N560 - kupić w kraju czy za granicą?

• 21 Odpowiedzi
  • 1287 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 23, 2006, 09:44:42 »
Witajcie

podjąłem decyzję o kupnie PDA, po dokonaniu rozeznania wybór padł na N560 i teraz stoję przed jeszcze jedną decyzją, czy warto kupować go w PL z polskim Windowsem czy nie ma to znaczenia.

Wtedy za granicą mógłbym zapewne kupić go taniej (mogę zdjąć VAT).

Jak radzicie?

zakładając, że będe miał polską klawiaturę wgraną to chyba wszystko jedno czy język systemu jest PL czy ENG...

P.S.

lamerskie pytanie

jak z N560 przegląda się interek? przez BT za pomocą komórki?

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:33:08 »
1- nie ma "polskiego windowsa"

2- ceny N560 są generalnie zblizone w calej europie wiec nie wiem gdzie niby mozna go kupic "okazyjnie" - mowie oczywiscie o legalnym sprzecie a nie tym ktory "spadł z tira"

3 - zdjąć VAT mozna bez problemu - ale trzeba sie przygotować na to ze za jakis czas trzeba bedzie sie z tego wyspowiadać we wlasciwym urzedzie (niedlugo fiskus zacznie kontrolowac zagraniczne zakupy poniewaz jest za duzo wyludzen)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:24:36 »
Cytat: "michobo"
1- nie ma "polskiego windowsa"

2- ceny N560 są generalnie zblizone w calej europie wiec nie wiem gdzie niby mozna go kupic "okazyjnie" - mowie oczywiscie o legalnym sprzecie a nie tym ktory "spadł z tira"

3 - zdjąć VAT mozna bez problemu - ale trzeba sie przygotować na to ze za jakis czas trzeba bedzie sie z tego wyspowiadać we wlasciwym urzedzie (niedlugo fiskus zacznie kontrolowac zagraniczne zakupy poniewaz jest za duzo wyludzen)

1-a to cenna informacja, bo oferowano mi go z polskim Windem
2-nie do końca, 1899 i 2199 w PL to jednak dość daleko od siebie
3- mam tytuł do zwolnienia z VAT, nie muszę się z niczego potem tłumaczyć, a cena 460euro - 21% VAT to już się robi niezła atrakcja cenowa...

jeżeli jak powiadasz polski Win to iluzja to już wiem gdzie dokonam zakupu...

Dzięki!

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2006, 14:44:43 »
2-nie do końca, 1899 i 2199 w PL to jednak dość daleko od siebie

no - nie poadajmy w skrajnosci.
Nowego N560 spokojnie mozna kupic w Polsce GRUBO ponizej 2000
I to tak grubo ze zakupy za granicą tracą jakikolwiek sens

3- mam tytuł do zwolnienia z VAT, nie muszę się z niczego potem tłumaczyć, a cena 460euro - 21% VAT to już się robi niezła atrakcja cenowa...

Zwolnienie z VAT ? Pierwsze slysze. Mozna miec co najwyzej EuroNIP  i na tej podstawie kupic bez VAT - co wcale nie oznacza ze za moment polski fiskus nie bedzie sprawdzał tego czy sprzet wziąłes na "stan magazynowy" - na handel (po sprzedazy odprowadzasz oczywiscie VAT), czy też po to by wrzucic sobie w koszty a wiec jako srodek trwały.
Tak czy inaczej - nie ma czegos takiego jak zwolnienie z VATu.
Vat płacą wszyscy równo - i nie ma że boli

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2006, 16:08:23 »

Nowego N560 spokojnie mozna kupic w Polsce GRUBO ponizej 2000
I to tak grubo ze zakupy za granicą tracą jakikolwiek sens

mógłbyś podać jakiś konkretny przykład (sklep)?

