N560 - bateria znikająca w oczach

• 69 Odpowiedzi
  • 6291 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tapster

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung i600 // i780
Odp: N560 - bateria znikająca w oczach
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 19, 2007, 23:21:20 »
nie ma procedury. . . . instalujesz. . . odpalasz rozne programy. . .  i sprawdzasz
a to co my zrobilismy to takie male cos. . . zobacz czy u ciebie beda podobne wyniki.
by tapster 1997-2007

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 19, 2007, 23:29:59 »
nie ma procedury. . . . instalujesz. . . odpalasz rozne programy. . .  i sprawdzasz
a to co my zrobilismy to takie male cos. . . zobacz czy u ciebie beda podobne wyniki.

No wlasnie nie za bardzo rozumiem. Jak bede tam sobie tylko odpalal te pgoramy to nie wiem czy wartosci podawane beda normalne czy za duze. A jak jest jakas metoda i mozna ja porownac z innymi to wtedy to jakis miarodajny wynik i mozna porownawczo stwierdzic: mam lepiej czy gorzej. Takiej wlasnie jasnej metody jak sprawdzic tym programem i do czego sie odniesc mi brakuje.

*

Offline tapster

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung i600 // i780
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 19, 2007, 23:36:11 »
wiec odnies sie do naszego testu... bedziesz mial porownanie do 2 wynikow (jak widac podobnych)
by tapster 1997-2007

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 20, 2007, 06:42:34 »
Po 8h w stanie uspienia ubylo m 4% baterii. Jakos dziwnie wiecej niz powinno byc.

PS. Jak uzywacie podswietlenia ? Na ktorej kresce macie ustawiona jasnosc ?

« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 20, 2007, 08:04:55 »
Wg mnie to będzie AcitiveSync.  Zablokuj go i wtedy zobaczysz

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 20, 2007, 09:23:08 »
Dzis sprawdzilem znow krotki odcinek jazdy z wlaczonym GPSem. Przez 20 minut jazdy stracilem na baterii 10%, co daje okolo 3h20 minut na calej baterii.

Update:
Wlasnie bawilem się Automapa przez jakies 4-5 minut (bez wlaczonego GPSu-wyznaczalem trase około 380km) i zzarlo mi jakies 4-5%. Nadal nie zdeaktywowalem sobie Active Synch, ale jakos dziwnie mi wyglada to zuzycie baterii. Dzis wyłączę ten AS i jutro sprawdze przez pare godzin w trasie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2007, 11:21:58 wysłana przez gregorb »

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 21, 2007, 05:42:49 »
Wczoraj wywalilem aktywujacego sie AS, jednak po nocy, po jakichs 7h zauwazylem nadal ubytek 3% na baterii. Czy u Was tez tak jest ?

Idac dalej, wlaczylem rano Automape na kilka minut (bez GPS) i wstawilem dwa swoje POI - zajelo mi to jakies 4 minuty, i przez ten czas bateria starcila kolejne 3%. Jakos dziwnie bateria zuzywa sie na moich oczach. Moze to marchevka zabiera rowniez troche % tej baterii ?
Moze SPB Mobile Shell ma niedokladne wskazania baterii ?

Dzis sprawdze w dlugiej trasie jadac na wlaczonym GPSie, jednak juz sam nie wiem co to moze byc. Poradzcie cos....

*

Offline wo__jo

• 15
  • Sprzęt: OMNIA SGH-i900
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 22, 2007, 20:45:53 »
W moim przypadku pomogło zdezaktywowanie ActiveSync. Tylko jest jedna sprawa, po włączeniu ręcznej synchronizacji nie można usuwać Serwer Exchange. Może to dla większości z was oczywiste aleeee ..........

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 22, 2007, 21:08:43 »
Czemu nie mozna usuwac ? Tak wlasnie niby przewiduje ta procedura, nawet taka mi przeslal BOK Fujitsu Siemens...wiec jak z tym jest ?

W kazdym razie sprawdzilem w ciagu weekendu 4 razy sprzet w trasie i nic nie ujmujac ani dodajac wychodzi mi, ze jadac na GPSie na baterii wytrzymuje rowno 3h20min, czemu tylko tyle (zeby dorownac opisywanym tutaj 4 godzinom) ? Co oprocz zdeaktywowanego AS moze pomoc jeszcze ? Czy to moze marchevka to powodowac ? Pomozcie prosze...

