N560 i GPS - w czym tkwi problem

• 5 Odpowiedzi
  • 1600 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kichu1979

« dnia: Październik 13, 2006, 11:02:19 »
Kupilem niedawno Looxa i jak czesc osob tutaj borykalem sie z problemem zwiazanym z GPSem przedstawianym przez czesc uzytkownikow. W koncu doszedlem co i jak, niemniej jednak po przejrzeniu czesci watkowz tym zwiazanych na tym forum doszedlem do wniosku, ze warto by bylo opisac w czym lezy problem a nie rady na zasadzie - jak ja zrobilem i co u mnie dziala.

Otoz okazuje sie, ze blad tkwi w firmware Looxa, a dokladnie w applecie ustawiania parametrow gps w ustawieniach aka panelu sterowania, ktory dotyczy ustawiania portu hardwarowego a wlasciwie to jest predkosci, czyli "menu -> settings -> gps -> zakladka hardware port. Tam gdzie ustawia sie port i predkosc.

I istota problemu polega na tym, ze zmiana tej predkosci za pomoca appletu w panelu sterowania na inna wartosc niz 9600 powoduje, ze ta wartosc kompletnie sie nie zmienia.

Dla przykladu, mamy swiezo kupionego N560, defaultowe parametry portu to COM8 i 9600.

Startujemy aplikacje ktora czyta bezposrednio z portu gps i pokazuje info w formie tekstowej - freeware sciagniete z netu - ustawiam port com8, predkosc 9600. Informacje GPS czytane sa poprawnie, palm szybko lapie fixa.

Teraz, zmieniam szybkosc portu w panelu sterowania na 57600. Wchodze z powrotem do w/w aplikacji, ustawiam com8 i 57600.... nic nie czyta.

Jesli w mojej aplikacji zmienie na 9600 - informacje z gps sa czytane poprawnie, mimo ze w applecie panelu sterowania predkosc ustawiona jest na 57600.

I teraz tak, jest trick ktory umozliwia zmiane predkosci portu gps... jest to opisywane takze i na tym forum trick zwiazany z uzyciem programu winfast navigator. I tu sytuacja wyglada tak, jesli w panelu sterowania mamy ustawiona predkosc 9600 i za pomoca winfast navigatora zmienimy predkosc portu na 57600, to wszystkie inne aplikacje beda potrafily czytac informacje z portu gps z predkoscia 57600. I wszystko hula.

Problem jest tylko jeden, jesli zrobimy reset (rysik do dziurki), to ustawienia portu wracaja do standardowej predkosci i z powrotem informacje z gps moga byc czytane tylko z predkoscia 9600 niezaleznie od tego co mamy ustawione w applecie panelu sterowania.

Czyli po taki resecie konieczne jest ponowne przestawienie predkosci na 57600 winfast navigatorem, jesli ktos chcialby takiej uzywac.

Czyli generalnie na dzien dzisiejszy rozwiazania ewentualnym problemow z GPS sa dwa:

1) korzystamy ze standardowych ustawienie predkosci, czyli np. zostawiamy ustawienia tak jak sa w standardzie czyli COM8 / 9600 i ustawiamy automape / tomtoma czy inny soft na korzystanie z takego portu z taka predkoscia - najlepiej z opcjami czytania bezposrednio z portu.

2) jesli chcemy uzywac innej predkosci portu musimy ustawiac ja za pomoca winfast navigatora i pamietac, zeby przywrocic ja po kazdym  hard resecie (rysik w dziurke).

I to chyba tyle. Mam nadzieje, ze komu moja wypociny choc troche pomoga.

Wszystkie powyzsze ustawienia sprawdzalem programem gps info.

Do zmiany predkosci portu - i tylko do tego - uzylem winfast navigatora.

Ustawieniami portu softwarowego w ogole sobie nie zawracalem glowy i mam go wylaczonego. Rozumiem, ze jego uzycie ma sens jesli chcielibysmy naraz korzystac z kilku aplikacji korzystajacego z gps info w tym samym czasie.

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2006, 13:28:45 »
Ciekawa teoria ... ale wydaje mi się iż naciągana i mijająca się z prawdą.

W ustawieniach GPS mamy dwie opcje ustawienia:

1. Programowe - czyli korzystanie z GPS'a wbudowanego. Tutaj mamy tylko do wyboru tylko port i ustawiamy taki za pomocą którego programy (AutoMapa, TomTom itp) będą czytać dane z GPS'a wbudowanego. Prędkości nie ustawiamy gdyż wbudowany GPS potrafi przetworzyć dane z prędkością około 1 odczytu na sekundę.

