n560 czy warto?

• 28 Odpowiedzi
  • 3437 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline spidi35

• **
  • 174
  • Sprzęt: Xperia Z1 Compact
n560 czy warto?
« dnia: Grudzień 22, 2006, 20:29:48 »
Witam. Chciałbym zakupic pda z wbudowanym gps, posiadam już axima x51v (niebędzie to dlamnie tylko jako prezent dla ojca który dużo jeździ po europie w interesach) i mój wybór wstępny to loox n560. Mam jeszcze pare pytań do użytkowników tego looxa. Mam nadzieje że będziecie mi w stanie pomóc.

1. Czy wbudowany gps posiada tmc?
2. Czy wszystkie n560 mają taki problem ze złapaniem fixa?
3. Jeżeli punkt 2 się potwierdzi to jaki inny możecie polecić czy lepiej z
    wbudowanym gpsem czy może oddzielnie odbiornik gps dokupić.

*

Offline skoku

• 26
n560 czy warto?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 22, 2006, 21:08:21 »
ad 1. ZTCW to nie ma
ad 2. ja wyslalem palma do serwisu - wymiana plyty glownej

*

Offline spidi35

• **
  • 174
n560 czy warto?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 22, 2006, 21:37:49 »
Cytat: "skoku"

Możesz coś więcej napisać na ten temat. Jak to udowodniłeś w serwisie. Z tego co czytałem na tym forum serwis FS jest niespecjalny i ciężki we współpracy. [/img]

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
n560 czy warto?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 22, 2006, 22:19:31 »
mój z fixem problemów nie ma :)

*

Offline gotrek

• *
  • 74
n560 czy warto?
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2006, 12:04:52 »
Moj tez nie ma problemu z fixem. Łapie go co prawda wolniej niz w Mio A201 z rozkladana antena, ale da sie z tym zyc.
Mio A201 >> FS Loox N560 >> HTC Diamond

n560 czy warto?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2006, 17:01:27 »
Cytat: "skoku"
ad 1. ZTCW to nie ma

to samo i zawsze jest to wymiana płyty głównej, bo przecież nikt nie będzie szukał zepsutego podzespołu i go wylutowywał, wymienia się w praktyce całe bebechy

ponieważ n560 jest już trochę na rynku i pierwsi właściciele wyszli już ze stadium onanizmu sprzętowego mogę powiedzieć (przewinęło mi się ich przez ręce 6) problemy z GPS miała 1/3 z nich

jeżeli kupisz o 300 zł taniej c550 to nie zastanawiaj się i kup go z zewnętrznym GPS na BT, to dużo lepsze rozwiązanie

*

kichu1979

n560 czy warto?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2006, 17:54:59 »
W dobrze dzialajacym N560 poblemow z nawigacja nie ma zadnych, wiec wybor C550 + osobny GPS czy N560 jest kwestia wylacznie osobistych preferencji. Czy ktos chce sie bawic z dwoma urzadzeniami, zasilaniem itd czy miec wszystko w jednym.

Minimalnie gorsza recepcja sygnalu GPS - w sensie sily signalu - we wbudowanym odbiorniku nie ma w praktyce wplywu na wykorzystanie  GPS w praktyce na codzien, moze poza samopoczuciem wlasciciela,  jesli bedzie na to zwracal uwage.

Ja juz to kiedys pisalem i powtorze, czytajac to forum przed zakupem Looxa w zyciu bym go nie kupil. Tak sie szczesliwie zlozylo, ze nie czytalem, kupilen i nie zaluje :)

Mam tez GPS zewnetrznego na BT (Nokia i 240Slim i poza wysokoscia slupkow oba dzialaja tak samo).

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
n560 czy warto?
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 26, 2006, 00:32:56 »
Cytat: kichu1979
W dobrze dzialajacym N560 poblemow z nawigacja nie ma zadnych, wiec wybor C550 + osobny GPS czy N560 jest kwestia wylacznie osobistych preferencji. Czy ktos chce sie bawic z dwoma urzadzeniami, zasilaniem itd czy miec wszystko w jednym.

Ja juz to kiedys pisalem i powtorze, czytajac to forum przed zakupem Looxa w zyciu bym go nie kupil. Tak sie szczesliwie zlozylo, ze nie czytalem, kupilen i nie zaluje :)

POPIERAM I W PELNI SIE ZGADZAM N560 W PELNI JEST WYSTARCZAJACYM URZENIEM DO NAVI...I NIETYLKO. KORZYSTAM Z AUTOMAPY I NA OSOBNEJ KARCIE MAM DESTINATORA 6 I OBA DZIALAJA OK...CHOC NA OBU SA DROBNE BLEDY.
W POLSCE LEPIEJ SIE SPRAWDZA AUTOMAPA - DOKLADNIEJSZA, WIECEJ SZCZEGOLOW, ALE I DESTINATOR SOBIE RADZI NO CHYBA, ZE W PIKUTKOWIE SZUKAMY ULICZKI DLUGOSCI 30M NA KTOREJ SA DWIE POSESJE, TO WTEDY WYCHODZI PRZEWAGA AUTOMAPY. STRAT NA ZIMNO TRWA CHWILKE, ALE NP. WSIADAJAC DO AUTA JAK NA POCZATKU USTAWI SIE TRASE, TO POZNIEJ ODPALAJAC SILNIK I WYJEZDZAJAC Z PARKINGU TRASA JEST JUZ GOTOWA.

