N560 problem z ekranem

• 42 Odpowiedzi
  • 7059 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
N560 problem z ekranem
« dnia: Listopad 17, 2007, 08:52:01 »
Witam

Mam mojego Looxa od 3.5 miesiaca. Kupiłem nowego w sklepie. Mam jednak z nim pewien problem,
od jakiegos czasu widac na srodku ekranu taka jakby tłusta plame. Ekran działa OK, dotyka normalnie, no problem. Ale jednak
niepokoi mnie ta plama. Sa dni kiedy całkowicie znika, a sa kiedy ja mocno widac. Mozna ja zobaczyn głownie pod kątem, i to na wyłacznoym Loxxie (Na właczonym tez jest, ale kiepsko widac, bo jest podswietlenie.) Dodam jeszcze 2 rzeczy. Jak dodtkam gdzies na ekranie, to zmienia kształayt (jesli klikam nie na niej lecz gdzies z boku), lub sie koncentruje jesli klikam na nia). Na koniec powiem ze mam załozona folie na ekran, elektrostatyczna.

Dzieki za odp.
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline skorpione13

• 2
  • Sprzęt: FS LOOX 720
Odp: N560 problem z ekranem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2007, 10:38:23 »
Moze ekran sie uszkodzil, tzn. moze sie rozlewa - tak na to sie mowi chyba, najprawdopodobniej nadaje sie do wymiany
ale moze niech sie wypowiedza fachowcy
pozdrawiam

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2007, 20:19:19 »
jesli juz to warstwa dotykowa, i jej plyny ustrojowe. bo szklo raczej nie gnie sie pod naciskiem rysika, zeby plama zmieniala ksztalt. dodam ze podczes ogladenia jest efekt jakby tlustosci, bo widac kolory jak w plamie oleju w kauzy
iPhone 4, Mac Mini, iPad

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2007, 22:22:13 »
Ja bym nie ryzykowala i oddala na gwarancji do serwisu poki jeszcze mozna...

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2007, 22:47:56 »
mam jeszcze długo, w ostatecznosci oddam. Ale niech ktos biegły w temacie sie wypowie.
iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline Krzychu Blues

• *
  • 80
  • Sprzęt: GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300, FS Loox N560
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2007, 11:17:34 »
ninigun:
mam jeszcze długo, w ostatecznosci oddam. Ale niech ktos biegły w temacie sie wypowie.

an na co chcesz czekać !
aż wgrasz jeszcze kilka programów , za które zapłaciłeś i po wymianie PDA na nowy będziesz je musiał kupować od nowa?
Zrobić kopię backup , zgrać wszystko do PC-ta i oddać do serwisu.
tak ja to widzę.
Krzysztof
ETrexLegend, GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300.
Yakumo Delta X5, FS N560.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2007, 11:19:49 »
też uważam, że nie ma na co czekać - w Warszawie jest centralny serwis FS więc nie widzę problemu, możesz podjechać, na naprawę mają 48h (no chyba, że zajdą jakieś tam okoliczności)

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 18, 2007, 13:15:28 »
ninigun:

an na co chcesz czekać !
aż wgrasz jeszcze kilka programów , za które zapłaciłeś i po wymianie PDA na nowy będziesz je musiał kupować od nowa?
tak ja to widzę.
Krzysztof

Nie bede musial kupowac od nowa chyba.

Kurcze no, ale palm dziala normalnie, nigdy mi nie upadł, nie zostal nawet uderzony w ekran

iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 18, 2007, 13:28:26 »
 :O

masz gwarancję, pretekst i nie chcesz mieć nowego digitalizera  :O ? :)

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 18, 2007, 15:38:26 »
Programow nie trzeba bedzie ponownie kupowac. Przy wymianie plyty zmieniaja rowniez jej numer seryjny. Wiec dla programow to tak jakbys nic nie zmienial.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 18, 2007, 18:49:36 »
ninigun:

an na co chcesz czekać !
tak ja to widzę.
Krzysztof

Nie bede musial kupowac od nowa chyba.