Zwolnienie z VAT ? Pierwsze slysze. Mozna miec co najwyzej EuroNIP  i na tej podstawie kupic bez VAT - co wcale nie oznacza ze za moment polski fiskus nie bedzie sprawdzał tego czy sprzet wziąłes na "stan magazynowy" - na handel (po sprzedazy odprowadzasz oczywiscie VAT), czy też po to by wrzucic sobie w koszty a wiec jako srodek trwały.
Tak czy inaczej - nie ma czegos takiego jak zwolnienie z VATu.
Vat płacą wszyscy równo - i nie ma że boli

:)

niestety muszę Ciebie rozczarować, nie tylko mam zwolnienie z VAT ale jakichkolwiek danin w kraju mojej obecnej rezydencji

a regulują tę kwestie umowy międzynarodowe ;)

tak czy inaczej, jeżeli pokażesz mi sklep w PL gdzie kupię N560 za 1600-1700zł to go w przyszłym tygodniu kupię, od ręki, jak tylko się tam pojawię...

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2006, 18:17:04 »
Nigdzie nie twierdzilem ze N560 kosztuje 1600-1700
Osobiscie mam go w sprzedazy w cenie 1900zl ;)
Mowa o nówce-sztuce z Fujitsu Polska na pelnej 2 letniej gwarancji w zalakowanym oryginalnie kartoniku
Z tego co wiem- gdzie indziej mozna kupic za 1930-1950 wiec w zasadzie zblizone pieniadze

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2006, 18:59:10 »
Z tego co wiem- gdzie indziej mozna kupic za 1930-1950 wiec w zasadzie zblizone pieniadze

No to faktycznie "grubo poniżej 2000 zł i to tak grubo, że e zakupy za granicą tracą jakikolwiek sens"  :surprised:

*

Offline baols

• *
  • 52
    • http://signsfromdreams.blogspot.com/
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2006, 19:06:46 »
Mi się udało wyrwać z allegro 3-tygodniowego N560 z kartą pamięci SD 4GB i ładowarką samochodową wszystko w idealnym stanie z gwarancją producenta za 1950zł więc sam Loox kosztował mnie ok. 1650zł.

Da się znależć okazje :proud:  :P  ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 23, 2006, 19:12:04 »
Cytat: "ajed"

No to faktycznie "grubo poniżej 2000 zł i to tak grubo, że e zakupy za granicą tracą jakikolwiek sens"  :surprised:

]:> dokładnie  ]:>

nie ma o czym mówić, jeżeli nie ma firmowego WIN PL tylko spolszczania to nawet jak za 500 ojro go kupię i VAT zdejmę to będzie zdecydowanie taniej jak w PL...

Cytat: "baols"
Mi się udało wyrwać z allegro 3-tygodniowego N560 z kartą pamięci SD 4GB i ładowarką samochodową wszystko w idealnym stanie z gwarancją producenta za 1950zł więc sam Loox kosztował mnie ok. 1650zł.

Da się znależć okazje :proud:  :P  ;)

zapewne, ale to są okazje a nie reguła i produkt nie nowy, niemacany...

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 23, 2006, 21:17:25 »
no wiesz - porownywanie cen z VATem TU i bez VATu TAM troszke mija sie z celem. Mimo to i tak nie sprzedalbym sprzetu bez VATu bo niechcialoby mi sie pozniej czekac za zwrotem podatku z US ;)
Juz wole miec towar ktory lada moment i tak ktos kupi placac za niego tyle ile nalezy

Swoja drogą - nie wiem czy sie cieszyc czy płąkać bo poki co- generalnie az tak nie kombinuje jak Ty by kupowac bez VATu co tylko sie da i gdzie się da. Ale pewnie przez to że mnie na płacenie VATu stać ;)

PS A moze taniej ci wyjdzie pojechac na Taiwan i kupic bezposrednio w HTC ? Pewnie kosztowałby nie wiecej jak 150 ojro ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2006, 22:10:19 »
no wiesz - porownywanie cen z VATem TU i bez VATu TAM troszke mija sie z celem. Mimo to i tak nie sprzedalbym sprzetu bez VATu bo niechcialoby mi sie pozniej czekac za zwrotem podatku z US ;)
Juz wole miec towar ktory lada moment i tak ktos kupi placac za niego tyle ile nalezy

Swoja drogą - nie wiem czy sie cieszyc czy płąkać bo poki co- generalnie az tak nie kombinuje jak Ty by kupowac bez VATu co tylko sie da i gdzie się da. Ale pewnie przez to że mnie na płacenie VATu stać ;)

PS A moze taniej ci wyjdzie pojechac na Taiwan i kupic bezposrednio w HTC ? Pewnie kosztowałby nie wiecej jak 150 ojro ;)

wiesz, jak nie muszę to czemu ma płacic?

