N560 i 4GB SD Elite PRO

• 12 Odpowiedzi
  • 2680 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N560 i 4GB SD Elite PRO
« dnia: Wrzesień 11, 2007, 16:10:41 »
Jak w Temacie chciałem sie dowiedzieć czy ktoś z was używa w swoim Looxie takiej karty jak sie spisuje i czy bez problemu działa, ponieważ zastanawiam sie nad kupieniem jej:

http://www.allegro.pl/item241703770_4gb_sd_elite_pro_najtaniej_na_allegro_wyprzedaz.html

I czy karty o pojemności 4GB są normalnie czytane przez N560 czy muszę przez USB Host i czytnik kart pamięci ??

I czy bardziej sie opłaca kupić 4GB czy np. 2 karty po 2 GB ponieważ różnicy w cenie praktycznie nie ma czy kupie 2 po 2GB czy jedna 4GB.

Alternatywa to 2 razy taka karta koszt trochę większy:

http://www.allegro.pl/item242188921_strefa_kingston_sd_2gb_szok_cenowy_sprawdz.html

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2007, 21:37:11 wysłana przez torzba »

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
Odp: N560 i 4GB SD Elite PRO
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2007, 22:51:11 »
Jak w Temacie chciałem sie dowiedzieć czy ktoś z was używa w swoim Looxie takiej karty jak sie spisuje i czy bez problemu działa, ponieważ zastanawiam sie nad kupieniem jej:

http://www.allegro.pl/item241703770_4gb_sd_elite_pro_najtaniej_na_allegro_wyprzedaz.html

I czy karty o pojemności 4GB są normalnie czytane przez N560 czy muszę przez USB Host i czytnik kart pamięci ??

Nic o tej karcie nie wiem, niemniej moge autorytatywnie stwierdzic, ze karty 4GB N560 czyta. Sam uzywam 4GB Platinium
i nie ma problemow. Zasada jest tylko jedna - nie moze to byc karta SDHC.

I czy bardziej sie opłaca kupić 4GB czy np. 2 karty po 2 GB ponieważ różnicy w cenie praktycznie nie ma czy kupie 2 po 2GB czy jedna 4GB.

Ja kupilem 4GB, zeby nie zonglowac kartami i  zbytnio nie nadwyrezac gniazda SD w pockecie.
Ale pojawilo sie pewne ale...
Otoz na karcie 2GB mozesz sobie zalozyc FAT16, natomiast na 4GB zostaje Ci FAT32 lub.. podzielenie karty na 2 partycje w FAT16 (niestety, ale partycji wiekszej
niz 2GB nie sformatujesz w FAT16, co zreszta mozna sobie latwo policzyc :) ).
Testowalem pare roznych kart i roznica w szybkosci kopiowania na i z karty jest bardzo duza na korzysc FAT16. W przypadku uruchamiania aplikacji
na pockecie roznice sa pomijalne, ale jak wrzucalem fimy i mp3, to juz wygladalo to zupelnie inaczej.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 14, 2007, 11:37:24 »
Ok dziękuje bardzo za pomoc napisałem tez maila do sprzedającego i w odpowiedzi dostałem informacje ze karta w moim palmtopie będzie działała jednak skusiłem sie po przeczytaniu różnych opinii na 2GB jednak uznałem, że jak ja zapełnię to kupie sobie jeszcze jakaś a jak wiadomo karty coraz tańsze będą wiec powinno to też zaprocentować.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2007, 11:17:10 »
czyli jesli kupie 4Gb(wiekszych nie mozna?) karte lepiej zrobic 2 partycje Fat16 bo bedzie lepiej np film chodzil? a i ile miejsca zajmuje na takiej karcie GPS i najwazniejsze programy(bo rozumiem ze sam N560 niema miejsca za bardzo)

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2007, 13:53:08 »
czyli jesli kupie 4Gb(wiekszych nie mozna?) karte lepiej zrobic 2 partycje Fat16 bo bedzie lepiej np film chodzil? a i ile miejsca zajmuje na takiej karcie GPS i najwazniejsze programy(bo rozumiem ze sam N560 niema miejsca za bardzo)

Czy Fat32 czy Fat16 karty nie zauwazylem roznicy w odtwarzaniu filmu (zwykly XViD 700 MB 640x272). Nic nie cielo w kazdym badz razie. Roznica w szybkosci jest natomiast zauwazalna przy wpompowywaniu danych na karty np. z PC.
Same programy do GPS nie sa szczeglnie duze, program puchnie dopiero z mapami. To juz wtedy sa setki megabajtow (zalezy od mapy, jedne sa duze inne tylko paromegabajtowe).

*

Offline Murko

• 30
  • Sprzęt: FS N560+SDHC 8GB
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 21, 2007, 11:01:28 »
"xaltuton"pisze że N560 nie działa z kartami SDHC a przecież w pierwszym wątku odnośnie oprogramowania jest plik do wgrania żeby taka karta działała, potwierdzają to również inni użytkownicy 

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
SHDC - każdą dostępną na rynku SHDC, teoretycznie do 32GB
8GB byly już testowane - powinny dzialać
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 21, 2007, 13:12:14 »
na czystym wm5  sdhc nie dziala. probowalem u sklepie. natomiast jesli chodzzi o versje z latka to niewiem czy dziala bo nie wgrywalem. osobiscie uwywam 4gb platinum I wg. mnie szybkosc jest tylko wystarczajaca
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 21, 2007, 21:43:26 »
"xaltuton"pisze że N560 nie działa z kartami SDHC a przecież w pierwszym wątku odnośnie oprogramowania jest plik do wgrania żeby taka karta działała, potwierdzają to również inni użytkownicy 

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
SHDC - każdą dostępną na rynku SHDC, teoretycznie do 32GB
8GB byly już testowane - powinny dzialać
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Cos Ci sie pomylilo.

*

Offline Murko

• 30
  • Sprzęt: FS N560+SDHC 8GB
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2007, 09:12:39 »
na początku tematu "WM6 dla N560" jest podany jak na talerzu plik

Plik do obsługi kart SD HC

http://rapidshare.com/files/57189885/SDHC.777.cab

a resztę doczytaj w tym temacie..........................

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 23, 2007, 09:24:30 »
ale czy plik z wm6 bedzie dzialal (jeski kolga ma) na wm5??
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 23, 2007, 11:01:30 »
ale czy plik z wm6 bedzie dzialal (jeski kolga ma) na wm5??
Nie bedzie.
Zreszta nawet na WM6 uszkadza on wifi.
Czyli mozna korzystac z sdhc ale z wifi nie.

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2007, 13:15:30 »
Odpusc sobie wgrywanie tego pliku (latki). Kup pewna karte SD "zwykla" 4GB. Dziala na pewno. Cenowo wychodzi ze 2X2GB to tak jak 1X4GB, wiec jak masz kase kup jedna , ale czasami jest tak, ze jak sie cos zepsuje to masz jeszcze te jedna. Mozesz miec takze mapy na jednej (np.Automape, TomToma) a na drugiej wszystko inne.

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2007, 14:21:31 »
Mam kartę TRANSCEND 8GB SDHC Class 6 i po wgraniu łatki na wm6 karta działa naormalnie, nie ma żadnych problemów. System widzi pełną wielkość.

Tak jak piszą autorzy łaty driver koliduje z wifi i niestety ale albo SDHC albo wifi. Po deinstalacji sterownika wifi działa bez problemów.
brak podpisu i kropka