zgadza sie, powyzsze ustawienia (com8/9600) maja wplyw na to czy gps w ogole bedzie smigal, dokladnie tak jak piszesz.
proponuje jeden szybki i krotki eksperyment. sciagnac i zainstalowac na palmie
http://www.webalice.it/rob.mar/GPS-Info-program-for-WM5.zipsoft w ktorym wybiera sie port i predkosc, daje start i wypluwa on dane czytane z portu gps w formie tekstowej (komunikaty NMEA)
1. odpalasz looxa
2. instalujesz soft
3. start -> settings -> zakladka system -> gps
ustaw hardware na com8 / 9600
4. odpal soft w/w, ustaw com8 / 9600 , daj star gps. czyta z portu ? u mnie tak. wylacz gps.
5. wroc do settings -> gps ustaw predkosc na 57600
6. odpal soft, ustaw com/57600, daj start, czyta z portu ? u mnie nie.
7. zastopuj gps, NIE PROGRAM. zmien predkosc w gpsinfo z powrotem na 9600. czyta ? u mnie tak.
skoro zmiana predoksci w settingsach nic nie daje to jest to imho blad.
w koncu po cos ona chyba tam jest, prawda ?
tym bardziej, ze inne programy diagnostyczne - winfast navigator na przyklad - potrafie te wartosc przestawic i wtedy wszystko dziala ok.
mozna ustawic com/57600 i inne aplikacje wtedy beda przy tych parametrach prawidlowo czytaly z portu.
przy czym caly ten wywod nie ma sie nijak do predkosci lapania fixa.
w dwoch nowych looxach z tego miesiac, jesli w programie ktorego uzywam do nawigacji ustawie prawidlowe parametry portu (czyli ten wspomniany juz com8/9600 i wylacze irde) to gps smiga bez problemu.
szybko lapie fixa i za pierwszym razem (do 2 minut okolo), kazdy nastepny to pozniej kilkanascie sekund. zarowno w automapie, pocketfms
(nawigacja lotnicza) , jak i wielu programach diagnostycznych.
imho, jesli przy prawidlowych parametrach portu, informacje sa czytane a palm nie moze zlapac fixa, albo swiruje to nalezaloby raczej odwiedzic
serwis.
gps info jest b. prostym programem diagnostycznym, w ktorym wszystko widac jak na dloni, zarowno to czy w ogole informacje sa czytane z portu gps jak i caly proces lapania fixa... satelity, rozmieszczenie, synchronizacja itd.
jesli zlapiecie nim fixa, to automapa czy kazdy inny program do nawigacji przy tych samych parametrach zrobi to tak samo szybko.