N560 PROBLEM!!

• 34 Odpowiedzi
  • 3313 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« dnia: Styczeń 30, 2007, 12:51:35 »
Witam wszystkich!!! Po pierwsze chce się przywitać!!!!! i jednoczesnie podziękować za wiele rozwiązań jakie poczyniłem dzięki postom na tym forum!!!!-pozostał mi jeden jedyny ale dość ważny problem z którym nie daje sobie rady i prosze was o POMOC!! tak wogóle to myśle ze brakuje kilku tematów które warto by podczepić np- jak do jasnej ciasnej odpalic necik na N560 i bez problemu kożystać z niego w miescie ......???!!!!!
Przeczytałem całe forum odnośnie N560 i WiFi oraz dział dla początkujących i niestety nie znalazłem odpowiedzi a nawet jeśli juz jest to z wieloma sprzecznościami - jadni piszą ze tylko E2C inni ze nigdy tego nie dotykac jeszcze inni ze i tak i tak można tylko trzeba sciągnąć nową wersje e2c....itd - przy okazji pełno informacji o własnych przemyśleniach ustawięniach i resetach twardych lub miekkich -bardzo często sprzecznych całkowicie?- może warto by ustalic raz na zawsze co dobre a co złe ????!!!! i podczepić takiego posta z ustawieniami krok po kroku!!!! myśle ze wielu wielu początkującym posiadaczom N560 i nie tylko strasznie ułatwiło by to pierwsze kontakty za sprzetem no ale koniec moich przemysleń i jazda do problemu:
-chce połaczyc n560 poprzez bezprzewodowy ruter D-link di-514 do internetu-dostawcą netu jest Gdańskie UPC
-na ruterku chodzi juz laptop Acer

musze również dodać iż nie jestem za bardzo znawcą tematu jesli chodzi o n560- kupiłem go tydzień temu z myslą o navi do samochodu no ale jesli mozna podziałac z netem to czemu nie - TYLKO JAK - !!!??

pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za pomoc :worried:

[/b]

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2007, 11:33:44 »
Siemano !!!

Podam ci krok po kroku co trzeba zrobić aby skorzystać z dostępu do netu przez wi-fi w palmie:

1. W prawym dolnym rogu ekranu looxa, masz ikonkę która wygląda jak kula ziemska..... klikasz na nią i dajesz włącz wifi/turn on wifi.

2. Czekasz grzecznie aż znajdzie ci twój router

3. Następnie zapyta cię czy połączyć się z siecią (work or internet) .... wybierasz internet

4. Jeżleli masz sieć zabezpieczoną kluczem to palm poprosi cię o wpisanie klucza zabezpieczająego i po sprawie, net powinien chodzić.

W momencie gdy router pozwala się łączyc po tzw. adresach MAC :

1. Musisz zalogowac się do routera
2. Odnaleźć zabezpieczenia sieci wifi
3. Wpisać adres MAC swojego palma

To tyle.
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2007, 18:18:52 »
Witam!!!!

I bardzo dziekuje za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W moim przypadku to chyba to 2 rozwiązanie bo po włączeniu wifi i 30 minutach czekania nic sie nie stało!!!

Jesli masz jeszcze troszke cierpliwosci do takich zieleniaków jak ja to prosze powiedz mi jak sie połaczyc z ruterem??? itd... :P

pozdrawiam

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2007, 20:43:06 »
Coś kiepsko czytałeś i szukałeś. Na tym forum aż roi się od podobnych problemów typu - "N560 i Wifi" i w większości z nich są gotowe rozwiązania.

1. Jakiego oprogramowania używasz?  E2C? WiFi Companion?
2. Czy Twoja sieć bezprzewodowa jest zabezpieczona? Jeśli tak to jak? (Jakie szyfrowanie, uwierzytelnianie, blokowanie adresów MAC)
3. Czy masz w routerze włączony serwer DHCP? Laptop dostaje numer IP automatycznie, czy ma go wpisanego na stałe?

