N560 nie chce się włączyć, padła bateria ?

• 16 Odpowiedzi
  • 2380 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N560 nie chce się włączyć, padła bateria ?
« dnia: Listopad 07, 2007, 13:48:46 »
Witam,

Mam wielki problem i nie bardzo wiem jak z niego wybrnąć.

Podczas remontu mieszkania loox leżał sobie spokojnie na półce w trybie standby (czyli wyłączone podświetlenie)

wieczorem nie mogłem go włączyć, nie reagował na przycisk Power ani na soft resset, żadnego rezultatu nie dało też wyjmowanie baterii. Sieciową ładowarkę mam niestety zepsutą i zazwyczaj ładowałem looxa na podstawce przez kabel USB z komputera.

Po zostawieniu go na podstawce na kilka godzin również nic się nie zmieniło, Loox po prostu padł.

W samochodzie podłączyłem go pod ładowarkę z zapalniczki, o dziwo wystartował. Pokazał się ekran powitalny z ludźmi w górach, później ekran startowy windowsa, zaczęła przez chwilę migać dioda od bluetooth oraz prawa od ładowania, niestety tylko przez 1-2 sek. później sam się resetował i tak w kółko. Trzymałem go tak przez 30 min, bez skutku niestety.

Czy ktoś miał już taki problem ? mam nadzieje że to tylko bateria a samo urządzenie jest jeszcze sprawne. Chcę uniknąć za wszelką cenę serwisu bo trochę pewnie poczekam.

Pozdrawiam, Marcin.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
Odp: N560 nie chce się włączyć, padła bateria ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 07, 2007, 13:53:45 »
Próbowałeś potraktować go HR?

*

Offline anthrax

• 45
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens Pocket LOOX n520
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 07, 2007, 14:17:14 »
baterii nigdy nie powinno sie przechowywac w sprzecie jesli wiemy ze nie bedziemy z niego korzystac przez dluzszy okres czasu. prawdopodobnie padla bateria (rozladowala sie ponizej minimalnego poziomu) i przez to nie twoj pocket nie da rady sie wlaczyc bo przy zwiekszonym poborze pradu bateria nie wytrzymuje... sprawdz baterie woltomierzem. jesli jest na niej 0V to niestety musisz wybrac sie do sklepu... mialem kiedys podobnie z akumulatorkami. po rozladowaniu do 0V juz nie dalo sie ich naladowac.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 07, 2007, 14:40:53 »
baterii nigdy nie powinno sie przechowywac w sprzecie jesli wiemy ze nie bedziemy z niego korzystac przez dluzszy okres czasu. prawdopodobnie padla bateria (rozladowala sie ponizej minimalnego poziomu) i przez to nie twoj pocket nie da rady sie wlaczyc bo przy zwiekszonym poborze pradu bateria nie wytrzymuje... sprawdz baterie woltomierzem. jesli jest na niej 0V to niestety musisz wybrac sie do sklepu... mialem kiedys podobnie z akumulatorkami. po rozladowaniu do 0V juz nie dalo sie ich naladowac.

Akumulatory Li-Ion rzeczywiście nie lubią rozładowywania do końca, ale jeśli już się zdarzyło, to nie znaczy, że akumulator jest do wyrzucenia. Kolega napisał, że Pocket się uruchamia, ale stale się restartuje. To nie jest wina baterii moim zdaniem.
Spróbuj zostawić Pocketa w stanie uśpienia na ładowarce (2A) przez kilka godzin. Zrób HR. Może pomoże.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 07, 2007, 14:54:17 »
tylko ładowarka sieciowa, samochodowa ( pewnie 0,8 lub 1,0 A ) jest za słaba aby naładować akumulator. Ewentualnie zostaw podłączony do ładowarki samochodowej na kilka godzin ( oczywiście jak masz garaż ) bez prób uruchomienia może zaskoczy i bez paniki powinno się udać. Może ktoś z Augustowa pożyczy Ci ładowarkę.

