Loox 720 czy N560? Trudny wybor

• 9 Odpowiedzi
  • 1103 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Waldic

• 9
« dnia: Grudzień 29, 2006, 14:23:49 »
Witam
Stoje przed wyborem PDA i zastanawiam sie nad dwoma modelami FS LOOX 718/720 i N560. Pytanie ktory lepszy/ktory wy byscie wybrali i dlaczego?
Potrzeby:
internet (poczta+WWW) - tu polaczenie zarowno po WIFI jak i Bluetooth z Nokia jako modemem GPRS
VPN
organizer
ebooki
przegladanie zdjec z karty aparatu
host USB
GPS oraz aparat nie sa mi potrzebne, ale jak beda to nic zlego :-).

Za 560 przemawia szybszy procesor, za 720 gniazdo CF (mam CF w aparacie). Co prawda majac host USB mozna sobie CF podlaczyc po USB, ale wygodniej napewno na wbudowanym. Slyszalem troche narzekan na WinM 5. Ceny podobne. Moze ktos podpowie na co zwrocic uwage przy wyborze.  :)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Re: Loox 720 czy N560? Trudny wybor
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2006, 17:24:10 »
Cytat: "Waldic"
... Ceny podobne...

Oj chyba nie za bardzo... LOOX 720 nie jest już produkowany i dostępny u dystrybutorów, tak więc albo u kogoś "zalega", albo wchodzi w grę jakaś używka. W obu tych przypadkach cena powinna/musi być dużo niższa od ceny N560.
Następcą 720-tki jest Pocket LOOX C-550
http://www.fujitsu-siemens.com.pl/products/mobile/handhelds/pocket_loox_c_series.html
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Waldic

• 9
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2006, 18:34:42 »
Cytat: "biblo"
LOOX 720 nie jest już produkowany i dostępny u dystrybutorów, tak więc albo u kogoś "zalega", albo wchodzi w grę jakaś używka. W obu tych przypadkach cena powinna/musi być dużo niższa od ceny N560.

Oj jest dostepny. Na Ceneo wywala pare sklepow. Zwykle cena nieco wyzsza od N560 chocby tu http://www.komputronik.pl/katalog.php?kat=2757. Roznica w cenie pomiedzy C550 a N560 jest na tym poziomie pomijalna (w powyzszym przykladzie mniej niz 100 zl) wiec wole juz miec ten GPS i szybszy procesor :-)

Ups podalem zly link w pierwszej wersji :-)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2006, 19:12:12 »
no i 720 nie ma upgradu do wm5,0

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2006, 20:41:58 »
Cytat: "Waldic"
LOOX 720 nie jest już produkowany i dostępny u dystrybutorów, tak więc albo u kogoś "zalega", albo wchodzi w grę jakaś używka. W obu tych przypadkach cena powinna/musi być dużo niższa od ceny N560.

Oj jest dostepny. Na Ceneo wywala pare sklepow. Zwykle cena nieco wyzsza od N560 chocby tu http://www.pdaclub.pl/gallery.php?g_id=18. Roznica w cenie pomiedzy C550 a N560 jest na tym poziomie pomijalna (w powyzszym przykladzie mniej niz 100 zl) wiec wole juz miec ten GPS i szybszy procesor :-)

Sprawdź dostępność tego PDA, a nie jego ceny....  :]  Przekonasz się, że nikt go nie ma na magazynie.

Tak niestety działa wiele firm/sklepów internetowych - mają tylko wirtualne oferty, których nawet nie porządkują. Kilka miesięcy temu ktoś opisywał na forum swoje bezskuteczne poszukiwania właśnie tego modelu. Chodziło o bodajże kilkanaście sztuk tego palmtopa, a udalo się zlokalizowac dosłownie pojedyńcze egzemplarze...

A nawet jak uda Ci się gdzieś go jeszcze znaleźć, to jego "przestarzałość" jest dobrym argumentem do zbijania ceny...

A w sumie jest to bardzo udany model - mam go przeszło 2 lata i póki co nawet nie myślę o zmianie - kiedyś była nawet na ten temat ciekawa dyskusja. GPS-a mam zewnętrznego; korzystam z obu gniazd pamięci (SD i CF); kupiłem dodatkową baterię, a stacja dokująca ma osobne gniazdo do jej doładowywania. WM 2003 nie jest wg mnie gorszy od WM 5.0 (trzeba tylko pamiętać o regularnym backupie).
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Waldic

• 9
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2006, 21:03:52 »

Sprawdź dostępność tego PDA, a nie jego ceny....  :]  Przekonasz się, że nikt go nie ma na magazynie.
A w sumie jest to bardzo udany model - mam go przeszło 2 lata i póki co nawet nie myślę o zmianie - kiedyś była nawet na ten temat ciekawa dyskusja. GPS-a mam zewnętrznego; korzystam z obu gniazd pamięci (SD i CF); kupiłem dodatkową baterię, a stacja dokująca ma osobne gniazdo do jej doładowywania. WM 2003 nie jest wg mnie gorszy od WM 5.0 (trzeba tylko pamiętać o regularnym backupie).

No dobra, ale zakladajac, ze gdzies jest dostepny, to ktory model wybralbys, gdybys kupowal dzisiaj? 720? N560? C550? . Zakladajac ze cena nie gra roli.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2006, 21:40:32 »
Gdybym znalazł nową 720-tkę z obniżoną ceną, to wziąłbym ten model (bo dla mnie jest zupełnie wystarczający i "po co przepłacać").

Z kolei biorąc pod uwagę N560 i C550, to sam się zastanawiam... generalnie nie jestem zwolennikiem urządzeń typu "3 w 1" i to mnie zniechęca do N560, tym bardziej że jest sporo krytycznych głosów na jego temat. Poza tym, technologie GPS idą sobie swoją drogą i zewnętrzny odbiornik daje większą swobodę i elastyczność... Ja ostatnimi czasy polubiłem Symbiana w nowych Nokiach, szczególnie E61, i być może zainwestuję w nawigację po Europie właśnie na tej platformie.

Jeśli cena nie gra roli i nie zależy Ci na wbudowanym GPS-ie, to może zainteresuj się jednak N560...  ;)  Ma lepszy procesor, jest bardziej popularny i w przyszłości łatwiej będzie go sprzedać... Może kiedyś ten GPS Ci się przyda... a jak będzie źle działał, to trudno... i tak zakładasz, że go nie potrzebujesz... ;-)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2006, 01:05:03 »
Loox 720 jest w moich oczach bardzo dobry. Po dwoch latach uzytkowania nie zaluje tego zakupu.

560 osobiscie mialem w reku, ale niewiele moge na ten temat powiedziec. Jest on na pewno o jedno pokolenie mlodszy.
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2006, 01:09:46 »
osobiscie nigdy bym nie wrocil do wm03 ale moze dlatego ze jestem zapominalski i czasem sie zdarzal HR przez brak pradu, dlatego n560  ]:>

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2006, 01:20:42 »
cóż... lepiej mieć WM5... Tak samo jak lepiej mieć win xp niż 98 (choć oba mają wady i zalety...)... w2k3 szybciej odejdzie w zapomnienie niż wm5... Tym bardziej , że już wkrótce wejdzie wm6...