N560 i host usb

• 26 Odpowiedzi
  • 2450 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline strus

• *
  • 95
N560 i host usb
« dnia: Listopad 10, 2006, 13:12:48 »
Witam, może to banalne pytanie, ale chciałbym się upewnić: przymierzam się do zakupy FS N560 i na pewno będę chciał korzystać z hosta w jaki został wyposażony: czyli podłączać do PDA czy to aparat fotograficzny, czy pamięć pendrive. Oglądałem tego palmtopika i nie znalazłem na nim bezpośredniego portu USB: więc pewnie jest on na kabelku synchronizującym. Ale czy kabelek jest rozdwojony na końcu i ma  USB "wyjściowe" jak i "wejściowe"? czy jak podpina się te urządzenia zewnętrzne? Pytałem w paru sklepach i albo uzyskiwałem odpowiedź "nie wiem" albo, że ma tylko kabelek z USB "męskim" do podpiącia palmtopa do komputera....

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
N560 i host usb
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2006, 13:17:31 »
tak jak piszesz kabelek jest rozdwojony i ma "wejscie" i "wyjscie"
mozesz w tym samym czasie podpiac sie do pc i np podpiac pendrive

*

Offline strus

• *
  • 95
N560 i host usb
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2006, 13:21:14 »
a zdażają się zestawy z pojedyńczym tylko kabelkiem? bo we mnie wątpliwość zasiali sprzedawcy ze sklepów: jeden czy tam dwóch (np we wrocławskim nootebooki.pl) biło się w pierś, że kabelek jest pojedyńczy: a w opisie produktu mają jedynie, że synchronizacja przez USB na kablu, ani słowa o hoscie: czy na to trzeba uważać przy zakupie czy tylko sprzedawcy nie wiedzą o takich szczegółach jak ile końcówek ma kabel? :)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
N560 i host usb
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2006, 13:25:40 »
nie przejmuj sie sprzedawcami, rzadko ktorzy wiedza co maja

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
N560 i host usb
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2006, 17:05:36 »
heh, jak pracowałem w wakacje w serwsie komputerowym to przyszedł raz człowiek (z mio), który kupił dwa sklepy dalej tego pocketa i mu się "zepsuł". Tam gdzie kupił, odesłali go do serwisu we wrocławiu (!). A ja mu zrobiłem HR i wszystko działało ;-) Tak więc świadomość sprzedawców na temat sprzętu jest żenująca :)

[radosny off-topic]Mój n560 jest coraz bliżej (negocjacje już zakończone) :) już nie mogę się doczekać :))[/radosny off-topic]

*

Offline andk

• *
  • 54
N560 i host usb
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 10, 2006, 17:15:33 »
Cytat: "strus"
jeden czy tam dwóch (np we wrocławskim nootebooki.pl) biło się w pierś, że kabelek jest pojedyńczy: a w opisie produktu mają jedynie, że synchronizacja przez USB na kablu,

zapewne mieli na myśli taki kabel:
http://www.allegro.pl/item140069144_kabel_usb_loox_n5xx_c550_4xx_6xx_7xx.html
na tym hosta nie odpalisz. ale na czymś takim:
http://www.allegro.pl/item140111515_kabel_host_usb_dla_fujitsu_siemens_pocket_loox.html
jak najbardziej.

*

Offline strus

• *
  • 95
N560 i host usb
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 10, 2006, 22:11:22 »
teraz juz wiem ze są i kabelki tylko slave, a i takie co maja podwójne host i slave. Wciaz jednak zastanawiam sie, czy istnieje mozliwosc ze mi sprzedadza fabrycznie nowego looxa n560 tylko ze "slejwowym" usb. Niby to niewielki problem dokupic potem dodatkowy kabelek, ale na starcie chcialbym miec kompletny sprzet i nie musiec sie wspomagac zakupami na allegro :) Dowiedzialem sie ze kabelek z zestawu firmowego ma dlugosc 1 metra, wiec i tak predzej czy pozniej bede chcial go zamienic na cos duzo krotszego: marzy mi sie wogole port usb wbudowant w palmtopa, ale to chyba na razie jest niedostepne rozwiazanie:)

*

Offline strus

• *
  • 95
N560 i host usb
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 10, 2006, 22:14:33 »
Adamerso, a pochwal się gdzie kupujesz n560? i za ile? bo ja jeszcze nie wybralem sprzedawcy, ktory dostapi zaszczytu w moje zycie kaganek nowoczesnosci wniesc w postaci tego superurzadzenia:)