Kurcze no, ale palm dziala normalnie, nigdy mi nie upadł, nie zostal nawet uderzony w ekran

ale jak się wyleje do końca to powiedzą - uszkodzenie mechaniczne i po gwarancji.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 18, 2007, 20:26:34 »
Witam

Mam mojego Looxa od 3.5 miesiaca. Kupiłem nowego w sklepie. Mam jednak z nim pewien problem,
od jakiegos czasu widac na srodku ekranu taka jakby tłusta plame. Ekran działa OK, dotyka normalnie, no problem. Ale jednak
niepokoi mnie ta plama. Sa dni kiedy całkowicie znika, a sa kiedy ja mocno widac. Mozna ja zobaczyn głownie pod kątem, i to na wyłacznoym Loxxie (Na właczonym tez jest, ale kiepsko widac, bo jest podswietlenie.) Dodam jeszcze 2 rzeczy. Jak dodtkam gdzies na ekranie, to zmienia kształayt (jesli klikam nie na niej lecz gdzies z boku), lub sie koncentruje jesli klikam na nia). Na koniec powiem ze mam załozona folie na ekran, elektrostatyczna.

Dzieki za odp.
Kolego, proponuje zdjac folie, delikatnie wczyscic ekran i zobaczyc czy plama bedzie. Moze masz lekkie zatluszczenie na folii, albo nalozyles ja na zabrudzony ekran.
Jak piszesz folia jest elektrostatyczna, wiec nie ma problemu z jej zdjeciem, umyciem...itd.
Daj znac co Ci z tego wyszlo.
Pozdrawiam

*

Offline Dr2

• *
  • 81
  • Sprzęt: Loox n560, mio P550
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 18, 2007, 20:38:13 »

Kolego, proponuje zdjac folie, delikatnie wczyscic ekran i zobaczyc czy plama bedzie. Moze masz lekkie zatluszczenie na folii, albo nalozyles ja na zabrudzony ekran.
Jak piszesz folia jest elektrostatyczna, wiec nie ma problemu z jej zdjeciem, umyciem...itd.
Pozdrawiam
No chyba, ze plyn (pewnie woda) dostal sie nie pod folie tylko pod digitizer, a to chyba nie uznaja jako usterke.  :wink:
Badzmy jednak dobrej mysli.   B)

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 18, 2007, 22:32:59 »

Witam

Dzieki za odp.
Pozdrawiam
dzis zdjąłem. Jak zdejmowałem i byłem gdzies w połowie to cały ekran był w tej plamie, po zdjeciu została tylko malusienka plama, o wygladnie koła i sr. ok. 0,5 cm. To nie brud ani woda miedzy folia i ekranem. A pozniej nawet znikneło. Jak jescze bylo zauwazyłem ze zmienia kaształt, nawes po dmucnieciu w ekran. Po ponowynym załozeniu, znow to samo,

Co to moze byc?? I czy zagraza palmowi. Szczerze mówiac jakos niechetnie bym go oddawał do naprawy, jesli jednak bedzie trzeba to udam sie ale w ostatecznosci

No chyba, ze plyn (pewnie woda) dostal sie nie pod folie tylko pod digitizer, a to chyba nie uznaja jako usterke.  :wink:
Badzmy jednak dobrej mysli.   B)

Ciekawe jak, jak nigdy nie brał kapieli  :worried:
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2007, 22:35:45 wysłana przez ninigun »
iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 19, 2007, 01:08:32 »

Witam

Dzieki za odp.
Pozdrawiam
dzis zdjąłem. Jak zdejmowałem i byłem gdzies w połowie to cały ekran był w tej plamie, po zdjeciu została tylko malusienka plama, o wygladnie koła i sr. ok. 0,5 cm. To nie brud ani woda miedzy folia i ekranem. A pozniej nawet znikneło. Jak jescze bylo zauwazyłem ze zmienia kaształt, nawes po dmucnieciu w ekran. Po ponowynym załozeniu, znow to samo,

