N560 i poszarpany dzwięk w skype, fring etc...

• 12 Odpowiedzi
  • 2824 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eR_

• 5
N560 i poszarpany dzwięk w skype, fring etc...
« dnia: Luty 17, 2008, 18:36:25 »
Witajcie koledzy,

Od dawna przeglądam forum, ale dopiero dziś sie zarejestrowałem.
Mam ogólnie problem z voip (połączenie poprzez wifi).
Czy to skype czy fring czy jakieś inne aplikacje objaw jest podobny, mianowicie poszarpany dźwięk,
raz jest lepiej raz gorzej ale jakoś niezbyt zadowalająca. Już nie wspomnę o połączeniach testowych
w skype czy fring bo są po prostu złe - pocięty dźwięk który słyszę i kiedy sie nagram.
Mam system ze spolszczeniem marchevką, zastanawiam się czy może ona dodatkowo bruździ?
Do testów zrobiłem hard reset i zainstalowałem na "goły" system ww programy - może było trochę lepiej, ale i tak zdarzają się przycięcia - nie umie uzyskać powtarzalnej jakości połączeń.
Gdzie szukać rozwiązania problemu?

Tak sie zastanawiam nad jakością karty wifi w palmie a dokładnie może znacie jakieś programy, którymi  mógłbym sprawdzić czy to nie jej wina?

pozdrawiam
Robert

Odp: N560 i poszarpany dzwięk w skype, fring etc...
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 19, 2008, 01:14:54 »
Wedlug Mnie problemem jest przepustowosc lacza intrnetowego a dokladniej  UPLOAD`u .
Nie wiem z jakiego providera korzystasz albo ile osob na raz jednoczesnie wysyca przepystowosc lacza badz/i jakie aplikacje zabieraja ci te przepustowosc. Proponuje pozamykac wszytkie aplikacje badz odlaczyc ludkow ktorzy wyscycaja lacze i sprawdzic sobie jakims programem typu internet bandwith jak to wyglada u ciebie.

http://myspeed.visualware.com/voip/ a wszytko stanie sie jasne

Pozdrawiam
Rafreg

*

Offline eR_

• 5
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 24, 2008, 22:06:04 »
Moje łącze to neo 512/128, nie mam co zarzucić rozmowom voip czy skype przez komputer.
Z palmem jest gorzej, głos jest poszarpany. Skype czy fring maja zawsze głos poszarpany.
Dużo lepiej jest na innych klientach SIP, takich jak x-lite czy sjphone. Ciekawe/dziwne jest że mnie dobrze słychać a ja już słyszę przerwy w słowach do mnie wypowiadanych. Dziwne bo download jest większy niż upload.
Czyżby procek sie w pda nie wyrabiał? Są może jakieś direcx na windows mobile? - może coś by się poprawiło.

pozdrawiam
Robert

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 24, 2008, 23:51:41 »
Jak emitujesz glos i wysylasz go do kogos - to jak najbardziej jest upload a nie download, ktory w twoim przypadku (128)  jest dosc mizerny.
Wystarczy ze maila wyslasz albo cos innego symultanicznie robisz i  juz diametralnie tracisz ...polowe jak nie wiecej z tej puli. I masz pasztet.
Z drugiej strony faktycznie masz racje procek i procesy na PDA maja duzy wplyw na skajpa przede wszytkim o SJP Phone juz nie mowie bo to masakra  - u mnie na N560 z 624 Mhz prockiem - zawsze mam 100 % zuzycia procka.
Czy xlite i sjphone masz na pda zainstalowane ?  czy na komputrze ? i z jakiego PDA korzystasz ?   
Domyslam sie ze problemem moze byc takze liczba AP-kow w poblizu, ktore sieja rozne inne sieci  - przez co koliduja miedzy soba i zasmiecaja pasmo wprowazajac zaklucenia.
Proponuje sciagnac i zainstalowac http://www.netstumbler.com/ i poparzec ile wykrywa i jakich sieci i na jakich czestoliwosciach i kanalach
i ustawic swoj AP-ek w najmniej zatloczonym pasmie. Na koniec z uwzglednieniem najblizszego zasiegu - odpalic Skajpa i zlookac czy to cos pomoglo.

pozrawiam
Rafreg

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 25, 2008, 18:41:22 »
Łącze nie jest problemem. Prosty Mio P350 bez problemu pięknie przenosi dźwięk i rozmawia się z niego jak ze zwykłego telefonu. Moje próby z tymi dwoma zabawkami (N560 i P350) wykazały ze problemem jest budowa i rozmieszczenie elementów audio w N560. Glos w FS wzbudza się, przesterowywuje się i zatyka. Zastosowanie słuchawek likwiduje ten problem całkowicie, a najlepszym rozwiązaniem okazał się zestaw słuchawkowy BT od telefonu.

