N560 po upgradzie GPS nie lapie sygnalu.

• 5 Odpowiedzi
  • 873 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
N560 po upgradzie GPS nie lapie sygnalu.
« dnia: Czerwiec 27, 2008, 23:31:37 »
Witam.

Wgralem GPSfirmware_update do mojego n560, pozniej zainstalowalem QuickGPS ale wyskoczyl mi znany blad "failed to create empty document", ktory jak pozniej sie dowiedzialem oznacza blad w lokalizacji. Wylaczylem marchevke, zainstalowalem jeszcze raz QuickGPS, poszlo. Odpala sie, sciaga satelity. Problem niestety pojawil sie w lapaniu satelit. Mam ustawione teraz:

port programowy - COM8
port sprzetowy - COM4
zaznaczone automatyczne zarzadzanie

Probowalem zamieniac porty, sprzetowy na 8, programowy na 4. Nic nie dalo. Ani iGO ani Automapa ani gpslocator nie dziala. Probowalem ustawiac rozne porty w tych programach. Dawalem automatyczne odnajdywanie w iGO, napisalo ze nie wykryto GPS.

Nie moge zrobic hard reseta bo mam za duzo danych ktorych nie moge stracic.

Mial ktos cos takiego?

Pozdrawiam.

Macbook Black

Odp: N560 po upgradzie GPS nie lapie sygnalu.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 27, 2008, 23:52:26 »
Walczyłem z tym tematem w tym tygodniu. Obawiam się, że problemy z GPS to std. problem po upgrade. Wiele osób je ma choć nie wszyscy.
Wyjdź ze swoim N560 na "wolną przestrzeń" i daj mu się dobrze zsynchronizować. Niektórym łapie fix dopiero po 30 min! Po złapaniu fixa daj mu się nim jeszcze nacieszyć z 10-15 min. Po tej operacji wszystko wraca do normy.

Jeżeli nie pomoże to niestety konieczny będzie HR, wyciągniecie baterii na 5 min. i wykonanie powyższej procedurki.

W moim przypadku konieczne było wykonanie opcji 2.

Ps. Nie kombinuj z portami tylko sprawdź jakie masz faktycznie ustawienia (różnie jest w poszczególnych egzemplarzach). Najlepiej użyj programiku SirfTech -> on wykrywa na jakim porcie i z jaka prędkością pracuje GPS.

Pozdrawiam,
Piotr

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2008, 00:35:21 »
Sciagnalem sobie SirfTech ale nie chce mi sie odpalic w pockecie. Po prostu nic sie nie dzieje. Jaka wersje masz? Mozesz podrzucic link?
Macbook Black

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2008, 14:24:34 »
Ja ściągnąłem z tego miejsca: http://w5.nuinternet.com/s660100031/SirfTech.htm
Używam wersji 2.1.7. Teraz jest już 2.20.
Na pewno pobrałeś wersję dla Windows Mobile???
Piotr

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2008, 17:23:22 »
Oczywiscie.

I tez sciagalem z tego miejsca.

Macbook Black

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 29, 2008, 00:35:08 »
To trochę sugeruje, że chip GPS jest w jakimś niestabilnym stanie (SirfTech próbuje coś zaczytać i dostaje bzdury). Spróbuj może wyciągnąć baterię na jakąś minutę -> to powinno zresetować układ GPS. Jak nie pomoże to chyba będziesz musiał się powoli oswajać z HR.
Piotr