Co to moze byc?? I czy zagraza palmowi. Szczerze mówiac jakos niechetnie bym go oddawał do naprawy, jesli jednak bedzie trzeba to udam sie ale w ostatecznosci

Badzmy jednak dobrej mysli.   B)

Ciekawe jak, jak nigdy nie brał kapieli  :worried:
To chyba nie ma wyjscia - pozostaje tylko serwis FS, choc to jakas dziwna usterka, ja w swoim na poczatku uzywania wypalilem malenka dziurke, taka okolo 0,5mm srednicy - spadl popiol z papierosa, troche bylem w szoku, ale polozylem folie na to i dziala do dzisiaj. Mam jakies opory przed serwisem FS. Kiedys na tym Forum byl ciekawy post o rozbieraniu Loox'a. //POLECAM//Jak mnie dopadnie bieda i ekaran padnie to kupie na Allegro ekran z folia dotykowa i sam sprobuje wymienic.
Pozdrawiam

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 19, 2007, 11:55:14 »
Mam jakies opory przed serwisem FS.

to ja jestem wyjątkiem a raczej mój kontakt z serwisem FS czyli CSS. Ostatnio korzystałem z serwisu dokładnie 8.11 ( kurier zabrał looxa 520 do serwisu - gps nie widzi satelit ) a 13.11 kurier dostarczył naprawiony ( wymiana płyty głównej ). Zero problemów.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 19, 2007, 12:01:15 »
ja też nie narzekam na serwis
1 naprawa - 24h (choć nie naprawili - ale nie ich wina, opis usterki zrobiony przez CSS regionalny był nie wystarczający, dzwoniłem do centrali następnego dnia po oddaniu w Szczecinie aby przekazać cały opis usterki "od a do z" i... co się okazalo, że już odesłany  :grin: )
2 naprawa - kilka dni - niestety musieli sprowadzić nawą pytę główną do c550, ale i tak szybko
i muszę napisać - profesjonalne podejście - bezproblemowy kontakt telefoniczny, prawie codziennie rozmawiałem bezpośrednio z serwisantem naprawiającym moje PPC

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 19, 2007, 15:35:34 »
spoko molo to słyczec, ale czy nik naprawde nie wie co moze mu dolegac. Dziala normalnie, dokty i widok ok.
iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline -Matti-

• *
  • 83
  • Sprzęt: Mio P550 -> FS Loox n560 -> HTC Touch Enhanced
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 20, 2007, 14:52:01 »
Czesc
Dzisiaj zauwazylem - czytajac ten wątek, że i ja mam podobny "problem" z moim looxem. Faktycznie wygląda to jak plama z jakiegoś oleju lub płynu. Oczywiscie ekran działa bez problemów, na ekranie folila brando Ultra Clear. Zastanawia mnie to i nie wiem czy faktycznie do serwisu nie oddac. Loox od początku w ALU-case noszony. Jeśli nawet oddać do serwisu - radzicie spowrotem wgrać WM5 ? bo nie ukrywam, ze od paru miesięcy mam WM6 z którego jestem baaardzo zadowolony.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
Mateusz
--
pozdrawiam
Mateusz

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 20, 2007, 18:57:32 »
Mam pytanie: czy jesli oddaje sprzet do serwisu to oprocz gwarancji jest wymagany jakis dowod zakupu?
co wtedy jesli sie nie ma faktury, paragonu?

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 20, 2007, 19:38:42 »
Jesli po zdjeciu folii plama znika (a zazwyczaj tak sie dzieje - to sa pierscienie newtona) wyglada to jak rozlana bezyna lub olej na wodzie (teczowe smugi, plamy), zupelnie nieszkodliwe.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 20, 2007, 21:42:41 »
Witam

Dzieki za odp.

Witaj.

