n560 i WM 6

• 18 Odpowiedzi
  • 2781 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

n560 i WM 6
« dnia: Kwiecień 01, 2007, 19:13:44 »
Witam,

Zamierzam sobie kupić palmtopa z GPS i VGA, Wifi a do tego zeby byl szybki (bez smartphone) i podoba mi sie n560.
I w zasadzie jestem zdecydowany, ale . . .
No wlasnie.
Wlasnie sie pojawia Windows Mobile 6.  I jesli dobrze zrozumialem na forum u Fujitsu Siemens to dla tego modelu raczej WM 6 nie jest przewidziany (palmtop wszedl do sprzedazy w marcu 2006).

Jak to jest z tym Windowsem?
Co on takiego daje? Warto na niego czekac?
Spotkalem sie gdzies z opinią, że np.  nowe metody szyfrowania po WiFi (WPA2+. . . ) dostepne są dopiero od WM 6.
Warto czekac na cos innego? W moim przypadku moge poczekac maksymalnie 6 tygodni, ale dobrze bym sie czuł kupując to wczesniej.

Można gdzies kupic pozniej takiego windowsa?
Czy on sie da zainstalowac? Potrzebne są jakieś sterowniki?
Czy juz w przypadku n560 skazany bede na Windowsa 5?

Pozdrawiam
Darek

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
Odp: n560 i WM 6
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:01:06 »
Windows na pocketa musi zostać przygotowany przez producenta (bądź wersję - nie bójmy się tego powiedzieć ;p - nielegalną - ale i tak musi to być wersja przez kogoś przystosowana do konkretnego modelu pocketa). Nie można wgrać windowsa z innego pocketa.

Odnośnie n560 kiedyś słyszałem, że ma wyjść wm6, ale ostatnio cisza - albo kończą, albo dopiero robią, albo to tylko ploty były ;)

Co daje i czy warto czekać - nowy system jest zawsze bardziej przyszłościowy... A szybkośc/wydajność itp to zależy jak zostanie zoptymalizowany...

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:03:35 »
no mam nadzieje ze bedze WM6 dla n-ki, choc po tym jak zrobili z 720 i WM5 zobaczymy

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 03, 2007, 08:56:20 »
Zadam zatem inne pytanie - sorki jesli banalne ale doswiadczenia na tym polu jeszcze nie mam.

Czy PDA przychodzą z płytkami i systemem?
Czy jesli robie Hard Reset w takim n560 to zawsze odtworzy mi sie pierwotny (ten z ktorym go kupilem) system?
Co jeśli  np.  bede eksperymentowal z systemem i probowal go uaktualnic?
A jesli zdecyduje sie sprobowac na nim linuxa i potem bede chcial wrocic do oryginalu? Wystarczy HR czy zmiany systemu to cos nieodwracalnego?
Pytam bo nie wiem czy ten ROM to cos naprawde na stale czy tez cos flashowalnego.

Meczy mnie ten WM6, a jedyne na czym mi w nim zalezy to to szyfrowanie (outlook i 'ladniejszy' wyglad mam gdzies) - mowie o rzeczach o ktorych czytalem w recenzjach nowego systemu.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 03, 2007, 09:28:22 »
Nie wiem czy jest sens kombinowac z ROMem, bo WM5.0 moim zdaniem do codziennego uzywania jest jak najbardziej wystarczajacy. Jesli natomiast chodzi o ROM, to jak nadpiszesz to innym systemem, to juz nie odzyskasz starego.

A tak bajdełej... Sprzedam swojego n560 (PPC, gwarancja 3 lata - dokupiona, uchwyt HR z glowica dedykowana, AutoPilot, Marchevka, ladowarka samochodowa) w rozsadnej cenie (kasa potrzebna). Pytania na PM prosze :)

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2007, 10:52:09 »
Czy PDA przychodzą z płytkami i systemem?

