N560 czy warto ~ proszę o odp użytkowników

• 6 Odpowiedzi
  • 934 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Radiorama

• *
  • 91
  • Sprzęt: Nokia N900
N560 czy warto ~ proszę o odp użytkowników
« dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:35:48 »
Witam,
przymierzam się do zakupu n560, ale mam pytanie o sprawność działania urządzenia, zależy mi na info jak szybko sie loguje do satelit, czułość gps-a czy łapie fixa w pomieszczeniach zamkniętych (np. blok - pokój), czułość Wi-Fi.
Nie dawno naciołem się na Asus'a P750 który jest bardzo reklamowany i wychwalana (za co??), otóż w owym urządzeniu wspomniane tematy działały fatalnie jeśli nie beznadziejnie, gps logował się kosmicznie długo (kilka do kilkunastu minut!!, wi-fi czułość dno - w porównaniu do Nokii N82 gdzie Nokia w tych samych warunkach i momencie wyświetlała dostępnośc przykładowo 5 sieci Asus pokazywał 2 i to ze znacznie słabszym sygnałem, sprawdzałem w różnych  miejscach (kawiarnie, hotele itp..)
To samo tyczy się odbiornika gps Nokia n82 łapała fixa w ciągu 10-20 sekund!! w pokoju w odległości 5metrów!! od okna (blok, ściany betonowe!!), w pociągu (bez problemu w środku przedziału a nawet w toalecie  ::) ) Asusu P750 w tych samych warunkach nawet nie pokazywał 1 satelity nie wspominając o tym żeby się zalogował a podobno ma Sirfa III ??!!
Żart producenta??
Więc:
 Jak działa w n560 Wi-Fi oraz GPS,  może ktoś porównywał z N82, ew. z Garminem 60csx.
Nadmienię na koniec że pod wzgledem czułości, i szybkośli łapania fixa to Nokia N82 zdeklasowała właśnie wspomnianą 60csx!! - robiłem testy i porównania w różnych warunkach i o różnej porze (ranow, południe, wieczór).
Flagowy Gramin zostawał daleko w tyle za N82 :ok:

Odp: N560 czy warto ~ proszę o odp użytkowników
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2008, 23:25:22 »
no to uwazaj bo n560 nie jest w tym GPS dobry - dosc przecietny, zreszta masz TU i nie ukryte posty o tym. Fix wgrany (łatka oprogramowania - nie fix gps) dosc duzo pomogla ale cudem n560 do GPS NIE JEST. Ja jestem zadowolony, w domu nie uzywam nawigacji :->
W duzym miescie daje rade, jak sa 2 wysokie bloki i waska ulicza moze zgubic sygnal. Ekran duzy pomaga ale do nawigacji VGA chyba potrzebna nie jest - duzo ciagnie z baterii. Co innego do internetu.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 10, 2008, 00:05:34 »
Na temat GPS-a masz sasiedni post i kilka odpowiedzi, dodam jeszcze, ze w N95 mam Garmina i czasy lapania fix-a sa bardzo podobne jak w N560.
Natomiast WiFi u mnie dziala ok - wielokrotnie korzystalem w hotelach, restauracjach w kraju i za granica i nie bylo problemow z wyjatkiem Gadu-gadu, ktore sie rwalo, ale jak przeskoczylem na Skypea to jest ok.
Pozdrawiam

*

Offline Radiorama

• *
  • 91
  • Sprzęt: Nokia N900
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 11, 2008, 09:43:48 »
N95-1 jak i N95 8GB miałem i w obu tych modelach GPS jak i Wi-Fi są do luftu. Tego oczywiście nie widać póki sie nie porówna kilku modeli jednocześnie.
Porównywałem jednocześnie E51/E90.N95/N95 8GB i N82.
Z wypowiedzi użytkowników N560 wnioskuję że owe urządzenie jest równie do bani jak i Asus P750.
Szkoda, bo zapowiadał się tak pięknie :S

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2008, 14:41:44 »
z gpsem to jest tak jak pisza, ale jak pobierzesz od czasu do czasu aktualne efemyrydy satelit do lepiej
poza tym wszystko super - oczywiscie na nowym sofcie
tez mialem watpliwosci co do tego urzadzenia ale od 2 tyg. jestem jego szczesliwym posiadaczem
nie zaluje bo kupilem prawie nowke po cenie uzywanego pocketa :D
poza tym wyswietlacz vga jest super

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2008, 15:46:52 »
nie mialem z looxem problemow, fix lapie porownywalnie do imate oraz mio 201 a ze gps uzywam do nawigacji to nie mam potrzeby wlaczania go w mieszkaniach...

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2008, 21:05:06 »
Witam,
przymierzam się do zakupu n560, ale mam pytanie o sprawność działania urządzenia, zależy mi na info jak szybko sie loguje do satelit, czułość gps-a czy łapie fixa w pomieszczeniach zamkniętych (np. blok - pokój), czułość Wi-Fi.
Nie dawno naciołem się na Asus'a P750 który jest bardzo reklamowany i wychwalana (za co??), otóż w owym urządzeniu wspomniane tematy działały fatalnie jeśli nie beznadziejnie, gps logował się kosmicznie długo (kilka do kilkunastu minut!!, wi-fi czułość dno - w porównaniu do Nokii N82 gdzie Nokia w tych samych warunkach i momencie wyświetlała dostępnośc przykładowo 5 sieci Asus pokazywał 2 i to ze znacznie słabszym sygnałem, sprawdzałem w różnych  miejscach (kawiarnie, hotele itp..)
To samo tyczy się odbiornika gps Nokia n82 łapała fixa w ciągu 10-20 sekund!! w pokoju w odległości 5metrów!! od okna (blok, ściany betonowe!!), w pociągu (bez problemu w środku przedziału a nawet w toalecie  ::) ) Asusu P750 w tych samych warunkach nawet nie pokazywał 1 satelity nie wspominając o tym żeby się zalogował a podobno ma Sirfa III ??!!
Żart producenta??
Więc:
 Jak działa w n560 Wi-Fi oraz GPS,  może ktoś porównywał z N82, ew. z Garminem 60csx.
Nadmienię na koniec że pod wzgledem czułości, i szybkośli łapania fixa to Nokia N82 zdeklasowała właśnie wspomnianą 60csx!! - robiłem testy i porównania w różnych warunkach i o różnej porze (ranow, południe, wieczór).
Flagowy Gramin zostawał daleko w tyle za N82 :ok:

GPS w n560 to ciekawa sprawa, na początku działał mi fatalnie, potem po instalacji jakiegoś programu coś się "odetkało" i zaczął szaleć tak, że zrezygnowałem z korzystania z Navibe

teraz znowu jest cienko, łapie fixa czasami kilka minut

to chyba przez ten ruski WM6  :E

co do WIFI - nokia e51 jest zdecydowanie czulsza, poza tym przeglądarka chodzi w niej dużo lepiej, na WM niezależnie przez co nie przeglądam strony ich układ się sypie

powiem tak, przy średnim "obiektywnie" zasięgu sieci nie jest źle, ale i na granicy zasięgu także potrafię spokojnie przez Skype zadzwonić

czy kupować?

ja ZDECYDOWANIE kupiłbym jednak urządzenie wyposażone już w telefon, np ETEN x650, z dwóch powodów (oczywiście jeżeli ktoś używa pocketa jako zabawki, to mu te dwie rzeczy po nic)
1. n560 ma dupiasty mikrofon, a każde urządzenie z telefonem musi go mieć porządny mikrofon,
2. choć dwa lata temu twierdziłem, że chcę mieć mały telefon i dużego pocketa stwierdzam, że wolę jednak mieć "wszystko w jednym" i tableta do pracy

A! procek w n560 także jest cieniutki i najlepiej widać to porównując pracę TT na różnych urządzeniach, na telefonie TT chodzi mi szybciej

PS

a w domu to chyba tylko amerykanckie szpiegowskie urządzenia łapią fixa, na pewno jednak nie n560 ;)

PS2

kiedyś porównywałem dokładność pomiaru n560 i Navibe w domu przy oknie, wiadomo, warunki utrudnione, dostęp do satelitów utrudniony, poza tym oba urządzenia w stanie spoczynku a nie w ruchu - wynik był taki, że Navibe złapało fixa szybciej ale pomiar n560 był dokładniejszy, Navibe myszkował w okolicy 50m od domu, n560 był w zakresie 10m

PS3

na koniec rada, jak wybierzesz n560 i GPS będzie szwankował, od razu wal do serwisu i niech zmieniają płytę, to ponoć najlepsze lekarstwo na partactwo FS, po naprawie GPS szaleje jak najlepsza antena na BT

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2008, 21:12:37 wysłana przez Tytusdj »