N560 i 4 pinowe zlacze sluchawek

• 14 Odpowiedzi
  • 2664 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 24, 2006, 16:05:41 »
Witam,

czy ktos spotkal sie z informacja dotyczaca 4 pinu na zlaczu sluchawek? Czy jest to moze zlacze do mikrofonu?

Meczy mnie cwiczenie z ustawieniem PDA tak aby podczas rozmowy (np. via Skype) dzwiek byl dobrze zbierany i chetnie uzylbym zewnetrznego zestawu na kabelku*

* - wiem, ze mozna podlaczyc zestaw na BT i rozmawiac za jego pomoca jednak predkosc rozladowywania baterii przy jednoczesnym uzyciu WI-FI i BT mi przeszkadza. Testowane ze sluchawka Logitech`a.

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2006, 16:13:27 »
wyczytane z forum:
4 piny:
 masa, kanal lewy, kanal prawy, mikrofon

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2006, 17:41:49 »
Wszystko się zgadza, ale zdaje się, że LOOX ma wyjście słuchawkowe 3-pinowe.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2006, 18:09:16 »
lechuCC: na ktorym forum to znalazles? Bo na tym w dziale FS nie udalo mi sie wczesniej znalezc odpowiedzi na to pytanie.

wpmike: karta katalogowa LOOXow serii N z opisem, ze posiada 4 PINowe zlacze. Wlasnie ta karta byla powodem do utworzenia watku.

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2006, 19:02:04 »
Cytat: "bestyjny"
wpmike: karta katalogowa LOOXow serii N z opisem, ze posiada 4 PINowe zlacze. Wlasnie ta karta byla powodem do utworzenia watku.

No to teraz pozostaje kwestia przetestowania tego. Mam mic ze słuchawkami, ale do jacka 2,5mm, więc nie będzie pasował. Zirius na allegro ma akurat odwrotną przejściówkę. Wysłałem gościowi maila - czekam co odpowie.

*

Offline vikelf

• 392
Re: N560 i 4 pinowe zlacze sluchawek
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2006, 19:52:57 »
...
* - wiem, ze mozna podlaczyc zestaw na BT i rozmawiac za jego pomoca jednak predkosc rozladowywania baterii przy jednoczesnym uzyciu WI-FI i BT mi przeszkadza. Testowane ze sluchawka Logitech`a.

BT nie pobiera dużo prądu. U mnie na 2 połączeniach BT (GPS +AS) pobiera 30-40mA wiecej.
Najprostszą metodą wydłużenia czasu jest wyłączenie wyświetlacza albo zmniejszenie prędkości pracy procesora.
Polecam darmowy "Weis Soft ScreenLock" wyłącza wyświetlacz i blokuje przyciski (PDA w kieszeni, słuchawka na uchu i można rozmawiać :) )

Na jak długo wystarczy baterii przy rozmowie przez skype po WiFi?

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2006, 20:17:33 »
Cytat: "vikelf"
Na jak długo wystarczy baterii przy rozmowie przez skype po WiFi?

45 minut max. WIFI jest potwornie energochłonny, a to z powodu wysokiej częstotliwości i dużego zasięgu.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 24, 2006, 20:35:25 »
Cytat: "wpmike"
...
45 minut max. WIFI jest potwornie energochłonny, a to z powodu wysokiej częstotliwości i dużego zasięgu.

Dziwne, mi na zwykłych słuchawkach wytrzymywał chyba niecałe 2h
Na jakim poziomie masz podświetlanie?
Porównywałeś jak długo działa z zwykłymi słychawkami, a jak długo z BT?

Wydaje mi sie, że masz coś nie tak z baterią.
Zainstaluj sobie abcpowermeter i uruchom na czas rozmowy. Napisz jaki wyszedł Ci średni pobór prądu.

BTW: WiFi działa na zbliżonej cześtotliwości co BT (2,4GHz). WiFi pobiera dużo prądu bo ma jest o wiele większa moc nadawania w porównaniu do BT. Pozatym skype wymaga szybkiego procesora - PDA automatycznie przełącza się w tryb turbo i pobiera sporo prądu.

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 25, 2006, 08:58:13 »
Jesli wierzyc temu programikowi abcPowerMeter co podal vikelf to tak dla przykladu moj n560 na zaswieconym ekranie pobiera ~110mA a jak tylko wlacze WiFi to juz kolo 600mA roznica jest mocna natomiast faktycznie nie widac wielkiej roznicy czy jest wlaczone BT czy nie.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline paj

• 33
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 25, 2006, 13:09:08 »
Chyba nieuważnie przeczytaliście tę ulotkę reklamową. Te 4 piny w gnieździe słuchawkowym to moim zdaniem, jak sami napisali - Remote control for ear phone (audio control set).
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 25, 2006, 19:38:19 »
Cytat: "paj"
Chyba nieuważnie przeczytaliście tę ulotkę reklamową. Te 4 piny w gnieździe słuchawkowym to moim zdaniem, jak sami napisali - Remote control for ear phone (audio control set).
Pozdrawiam.

W ulotce jest napisane 1xheadphone (3.5mm) 4 pin - i obok nie ma nic napisane o przeznaczeniu.

Byc moze jest to PIN do RC - jednak nigdzie nie ma informacji czy opcjonalne RC jest podlaczane do gniazda sluchawek czy do zlacza komunikacyjnego.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 25, 2006, 19:49:53 »
Cytat: "paj"
Pozdrawiam.

W ulotce jest napisane 1xheadphone (3.5mm) 4 pin - i obok nie ma nic napisane o przeznaczeniu.

Byc moze jest to PIN do RC - jednak nigdzie nie ma informacji czy opcjonalne RC jest podlaczane do gniazda sluchawek czy do zlacza komunikacyjnego.

na ulotce słuchawki z pilotem są podłączone tylko do gniazda słuchawkowego

*

Offline eskaj2

• 34
  • PIM/Telefon@Palm Centro & Reszta@HTC Raphael
Odp: N560 i 4 pinowe zlacze sluchawek
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 06, 2007, 17:58:37 »
4 pin jest sygnałem dla pilota słuchawkowego. Kupiłem właśnie zestaw z pilotem i steruje ładnie ale jedynie do niczego nieprzydatnym windows media player. Ktoś może wie jak poprzerabiac system żeby podpiac klawisze pilota (play, stop, głośność.. itp) do innych programów? np. pocket player, tcpmp ?

Zdecydowanie musi istnieć jakiś sposób, bo korzystanie z pilota jest szalenie wygodne a WMP jest zrobiony tak ze sie nie da z niego kozystać.
-----------------
Plądrujmy dalej ruiny rzeczywistości.

*

Offline sober

• 49
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 18, 2007, 11:10:52 »
Meczy mnie cwiczenie z ustawieniem PDA tak aby podczas rozmowy (np. via Skype) dzwiek byl dobrze zbierany i chetnie uzylbym zewnetrznego zestawu na kabelku*

Chyba najwygodniej jest obrócić looxa do góry nogami, ściszyć głośniczek i po przyłożeniu do lewego ucha rozmawiasz jak przez zwykły telefon :)

Z innych opcji to chyba tylko słuchawka po BT.

*

Offline eskaj2

• 34
  • PIM/Telefon@Palm Centro & Reszta@HTC Raphael
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 27, 2008, 15:41:49 »
Jakiś czas temu znalazłem upragniony program obsługujący przyciski na pilocie (Audio Control Set http://media.dsgibusiness.com/img/products/FUJAC852.jpg ) do mojego n560. Ów program to MortPlayer. Tym samym n560 stał się w końcu przyjemnym playerem muzyki :D

Niestety jest jedna mała niedogodność... po wciśnięciu przycisku na pilocie MortPlayer się minimalizuje. Nie wiem jak to obejść.
-----------------
Plądrujmy dalej ruiny rzeczywistości.