Na plycie jest tylko drivery i marniutka instrukcja obslugi aaaa i jeszcze bym zapomnial M$ Active sync ::)

Czy jesli robie Hard Reset w takim n560 to zawsze odtworzy mi sie pierwotny (ten z ktorym go kupilem) system?
Co jeśli  np.  bede eksperymentowal z systemem i probowal go uaktualnic?

Jak zrobisz HR to system bedzie nowy, tak jak wyszedl z fabryki.
Nie da sie uaktualnic systemu.

A jesli zdecyduje sie sprobowac na nim linuxa i potem bede chcial wrocic do oryginalu? Wystarczy HR czy zmiany systemu to cos nieodwracalnego?
Pytam bo nie wiem czy ten ROM to cos naprawde na stale czy tez cos flashowalnego.

Owszem ROM jest flaszowalny ale nie ma ani oficjalnego ani nieoficjalnego romu do looxa n560.
Nie wgrasz sobie linuxa. Kupisz n560 z WM5 i tyle.
Uaktualnienia do WM6 raczej nie bedzie -> tu przypomniejc trzeba historie z loox 720 gdzie olano uzytkowniow.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 03, 2007, 11:00:15 »
na plycie jeszcze jest outlook, a WM6 mam nadzieje ze bedzie  ::)

*

Offline tapster

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung i600 // i780
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:58:04 »
NAPISAŁEM

Sent: Thursday, April 12
Subject: Aktualizacja oprogramowania

Witam
Ostatnio Microsoft wysłał do producentów sprzętu licencje na darmowy upgerade wraz ze wszystkimi niezbędnymi źródłami do Windows Mobile 6. 0.  Inni producenci tacy jak QTec, HP, Dell już pokazali WM6 zoptymalizowane do niektórych swoich urządzeń i zapowiadają, że kolejne wkrótce się ukażą. 
Po przedstawieniu tej sytuacji podczas rozmowy telefonicznej z Waszym Biurem Obsługi Klienta zostałem zbyty, że to tylko i wyłącznie kwestia Microsoftu.  Jak widać inne firmy nie zganiają winy na producenta oprogramowania tylko wzięły się do roboty – przystosowali oprogramowanie do konkretnych urządzeń. 

Czy planujecie (jeżeli w ogóle) wydać upgerade do Windows Mobile 6. 0.  Jeżeli tak to kiedy??
Czy pójdziecie w ślady innych producentów palmptopów i zrobicie darmowy upgerade czy może płatny?

Z poważaniem
G******** Paweł

I NAWET MI "ODPOWIEDZIELI"

Sent: Thursday, April 13
Subject: Re: Aktualizacja oprogramowania

Witam,

W tej chili jeszcze nie mamy informacji na temat upgrade'u do Windows Mobile 6. 0.  Jeśli takowy bedzie dostępny napewno będzie wzmianka o nim na naszej stronie www. fujitsu-siemens. com. pl.
---
Pozdrawiam
Krystian Szczygieł

Infolinia Fujitsu Siemens Computers

Phone:  0 801 300 100
Phone:  (+48) 022 545 37 17
e-mail:  fscinfo@ccp. com. pl
web:     hxxp: www. fujitsu-siemens. com. pl

UWAGA! Odpowiadając na ten list prosimy nie kasować Państwa zdaniem zbędnej treści. 

-------------------------------------------------------------------------------------
Niniejsza korespondencja przeznaczona jest wyłącznie dla osoby lub podmiotu, do którego jest zaadresowana i może zawierać treści chronione
przepisami prawa.  Wgląd w treść wiadomości otrzymanej omyłkowo, dalsze jej przekazywanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju wykorzystanie,
bądź podjęcie jakichkolwiek działań w oparciu o zawarte w niej informacje przez osobę lub podmiot nie będący adresatem, jest niedozwolone.  Odbiorca korespondencji, który otrzymał ją omyłkowo, proszony jest o zawiadomienie nadawcy i usunięcie tego materiału z komputera.
-----------------------------------------------------------------------------------

tak na marginesie. . . 
mi to wygląda na. . .  "my nic nie wiemy ale i tak sie cieszymy ze uzywasz produktow naszej firmy. . . "
by tapster 1997-2007

