N560 problemy z konfiguracją WiFi - zielony user...

• 18 Odpowiedzi
  • 2631 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline TaS

• 4
« dnia: Październik 24, 2006, 00:18:13 »
Witam,
jestem szczesliwym posiadaczem n560. Od samej nowości mam problem z laczeniem z netem. Tzn uzywam e2c do polaczenia, połączenie jest nawiązywane, otrzymuje IP, ststus jest połączony ale... ale gdy klikne na Internet Explorer to z góry wyskakuje okienko o włączenia "trybu podróży lotniczej", a poniżej informacja,że nie można połączyć z obecnymi ustawieniami. Jak kilkam w ustawienia to pokazuje mi połączenia modemowe... gr. ogolnie przejżałem już wszystko i nic wciąż to samo.

Infolinia Siemensa dala mi porade_ prosze zrobic twardy reset... tymczasem ja chciałbym go za wszelką cenę uniknąć...

Czy ktoś miał podobny problem i jest tak wspaniałomyslny,że mógłby mi pomoc?

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2006, 00:59:04 »
tez sie bawie. od mniej wiecej tygodnia mam 560tke i mialem ten sam problem bo nie doczytalem forum. zrobiles to samo co ja uruchomiles e2c innymi slowy podpisales pakt z samym diablem :)

a tak na powaznie. jasne ze polaczysz sie e2c do sieci ale po pierwsze nie jest to ani fajny ani przyjemny ani szybki program. nie zapominaj tez ze jest to wersja standard a nie pro czyli tylko jeden profil - innymi slowy ja tez sie bronie przed twardym ale chyba jednak sam zmiekne i go wykonam a potem juz nie bede odpalal e2c tak jak radza madrzejsi od nas.

Co do ustawien i tego co usilujesz zrobic to wszystko konfigurujesz w samym e2c bo on wszystko przejmuje - nie szukaj nic w ustawieniach urzadzenia. Wszystko defacto znajduje sie pod pozornie malym menu w lewym dolnym rogu ekranu gdzie dajesz edit destination i konfigurujesz i musi dzialac
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline gdeco

• 24
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2006, 07:59:07 »
Ja mam wersję prof i też problem z połączeniami z netem. Jeżeli sieć jest typu open to nie ma problemu, lecz jeżeli jest hasło to zaczynają się schody.
Sieć mam zbudowaną z 4 kompów. Do 1 podłączona jest neostrada, karta sieciowa w tym kompie działa jako akcespoint. Komp ten ma IP: 192.168.0.1. Sieć jest zabezpieczona hasłem: 0000000000, oraz po mac adresie. Mac adres PDA mam dopisany. Połączenie jest, ale nie działa net - ani na IE ani mobilegadu czy AMPOISync.

Konfiguracja w PDA w programie E2C:
General:
Destination name: kita
Authentication: Shared
Encryption: WEP
WEP-Keys: 64 Bit Key 1: 0000000000
Any SSID
lub
Specific SSID: SSID: Kita ; WLAN Channel: 1 (bo na tym kanale działa sieć)
VPN:
VPN: ---
TCP/IP:
Allow APIPA address - zaznaczona
Use specific IP address:
     IP address: 192.168.0.99
     Subnet mask: 255.255.255.0
     Default gateway: 192.168.0.1
Servers:
tu mam albo use server-assigned address
albo DNS: 194.204.152.34
       Alt DNS: 194.204.159.1
Proxy:
This network connects to the internet - zaznaczone  

Połączenie z siecią mam ale internet mi nie działa. Może mi ktoś powiedzieć co robię źle?

Z góry wielkie dzięki

Grzegorz Dec

*

Offline czester

• **
  • 152
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2006, 08:51:49 »
Cytat: "gdeco"

Konfiguracja w PDA w programie E2C:
General:
Destination name: kita
Authentication: Shared
Encryption: WEP
WEP-Keys: 64 Bit Key 1: 0000000000
Any SSID
...
ciach

Na moje oko masz wszystko gites procz tego Authentication: raczej ma byc open pewnie w twoim przypadku a owszem encryption ma byc WEP i druga rzecz. Rozumiem ze haslo podales dla przykladu i ze jesc ono wygenerowane a nie pisane otwartym textem innymi slowy jest podane w hexie ?