n560 czy warto?
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 26, 2006, 14:15:13 »
Cytat: "antonib"

też już to kiedyś pisałem ale powtórzę

na wsi GPS n560 działa super, w gęstej i głębokiej zabudowie wielkomiejskiej nie nadaje się do niczego, dlatego po dwóch tygodniach dokupiłem Navibe

decyzja należy do tego, kto i gdzie będzie n560 używał, na trasę jest wystarczający, do małego miasteczka z domkami jednopiętrowymi również,

do miasta z budynkami po 20 pięter i wąskimi ulicami nie nadaje się do niczego

to wyłącznie moje zdanie oparte na własnym doświadczeniu

poza tym to fajna zabawka, choć generalnie samym PDA (niezależnie od marki) jestem rozczarowany, w 21 wieku od tego rodzaju urządzenia oczekiwałem dużo więcej, tak od hardware jak i software...

*

Offline skoku

• 26
n560 czy warto?
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 27, 2006, 08:24:28 »
Cytat: "spidi35"

Możesz coś więcej napisać na ten temat. Jak to udowodniłeś w serwisie. Z tego co czytałem na tym forum serwis FS jest niespecjalny i ciężki we współpracy. [/img]

spidi nic nie musialem robic (oprocz poganiania serwisu, zeby laskawie sie za to wzieli)

w moim przypadku problemem nie bylo wolne lapanie fixa.
tylko 1 raz udalo mi sie zlapac fixa. pozniez juz kaplica.
przy ladnej pogodzie, na otwartej przestrzeni niekiedy widzial 1 - 2 satelity (w gps locator ciezko bylo nawet zobaczyc sile ich sygnalu).

wyslalem do serwisu z opisem, ze nie widzi satelit i tyle

pzdr

*

Offline Piots

• 28
  • Sprzęt: Loox N560 & HP iPAQ 214
n560 czy warto?
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 27, 2006, 09:49:01 »
Cytat: "Tytusdj"

na wsi GPS n560 działa super, w gęstej i głębokiej zabudowie wielkomiejskiej nie nadaje się do niczego, dlatego po dwóch tygodniach dokupiłem Navibe

Używam N560 bez problemu zarówno w Krakowie jak i w Warszawie.
Nigdy nie miałem problemów z sygnałem. Radzi sobie doklądnie tak jak cała reszta PDA. Może coś z Twoim jest nie tak?

Pozdrawiam

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
n560 czy warto?
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 27, 2006, 10:11:08 »
Ja mam N560 od paru miesięcy i :

1. Zero problemów z GPSem (fixa łapie szybko nie gubi sygnału).
2. Latałem na automapie po Wrocławiu, Poznaniu i Katowicach i ani razu nie straciłem sygnału na GPSie.
3. Wi-Fi chodzi bez zarzutu
4. Bluetooth tak samo śmiga bez problemu
5. Bateria przy minimalnym podświetleniu oraz oszczędnej pracy procka starcza przy GPSie na ok. 4h (sprawdziłem) :)

Ja osobiście go polecam :)
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

n560 czy warto?
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 27, 2006, 20:42:40 »
Mam N560 od tygodnia (wcześniej miałem Acera N35) i muszę powiedzieć, że  było warto. Fakt faktem, że przy kiepskiej pogodzie trzeba trochę poczekać na fixa ale i tak radzi sobie z tym dużo lepiej niż Mio P550 czy Acer N35.
Co do Wi-Fi to nie mogę się jeszcze wypowiedzieć, za to do komunikacji z PC używam tylko i wyłącznie BlueTooth

Ja jestem z niego bardzo zadowolony.

Dodam, że nie mam jeszcze uchwytu do mojego Looxa i w tej chwili siedzi przy zegarach w Fordzie Mondeo

*

Offline loox n560

• 17
  • Sprzęt: Loox N560
Ja też nie mam żadnych problemów
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 28, 2006, 13:36:40 »
Spisuje sie dobrze ale trzeba pamiętać o tym aby przed użyciem GPS'u włączyć program "gps locator" i poczekać z pół godziny na skalibrowanie satelit.
Preze$

Re: Ja też nie mam żadnych problemów
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 28, 2006, 15:41:59 »
Cytat: "loox n560"
Spisuje sie dobrze ale trzeba pamiętać o tym aby przed użyciem GPS'u włączyć program "gps locator" i poczekać z pół godziny na skalibrowanie satelit.

Minuty?

n560 czy warto?
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 28, 2006, 16:47:56 »
>loox n560 napisał:
>Spisuje sie dobrze ale trzeba pamiętać o tym aby przed użyciem GPS'u >włączyć program "gps locator" i poczekać z pół godziny na >skalibrowanie satelit.

Tak poradził Tobie serwis FS?
Po 30 min, to ja zwykle jestem w budynku u celu,
znowu nie zadziała :(    ;)

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 28, 2006, 17:48:44 »
poczekać z pół godziny na skalibrowanie satelit.

X.x

PÓŁ GODZINY FIXA ŁAPIE?!

*

Offline gotrek

• *
  • 74
n560 czy warto?
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 29, 2006, 00:26:50 »
Pewnie mu chodzilo o pierwsze uruchomienie po zakupie, a nie za kazdym razem :)
Mio A201 >> FS Loox N560 >> HTC Diamond

*

Offline skoku

• 26
n560 czy warto?
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 29, 2006, 08:54:47 »
dzisiaj moj zlapal fixa w ok 5 minut (Pocket byl wylaczony na noc)
po naprawie jest zdecydowanie lepiej
przedtem przy takiej pogodzie w Wwie cudem byloby zobaczenie 2 satelit (z minimalnym sygnalem) - teraz w samochodzie widzialnych 11 - w uzyciu 9 - z czego 6 z sygnalem > 30.
;)

*

Offline loox n560

• 17
  • Sprzęt: Loox N560
n560 czy warto?
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 29, 2006, 12:10:56 »
Chodziło mi oczywiście o pierwszy raz, teraz znajduje sygnał w jakieś 2-3 minuty!
Preze$

n560 czy warto?
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 29, 2006, 12:59:49 »
>Chodziło mi oczywiście o pierwszy raz, teraz znajduje sygnał w jakieś 2-3 minuty!

Czy te 30min  na GPS Locatorze jest obowiązkowe?
Właczałem kilka razy, czekałem aż się odnajdzie i wyłączałem.
Mnie zwykle łapie fiksa po >5 min
Raz na spacerze nie zlapał mimo 40 min czekania.
Złapał dopiero, gdy wyłązyłem podświetlanie.

n560 czy warto?
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 29, 2006, 13:02:37 »
Dodam tylko, że zawsze sprawdzam na bateriach.
Na zasilacz samochodowy ciągle czekam :(

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
n560 czy warto?
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 31, 2006, 10:44:07 »
No dobra a wracając do meritum tematu - co kolega w końcu kupił ojcu pod choinkę ?:-)
Ja sobie kupiłem n560 i jestem zadowolony z całokształtu w tym do szybkiego łapania fixa jak i konfiguracji wifi. Nie miałem w ogóle z tym problemów.

Pozdrawiam, Yankee

*

Offline spidi35

• **
  • 174
n560 czy warto?
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 31, 2006, 12:15:51 »
Cytat: "Yankee"
No dobra a wracając do meritum tematu - co kolega w końcu kupił ojcu pod choinkę ?:-)
Ja sobie kupiłem n560 i jestem zadowolony z całokształtu w tym do szybkiego łapania fixa jak i konfiguracji wifi. Nie miałem w ogóle z tym problemów.

Pozdrawiam, Yankee

Tak zdecydowałem się na N560. Zanim kupiłem poprosiłem sprzedawce o przetestowanie pod kątem łapania sygnału przez GPS. Trafiłem na dobry egzemplarz bo łapie sygnał bardzo szybko i nie ma z nim najmniejszych problemów  :proud: . Ojcicec jest bardzo zadowolony.

P.S. Dzięki wszystkim za własne spostrzeżenia i uwagi.

n560 czy warto?
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 31, 2006, 13:24:32 »
OT (przepraszam)
Gdzie wysyłacie swoje LOOXy?
Czy wcześniej uzgadniacie telefonicznie?

n560 czy warto?
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 01, 2007, 15:03:43 »
Cytat: "spidi35"
"Trafiłem na dobry egzemplarz"

fajne wyszło noworoczne motto  ]:>  ]:>  ]:>

n560 czy warto?
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 01, 2007, 15:07:32 »
Cytat: "Piots"
Cytat: "Tytusdj"

Używam N560 bez problemu zarówno w Krakowie jak i w Warszawie.
Nigdy nie miałem problemów z sygnałem. Radzi sobie doklądnie tak jak cała reszta PDA. Może coś z Twoim jest nie tak?

Pozdrawiam

Kraków i Wawa nie ma takiej zabudowy jak inne miasta europejskie...

choć mam także podejrzenia, że częściowo za problemy z GPS muszą odpowiadać jakieś zakłócenia naziemne, czasami GPS po prostu wariuje...

no ale w Wawie nie ma dzielnic z ulicami na 10m szerokości i po obu stronach biurowcami po 10-15 pięter...o Krakowie to w ogóle nie wspomnę...

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 01, 2007, 15:08:35 »

żartujesz chyba...

*

Offline skoku

• 26
n560 czy warto?
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 02, 2007, 10:39:07 »
Cytat: "woytec60"
OT (przepraszam)
Gdzie wysyłacie swoje LOOXy?
Czy wcześniej uzgadniacie telefonicznie?

najpierw telefonicznie z infolinia - troche Cie tam przeczolgaja przez konfiguracje. jesli to nie pomoze - sami zaproponuja serwis.
N560 wysylalem do CSS na Jagiellonskiej w Wwie - po sprzet przyjezdza kurier wyslany przez Fujitsu.

pzdr