*

Offline eR_

• 5
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2008, 21:19:47 »
Jak testuje voip na palmie to nie używam komputera. Xlite i sjphone mam zainstalowane na pda. Dzwonie na telefon stacjonarny, albo na swoj komputer (tlenofon - wtedy wiadomo używam komputera).
Pda to N560. Raczej w pobliżu nie mam za dużo AP, mieszkam raczej na informatycznej wsi - no i pozerkałem czy mam puste pasmo dla mojego AP.
Stałem naprzeciwko mojego AP i probowałem. Sam skype - rozmowa testowa, porażka. Rozmowa przez voip na stacjonarny lepiej, ale jak pisałem poprzednio ja słyszę lekkie przerwania głosu - za to mnie dobrze słyszą. Więc mój upload choć malutki to wyrabia.
No oczywiście zastosowałem słuchawki, bo bez to masakra.

pozdrawiam
Robert

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2008, 21:48:12 »
jak pisałem poprzednio ja słyszę lekkie przerwania głosu - za to mnie dobrze słyszą. Więc mój upload choć malutki to wyrabia.

Dawno się tym nie bawiłem dziś sprawdziłem. Na Mio ideał, a na FS coś lekko przerywa (da się zrozumieć), mimo słuchawek BT (kablowych testowanych kiedyś akurat pod ręką nie miałem)
Czyli to jakaś wina FS lub aplikacji które się na nim pojawiły od poprzednich testów a nie przepustowości AP.

*

Offline dual-

• 16
  • MDA Compact
  • Sprzęt: Acer TravelMate 230 + MDA Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 26, 2008, 11:34:18 »
Mam pytanko na podobny temat. Mam loox-a 718. Skyp działa super ( moje łącze to iplus w noki 6230i ). Rozmawia się fajnie ( przez głośnik VoIP ) Ale chciałbym pogadać przez słuchawkę BT. Sparowałem słuchawkę słychać dzwięki systemowe. Problem pojawia się w momencie uruchomienia WiFi, BT poprostu się wyłącza. Gdy próbuje go włączyć ponownie wyskakują błędy:

"The Bluetooth Radio failed to turn ON due to insufficient driver memory available. You must perform a normal reset before you can turn ON the Bluetooth Radio.

Dlaczego tak się dzieje?

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 26, 2008, 13:47:52 »
Hmm wlasnie przetestowalem swojego looxa i dziala zarowno SJP i Skype bez zarzutu. Da sie normalnie gadac  na pierwszym i drugim programie. Dobrze slychac i rozmowca tez mnie slyszy - nie nagannie.  Mysle zatem ze to problem z prockiem i zajetoscia pamieci.
Dziwi mnie ze po Hard Reset nadal masz takie problemy. Zrob moze raz jescze :(   Oczywiscie potwierdzam ze przy wykorzystaniu zestawu sluchawkowego badz sluchawek jest znacznie lepiej. Niemniej jednak przy zaznaczeniu opcji  automatic gain control w Setings audio a takze po ustawieniu w polowie potencjometra w opcji Tone -  Earphone volume,  a takze Echo cancelaton w Skajpusiu :) tez da sie rozmawiac na zadowalajacym poziome.

pozdr
Rafreg

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 26, 2008, 14:29:08 »
mi skype dziala zupelnie normalnie ale zawsze uzywam sluchawek moze dla tego

*

Offline eR_

• 5
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2008, 22:07:41 »
Jak dzwonicie na skype test to macie tak samo czyste połączenie jak rozmawiacie z kimś innym?
Koledzy macie windows mobile5 czy 6? Ja mam 5. Tak się zastanawiam czy nie przesiąść sie na WM6 może będzie lepiej.

Robert

ps. jestem zmuszony na 2tygdnie przerwać moje testy bo mój palmtop wyjeżdża beze mnie za granicę. Potem je wznowie.

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 26, 2008, 22:14:19 »
U mnie dźwięk jest czyściutki i na słuchawkach i bez słuchawek. Net 1Mega po wifi.
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 26, 2008, 22:29:41 »
Ja mam WM6  i dzwiek na test skype test - clarowny i bez skazy- tak samo jak w rozmowach.  Na Wm5 juz nie pamietam jak bylo ale chyba tez ok bo nie przypominam sobie jakiejs wtopy.

pzdr
rafreg