Jest bardzo wiele pytań na które musisz nam najpierw odpowiedzieć, jeśli chcesz uzyskać gotową instrukcję, nie szukając jej na tym forum.

Pozdr.

PS Nie kończ każdego zdania tysiącem '!' i '?'. Nie jest to dobrze odbierane. Spójrz --> tutaj <-- (zwłaszcza końcówka posta). Elementarna netykieta jest mile widziana i na pewno Ci nie zaszkodzi.

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 31, 2007, 21:20:44 »
za !!! oraz ??? przepraszam jesli to przeszkadza

-natomiast jesli chodzi o reszte to juz tłumacze- jestem zielony w sieciach,łaczach wifi itd pacuje na kompie co dziennie ale w zupełnie innej dziedzinie i na innych programach! N560 kupiłem głównie do navi ale tak jak napisałem w pierwszym poscie- jesli jest wifi to mozna by pokorzystac! Niestety nie rozumiem co do mnie piszesz cyt " Jakiego oprogramowania używasz? E2C? WiFi Companion? " - z niczego nie korzystam - to chyba jasne jesli nie umiem odpalic lub ustwic netu - a przy okazji z czego mam kożystac - co jest lepsze ? Czytałem całe forum i nie ma jednoznacznej odpowiedzi KONKRETNIE  z czego jest lepij korzystac - może sie myle ?Pełno sprzecznosci które wykluczają sie wzajemnie ! Dalej pytasz cyt "
2. Czy Twoja sieć bezprzewodowa jest zabezpieczona? Jeśli tak to jak? (Jakie szyfrowanie, uwierzytelnianie, blokowanie adresów MAC) "
 a skad mam to wiedziec gdzie to jest napisane lub jak mam to znalesc?- mam czasami wrażenie ze wydaje sie wam ze na forum to trafiają tylko tacy co wszystko juz wiedza- oj chyba jest na odwrót :P Ja jestem tego przykładem.Kilak miesiecy temu wpadł do mnie kumpel - własciciel sieci osiedlowej z zawodu informatyk i w 3 minuty ustawił mi ryter tak aby to działało z UPC i działa do dzis- a ty mnie pytasz- bezpieczna szyfrowana ....rany co ty do mnie rozmawiasz
Trzeciego twojego pytania to juz nie bede komentował bo mój rozumek jest za mały na całe to zdanie cyt"3. Czy masz w routerze włączony serwer DHCP? Laptop dostaje numer IP automatycznie, czy ma go wpisanego na stałe? "-CZARY !?

-POWAŻNIE ! są jeszcze tacy co nie znają sie w 100 % na kopmach,sieciach , połaczeniech i ruterach-równie dobrze mogli byśmy porozmawiac o genetyce na poziomie molekularnym na tym ja sie znam - TO TAKIE PROSTE PRAWDA ?!

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 31, 2007, 21:27:25 »
Dlaczego nie można podczepic gotowego KONKRETNEGO a zarazem nie sprzecznego w informacjach tematu - Jak krok po kroku odpalic Necik w naszym FS?? Skoro jest tak wiele informacji prostych i dokładnych o tym problemie to z kad te ciagłe pytania wielu forumowiczów ?W moim przypadku po przeczytaniu całego forum....itd - mam wrażenie ze nigdzie nie ma takiego postu albo jest za skomplikowany albo nie jasny a może jestem ślepy i nie moge go znaleść - to też biore pod uwage :proud:

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2007, 20:38:01 »
wlacz wifi w looxie, tapnij na ikonce u gory i wybierz settings, potem network cards, powina ci sie pokazac lista sieci wybierz swoj ruter przytrzymaj rysik i wybierz connect
jednak nie sadze zebys mial poustawiane wszystko bez zabezpieczen dlatego warto zebys zapytal osobe ktora konfigurowala ten ruter co w nim wlaczyla bo opcji moze byc sporo a bez tej wiedzy nic nie zrobisz
jesli jest wep to musisz znac klucz, jesli jest filtrowanie po mac adresie to trzeba dopisac looxa do listy
pozostaje ci zgromadzenie tych info i wtedy mozna dzialac dalej