2. Sprzętowe - czyli korzystanie z GPS'a zewnętrznego. Tutaj podajemy na jakim porcie będzie sparowany GPS zewnętrzny oraz z jaką prędkością będą przesyłana dane na naszego Pocket'a. Możemy sobie oczywiście zafundować urządzenie które będzie potrafiło przetwarzać informacje z prędkościa 10 odczytów na sek. Urządzenia zewnętrzne będą miały podaną przez producenta prędkość z jaką musi działać port aby prawidłowo pobrać dane.

Według mnie problemem jest fakt iż wiele osób zamiast pozostawienia porty sprzętowego pustego zmienia go na inny. W tym momencie mogą wychodzić krzaki.

Oczywiści jeszcze jedna ważna rzecz. Przy GPS'e wbudowanych zmiana przepustowości nawet na 9600 jest bezcelowa ponieważ nie wygeneruje on nigdy takiej ilości danych.

Przykładowo NMEA wysyła zdania 82 znakowe - czyli przy prędkości 4800 można przeslać 6 zdań - czyli aż nadto przy prędkości odczytu przez procesor 1 odczyt na sek
http://www.gpsinformation.org/dale/nmea.htm

Jeżeli dane są przesyłan w systemi SiRF Binary potrzebują około 160znaków w HEX czyli 160B na zdanie - stąd łatwo obliczyć że przy prędkości 4800 można otrzymać 3 zdania.
http://www.usglobalsat.com/downloads/SiRF_Binary_Protocol.pdf

Pozdrawiam

*

kichu1979

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2006, 14:33:40 »
Ale to nie jest zadna teoria. Po prostu pisze co i jak dziala  w moim Looxie.

klocilbym sie z tym ze ustawienia sprzetowego = zewnetrzny... w moim looxie ustawienia sprzetowego gpsa dotycza jak najbardziej tego wbudowanego. jak wtlumaczysz mi fakt, ze majac wylaczony port programowy, nie majac zewnetrznego gpsa,  czytam ze sprzetowego
portu i ustalam swoja pozycje ? :)

Przy swiezym Looxie w ustawieniach gps w Windowsowym Panelu Sterowania aka Settings sa 3 zakladki

1) port softwarowy - i jest wylaczony default
2) port hardware do wyboru szybkosc i nr portu - com8, 9600 default
3) opcja - pozwalaj looxowi zarzadzac dostepem do portu samodzielnie

Sciagam soft o nazwie gps info, taki ktory czyta dane z portu i pokazuje w formie tekstowej. Jesli przy powyzszych ustawianiach w Looxie w programie ustawie

port com8 i speed 9600 i dam start gps to widze tekstowo wszystkie komunikaty otrzymywane przez gpes (nmea)

jesli w programie wybiore com8 i inna predkosc i dam start gps - to nie zobacze nic

teraz jesli w applecie panelu sterowania ustawie np. com8 i predkosc 57600

i sprobuje odczytac w programie dane z portu przy tych samych ustawieniach (com8 / 57600) to nie zobacze nic.

jesli ustawie w programie com8 i 9600 - to zobacze komunikaty nmea
otrzymywane przez gps, mimo ze w applecie mam ustawione com8 i 57600

generalnie jest bug ktory uniemozliwia przestawienie predkosci portu hardwarowego, czyli jesli w applecie ustawie com8 i 57600 to zaden program mi bezposrednio z tego portu nic nie zczyta.

bo jesli za pomoca innej aplikacji third party, ustawie parametry portu gps na 57600 to moj program bedzie juz potrafil czytac z tego portu przy tej predkosci, ale do pierwszego resetu...

w automapie jak i tomtomie jak i nawigacji lotniczej pocketfms ktorej
uzywam moge w opcjach ustawic odwolywanie sie zarowno do portu programowego, jesli ustawie go w settings, ale moge tez ustawic
sobie czytanie bezposrednio ze sprzetowego jak i okreslonej predkosci

ja swoja automape jak i tomtoma ustawiam na port 8, predkosc 9600
port programowy mam po prostu wylaczony i wszystko smiga
doskonale.

nie znam sie na gps itd na tyle, zeby twierdzic ze ta predkosci jest zla a tamta dobra, natomiast mowie o tym co widze, czyli to ze zmiany predkosci portu sprzetowego wykonywane w ustawieniach systemowych kompletnie nie dzialaja...

bo jesli ustawie w systemie  predkosc portu 57600 to innego programy powinny moc z tego portu przy tej predkosci normalnie czytac, a nie czytaja nic.  i to juz nie jest imho nawet na chlopski rozum normalne,
tym bardziej, ze po zmianie predkosci portu przez aplikacje third party
a nie ustawienia systemowe, wszystko smiga tak jak powinno.

czyli wniosek ze aplikacja systemowe nie potrafi ustawic tej predkosci..
albo cos...

legenda :)

program = gps info
applet = ustawienia gps w settingsach windowsowych

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2006, 15:35:14 »
Aby przekonać kolegę iż jego test był błedny proponuję wykonanie następującej serii testów. Po każdej zmianie ustawień jako program testowy urzyjemy GPSLocatora. Jest to program w którym nie można ustawić portu - używa standarowego portu COM8.