Swego czasu (pare miesiecy temu)  byl tu watek dotyczacy AFAIR takiej (lub podobnej) plamy. Poszperaj w archiwum, moze cos ciekawego znadziesz.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline Bincz

• 44
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 21, 2007, 02:09:13 »
A jak wygląda sprawa z martwymi pikslami?
Ja ma takiego od nowości i na środku ekranu, normalnie to nie przeszkadza ale w momencie kiedy oglądam jakiś film jest strasznie irytujący.
Martwy piksel podejdzie pod reklamacje,czy musi sie " wyłączyć " więcej?

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 21, 2007, 07:33:51 »
Mam pytanie: czy jesli oddaje sprzet do serwisu to oprocz gwarancji jest wymagany jakis dowod zakupu?
co wtedy jesli sie nie ma faktury, paragonu?

dzwonisz na infolinię FS, konsultant wysyła na maila formularz zgłoszenia - nr fabryczny, opis usterki, adres oraz opis co masz zapakować, wysyłasz i na drugi dzień kurier odbiera sprzęt. Ja zapakowałem wg życzenia:
- loox
- karta gwarancyjna
- ładowarka
- akumulator
- opis usterki na oddzielnej kartce
Konsultant FS sprawdza w systemie czy podany przez Ciebie nr fabryczny urządzenia figuruje w bazie danych i do kiedy jest gwarancja. Jak widzisz dowodu zakupu nikt nie chciał ( przynajmniej od mnie ).
Napisane: 21 Listopad 2007, 07:32:02
Ja ma takiego od nowości i na środku ekranu, normalnie to nie przeszkadza ale w momencie kiedy oglądam jakiś film jest strasznie irytujący.

jeżeli nie ma zapisu w gwarancji to zadzwoń na infolinię FS i udzielą informacji.

oto formularz:

"Witam,

W ramach gwarancji collect&return sprzęt jest odbierany i dostarczany przez opłaconego ze strony Fujitsu-Siemens kuriera.
Proszę o podanie kilku niezbędnych danych do otwarcia zgłoszenia gwarancyjnego:

1. Numer fabryczny sprzętu: ( zaczyna się od litery "Y" lub cyfry "3" lub "4" i jest to 10-cio znakowy ciąg.)
...
2. Nazwa firmy:
...
3. adres ( ulica, kod i miasto):
...
4. Osoba kontaktowa i nr.tel:
...
5. Adres e-mail, na który zostanie przesłany numer zgłoszenia:
...
6. opis zauważonej usterki:
...
7. potwierdzenie kiedy i do której godziny może kurier odebrać urządzenie ( wymagany 3 godzinny przedział )
   Odbiór nastąpi w nastepnym dniu roboczym od chwili wysłania zgłoszenia.

...

Jakąkolwiek usterkę może potwierdzić lub oddalić na podstawie ekspertyzy autoryzowany serwis.
Zgodnie z warunkami gwarancji sprzęt przekazany kurierowi powinien być kompletny, w konfiguracji w jakiej został zakupiony.

Proszę dołączyć:
kartę gwarancyjną
notebook wraz z baterią
zasilacz
opis zauważonej usterki

Kurier będzie z firmy UPS – była Stolica. W potwierdzeniu odebrania przesyłki pozostawi list przewozowy, na którym powinno widnieć (proszę się upewnić )

Dostarczenie do : Computer Service Support, ul. Jagiellońska 78, 03-301 Warszawa, tel: 0 22 519 07 00

Płatnik: 3 płatnik Fujitsu-Siemens Computers

UWAGA: Proszę zapakować bezpiecznie urządzenie, aby nie zostało uszkodzone podczas transportu, niezabezpieczona przesyłka może zostać niepodjęta przez kuriera !!!"

a to namiary:

Infolinia Fujitsu Siemens Computers

Phone:  0 801 300 100
Phone:  (+48) 022 545 37 17
e-mail:  fscinfo@ccp.com.pl
web:     http://www.fujitsu-siemens.com.pl
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2007, 07:37:43 wysłana przez cytryna »

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 21, 2007, 11:35:12 »
Mam jakies opory przed serwisem FS.