*

Offline andk

• *
  • 54
N560 i host usb
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2006, 03:47:07 »
teraz juz wiem ze są i kabelki tylko slave, a i takie co maja podwójne host i slave. Wciaz jednak zastanawiam sie, czy istnieje mozliwosc ze mi sprzedadza fabrycznie nowego looxa n560 tylko ze "slejwowym" usb.

a, teraz rozumiem w czym problem :)
może panowie w sklepie nie odróżniają n500/n520 od n560 - te pierwsze mają kabel pojedynczy, a n560 ma z hostem. tak wynika z reviewów, które czytałem, a na potwierdzenie tego wspomogę się linkiem (c550 = 'obcięty' n560):
http://vilpublic.fujitsu-siemens.com/vil/pc/vil/datenblaetter/handheld/ds_pocket_loox_c.pdf
USB docking station and USB host cable included

ew. jak będziesz kupował w sklepie, to możesz poprosić o sprawdzenie zawartości przed zakupem dla pewności :)

hth

*

Offline iGi

• 9
  • Sprzęt: FS n560
N560 i host usb
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 12, 2006, 22:00:19 »
Strus.

Ja kupilem w MTS-notebooki. Wybralem sie do ich sklepu w Krakowie.  Cena 1855 zl z polska lokalizacja marchewka, ktorej nie potrzebuje. Ale bez tego nie sprzedaja. Siedzialem 20 minut i sie nim wczesniej bawilem. Po oswiadczeniu ze biore, pan wszystko wyciagnol z pudelka i pokazal co tez tam w srodku jest. Koles mowil ze schodza mu 2-3 tygodniowo.

Znalazlem taniej o 5 zl :) w innym sklepie w sieci, odbiur osobisty w Krakowie, bo sklep tez z Krakowa. Ale nie polecam.  Szczegolow nie bede opisywal, ale odstawiaja lamerstwo. Jakbys chcial wiedziec jaki to sklep to napisz na priv.

iGi

*

Offline strus

• *
  • 95
N560 i host usb
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 12, 2006, 22:20:58 »
No ja mam na oku wroclaski MTS, tak samo jak Ty kupiles. Ale co to za zwyczaje ze zagladaja do pudelka dopiero jak sie powie "tak, kupuje?" troche skandal moim zdaniem...zobacze jak mnie potraktuja. co do tego "warzywa" co spolszcza to wlasnie z polska lokalizacja chcialem, ale doczytalem ze ona cos psuje w uzytkowaniu PDA: czy kojarzycie moze co konkretnie moze zepsuc?

*

Offline iGi

• 9
  • Sprzęt: FS n560
N560 i host usb
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 12, 2006, 22:27:11 »
Podobno cos z wprowadzaniem hasle jest nie tak, to tak pobieznie co przeczytalem na forum. Poszukaj jest troche watkow na ten temat.

Koles wiedzial co jest w pudelku, tylko mi wszystko wyjmowal i tlumaczyl.

Mnie lokalizacje nie interesuja. Od ladnych paru lat pracuje na systemach gwolnie po angielsku i problemy to mam jak sie na polski przelacze, bo tak tlumacza ze ja bym na to nigdy w zyciu nie wpadl.

Koles mowil mi, ze moge ta "Marchewke" opchnac na allegro, ale ja nie mam konta. Wiec jak chcesz i mozesz kupic bez lokalizacji taniej, to ci ja wysla za free, bo mi tylko miejsce zajmuje. nawet nie przerwalem opakowania.

N560 i host usb
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 17, 2006, 15:41:01 »
A może wiecie czy standardowo w N560 dołączone jest oprogramowanie Office'a (excel, word, powerpoint) czy dokupuje się je osobno ?

*

Offline [POOH]Team_Player

• 1564
N560 i host usb
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 17, 2006, 16:15:25 »
excel i word sa standardowo w windowsie :D polecam dzial dla poczatkujacych :)

Re: N560 i host usb
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 17, 2006, 19:31:58 »
Witam, może to banalne pytanie, ale chciałbym się upewnić: przymierzam się do zakupy FS N560 i na pewno będę chciał korzystać z hosta w jaki został wyposażony: czyli podłączać do PDA czy to aparat fotograficzny, czy pamięć pendrive. Oglądałem tego palmtopika i nie znalazłem na nim bezpośredniego portu USB: więc pewnie jest on na kabelku synchronizującym. Ale czy kabelek jest rozdwojony na końcu i ma  USB "wyjściowe" jak i "wejściowe"? czy jak podpina się te urządzenia zewnętrzne? Pytałem w paru sklepach i albo uzyskiwałem odpowiedź "nie wiem" albo, że ma tylko kabelek z USB "męskim" do podpiącia palmtopa do komputera....

tylko nastaw się na bardzo wolny przesył danych, pliki nawet worda otwierane z pendriva idą straaaaasznie wolno

N560 i host usb
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 17, 2006, 22:55:55 »
należy pamiętać że wszytskie produkowane obecnie PDA maja USB1.0 a nie powszechne w dzisiejszych czasach USB2.0 także zamiast 480 mamy 12 MBIT per second.....