*

Offline sebikolo

• **
  • 123
  • Sprzęt: FS N560
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 07, 2007, 15:05:55 »
weź po prostu i "kopnij akumulator", tz. wyjmij go z PDA i podłącz do jego plusa i minusa jakieś zewnętrzne zasilanie, 9-12V. Nie mam w tej chwili loox'a przed oczami i nie wiem czy na akumulatorze opisana jest biegunowość, jeśli jest to nie mam problemu z rozpoznaniem gdzie podłączyć plus, gdzie minus. Takie "kopnięcie" powinno trwać max. 10-15s. Później akumulator w loox'a i szybko do ładowarki. Powinno zaskoczyć ładowanie.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 07, 2007, 16:32:36 »
weź po prostu i "kopnij akumulator", tz. wyjmij go z PDA i podłącz do jego plusa i minusa jakieś zewnętrzne zasilanie, 9-12V. Nie mam w tej chwili loox'a przed oczami i nie wiem czy na akumulatorze opisana jest biegunowość, jeśli jest to nie mam problemu z rozpoznaniem gdzie podłączyć plus, gdzie minus. Takie "kopnięcie" powinno trwać max. 10-15s. Później akumulator w loox'a i szybko do ładowarki. Powinno zaskoczyć ładowanie.

DZIĘKI !!!!!

Co prawda wiedziałem że tak można ale w tej chwili załamania zupełnie o tym zapomniałem, podłączyłem polaryzacyjnie baterie pod zasilacz prądu stałego 12V na około 10s. i loox nie wstał, ale wystarczyło jeszcze kolejne 15 sek. i właśnie się ładuje pięknie, system też wstał

Dzięki jeszcze raz serdeczne, mam nadzieje że uda mi się jeszcze jakoś odwdzięczyć.

Pozdrawiam, Marcin :)

*

Offline sebikolo

• **
  • 123
  • Sprzęt: FS N560
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2007, 19:39:05 »
Forum jest po ta aby sobie pomagać. Cieszę się, że Twój loox ożył :-)

*

Offline anthrax

• 45
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens Pocket LOOX n520
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2007, 20:18:28 »
jak przetestujesz baterie to napisz czy nie stracila nic ze swojej pojemnosci. ciekaw jestem jak smierc kliniczna i powrot do zycia baterii wplywa na jej wydajnosc :P

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 07, 2007, 20:28:12 »
Przy porządnym wyładowaniu baterii loox n560 nie wstaje na słabych zasilaczach bądź podłączony do usb.
Dostaje wtedy za mało prądu.

Dopiero podpięcie pod ładowarkę 2A potrafi odpalić sprzęt.

Baterii nic sie nie stało wcześniej, wyładowala sie do pewnego momentu i urządzenie nie pozwalało go odpalić dopuki nie podłączy sie go do wydajnej prądowo ładowarki. Już bardziej bym sie obawiał tego rozruchu ~12V baterii.

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 08, 2007, 15:54:27 »
zeby zobaczyc czy to wina baterii wyjmij bateria, zamklij klapke ipodłocz do lad. sieciowej.
Jesli odpili to jest ok. Urzedzenie działa. Jesli nie to palm padł

Mi bez baterii dziala normalnie, tylko nie swieci dioda ładowania, i jak klikam na ikonke bateii pisze ON AC

Przy okazji mozesz go podłaczyc do samochodowej. Jesli odpali bez bateryjki to znaczy ze ładowarka wystarcza na sam PPC. Jesli nie to sie niedziw ze nie włacza sie. Ani tym bardziej ładuje
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 08, 2007, 20:56:46 »
Hm, kazdy zapomnial o jednej rzeczy - przeciez n560 nie laduje sie jak jest wylaczony tak wiec rozwiazanie zagadki bylo proste. Nie naladuje z pustego przez usb bo usb daje ~ 500 mA, a przeciez potrzebujemy na jakims zasilaniu wlaczyc urzadzenie gdzie sam system startuje ladnych pare sekund i dopiero potem mozemy go uspic albo wylaczyc podswietlanie. Przeciez niezapominajmy ze do n560 jest taki specyficzny kabelek usb ktory procz tego ze laduje bezposrednio z usb to jeszcze mozemy go wspomoc normalnie zasilaczem, np. aby ladowal szybciej.