W ramach testu podaję opcje po kolei ustwień Programowych, Sprzętowych i znacznik Automatyzacji:

none ... none ... brak/Auto    wynik Działa
COM8 ... none ... brak/Auto   wynik Działa
none ... COM8 ... brak/Auto   wynik Działa
COM1 ... COM8 ... brak/Auto  wynik NIE Działa
COM1 ... none ... brak/Auto    wynik NIE Działa

Co się stało?

Poniważ GPSLocator korzysta z portu COM8 to w pierwszych 3 przypadkach korzystał zawsze ze sprzętowego portu COM8 - raz zdefionowanego jawie w pozostałych przypadkach w pozostałych nie. W pozostałych gdy jawnie podajemy port COM1 wówczas nie potrafi się do niego dobrać.

Sądzę że w dwu ostatnich przypadku testów w GPSInfo port który system znajduje pokaże COM1. W pozostałych COM8.

Dodatkowo zgodnie z opisem w zakładce - ustawienia te służa do ustawienia portu dla urządzeń GPS podłaczonych do Pocket'a. Więcej informacji o ustawieniach znajduje się z dokumentacji dołączonej przez producenta (nie Loox'a tylko producenta GPS'a).

Co do ustawienia prędkości przesyłania danych - jak już napisałem dostepne na rynku GPS'y nie mają wystarczająco silnych procesorów aby przetworzyć danych pobierane z systemu satelitarnego. Dlatego nie ma znaczenia prędkość jaką ustawisz. Dodatkowo po co dawać opcję do czegoś co nie ma takiej potrzeby.

*

kichu1979

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2006, 16:35:22 »
Zwraca uwage, ze ty testujesz porty. Natomiast u mnie problem nie dotyczy portow tylko ich predkosci. Wytlumacz mi prosze dlaczego moje testy daja wyniki jakie daja. Z czego to wynika. NIe twierdze, ze mam racje i byc moze faktycznie sie myle... natomiast skad sie biora te wszystkie objawy.

sprzetowy com8 na 9600 - gps info ustawiony na czytanie z com8/9600 - dziala

com8 / 57600 - gps  info ustawiony na czytanie z com8/57600 - nie dziala

przestawie parametry sprzetowego com8 na 57600 via winfast navigator

gps info ustawiony na czytanie 57600 z com8 - dziala

Softwarowego com w ogole nie dotykam, jest w ustawieniach wylaczony.  Rozumiem, ze Twoje testy daja inne wyniki, ale chcialbym zebys potrafil mi wytlumaczyc logicznie skad sie takie cos bierze u mnie?

Ze jak zmieniam predkosc portu w ustawieniach gps to nic to nie daje, jak zmienie via inny program to wszystko dziala. TU cos jest nie tak.

Podkreslam, predkosc nie port.

Btw, gdzie znajde instrukcje gps do ktorej sie odwolujesz ?

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2006, 09:34:16 »
Zainspirowany Waszą dyskusją w tym wątku, a jednocześnie zmęczony już trochę zbyt długim łapaniem fixa przez N560 (jego poprzednik, z którego korzystałem N520 robił to znacznie szybciej) postanowiłem wykonać kilka testów polegających na zmienie portów programowych i sprzętowych. Test wykonałem przy różnych ustawieniach portu programowego i braku portu sprzętowego i efekt był taki, że w przypadku ustawienia portu na Com8 AM znajdowała pozycję zarówno przy ustawionym na sztywno porcie na Com8 jak i przy automatycznym wykrywaniu. Przy innych ustawieniach portu programowego działała ale tylko przy ustawionym automatycznym wykrywaniu portu, pokazując jednocześnie, że jest to port Com8.
Jednak moje największe zdziwienie wzbudziło to, że przy następujących ustawieniach systemowych GPS:
Port programu GPS: brak
Port urządzenia GPS: brak
Szybkość transmisji: 9600 (co przy braku portu urządzenia wydaje się bez znaczenia)
Dostęp - Automatycznie zarządzaj GPS: brak

Działał nie tylko GPS Lokalizator, ale również AM z automatycznym wykrywaniem portu Com i TomTom z ustawieniem Com8 9600.
Mam wrażenie, że jest to dość dziwny przypadek, ale może się mylę :S  :mysli: