N560 - jedno pytanie:

• 8 Odpowiedzi
  • 1367 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N560 - jedno pytanie:
« dnia: Grudzień 04, 2007, 02:08:52 »
Jestem prawie zdecydowany na zakup LOOXa (niestety nie widzę żadnej alternatywy).

Jak wynika z lektury tego forum - mogą wystąpić problemy z łapaniem FIXa w N560. Palmtopa będę używał do nawigacji znając życie - sporadycznie, więc jak rozumiem problem z czekaniem aż złapiemy fixa mnie nie dotyczy? (przed dłuższą podróżą te nawet kilka minut nie gra przecież roli).

I teraz czy w N560 jest tylko ww. problem czy nawet po złapaniu sygnału GPS podczas podróży potrafi gubić sygnał notorycznie? Chodzi o to czy problemy z GPS w tym PDA są związane tylko z długim czasem oczekiwania aż złapiemy sygnał? ,a później wszystko działa już poprawnie - tak jak powinno?

*

Offline Henryk

• *
  • 51
Odp: N560 - jedno pytanie:
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 04, 2007, 09:48:06 »
U mnie problem jest tylko z fiksem. Jak już go złapie to działa - czasami zdaża mu się stracić zasięg na 1 sekundę na początku, ale przy nawigacji nie mam z nim żadnych problemów (oprócz tego że bez zewnętrznego zasilania nie ma co wsiadać do samochodu). Po zainstalowaniu poprawek już jest lepiej z czasem namierzania (zazwyczaj w ciągu 1 minuty mam już dokładny fiks) - tylko trzeba pamiętać żeby przynajmniej raz na tydzień ściągnąć efemerydy w QuickGPS. W każdym razie da się GPSa spokojnie używać (inaczej już by wylądował w serwisie).

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2007, 10:02:15 »
N560 uzywam od ponad roku i nie mialem wiekszych problemow z nawigacja, poczytaj na Forum o lapaniu fixa  "na zimno" i "na goraco". Jak doinstalujesz QuickGPS /tez jest na Forum jak to zrobic/ to zobaczysz wyrazna poprawe. W praktyce jak w samochodzie ustalisz trase a dopiero pozniej odpalisz autko i ruszysz, to nim dojedziesz do pierwszego skrzyzowania to masz gotowa trase..takze wywody o lapaniu fixa w 5 s czy 62s sa w praktyce bez znaczenia. W czasie prowadzenia sporadycznie gubi sygnal, ale nie ma to wiekszego wplywu na osiagniecie celu podrozy. Korzystam z AM /w Polsce/ i  TomToma w Europie. Oba programy bardzo dobre, ale zdarzaja sie na nich bledy i o tym trzeba pamietac.
Pozdrawiam.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2007, 10:16:50 »
rowniez z looxem jezdze grubo ponad rok i nigdy problemow nie mialem a fixa lapie porownywalnie do imate, nie narzekam

*

Offline cezzar1

• 36
  • Sprzęt: FS LOOX N560
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2007, 10:24:58 »
Ja również chciałbym potwierdzić wysoką przydatność n560 do nawigacji. Ostatnio troche jej uzywalem i nie zauwazyłem aby długi czas łapania fixa był jakimś problemem. Nie wiem co prawda co oznaczają określenia na zimno i gorąco  :worried: na postoju łapie w ciągu 1-2 minut, w czasie jazdy nieco dłużej. Nie mierzyłem stoperem ale są to dla mnie wartości do zaakceptowania i nie wpływają na komfort użytkowania. Czas się wydłuża w przypadku łapania fixa np pomiędzy wysokimi budynkami. Sygnału nie zgubił mi nigdy podczas jazdy... właśnie, z wyjątkiem wczorajszej podrózy, kiedy kilka razy na parę sekund zgubił sygnał ale dalej było już ok. Myślę że przyczyna było zatankowanie na stacji przykrytej dachem. Nie wyłączałem wtedy looxa.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
cezzar
FS Loox N560

*

Offline r6team

• *
  • 89
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 05, 2007, 17:47:05 »
Potwierdzam... po wgraniu "quick gps" i "gps fix - firmware update" mój n560 łapie fix'a w 80% przypadków w czasie do 1 minuty, czasami jest to kilkanaście sekund, czasami troszkę dłużej. Sporadycznie zdarza mu się łapać fix'a do ok 3-5min - nie wiem od czego to zależy  :-| Jak już złapie - to bardzo rzadko gubi sygnał.  Generalnie jest ok - polecam  :ok:

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 05, 2007, 19:28:11 »
No i mam! FS N560 kupiłem dzisiaj w sklepie noteo.pl   - super, jak najbardziej polecam. Aha jeśli chodzi o konfiguracje wifi to po dłuuuugiej walce udało mi się połączyć dopiero - dzięki forum pdaclub (ściślej post klubowicza kichu1979). Należy zmienić WPA2 na WPA w konfiguracji routera! Generalnie pierwsze wrażenia odnośnie N560 pozytywne.

Dziękuję za wcześniejsze podpowiedzi:)

Pozdrawiam

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 06, 2007, 15:51:52 »
mi łapie zimnego fixa w 30 sekund
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 06, 2007, 23:49:25 »
mi łapie zimnego fixa w 30 sekund
Ale napisz czy masz wgrany soft QUICK_GPS, natomiast nawet bez niego 30s to normalny i moim zdaniem bardzo akceptowalny czas lapania fixa. Mam tez Nokie N95 i tam musze czekac duuuuzo dluzej i jakos ta nawigacja mi nie lezy...ale to moze tylko moje zdanie.
Pozdrowienia