U mnie dziala E2C nawet z kluczem 128 ale tak jak mowie zadowolony to ja nie jestem.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline gdeco

• 24
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2006, 13:00:55 »
Na kompie mam shared, to myślałem, że tu musi być tak samo. Hasło jest wpisane zwykłym tekstem. Sieć jest w dość sporym budynku i nie "wystaje" poza jego obręb. Kolejna sprawa, że osoby niepowołane nie mają fizycznego dostępu do tej sieci. Jednak chociaż takie zabezpieczenie jest mi potrzebne z różnych względów. Doskonale zdaję sobie sprawę, że WEP to żadne zabezpieczenie, ale na moje potrzeby jest wystarczające.

Dziś po południu sprawdzę i dam znać.

A swoją drogą jaki jest lepszy program od E2C, oczywiście prosty w konfiguracji i skuteczny. Skłonny jestem kupić coś innego byle dobrze działało.

*

Offline czester

• **
  • 152
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2006, 14:33:15 »
Z tym haslem to sie nie upieram bo nie sprawdzalem ale w normalnym kompie mam przelacznik jak chce wpisac haslo a tu nie widzialem wiec dlatego tak napisalem.

Daj znac ale musi...

Jaki lepszy no to temat rzeka kazdy co innego chwali ja na razie tez sie rozgladam po forum i czytam
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline TaS

• 4
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2006, 10:31:10 »
Co do ustawien i tego co usilujesz zrobic to wszystko konfigurujesz w samym e2c bo on wszystko przejmuje - nie szukaj nic w ustawieniach urzadzenia. Wszystko defacto znajduje sie pod pozornie malym menu w lewym dolnym rogu ekranu gdzie dajesz edit destination i konfigurujesz i musi dzialac

no wlasnie juz wszystko tam probowalem zmieniac. Ale jak pisalem problem nie lezy w w samym polaczeniu. Polaczenie jest. Wep się zgadza, ip dostaje ale sam IE nie chce się uruchomić :/ sytuacja jest identyczna gdy lacze jest otwarte, jak np na wrocławskim rynku, czy uniwersytecie :/

W sumie to jak nie e2c to jaki programik wybrac? no i pytanie czy robic HR jesli wgram teraz inny program? Kurde, ja zawsze mam pecha z wszystkim co bezprzewodowe - naet z domowym telefonem :D

*

Offline gdeco

• 24
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 25, 2006, 12:37:09 »
No i lipa. Jak zmienię z Shared na Open to próbuje się łączyć bardzo długo a na koniec wywala błąd, żeby przekonfigurować połączenie (taki długi standardowy jak przy próbie połączenia do sieci z hasłem - bez hasła).
Nie mam siły już na to. Kto poleci jakiś programik, który naprawdę dobrze będzie działał (może być płatny)?

*

Offline TaS

• 4
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2006, 00:11:20 »
heh zdecydowałem się na HR i dalej ...upa.
Wszystko się łączy za pomocą E2C, pokazuje się powiadomienie o połączeniu na dole ekranu, jest eleganckie IP ale po włączeniu IE wciąż wyskakuje dymek, że trzeba skonfigurować połącznie :(
Pan w infolinii technicznej nic mi nie pomogł, powtorzyl wszystko co wczesniej sam zrobiłem...
Co teraz? Czy może to coś z energią? wyłączyć tryb Auto? Czy może jakbym spróbował z inną przeglądarką to by dałop radę? Czy poprostu wysłać im do serwisu, bo jest uszkodzony? Jak myślicie?
HELP :terrified:

*

kichu1979

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 07, 2006, 12:17:08 »
Jak juz zrobiles hard reset to sprobuj tak. Zaraz po resecie bez wpisywania zadnych parametrow wlacz mu wifi i pozwol wykryc sieci w okolicy. Powinien wykryc Twoja i przy probie polaczenia spytac sie sam o haslo. Czy jesli tak zrobisz to palm sie polaczyc w ogole z AP... przestana migac strzaleczki polaczenia.