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2007, 20:48:39 »
niestety nic dalej nie działa!- jechałem po twoich radach punkt za punktem i nic nie pokazuje mojej sieci!!! Gosc od sieci ktory mi to ustawiał jest w USA- to mały problem bo poleciał na stałe. Postaram sie porobic skriny z rutera - to moze cos wam podpowie- zabieram sie do roboty

pozdrawiam

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2007, 20:56:22 »
no to skoro nie pokazuje to mozliwe ze jest wylaczone rozglaszanie i jak sam widzisz wyszla kolejna mozliwosc

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 01, 2007, 21:11:10 »
sorki ale jak sie wkleja skriny ???

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 01, 2007, 21:51:44 »
wrzucasz je gdzies i podajesz do nich sciezke uzywajac img

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 03, 2007, 18:24:36 »
Cytat: "pimpus sadelko"
wrzucasz je gdzies i podajesz do nich sciezke uzywajac img

-gdzieś to znaczy gdzie hehe na stół czy pod - rety ludziska prosze napiszcie raz cos od początku do końca- PROSZE

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2007, 19:23:43 »
max58
a moze sam bys troche pomyslal i zapytal google :?: do tego nie wysylaj do wszystkich PW ze uchodza za znawcow n560, czy ty myslisz ze my sie miedzy soba nie komunikujemy :?:

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 04, 2007, 09:42:30 »
pewnie za sie znacie - wiem o tym dobrze ale pierwszy taz spotykam sie z forum na którym wszyscy od razu na wszystkim sie znają-dziwi mnie fakt ze tak trudno tu o uzyskanie pomocy w tak prostei i nieskąplikowaniej sprawie jak wiekszosc z ekspertów sądzi- a o PW to poradził mi jeden z was- wiec tak wysłałem - to miał byc pewny sposób na pomoc od was - a jesli inaczej sie nie da to próbuje tak.Ja sam dobrze rozumiem fak iz ciężko tłumaczy sie proste sprawy te naprawde oczywiste i najprostrze ale powtarzam jeszcze raz nie każdy zna się na wszystkim - jesli nie możecie pomóc to ok rozumiem to !!!

pozdrawiam
max58

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 04, 2007, 10:24:31 »
1

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 04, 2007, 10:30:31 »
wklejam skriny z mojego d-linka di-514 jest ich 7 mam nadzieje ze nie za dużo

2

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 04, 2007, 10:32:19 »
3

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 04, 2007, 10:37:16 »
4

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 04, 2007, 10:39:50 »
5

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 04, 2007, 12:35:10 »
6

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 04, 2007, 12:40:52 »
7 to juz ostatni obrazek- ofszem jest tego wiecej ale to chyba powinno podpowiedziec wam co moge zrobic-dleczego mój N560 nie widzi rutera-czy to kwestia rozgłaszania - jesli tak to jak to odpalic

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 04, 2007, 12:42:04 »
sory za straszne błedy ortograficzne  :(

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 04, 2007, 13:38:16 »
Cytat: "max58"
4

Tam jest coś o autoryzacji sieci.
Zmień to na ENABLE.
Zobaczymy co dalej.

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 04, 2007, 14:12:47 »
niestety nie można - nie ma tam takiej możliwośći

N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 04, 2007, 15:32:57 »
Witam wszystkich. Jestem nowy i mam zamiar dopiero kupic pda.
Nie wiem jak to się robi u palmtopie ale z rzutów ekranowych, które zrobiłeś widze, że musisz w palmtopie poszukać takich rzeczy jak:
SSID: wpisz " default"
Channel: wpisz " 6 "
WEP: Enable i
WEP encryption: 128bit
key type: HEX
KEY1: przepisz to z rzutu 4 " 013423.... itd "
key2 do key4: chyba nie trzeba wypełniać ale wrazie czego to przepisz to co masz na zrzucie ekranu 4
aha i nie podawaj nikomu adresu gdzie mieszkasz bo to co teraz zrobiłeś tzn pokazałeś klucze WEP czyli key1 jest niedopuszczalne, poto jest ten klucz żeby nikt nie podpioł się pod twój necik, a z tego co wiem jest przepis prawny, że jak ktoś wykorzysta twój dostęp do neta i za pomocą niego zrobi jakieś cyberprzestępstwo to możesz oberwac i Ty za to.
Jak nie znajdziesz odpowiedzi do dwóch tygodni to napisz do mnie, do tego czasu kupie sobie looxa n560 i przetestuje, aha jeszcze jedno zaznacz key1 tak jak masz na zrzucie ekranowym 4 w palmtopie oczywiscie