poza tym Ty sprzedajesz czy kupujesz bo ja juz nie wiem?,

wydaje mi się jednak, że jak ktoś może zaoszczędzić bez wysiłku 20% wartości sprzętu to przy takiej kwocie jest się o co bić, kupując ostatnio nowy aparat i trzy obiektywy zaoszczędziłem, łącznie z dodatkowym upustem 750 euro...może dla Ciebie, sprzedawcy to wszystko jedno, w ale dla kupujących chyba jednak nie...

poza tym ja nie czekam na zwrot podatku z US tylko płacę kwote netto w sklepie...wygodniej się już nie da...

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2006, 23:06:28 »
SKoro twierdzisz ze tak płacisz - cóż ... ;)
Z tego co ja wiem- bez podatku kupuje się tylko i wylacznie na firmę.
Nie bedac w Unii - Poalcy mogli kupowac np Niemczech i odliczac MwSt ale i tak płaciło sie w sklepie kwotę BRUTTO a zwrot vatu nastepował dopiero w momencie gdy towar opuszczał granice UE
Ale cóż- moze jakies nowe przepisy weszły w zycie i jestem nie dzisiejszy ;)

Pomyś jeszcze o tym Taiwanie ;)

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 24, 2006, 09:33:46 »
michobo
wydawalo mi sie ze jest wlasnie tak jak mowisz. z checia dowiedzialbym sie czego wiecej na ten temat skoro zmienily sie przepisy.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 24, 2006, 09:52:03 »
Cytat: "fokstrot"
michobo
wydawalo mi sie ze jest wlasnie tak jak mowisz. z checia dowiedzialbym sie czego wiecej na ten temat skoro zmienily sie przepisy.

przepisy nie zmieniły się od wieków, pewnym zawodom, starym jak świat (nie jeden taki jest), od zawsze przysługiwały pewne przywileje...

ale to już OT

tak czy inaczej wiem na czym stoję...

a tak na marginesie, przy stawkach sales tax w US nie zawracałbym sobie głowy jego zwrotem...

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 24, 2006, 16:45:44 »
Cos sie tu chyba komus pomieszalo.
Nie ma czegos takiego jak zwolnienie z VAT. VAT musisz zawsze zaplacic i co najwyzej potem go sobie odliczasz. Nikt w Polsce bez vatu ci nie sprzeda bo sam by musial za niego zaplacic. Nawet szkoly ktore nie sa przedsiebiorstwami i nie naliczaja vat'u musza placic z vatem, a potem dostaja zwrot od panstwa.
A jesli kupujesz na firme to placisz brutto ale twoja cena jest cena netto bo vat odliczasz sobie na koniec miesiaca. Tak na marginesie N560 jest kosztem dla firmy (nie srodkiem trwalym) wiec mozna od razu dodatkowo w koszty uzyskania przychodu wrzucic.
Kupno w innym panstwie UE powoduje, ze mozna kupic bez ichniejszego VAT'u ale tylko i wylacznie pod 2 warunkami:
- przedstawi sie europejski nip przy zakupie
- zarejestruje sie taki zakup w systemie INTRASTAT (jesli firma musi skladac taka deklaracje)
I wtedy normalnie wrzucasz w koszty zakup N560 tak samo jakbys kupil w Polsce.
Jaka roznica ??? Ano taka, ze w PL musisz zaplacic z VAT'em przy zakupie, a w UE placisz cene netto. Kwestia tylko taka kiedy nastepuje odliczenie vatu (w momencie tranzakcji czy na koniec miesiaca)
Wiec jak ktos kupuje na firme to powinien porownywac ceny NETTO w PL i np. DE - jak robi inaczej to nie ma pojecia o rachunkowosci.

