 16:41:07 »
Kolejne informacje:

Zainstalowałem Mozilla Minimo i działa wszystko OK, poza tym że nie bardzo mi się podoba :)
Z tego wynika że coś się dzieje niedobrego z IE i że ta ikonka połączenia jest powiązana z IE.
Na infolinii zapytał mnie gość czy mam jakieś ważne dane na Loox-ie ;) nie no tak sobie kupiłem żeby sobie pograć i popatrzeć na zegarek.
Ale zrobiłem Reset przywracający ustawienia fabryczne i zrobiłem oczywiście restore backupu. Tak jak się spodziewałem przywruciłem tym samym błędny stan systemu.
Black Peter

*

Offline black-peter

• 31
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 07, 2006, 10:29:21 »
No cóż widze że na tym forum sam sobie zadaje pytanie i sam odpowiadam  :P

Doszedłem do przyczyny mojego problemu i pewnego, aczkolwiek nie satysfakcjonującego mnie rozwiązania.

Problem powstaje tak jak pisałem po soft-resecie podczas połączenia WiFi.

Problem ustępuje po wykonaniu następujących czynności.
Podłączam Loox-a do komputera (ActiveSync) uruchamiam WiFi, program zgłasza błąd że nie można połączyć się z WiFi przy włączonym ActiveSync.
Naciskam OK, rozłączam się z komputerem i włączam WiFi... od tego momentu wszystko jest OK czyli IE otwiera strony, a w Connectivity pojawia się poziom sygnału radiowego z AP.

Tylko co zrobić jak się jest w trasie ;) i nie ma się kompa :)

pozdrawiam
BP ]:>
Black Peter

*

Offline lswist

• 18
  • FSC N560, HTC S740 (Rose)
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2006, 20:40:54 »
Ja mam ten sam problem co ty, jednak nie rozwiazalem go jeszcze.
Przy podlaczeniu pda do komputera, a nastepnie wlaczeniu WIFI, nie wyskakuje mi blad, ze niemoze podlaczyc WIFI.

Masz moze jakiegos innego workaround-a?

swistak

*

Offline black-peter

• 31
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2006, 20:52:46 »
Do połączenia z AP po WiFi używam E2C w wersji 3.04 i wtedy wsykakuje komunikat:

"Due to security concerns Connectmobility-E2C will not set-up or maintain a WLAN connection as long as you connect with ActiveSync"

Masz moze jakiegos innego workaround-a?

Co masz na myśli?

Używam teraz WisBar ale nie wiem czy to ma coś wspólnego, jak będę mił chwile to sprawdzę bez WisBar-a.
Swoją drogą jak odpalić WiFi bez E2C pod WisBarem? nie ma tej ikonki z Turn Wireles ON z prawego dolnego rogu?
Black Peter

*

Offline BamBam

• *
  • 87
  • Sprzęt: FS N560 ( WM6 )
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 12, 2006, 13:32:36 »
Witam ja mam podobny problem.
Loox łączy się bez problemów z delinkiem 524 gadu działa (choc czasami sie dlugo laczy),  strony się strasznie mulą, raz wchodzą raz nie, na IE pisze ze otwiera i tak potrafi prze 10min i nic... na początku myslałem ze to wina DNSow ale w programie wifi socket compation wypisuje dobre ( ustawiłem je poprzez konfiguracje Loox Wireless adaptera ) ale niestety nic to nie pomoglo

ma ktoś na to lekarstwo?

*

Offline lswist

• 18
  • FSC N560, HTC S740 (Rose)
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 17, 2006, 01:14:07 »
u mnie problem polega na tym ze IE dzialalo wczesniej, nagle przestalo.
Lacze sie standardowym softem win mobile 5.
Wszystkie inne narzedzia inetowe dziaaja, jedynie IE nie dziala.

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2006, 08:52:54 »
Cześć!

Cytat: "lswist"

Wszystkie inne narzedzia inetowe dziaaja, jedynie IE nie dziala.

A jakie aplikacje działają?

Pozdrowienia!

*

Offline GumowyKurczak

• 46
  • Sprzęt: FS Loox N560, HTC M3000
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 17, 2007, 21:55:41 »
a ja właśnie jestem po testach swojego N560 i jajko (ostatnio częściej bawiłem się SPV'em i dlatego nie zauważyłem tego wcześniej);
objaw jest taki, że ładuje mi np stronę googla i właściwie wszystkich linków z googla (takie jak grupy czy nawet info o reklamie, ale jak idę gdzieś w sieć to zaczynają się schodki - mianowicie otwierają się tylko pierwsze strony a gdy chcę np poczytać lajt.onet.pl to żaden artykuł się nie ładuje :(
nie do końca jest to kwestia DNS'ów - nawet jak wpisuję je 'na sztywno' to nie idzie - gdy wpisuję adresy po IP też nie bardzo chce działać
jedynie gdy jestem podpięty przez USB mogę 'podziałać' w necie
co jest dość dziwne to i pocket poprawnie się łączy z AP i w logach AP stoi napisane, ze nawiązano połączenie.
Ktoś ma jakiś pomysł ??

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 18, 2007, 17:01:30 »
Cześć!

Dwa pytania:

Cytat: "GumowyKurczak"
gdy wpisuję adresy po IP też nie bardzo chce działać

Znaczy - działa po IP czy nie?

I pytanie drugie - czy próbowałeś z innym AP?

Pozdrowienia!

*

Offline GumowyKurczak

• 46
  • Sprzęt: FS Loox N560, HTC M3000
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 18, 2007, 22:49:31 »
Cytat: "BogdanG"
Cytat: "GumowyKurczak"
gdy wpisuję adresy po IP też nie bardzo chce działać

Znaczy - działa po IP czy nie?

no nie działa :)

Cytat: "BogdanG"

I pytanie drugie - czy próbowałeś z innym AP?

nie bo wyszedłem z załoęenia, ze skoro z SPV'em nie mam problemu to i z tym nie powinienem, ale jutro może coś skołuję i sprawdzę