*

Offline storm

• *
  • 52
    • Wrzucaj foty
  • Sprzęt: loox n560, HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 15, 2007, 08:37:03 »
Klasyczna sytuacja, mam nadzieję że serię N jak i C nie potraktuja jak 718 i 720 :(
HTC

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 15, 2007, 09:30:41 »
Odpowiedź serwisu jak zwykle niezwykle wyczerpująca. Ciołki!

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2007, 14:46:36 »
Odpowiedź serwisu jak zwykle niezwykle wyczerpująca. Ciołki!

A co myslisz ze sa wrozkami?
To taka sama firma jak kazda inna. Jak z góry (centrala FS) im nie powiedza to nie beda wiedzieli.
I tak jeszcze calkiem dobrze bo jest kontakt. Lepiej tak nizby mieli wogole nie odpowiadac.

Chcesz znac odpowiedz na pytanie -> LINK.

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 15, 2007, 16:57:16 »
W tarota ani inne glupoty nie wierze. Mnie nie interesuje to, co sie u nich dzieje na gorze. Jako ich klient wymagam sprawnego dzialania serwisu.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 15, 2007, 20:48:15 »
Na forum support.fujitsu-siemens.com - NAWET nie chcialo sie odpowiedziec ... wiecie co uslyszal ktos w rozmowie telefonicznej z FSC DE - ze powyzsze forum nie jest form serwisowym ani supportowym .... ??? :-[.
Normalnie se w pliszki leca
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 16, 2007, 15:51:18 »
Ja bym założył, że nie będzie i w takiej sytuacji podejmował decyzję.

Osobiście, jeżeli teraz miałbym kupować Pocket PC to przy znikomych udogodnieniach nowej wersji, a znając Microsoft i możliwości błędów w WM6, nadal wybrałbym N560. Ale to moje prywatne zdanie.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 16, 2007, 16:55:16 »
Ja jestem pewny ze jak wejdzie szerokim strumieniem wm6 to na bank ruscy zrobia rom do niego jak i pod inne modele pocketow.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 16, 2007, 17:16:51 »
Ja jestem pewny ze jak wejdzie szerokim strumieniem wm6 to na bank ruscy zrobia rom do niego jak i pod inne modele pocketow.
Wątpię. Dotychczasowe doświadczenia z WM 5.0 wskazują, że nieoficjalne ROM-y pojawiły się praktycznie wyłącznie na palmofony, głównie za sprawą XDA-developers.

W oficjalne WM 6.0 dla Looxów, tez nie wierzę. Przypomina mi się sytuacja z WM 5.0 i Loxami 718/720 - gdzie mimo wcześniejszych deklaracji FS odstąpiło od opracowania upgradu.

W mojej ocenie prędzej niż WM 6.0 dla n560 pojawi się jakiś "n660" z WM 6.0 na pokładzie.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 16, 2007, 17:22:33 »

W mojej ocenie prędzej niż WM 6.0 dla n560 pojawi się jakiś "n660" z WM 6.0 na pokładzie.

No tak mozew byc , ja sie nie pogniewam a jakby jeszcze dali wyswietlacz 4 cale jak w hx4700 to byloby normalnie fulllooxwypas ...

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 17, 2007, 11:39:24 »

No tak mozew byc , ja sie nie pogniewam a jakby jeszcze dali wyswietlacz 4 cale jak w hx4700 to byloby normalnie fulllooxwypas ...

no i pojemniejszą baterię !

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 20, 2007, 10:58:35 »
W sumie nawet AKU zadnego nie wydali ... jakos nas olewaja KOMPLETNIE.
OKi .. WM6 - nowy FSC - kij im w oko... ale zeby nie chcialo im sie wydac ZADNEGO updatu do WM5... WSTYD
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)