Jesli  sie polaczy z AP - przestana migac strzalki laczenia sie z wifi - to sprawdz w jakims programie - IE na przykald czy chodzi. Jak nie bedzie chodzilo to rozlacz wifi i polacz ponownie (mala ikonka turn off i nastepnie turn on). U mnie czasem - losowo tak sie zdarza - ze zestawi ale nic nie chodzi, jak wlacze i wylacze to juz smiga.

Tylko prosze rob wszystko w takiej kolejnosci jak powyzej.

1. HR
2. wlacz wifi , niech sam znajdzie siec
3. wpisz haslo, opcje itd
4. sprawdz czy sie polaczy - jak nie to czytaj nizej
5. jak polaczy a nie dziala wlacz i wylacz niech sie polaczy jeszcze raz
6. jak sie polaczy sprawdz czy dziala, jak nie to czytaj dalej

ad 4 - jesli golas po hard resecie nie bedzie sie mogl podlaczyc do AP,
to pogrzebalbym w ustawieniach AP, ja np. mialem taki problem:

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53705&highlight=

ad 6 - jesli jednak sie polaczy, ale nie ma zadnego transferu to
szukalbym winnego z ustawieniach windows / firewall itp.

*

Offline TaS

• 4
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 07, 2006, 16:34:39 »
"Ludzie normalny zbawiciel!" - kto ogladal pieniadze to nie wszystko to wie ;)

Faktycznie udalo sie... i sam nie wiem jak :D ale skoro dziala to git. jestem Ci bardzo wdzieczny!

*

Offline BONAR

• 12
N560 wifi problem
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2006, 14:06:53 »
Witam i pozdrawiam wszystkich klubowiczow jestem nowym klubowiczem.
Mam problem z ustawieniem wifi,przestudiowalem wszystkie posty ale nadal nie moge sobie poradzic.Moja przygoda z E2C skonczyla sie porazka,wczoraj zainstalowalem 3-dniowego triala WiFi Companion ale nie moge wpisac kluczy szyfrujacych WEP,wogule nie widze takiej opcji w menu.Trenuje na sieci opartej na Linksys'ie WRT300N z zabezpieczeniem WEP.W E2C byly takie stosowne okienka wypelnilem wszystko ale bez sukcesu.Pewnie przez to ze mam wersie standard a tam jest tylko jeden profil 'hotspot'.Prosze o pomoc jesli to mozliwe i z gory dziekuje.

*

Offline Grinch

• **
  • 107
  • FS N520 -> Eten M700 -> HTC Dream -> HTC Desire
    • S24A Nagłośnienia obiektów
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 15, 2006, 15:10:16 »
Cytat: "TaS"
"Ludzie normalny zbawiciel!" - kto ogladal pieniadze to nie wszystko to wie ;)

Faktycznie udalo sie... i sam nie wiem jak :D ale skoro dziala to git. jestem Ci bardzo wdzieczny!

No dobra, a bez HR'a to jak :?:
Posiadam n520 od 3 tygodni. Mam zainstalowanych troche aplikacji ... i jakoś to skonfigurowane - jak każdy nie chce robić HR.
Więc co moge uczynić E2C, to rzeczywiście jakiś dramat ...
A może ja sobie poprostu nie radzę z nowoczesną elektroniką :?: :(

*

Offline bodzio16

• 8
  • Bon Jovi Fan
    • Always - Bon Jovi Portal
  • Sprzęt: FS Loox N560 + SE W880i
Odp: N560 problemy z konfiguracją WiFi - zielony user...
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 18, 2007, 23:24:14 »
Ja mam N560. E2C niestety nic nie daje, nie wiem co mam zrobic. Jak sie robi HARD RESET? Bateria out? Po wlaczeni po soft reset i daniu "REG" na liveboxie niestety nie widzi sieci... Nie wiem w sumie jak mam sie do tego zabrac, jestem dosc zielony.
pozdrawiam,

Bodzio

www.bonjovi.pl

*

Offline cezzar1

• 36
  • Sprzęt: FS LOOX N560
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2007, 10:12:17 »
To i ja się dopiszę. Mam problem z połączeniem się z hotspotem w moim mieście. Hotspot podobno działa, tak zapewniał mnie jego dostawca.
Proszę wytłumaczcie najprościej jak to możliwe co po kolei zrobić aby udało się połączyć.
Ja robię tak:
-włączam wifi za pomocą globusa
-naciskam antenkę ze strzałkami na górze ekranu (nie używam E2C) i wchodzę w ustawienia network card
-wyszukuje mi na liście różne sieci, próbuje się łączyć jednak po chwili wszystkie przechodzą na stan niedostępny
-w hotspocie niekiedy wyskakuje jakaś informacja po angielsku, o problemach z połączeniem

