n560-problemy z GPS. Pokombinujmy dlaczego.

• 30 Odpowiedzi
  • 3311 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vikelf

• 392
« dnia: Październik 23, 2006, 23:25:47 »
Zastanawiam się czy przyczyną problemów z GPSem w n560 nie jest jakiś program.

Napiszcie jakich programów do nawigacji używacie i czy macie problemy z FIXem.

Ja używam Automapy, Igo i  rzadko TomToma. Czasem szybko złapie FIXa, czasem ma z tym poważne problemy.

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2006, 01:16:29 »
A moze problemem jest wspoldzielenie portu z BT ?
Pozdrawiam
Piotr

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2006, 06:28:19 »
Á propos łapania fiksa. Podzielcie się proszę Koledzy spostrzeżeniem, jakie odległości pokonuje Wasz PDA od momentu wyłączenia GPS do momentu ponownego jego włączenia. Dlaczego pytam — otóż u mnie (na zewnętrznym odbiorniku GPS) jest tak, że jeśli włączam nawigację w miejscu pi razy oko tym samym, w którym była wyłączana, to fix łapany jest błyskawicznie, zanim zdąży się uruchomić aplikacja. Natomiast im dalej, tym dłużej trwa później łapanie fiksa. Kuriozalną sytuację miałem w czasie wakacji, gdzie z powodu gorąca wyłączałem PDA na oczywistych trasach, żeby dać mu odsapnąć. Po przejechaniu ok. 600km autostradą gdy włączyłem nawigację musiałem zjechać na parking i postać jakieś 10 minut, bo mimo widoczności 8–9 satelitów system ni cholery nie mógł złapać fiksa. Było to w Grecji, soft — najnowszy Destinator.

Re: n560-problemy z GPS. Pokombinujmy dlaczego.
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2006, 08:34:26 »
Cytat: "vikelf"
Zastanawiam się czy przyczyną problemów z GPSem w n560 nie jest jakiś program.

Napiszcie jakich programów do nawigacji używacie i czy macie problemy z FIXem.

Ja używam Automapy, Igo i  rzadko TomToma. Czasem szybko złapie FIXa, czasem ma z tym poważne problemy.

a ostatnio chodziłem z psem i testowałem GPS, co ciekawe, choć fixa łapie wcześniej na BT, jego wskazania były duzo lepsze na wewnętrznej antenie, na BT permanentnie przesuwał mnie w jedną stronę lub kierował do ptostopadłej ulicy...

dziwna rzecz...

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2006, 08:37:34 »
Cytat: "Long Johnny"
Á propos łapania fiksa. Podzielcie się proszę Koledzy spostrzeżeniem, jakie odległości pokonuje Wasz PDA od momentu wyłączenia GPS do momentu ponownego jego włączenia. Dlaczego pytam — otóż u mnie (na zewnętrznym odbiorniku GPS) jest tak, że jeśli włączam nawigację w miejscu pi razy oko tym samym, w którym była wyłączana, to fix łapany jest błyskawicznie, zanim zdąży się uruchomić aplikacja. Natomiast im dalej, tym dłużej trwa później łapanie fiksa. Kuriozalną sytuację miałem w czasie wakacji, gdzie z powodu gorąca wyłączałem PDA na oczywistych trasach, żeby dać mu odsapnąć. Po przejechaniu ok. 600km autostradą gdy włączyłem nawigację musiałem zjechać na parking i postać jakieś 10 minut, bo mimo widoczności 8–9 satelitów system ni cholery nie mógł złapać fiksa. Było to w Grecji, soft — najnowszy Destinator.

tutaj raczej Destinator przeszkodził, na siłę szukał Ciebie pewnie w okolicy i dopiero jak stwierdził jednoznacznie że przeniosłeś się w czasie i przestrzeni to zmienił namiary, ciekawe jak by na innym programie szybko złapał

ja czasami testuję go na PocketEarth, łapie fixa na BT migiem

ale kolejna rzecz, dużo wolniej dostraja się w ruchu, lepiej stanąć i odczekać chwilę