*

Offline Adamerso

• 4139
N560 i host usb
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 18, 2006, 01:33:47 »
W pocketach jest usb 1.1. Ale prędkość się zgadza ;-)

N560 i host usb
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 18, 2006, 16:46:02 »
Cytat: "fazutan"
należy pamiętać że wszytskie produkowane obecnie PDA maja USB1.0 a nie powszechne w dzisiejszych czasach USB2.0 także zamiast 480 mamy 12 MBIT per second.....

]:>  ]:>  ]:>

sorry, ale jeszcze nie widziałem urządzenia USB działającego z prędkością 480 MB/s

chciałbym także zobaczyć USB 1.0 działające z prędkością 12 MB/s

a tak w ogóle to wsadzanie w 2006 roku do czegokolwiek USB 1.0 to jakieś chore nieporozumienie jest...

N560 i host usb
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 18, 2006, 16:46:55 »
Cytat: "Adamerso"
W pocketach jest usb 1.1. Ale prędkość się zgadza ;-)

tzn masz 12MB/s?

wiesz, dla mnie to jest raczej 2b/s...

plik worda 50kb otwiera się coś 5 min...

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
N560 i host usb
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 18, 2006, 17:18:41 »
Tytusdj
kolego racz rozrozniac MBps od Mbps
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline strus

• *
  • 95
N560 i host usb
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 18, 2006, 19:39:14 »
zdaje sobie sprawe ze to nie jest port usb jak w kompie i nie bedzie rewelacji transferowej:) ale jak z wielu innych powodow zdecydowalem sie na n560 to dobrze by było moc tez czasami do niej podpiac to i owo: chocby hobbystycznie, by sprawdzic co dziala a co nie:) jutro zamawiam w MTS notebooki i odliczam czas do otrzymania nowej zabaweczki :)
Przy odbiorze wiem by sprawdzic czy jakis subpiksel sie nie swieci na stale, czy cos jeszcze jest waznego do sprawdzenia co nie podlega gwarancji i moze mi popsuc radosc z palma?

N560 i host usb
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 18, 2006, 20:22:20 »
Cytat: "fokstrot"
Tytusdj
kolego racz rozrozniac MBps od Mbps

nawet podzielone na 8 jest tylko marzeniem...

*

Offline vikelf

• 392
N560 i host usb
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 19, 2006, 01:14:52 »
Podłączyłem do n560 przenośny dysk 2,5"
transfer pliku 60,6MB:
z dysku na karte SD 2'15" czyli ok 0,450kB/s
z karty na dysk 2'49" (dysk nie rozpoczął zapisywania od razu)

N560 i host usb
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 19, 2006, 18:13:21 »
Cytat: "igi"

Koles mowil mi, ze moge ta "Marchewke" opchnac na allegro, ale ja nie mam konta. Wiec jak chcesz i mozesz kupic bez lokalizacji taniej, to ci ja wysla za free, bo mi tylko miejsce zajmuje. nawet nie przerwalem opakowania.

czy mógłbym skorzystać z twojej dobroczynności ? potrzebuje spolczczenia dla narzeczonej, jeśli jest to aktualne to podeślę dane na priv. Będę wdzięczny  ;)

N560 i host usb
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 30, 2006, 16:41:44 »
c hciałbym serdecznie podziękować clubowiczowi "IGI" za szczodry gest z jego strony . Żeby wiekszość ludzi miała takie podejście jak On to życie byłoby o wiele lepsze. Jeszcze raz OGROMNE dzięki za pomoc    :))  :))

*

Offline Adamerso

• 4139
N560 i host usb
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 30, 2006, 19:31:59 »
Cytat: "mmarcz"
chciłabym serdecznie podziękować clubowiczowi "IGI" za szczodry gest z jego strony . Żeby wiekszość ludzi miała takie podejście jak On to życie byłoby o wiele lepsze. Jeszcze raz OGROMNE dzięki za pomoc    :))  :))

hę? o co biega?

N560 i host usb
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 01, 2006, 21:51:26 »
Cytat: "Adamerso"

hę? o co biega?

patrz posty wyżej