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 04, 2007, 15:58:13 »
Cytat: "MarcinSia"

...
WEP: Enable i
WEP encryption: 128bit
key type: HEX
KEY1: przepisz to z rzutu 4 " 013423.... itd "
....

Tego akurat pewny nie jestem,
bo sam widzisz że zabezpieczenia
[network Autherization] ma ustawione na "DISABLED" :worried:

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 04, 2007, 17:21:06 »
dzieki za pomoc!!! chociaż ktoś próbuje !!!

idąc krok po kroku przez e2c nie ma takich miejsc (opcji) do wpisani tego co podpowiadasz a najbardziej martwi mnie to ze ruter i N560 z włączonym wifi nie widzą się wzajemnie !!?? więc nie mam nawet gdzie i czego szukać i próbować

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 05, 2007, 10:38:54 »
Na Boga ludzie!! Miejcie trochę szacunku dla tego języka.

podpioł, zkąplikowane... Co to ma być?
Chętnie bym Wam pomógł w Waszych problemach z loox'em, ale autentycznie odstrasza mnie Wasza pisownia. Czy naprawdę Loox N560 stał się urządzeniem, które w 90% posiadane jest przez ludzi nie umiejących złożyć jakiegoś zdania poprawnie?  

Wiem, że każdy z Was ma prawo pisać jak chce, ale jeśli chcecie się komunikować z innymi i nie umiecie napisać jakiegoś słowa po polsku to użyjcie jego zamiennika, być może mniej skompilkowanego

Używajcie Firefoxa 2.0 - tam macie słownik, który Wam z pewnością pomoże.
Na koniec polecam: http://www.bykom-stop.avx.pl/

Aha - publicznie podejmuję się stworzenia na tym forum manuala od a do z jak uruchomić ten Wasz "necik". Poszukuję jednak osoby używającej E2C, która napisze jakąś część konfigruacyjną tego programu? Ja napiszę podstawy teoretyczne i konfigurację dla WiFi Socket Companion ( czyli nota-bene konfigurację domyslnego managera WiFi w Looxie, bo WiFiC się z nim integruje). W tym tygodniu na pewno coś takiego się pojawi, poinformuję Was osobiście. Ludzie, zbierzmy się i zróbmy wreszcie coś, do czego będzie się można odwoływać w tego typu postach!

*

Offline max58

• 21
N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 05, 2007, 13:47:07 »
Cytat: "max58"
sory za straszne błedy ortograficzne  :(

witam!!!!przeprosiłem już wczesniej za błedy-mieszkam od 15 lat za granią w Norwegii konkretnie a dwa do trzech razy ku roku bywam w Gdańsku !!! Jeszcze raz bardzo przepraszam za błedy chciałem pisać po angielsku ale może nie wszyscy mogli by pomóc!!!Mam nadzieje ze choc troszke sie wtlumaczylem

..a jeśli chodz n560 i problemy z netem to nie dotyczy to tylko Polski w Norwegii jest jescze zle.Było by SUPER  gdyby ktoś tak jak ty pomógł z podstawami

pozdrawiam
Max58

N560 PROBLEM!!
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 07, 2007, 18:27:09 »
Z tego co wiem, ale nnie jestem pewny, to network authentication nie musi być aktywny.
Prosze spróbować ustawić WEP na disabled, ale zapisać sobie ustawiaenia gdzieś na kartecce, żeby puźniej przywrucić wrazie jak by się komp nie łączył z routerem.
Oczywiście zapisać key1 do key4, key type itd.