Ale to nie jest zadna teoria. Po prostu pisze co i jak dziala w moim Looxie.
klocilbym sie z tym ze ustawienia sprzetowego = zewnetrzny... w moim looxie ustawienia sprzetowego gpsa dotycza jak najbardziej tego wbudowanego. jak wtlumaczysz mi fakt, ze majac wylaczony port programowy, nie majac zewnetrznego gpsa, czytam ze sprzetowego
portu i ustalam swoja pozycje ?

Przy swiezym Looxie w ustawieniach gps w Windowsowym Panelu Sterowania aka Settings sa 3 zakladki
1) port softwarowy - i jest wylaczony default
2) port hardware do wyboru szybkosc i nr portu - com8, 9600 default
3) opcja - pozwalaj looxowi zarzadzac dostepem do portu samodzielnie
Sciagam soft o nazwie gps info, taki ktory czyta dane z portu i pokazuje w formie tekstowej. Jesli przy powyzszych ustawianiach w Looxie w programie ustawie
port com8 i speed 9600 i dam start gps to widze tekstowo wszystkie komunikaty otrzymywane przez gpes (nmea)
jesli w programie wybiore com8 i inna predkosc i dam start gps - to nie zobacze nic
teraz jesli w applecie panelu sterowania ustawie np. com8 i predkosc 57600
i sprobuje odczytac w programie dane z portu przy tych samych ustawieniach (com8 / 57600) to nie zobacze nic.
jesli ustawie w programie com8 i 9600 - to zobacze komunikaty nmea
otrzymywane przez gps, mimo ze w applecie mam ustawione com8 i 57600
generalnie jest bug ktory uniemozliwia przestawienie predkosci portu hardwarowego, czyli jesli w applecie ustawie com8 i 57600 to zaden program mi bezposrednio z tego portu nic nie zczyta.
bo jesli za pomoca innej aplikacji third party, ustawie parametry portu gps na 57600 to moj program bedzie juz potrafil czytac z tego portu przy tej predkosci, ale do pierwszego resetu...
w automapie jak i tomtomie jak i nawigacji lotniczej pocketfms ktorej
uzywam moge w opcjach ustawic odwolywanie sie zarowno do portu programowego, jesli ustawie go w settings, ale moge tez ustawic
sobie czytanie bezposrednio ze sprzetowego jak i okreslonej predkosci
ja swoja automape jak i tomtoma ustawiam na port 8, predkosc 9600
port programowy mam po prostu wylaczony i wszystko smiga
doskonale.
nie znam sie na gps itd na tyle, zeby twierdzic ze ta predkosci jest zla a tamta dobra, natomiast mowie o tym co widze, czyli to ze zmiany predkosci portu sprzetowego wykonywane w ustawieniach systemowych kompletnie nie dzialaja...
bo jesli ustawie w systemie predkosc portu 57600 to innego programy powinny moc z tego portu przy tej predkosci normalnie czytac, a nie czytaja nic. i to juz nie jest imho nawet na chlopski rozum normalne,
tym bardziej, ze po zmianie predkosci portu przez aplikacje third party
a nie ustawienia systemowe, wszystko smiga tak jak powinno.
czyli wniosek ze aplikacja systemowe nie potrafi ustawic tej predkosci..
albo cos...
legenda

program = gps info
applet = ustawienia gps w settingsach windowsowych