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2006, 09:06:16 »
Rzeczywiście muszę przyznać, że fixa mój N560 łapie dość długo, a przynajmniej moim zdaniem powinien robić to znacznie szybciej, a z pewnością jego poprzednik N520 robił to znacznie szybciej.
Zainspirowany jednym z wątków na tym forum postanowiłem zrobić wczoraj kilka testów związanych ze zmianą portów programowych i sprzętowych. Przy zmianach tych portów i ustawieniu odpowiedniego numeru portu w AM na sztywno okazywało się, że program sygnału GPS nie łapie, natomiast przy ustawieniu automatycznego wykrywania portu sygnał był łapany, tyle, że wtedy zawsze w nawiasie było pokazane, że wykrył sygnał na porcie Com8. Zaskoczony takimi objawami ustawiłem port programowy i sprzętowy na "brak" i odznaczyłem automatyczne zarządzanie i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że AM z automatycznym wykrywaniem portu działa bez problemu, wskazując, że wykryła port Com8; TomTom działa również na ustawieniach port: Com8, prędkość 9600 i Lokalizator GPS również działa, aby się upewnić, że przypadkiem nie wystąpił przypadek zapamiętania jakiś ustawień wykonałem soft reset i powtórzyłem sprawdzenie działania tych programów bez zmiany ustawień i działały bez problemu tak jak to opisałem. Nie chcę oceniać szybkości złapania fixa, bo uruchomienia poszczególnych brogramów były wykonane w krótkich odsępach czasowych co może mieć wpływ na czas znajdowania pozycji GPS.

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2006, 09:33:47 »
odbiorniki GPS maja pamiec nieulotna i zapamietuja ostatnia pozycje dlatego szybko odnajduja sie po wlaczeniu w tym samym miejscu, w ktorym byly wylaczane. jesli jednak przemiescisz sie (im dalej tym gorzej) wowczas odbiornik traci duzo czasu probujac namierzyc ostatnio namierzane saletelity (albo inaczej satelity jakie aktualnie powinny byc nad punktem gdzie byl wylaczany) dlatego w tych momentach opalaca sie chyba prostym programikiem do GPS-a "wyzerowac jego stan/pamiec" wowczas nie bedzie tracil czasu na "stara" pozycje tylko od razu zacznie namierzac nowa (ale to i tak moze trwac pare minut - zapewnijcie mu wowczas duzo widocznego nieba i nie przemieszczajcie sie  :proud: )

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 24, 2006, 09:50:30 »
Cytat: "grzegorzr"
... programowych i sprzętowych. Przy zmianach tych portów i ustawieniu odpowiedniego numeru portu w AM na sztywno okazywało się, że program sygnału GPS nie łapie, natomiast przy ustawieniu automatycznego wykrywania portu sygnał był łapany, tyle, że wtedy zawsze w nawiasie było pokazane, że wykrył sygnał na porcie Com8. Zaskoczony takimi objawami ustawiłem port programowy i sprzętowy na "brak" i odznaczyłem automatyczne zarządzanie i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że AM z automatycznym wykrywaniem portu działa bez problemu, wskazując, że wykryła port Com8; ...

Port GPS sprzetowy jest na COM8 a COM9 jest programowy i pozwala na wykorzystywanie kilku aplikacji korzystających z GPS w tym samym czasie. Z portu COM8 w tym samym czasie może korzystać tylko jedna aplikacja.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 24, 2006, 09:51:03 »
Cytat: "czester"
A moze problemem jest wspoldzielenie portu z BT ?

Na początku nie używałem BT i były problemy.
Współdzielenie portu?
BT jest na 7
GPS hardware  na 8
GPS software na 9
Wiec żaden port nie jest współdzielony

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 24, 2006, 10:03:45 »

Port GPS sprzetowy jest na COM8 a COM9 jest programowy i pozwala na wykorzystywanie kilku aplikacji korzystających z GPS w tym samym czasie. Z portu COM8 w tym samym czasie może korzystać tylko jedna aplikacja.

Czy to oznacza, że porty te są przypisane domyślnie i pomimo następujących ustawień systemowych GPS:
Port programu: brak
Port urządzenia: brak
przymują ustawienia podane przez Ciebie?

Czemu nie ma możliwości korzystania np. w AM z portu programu, chociaż opis w ustawieniach wskazuje na to, że powinnien móc z niego korzystać bez problemu. Z którego portu (programu czy urządzenia) korzysta Lokalizator GPS, ma go przypisany domyślnie i nie ma możliwości jego zmiany.

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2006, 14:42:51 »
czyzby mi sie wydawalo ze jak mialem wlaczony BT i odpalilem sobie program do GPSu to mi napisal ze nie ma urzadzenia czy jakos tak. Zreszta nie wiem czy nie czytalem na jakims zachodnim forum ze radza jak zmienic fizycznie com'a dla Gps'u. Dlatego pierwsze co mi sie skojarzylo to wlasnie to.
Pozdrawiam
Piotr

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2006, 21:45:50 »
U mnie po wlaczeniu opcji Irda "odbieraj wszystkie przesylki bezprzewodowe" w ogole nie wykrywa gpsa. Czy komus sie to zdazalo? Ciekaw jestem dlaczego. Nie udalo mi sie znalezc rozwiazania.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2006, 22:03:11 »
Cytat: "rysman"
U mnie po wlaczeniu opcji Irda "odbieraj wszystkie przesylki bezprzewodowe" w ogole nie wykrywa gpsa. Czy komus sie to zdazalo? Ciekaw jestem dlaczego. Nie udalo mi sie znalezc rozwiazania.

Standardowo. Chyba nie ma na to rady.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 25, 2006, 19:55:32 »
Cytat: "wpmike"

dokładnie, jak IRD to nie GPS działają na jednym porcie

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 25, 2006, 20:02:27 »
Cytat: "Tytusdj"
Cytat: "wpmike"

dokładnie, jak IRD to nie GPS działają na jednym porcie

Nie działają na jednym porcie. IR to chyba COM2 lub/i # a GPS to 8 i programowy 9. Prawdopodobnie jest to błąd oprogramowania.

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 25, 2006, 22:49:08 »

Nie działają na jednym porcie. IR to chyba COM2 lub/i # a GPS to 8 i programowy 9. Prawdopodobnie jest to błąd oprogramowania.

ja wiem, że jest o tym w instrukcji, więc raczej bąłd to nie jest...

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 25, 2006, 23:04:27 »

Na której stronie bo nie umie znaleźć

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 26, 2006, 08:47:10 »

Na której stronie bo nie umie znaleźć

Ja nie zauwżyłem takich datali w instrukcji.

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 28, 2006, 15:31:39 »
Witam,
Od czwartku jestem uzytkownikiem tego cuda i tak samo jak Wy mam problemy z funkcjonowaniem GPS.. Ponizej przesylam linki do forum FSC  dotyczacy GPS w N560 + solucje w tym temacie.U mnie to dziala..

Solutions:
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.webalice.it%2Frob.mar%2FFix%2520Page.htm&langpair=it%7Cen&hl=en&ie=UTF8

http://support.fujitsu-siemens.com/forum/viewtopic.php?t=15935&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=2a85b27c82b5f66428485477121b5042

Pozdrawiam

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 28, 2006, 17:07:38 »
mój n560 fixa łapie do minuty więc nie jest źle. (po znacznej zmianie miejsca inicjalizacji fixa )

natomiast jeśli jadę samochodem ok 100 km/h i loox siedzi w krusellu na moich kolanach to gps locator łapie fixa w 3-6 min i nie gubi podczas drogi.

a jeśli potrzymam na podszybiu to w ogóle jest loox.

miałem wgrać gps proxy później garmin que i później gpmapę ale jakoś czasu nie mam :P

odnośnie tych linków to dziwne że FS nie odpisuje itd

mam jeszcze zwykły odbiornik gps`a od garmina i sprawuje się podobnie do looxa. Więc jeśli urządzenie dedykowane pod nawigację działa podobnie to już się nie martwię, że u mnie jest coś nie tak

*

kichu1979

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 28, 2006, 18:37:03 »
efekty swoich eksperymentow opisalem tutaj

rozwiazanie podane przez kolege na zalinkowanych wczesniej stronach
z winfast navigatorem dziala, ale do pierwszego resetu

u siebie mam teraz tak

ustawienia gps w control panel:

port programowy na off
port sprzetowy com8, 9600
trzecia zakladka -nie pamietam nazwy - 'opcja wlaczona'

wszystkim programom do nawigacji kaze czytac z com8, predkosc 9600
i dzialaja bez zajakniecia. sprawdzone na 2 roznych looxach. na kazdym tak samo.

efekty roznych kombinacji opisane w watku nizej

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=52554

*

tramp

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 28, 2006, 18:51:46 »
nie wiem po co tu koledzy wypisują wyniki swoich, trochę nic nie znaczących, eksperymentów

oczywiście pierwsze primo to nie wpisać bzdur do ustawień GPS w pockecie, GPS siedzi na 8, pyka na 9600 to wiadomo
czy ustawicie port software-owy czy nie to nie ma specjalnego znaczenia
na porcie software-owym tylko to, że teoretycznie może hulać kilka aplikacji.

ja tam zawsze w aplikacji wskazuje na port hardware-owy bo jak się wskaże software-owy to nie każda aplikacja potrafi wtedy sobie włączyć GPS

tak czy siak podstawowe te ustawienia nie mają żadnego wpływu na TTF a co najwyżej na to czy komuś w ogóle GPS hula  >:)
chyba, że czyjś eksperyment wykaże, że jak się na hardware'owym wpisze np. 34 a na software-owym 58 to nagle TTF zrobi się rzędu 20 sek ale bardzo wątpię :))))))

*

kichu1979

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 28, 2006, 19:33:20 »
zgadza sie, powyzsze ustawienia (com8/9600) maja wplyw na to czy gps w ogole bedzie smigal, dokladnie tak jak piszesz.

proponuje jeden szybki i krotki eksperyment. sciagnac i zainstalowac na palmie
http://www.webalice.it/rob.mar/GPS-Info-program-for-WM5.zip
soft w ktorym wybiera sie port i predkosc, daje start i wypluwa on dane czytane z portu gps w formie tekstowej (komunikaty NMEA)

1. odpalasz looxa

2. instalujesz soft

3. start -> settings -> zakladka system -> gps
ustaw hardware na com8 / 9600

4. odpal soft w/w, ustaw com8 / 9600 , daj star gps. czyta z portu ? u mnie tak. wylacz gps.

5. wroc do settings -> gps ustaw predkosc na 57600

6. odpal soft, ustaw com/57600, daj start, czyta z portu ? u mnie nie.

7. zastopuj gps, NIE PROGRAM. zmien predkosc w gpsinfo z powrotem na 9600. czyta ? u mnie tak.

skoro zmiana predoksci w settingsach nic nie daje to jest to imho blad.

w koncu po cos ona chyba tam jest, prawda ?

tym bardziej, ze inne programy diagnostyczne - winfast navigator na przyklad - potrafie te wartosc przestawic i wtedy wszystko dziala ok.
mozna ustawic com/57600 i inne aplikacje wtedy beda przy tych parametrach prawidlowo czytaly z portu.

przy czym caly ten wywod nie ma sie nijak do predkosci lapania fixa.

w dwoch nowych looxach z tego miesiac, jesli w programie ktorego uzywam do nawigacji ustawie prawidlowe parametry portu (czyli ten wspomniany juz com8/9600 i wylacze irde) to gps smiga bez problemu.

szybko lapie fixa i za pierwszym razem (do 2 minut okolo), kazdy nastepny to pozniej kilkanascie sekund. zarowno w automapie, pocketfms
(nawigacja lotnicza) , jak i wielu programach diagnostycznych.

imho, jesli przy prawidlowych parametrach portu, informacje sa czytane a palm nie moze zlapac fixa, albo swiruje to nalezaloby raczej odwiedzic
serwis.

gps info jest b. prostym programem diagnostycznym, w ktorym wszystko widac jak na dloni, zarowno to czy w ogole informacje sa czytane z portu gps jak i caly proces lapania fixa... satelity, rozmieszczenie, synchronizacja itd.

jesli zlapiecie nim fixa, to automapa czy kazdy inny program do nawigacji przy tych samych parametrach zrobi to tak samo szybko.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 28, 2006, 20:05:39 »
Z mojego doświadczenia wynika, że procedury podane na zagranicznych stronach sprowadzają się do zrobienia Factory Reset.
Jak mamy problem w stylu brak FIXa po 10min to włączamy jakiś program typu WinFastNavigator robimy factory reset i łapiemy fixa w tym programie.  Potem przechodząc np do automapy mamy fixa w kilka sekund. Do czasu, aż znowu GPS sie zawiesi(?)  
Te porady nie likwidują problemu tylko pomagają jakoś z nim żyć.

*

kichu1979

« Odpowiedź #24 dnia: Październik 28, 2006, 20:12:02 »
Hmm... to mi sie raz zdarzylo,ze jak non stop wlaczalem i wylaczalem rozne programy do obslugi gps, gps kompletnie zeswirowal. Wtedy nie robilem zadnego factory reset winfast navigatorem, tylko zrobilem reset palma (rysik do dziurki) i po restarcie wszystko smigalo bez zarzutu. Ale to de facto na to samo chyba wychodzi.

Z mojego doswiadczenia, to czym lapie fixa, nawet pierwszego po resecie, nie ma zadnego znaczenia. We wszystkich programach jest tak samo ok.

Jesli ktos ma problemy to zaczalbym po prostu od sprawdzenia czy to winfast nawigatorem czy gps info. Ustawiasz port i predkosc, dajesz start i od razu widac czy informacje sa czytane z portu czy nie.

Jak sa to nie powinno byc problemu z fixem.

Jesli z kolei dane z portu sa czytane a palm mimo korzystnych warunkow nie lapie fixa to trzeba po prostu odwiedzic serwis. Bo to juz IMHO sytuacja normalne nie jest.

I jeszcze pytanie do poprzednika, jak czesto wieszal(?)Ci sie gps w Twoim looxie, jak czesto musiales robic tego factory reseta.

Kiedy ew loox byl kupowany ?

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 28, 2006, 20:24:00 »
Cytat: kichu1979
...
Jesli ktos ma problemy to zaczalbym po prostu od sprawdzenia czy to winfast nawigatorem czy gps info. Ustawiasz port i predkosc, dajesz start i od razu widac czy informacje sa czytane z portu czy nie.
.../quote]

W moim przyapdku informacje są czytane, można sprawdzić które satelity widzi, a FIXa nie chce złapać. Kilka razy miałem taki przypadek i czasem pomagało Factory reset i łapanie FIXa (kilka minut!) w WinFastNawigatorze.
Po 2 tyg używania wbudowanego GPSa wróciłem do starego SiRF na BT i juz nie ma problemu :). Nie mam nerwów do tego wbudowanego.
GPS ma działać zawsze go potrzebuje, a nie wtedy kiedy loox chce :)

Najdziwniejsze jest to, że np cały tydzień działa ok, aż tu nagle (wtedy gdy się śpieszymy :) nie łapie FIXa.
Może gdybym wcześniej nie miał SiRF na BT to bym nie narzekał.
Rozczarował mnie kilka razy i już nie mam zamiaru znosić jego humorów.  
Kupiłem go w Sierpniu w Niemczech - wersja ENG.

*

kichu1979

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 28, 2006, 20:41:05 »
A to jeszcze mi sie przypomnialo... z czasow kiedy uzywalem TomTom na komorce z SiRF Nokii na BT L3DW costam. I ja i kolega mielismy ten sam odbiornik tylko kupowany w sporym odestepie czasowym. On wczesniej.

Koledze ow L3 kilka razy glupial i podobnie sie zachowywal.. widzial duzo satelit a nie mogl zlapac fixa. A jesli lapal to zabieralo mu to wiecej czasu
niz mojemu L3DW. Po tym "zwisie" pomagalo wyjecie baterii. On uzywal go z Nokia N70, ja 6630 - ale to chyba znaczenia nie mialo.

A wiec byc moze bug firmware, ktory ew pozniej zostal poprawiony.

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 31, 2006, 23:52:09 »
Cytat: "kichu1979"
A to jeszcze mi sie przypomnialo... z czasow kiedy uzywalem TomTom na komorce z SiRF Nokii na BT L3DW costam. I ja i kolega mielismy ten sam odbiornik tylko kupowany w sporym odestepie czasowym. On wczesniej.

Koledze ow L3 kilka razy glupial i podobnie sie zachowywal.. widzial duzo satelit a nie mogl zlapac fixa. A jesli lapal to zabieralo mu to wiecej czasu
niz mojemu L3DW. Po tym "zwisie" pomagalo wyjecie baterii. On uzywal go z Nokia N70, ja 6630 - ale to chyba znaczenia nie mialo.

A wiec byc moze bug firmware, ktory ew pozniej zostal poprawiony.

jechałem dzisiaj 1350 km z Looxem i mogę powiedzieć na tej podstawie baaardzo wiele...

ale wniosek jest jeden, tylko i wyłącznie antena na BT, kupiłem Navibe i nie żałuję żadnej z 260 wydanych złotówek, antena wbudowana to tylko gadżet...nawet na trasie...byle las i się gubiła, fix na 3 satelitach przy 1/2 mocy sygnału podczas gdy na BT miałem fixa na 9 satelitach i min 2/3 sygnału...

różnica jest KOLOSALNA...

P.S.

spróbujcie złapać fixa jadąc 160 kmh mi udało się po zwolnieniu do 80...ale nie wiem, gdzie się wtedy znajdowałem ]:>  ]:>  ]:>

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 02, 2006, 18:53:18 »
Przegladajac forum trafilem na watek dotyczacy lapania fixa:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=41582
Doczasu az FSC nie zrobi czegos z tym fantem, bede sie posilkowal tym rozwiazaniem..

Pozdrawiam

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 02, 2006, 19:02:06 »
Cytat: "Obiwan666"
Przegladajac forum trafilem na watek dotyczacy lapania fixa:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=41582
Doczasu az FSC nie zrobi czegos z tym fantem, bede sie posilkowal tym rozwiazaniem..

Pozdrawiam

Pomógł Ci ten program?
Bo u mnie było tak samo jak bez niego. Tzn działał jako tako, aż do momentu kiedy się śpieszy :)