W looxie jest mnóstwo różnych ustawień, nie wiem co wybrać aby to zadziałało. Próbowałem metoda prób i błędów ale nic z tego.
cezzar
FS Loox N560

*

Offline ricardo55551

• 4
  • Sprzęt: LOOX N 560
Prosze o pomoc w konfiguracji N560 żeby się łączył z Hot Spotem
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 21, 2007, 19:06:52 »
To i ja się dopiszę. Mam problem z połączeniem się z hotspotem w moim mieście. Hotspot podobno działa, tak zapewniał mnie jego dostawca.
Proszę wytłumaczcie najprościej jak to możliwe co po kolei zrobić aby udało się połączyć.
Ja robię tak:
-włączam wifi za pomocą globusa
-naciskam antenkę ze strzałkami na górze ekranu (nie używam E2C) i wchodzę w ustawienia network card
-wyszukuje mi na liście różne sieci, próbuje się łączyć jednak po chwili wszystkie przechodzą na stan niedostępny
-w hotspocie niekiedy wyskakuje jakaś informacja po angielsku, o problemach z połączeniem

W looxie jest mnóstwo różnych ustawień, nie wiem co wybrać aby to zadziałało. Próbowałem metoda prób i błędów ale nic z tego.

Ja mam identyczny problem na N560 jak cytowany kolega, czasami udaje mi sie połączyć , ale nawet siedząc blisko hotspota przeglądając www jak zechcę ściągnąć pocztę czasami sie uda ale najczęściej wyjście z IE i ponowny powrót z outlooka kończy sie prośbą o ponowne konfigurowanie łącza. Ogólnie mówiąc dostęp do hotspotów jest nieprzewidywalny i rwany i zawsze poprzedzony wieloma próbami. Nawet jak mam bardzo dobry zasięg. Nie używam E2C bo wtedy szybko znajduje hot spot ale nigdy nie chce sie z nim połączyć Mam system WM5 bez polskiej lokalizacji. Mam prośbę o podanie instrukcji po kroku po kroku jak skonfigurować WI FI dla hotspotów na N560.  ???
Dodam tylko że przez GPRS i SEK750 w plusie nie mam najmniejszych problemów
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2007, 19:11:41 wysłana przez ricardo55551 »

*

Offline cezzar1

• 36
Odp: Prosze o pomoc w konfiguracji N560 żeby się łączył z Hot Spotem
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 04, 2007, 10:38:35 »
Mam prośbę o podanie instrukcji po kroku po kroku jak skonfigurować WI FI dla hotspotów na N560.  ???

No i co, nikt nie potrafi nam pomóc?
cezzar
FS Loox N560

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 04, 2007, 13:13:53 »
To nie jest takie oczywiste...

Jaki klient WiFi?
Przecierz "krok po kroku" to nie jest cos ala:
1. wlaczasz klienta WiFi (cokolwiek to jest)
2. laczysz sie do wyszukanej sieci
3. enjoy.

Idealny "HotSpot" powinien byc otwarty i dostepny w granicy swojego zasiegu (czesto dosyc blisko nadajnika), czyli bez autoryzacji i dodatkowych ustawien sieci. W takim wypadku PDA powinien miec wlaczone DHCP i po krzyku. Jezeli HotSpot wymaga autoryzacji, klient WiFi zapyta o haslo. Dopiero inne typy dostepu do HotSpot-a lub innego AP moga wymagac "manualnych" uzdatnien zeby sie do nich podlaczyc.

Pozdrawiam,
TK.

*

Offline cezzar1

• 36
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 05, 2007, 08:57:28 »
Sluchajcie, pisze to z iq café z Bydgoszczy. maja tu darmowy net przeez wifi. wlaczylem I wszystko dziala bez zadnych ustawien. a w moim miescie jest widocznie hotspot skopany.
cezzar
FS Loox N560