Witam
U mnie zmagania z LOOX'em (n560) wyglądają(ły) tak:
1. Po rozpakowaniu i wsadzeniu baterii podłączyłem LOOX'a kablem do kompa (nie wiem czy bateria była naładowana czy nie - tzn. uruchomił się na niej, ale nie wiedziałem wtedy nawet jak sprawdzić ile jej jest)
2. Po paru dniach użytkowania (dodam, że całkiem przypadkiem) rozładowałem baterię do końca (włączył mi się w etui sam, a tuż przed tym deaktywowałem opcję automatycznego uśpienia). Tak to bateria ładowana była po kilku, czasami kilkunastoprocentowym ubytku baterii.
Reasumując 1 i 2: żadnego formowania baterii czy 12h ładowania z mojej strony NIE było
3. Mam zainstalowaną marchevkę, E2C ConnectMobility (nawet go raz uruchomiłem i skorzystałem z hot-spotu, później znalazłem sposób jak sobie dać radę bez tego)
4. Mam wsadzoną kartę Kingston Ultimate 2GB na której instaluję wszystkie programy (zatem karta wsadzona jest cały czas)
5. Podświetlanie mam ustawione na oczko mniej niż jest domyślnie (5 kreska). Reszta ustawień związanych z oszczędzaniem baterii domyślna
czytając ten wątek ściągnąłem i uruchomiłem program acbPower - gdy ekran wygasił się 'now' ustabilizowało się na poziomie 56mAh (z podświetleniem ~130mAh). Zaznaczę jeszcze, że test robiony był przy odłączonym LOOX'ie od kompa (przy włączonym wartości były wyższe i to sporo)
Teraz od strony praktycznej.
1. Automapa + zapis śladu + wyłączony ekran (LOOX siedział sobie w plecaku i zapisywał trasę podczas gdy woziłem się na rowerze. Raz za czas był wyciągany celem sprawdzenia gdzie jestem). Po godzinie z baterii ubyło ~13%
2. Automapa + włączony ekran + włączone podświetlanie cały czas (nawigacja w samochodzie). Na trasie Kraków-Balice - Trzebinia (jakieś 40km, czas jazdy ~45min) - zużyło się ~18% baterii
3. LOOX w stanie uśpienia ~8h (wieczorem wyłączam, rano włączam) nie zużywa nawet 1% baterii (tzn. procentowy stan baterii jest taki sam jak przy wyłączeniu - przeważnie 100%)
4. Łapanie fix'a na zimno trwa jakieś 2-3 minuty. Na gorąco: 2-3 sekundy. Nie wiem jak jest na ciepło, więc nie podam czasów

Sprzęt mam ok 2 tygodnie. Teraz się zastanawiam czy mam jakąś fartowną baterię, czy może Wy macie niefartowne, a może to tylko kwestia żeby moja bateria zaczęła się wyładowywać szybciej