to ja jestem wyjątkiem a raczej mój kontakt z serwisem FS czyli CSS. Ostatnio korzystałem z serwisu dokładnie 8.11 ( kurier zabrał looxa 520 do serwisu - gps nie widzi satelit ) a 13.11 kurier dostarczył naprawiony ( wymiana płyty głównej ). Zero problemów.
Wiesz Pruszkow blisko Warszawy, wiec moze serwis centralny dziala ok, na prowincji jest gorzej, duzo gorzej, jakby dzialali tylko jako skrzynki kontaktowe i wysylali do Warszawy to moze byloby lepiej, pewnie trwaloby dluzej, ale gorzej, ze oni sami dlubia a dopiero potem wysylaja...
Pozdrawiam.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 22, 2007, 15:15:55 »

Czy martwy pixel czy hot pixel to niestety chyba musi byc ich wiecej niz 1.  Chyba, ze - przykladajac miare z niektorych producentow
paneli LCD - nastapilo ich zgrupowanie w 1 miejscu, czyli np. duzy, na jasnozielono swiecacy punkt w ktorego sklad wchodzi kilka sasiadujacych ze soba hotow.
Ale nie jestem pewien, czy matryce w PPC nie podlegaja innym przepisom.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 22, 2007, 15:31:26 »
własnie,
Czesc
Dzisiaj zauwazylem - czytajac ten wątek, że i ja mam podobny "problem" z moim looxem. Faktycznie wygląda to jak plama z jakiegoś oleju lub płynu. Oczywiscie ekran działa bez problemów, na ekranie folila brando Ultra Clear. Zastanawia mnie to i nie wiem czy faktycznie do serwisu nie oddac. Loox od początku w ALU-case noszony. Jeśli nawet oddać do serwisu - radzicie spowrotem wgrać WM5 ? bo nie ukrywam, ze od paru miesięcy mam WM6 z którego jestem baaardzo zadowolony.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
Mateusz

dokładnie taki sam mam objaw, i na 80 % ta sama folie
iPhone 4, Mac Mini, iPad

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 10, 2007, 22:51:09 »

dokładnie taki sam mam objaw, i na 80 % ta sama folie

hehe ja zakladalem taki sam watek jakis czas temu - plamka mniej wiecej na srodku ekranu (a jak u was?) jakis 1cm^2 rozlany w ksztalt stronku fasoli (taki łuk gruby).

Rusza sie to cholerstw pod najlżejszym dotknięciem ekranu... takim tyci tyci ze by mrowki nie uszkodzilo :)

Pojawia sie tylko CZASAMI, pozniej znika i nie widac. W tym miejscu mniej wiecej mam wieksza ryske folii - czy u was tez jest? Byc moze to przeciezie kilku warstw folii (jesli jest wielowarstwowa?).

No i uwaga TO FOLIA BRANDO Ultra Clear!!

Ktos ma taki "zonk" z inna folia niz Brando UC? To chyba nie pekniety ekran, bez przesady. Ja nigdzie nie uderzylem... a pekniecie na 4mm i calkowicie sprawne pixele oraz znikanie "wycieku" to wyklucza. Plamka to taka tecza mala, jak plama benzyny na wodzie.

*

Offline -Matti-

• *
  • 83
  • Sprzęt: Mio P550 -> FS Loox n560 -> HTC Touch Enhanced
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 11, 2007, 09:34:01 »
Dokladnie tak to wyglada, może to faktycznie wada folii, bo na 100% jestem pewny, że to nie ekran. Cóż, chyba pozostaje z tym zyć, mnie to nawet nie przeszkadza, przeważnie mam tak zapyprany ekran palcami, że to i tak nie wpływa na ergonomię pracy :-)
Pozdrawiam
Mateusz
--
pozdrawiam
Mateusz

*

Offline anthrax

• 45
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens Pocket LOOX n520
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 11, 2007, 13:47:58 »
ja mam bezklejowa folie Glasser kupiona na allegro za kilka zlotych i nie mam zadnych problemow. folia jest juz przyklejona od roku, nie odpada ani nie ma zadnych przebarwien.