Co do ladowarki samochodowej no coz to samo co z usb za slaba jak sie okazuje.

Natomiast patent z podlaczeniem 9 czy 12 v pod akumulator to jak dla mnie glupota no ale kazdy lubi inaczej.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 08, 2007, 21:44:04 »
Hm, kazdy zapomnial o jednej rzeczy - przeciez n560 nie laduje sie jak jest wylaczony tak wiec rozwiazanie zagadki bylo proste. Nie naladuje z pustego przez usb bo usb daje ~ 500 mA, a przeciez potrzebujemy na jakims zasilaniu wlaczyc urzadzenie gdzie sam system startuje ladnych pare sekund i dopiero potem mozemy go uspic albo wylaczyc podswietlanie. Przeciez niezapominajmy ze do n560 jest taki specyficzny kabelek usb ktory procz tego ze laduje bezposrednio z usb to jeszcze mozemy go wspomoc normalnie zasilaczem, np. aby ladowal szybciej.

Co do ladowarki samochodowej no coz to samo co z usb za slaba jak sie okazuje.

Natomiast patent z podlaczeniem 9 czy 12 v pod akumulator to jak dla mnie glupota no ale kazdy lubi inaczej.
1. No NIE - ladowarka sieciowa naladuje nawet wylaczonego LOOXa
2. Do ladowania przez USB musi byc wlaczony bo inaczej komputer go "nie widzi" - czyli w aku musi byc "sladzik" pradu.
3. Kolega mogl problem rozwiazac w taki sposob: ladowarka samochodowa, LOOX wylaczony i po kilku minutach do domu i do USB i wtedy wlaczyc - sam tak kilka razy robilem z powodzeniem.
4. Podlaczenie baterii 9-12V ... no coz w pelni zgadzam sie z okresleniem no i to prosta droga do sklepu po nowy aku...
Pozdrawiam

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 09, 2007, 13:21:32 »
zgadzam sie w 100% z kolegami co do tego 12V. Ale jesli loox na sieciówce nie zaskoczy to kolega chyba niema nic do stracnia
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 10, 2007, 14:40:00 »
2. Do ladowania przez USB musi byc wlaczony bo inaczej komputer go "nie widzi" - czyli w aku musi byc "sladzik" pradu.
3. Kolega mogl problem rozwiazac w taki sposob: ladowarka samochodowa, LOOX wylaczony i po kilku minutach do domu i do USB i wtedy wlaczyc - sam tak kilka razy robilem z powodzeniem.
Pozdrawiam

No to jak widac sa rozne wersje n560 - u mnie ladowarka od nowosci nie ladowala wylaczonego looxa (nie mylic z uspionym). Tak wiec i pkt 3 nie dalo by sie wykonac.

Pozdrawiam
Piotr

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 10, 2007, 14:59:11 »
Pozdrawiam

No to jak widac sa rozne wersje n560 - u mnie ladowarka od nowosci nie ladowala wylaczonego looxa (nie mylic z uspionym). Tak wiec i pkt 3 nie dalo by sie wykonac.

Wlasnie zrobilem probe i... przy wylaczonym /calkowicie/ ladowarka sieciowa go laduje, a przez USB nie - wiec chyba nasze 560 sie roznia.
Pozdrawiam

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 10, 2007, 15:18:07 »
Wlasnie zrobilem probe i... przy wylaczonym /calkowicie/ ladowarka sieciowa go laduje, a przez USB nie - wiec chyba nasze 560 sie roznia.

To teraz napisz jeszcze jak go calkowicie wylaczasz????