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 24, 2006, 18:09:06 »
wychodzi wiec na to ze az tak zle nie znam sie na przepisach ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 24, 2006, 19:56:42 »
Cytat: "oops2k"
Cos sie tu chyba komus pomieszalo.
Nie ma czegos takiego jak zwolnienie z VAT. VAT musisz zawsze zaplacic i co najwyzej potem go sobie odliczasz. Nikt w Polsce bez vatu ci nie sprzeda bo sam by musial za niego zaplacic. Nawet szkoly ktore nie sa przedsiebiorstwami i nie naliczaja vat'u musza placic z vatem, a potem dostaja zwrot od panstwa.
A jesli kupujesz na firme to placisz brutto ale twoja cena jest cena netto bo vat odliczasz sobie na koniec miesiaca. Tak na marginesie N560 jest kosztem dla firmy (nie srodkiem trwalym) wiec mozna od razu dodatkowo w koszty uzyskania przychodu wrzucic.
Kupno w innym panstwie UE powoduje, ze mozna kupic bez ichniejszego VAT'u ale tylko i wylacznie pod 2 warunkami:
- przedstawi sie europejski nip przy zakupie
- zarejestruje sie taki zakup w systemie INTRASTAT (jesli firma musi skladac taka deklaracje)
I wtedy normalnie wrzucasz w koszty zakup N560 tak samo jakbys kupil w Polsce.
Jaka roznica ??? Ano taka, ze w PL musisz zaplacic z VAT'em przy zakupie, a w UE placisz cene netto. Kwestia tylko taka kiedy nastepuje odliczenie vatu (w momencie tranzakcji czy na koniec miesiaca)
Wiec jak ktos kupuje na firme to powinien porownywac ceny NETTO w PL i np. DE - jak robi inaczej to nie ma pojecia o rachunkowosci.

Misie kochane, wy za wąsko myślicie,

świat nie kończy sie na Polsce i na działalności gospodarczej, takiej nie prowadzę i VAT nie płacę bo mam tytuł do zwolniena, nie jest to kwestia prowadzonej lub nie działalności gospodarczej a wykonywania zawodu, który na podstawie umów międzynarodowych ma na całym świecie taki przywilej, to nawet nie jest kwestia UE, ale i w UE taka regulacja dotycząca określonej, odmiennej, wybranej grupy osób obowiązuje

jaka, nie powiem bo po co ludzi drażnić...zwłaszcza Polaków...

wychodzi wiec na to ze az tak zle nie znam sie na przepisach ;)

znasz się dobrze, ino nie na wszystkich  ;)  ;)  ;)

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 24, 2006, 21:20:12 »
dobre ;)

W takim razie stwierdzam ze na twoim miejscu juz dawno zbilbym fortune na obrocie towarowym ;)
Kup np auto bez VAT i zaraz sprzedaj. Nie dosc ze nie bedziesz musial uganiac sie za najtanszym sklepem w Europie by kupic N560 to jeszcze wystarczy na samolot na Taiwan i z powrotem by kupic do niego akcesoria- oczywiscie bez VATu i innych Tax'ów ;)

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 24, 2006, 21:47:52 »
zaraz padne ze smiechu :D
Tytusdj
nawet nie mow kim jestes bo jeszcze cala polska zacznie ci zazdroscic
no...konczcie flaszke i do domu
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline wrona

• **
  • 216
  • Sprzęt: nie narzekam..:)
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 24, 2006, 22:06:34 »

:))  :))

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 24, 2006, 23:56:44 »
dobre ;)

W takim razie stwierdzam ze na twoim miejscu juz dawno zbilbym fortune na obrocie towarowym ;)
Kup np auto bez VAT i zaraz sprzedaj. Nie dosc ze nie bedziesz musial uganiac sie za najtanszym sklepem w Europie by kupic N560 to jeszcze wystarczy na samolot na Taiwan i z powrotem by kupic do niego akcesoria- oczywiscie bez VATu i innych Tax'ów ;)

no niestety nie ma lekko, dwa autka na trzy lata tu gdzie mieszkam można bez VAT kupić...

ale za to dowolną z upustem dealera, a ci dają w zalezności od marki od 5 do 20% ;)

zaraz padne ze smiechu :D
Tytusdj
nawet nie mow kim jestes bo jeszcze cala polska zacznie ci zazdroscic

]:> ja się nie chwalę znajomością przepisów prawa podatkowego  ]:>

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 25, 2006, 12:18:11 »
Cytat: "Tytusdj"
ale za to dowolną z upustem dealera, a ci dają w zalezności od marki od 5 do 20% ;)

No to kiepsko jakos - u nas daja tyle na wstepie jak wchodzisz do salonu  :))