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 23, 2007, 22:13:12 »
Jakos dziwnie ta bateria sie zuzywa. Wlasnie przed chwila naladowalem na maxa baterie, wzialem pocketa i bawilem sie jakies 2 minuty Automapa (dodalem 2 POI bez wlaczonego GPSu). Pozniej jakies 2-3 minuty sprawdzilem kalendarz tu pelne zaskoczenie...bateria stracila 4% tylko na tych krotkich dzialaniach. Jak to mozliwe ? Co tu moze sie dziac ?

Ekran mam ustawiony w polowie jasnosci. Na TODAYu mam zainstalowany SPB Mobile Shell i SPB Diary. Czy to moze byc marchewka i ciagnie power z baterii ?  Moze to jednak SPB Mobile Shell ciagnie tak duzo pradu ? 

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 24, 2007, 16:53:15 »
hej,

mozecie mi napisac jak to jest z Waszymi bateriami ? Ile traci % po nocy przebywania w uspieniu ? Ile wytrzymuje jadac na wlaczonym GPSie ?

Dzis dzwonilem na infolinie i powiedzieli mi, ze moge im wyslac sprzet i oni go zdiagnozuja. Przedtem jednak chce zrobic HR i sprawdzic czy nie jest to moze problem marchevki albo zainstalowanej przeze mnie nakladki SPB Mobile Shell. Moze cos innego to powoduje ?

Pomozcie prosze i napiszcie po prostu ile Wasze sprzety wytrzymuja...

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 24, 2007, 20:52:00 »
Pomozcie prosze i napiszcie po prostu ile Wasze sprzety wytrzymuja...
Ok
Juz podaję

Ile traci % po nocy przebywania w uspieniu ?
po nocy brakuje około jednego procenta.

Ile wytrzymuje jadac na wlaczonym GPSie ?
Do trzech godzin wytrzymuje.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 24, 2007, 21:03:50 »

Ile wytrzymuje jadac na wlaczonym GPSie ?
Do trzech godzin wytrzymuje.

I wlasnie...czy to nie za krotko ? Sam konsultant FS powiedzial mi, ze powinno byc 4-5h. Powhatan:czy masz zainstalowane jakies nakladki na Today (ala SPB Pocket Plus, SPB Diary, marchevka...etc.) ?

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 24, 2007, 21:43:38 »
Sam konsultant FS powiedzial mi, ze powinno byc 4-5h. Powhatan:czy masz zainstalowane jakies nakladki na Today (ala SPB Pocket Plus, SPB Diary, marchevka...etc.) ?
W salonie samochodowym mówili mi że samochód będzie mi palił 8 na 100, a zimą gdy jeżdżę tylko do pracy w korkach (10 km jadę przez 45 minut, a czasem nawet dłużej - centrum W-wy w godzinach szczytu) to wychodzi 13 na setkę. ;D

Teraz policzyłem dokładnie jak to było ostatnio z tym GPS-em.
Dokładnie po 3 godzinach (z maksymalnym podświetleniem) zasygnalizował mi że zostało 30% bateryjki i wtedy go wyłączyłem.
Co do nakładek, to z SPB mam PLUSA, PPOGODĘ i ZEGAR. Spolszczenie mam, ale nie marchewę, tylko produkt SunnySoftu.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 24, 2007, 22:15:04 »
Mi po rowno 3 godzinach zostalo jakies 12%, co daje jakies wlasnie 3h20min. Jakos mnie to wlasnie martwi, ze to krocej niz byc powinno... :(

*

Offline mateusz19mati

• 39
  • Sprzęt: Fujitsu siemens loox 610
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 25, 2007, 19:26:33 »
Sorki ze tak sie wbijam w parade ale mam problem i martwi mnie to. bo kupilem palmtopa loox 610 z allegro. Owszem liczylem ze bateria moze byc slaba no bo uzywany no ale zeby na podswietleniu na 1 stopniu, glosnik tez na 1 i graniu sobie max 3 godz w kulki oraz na czytaniu w wordzie ksiazki bateria trzyma 1 dzien? to tak ma byc w palmtopach? bo jesli nie to inwestuje zaraz w nowa baterie coz ze 100 zl ale bede mial przynajmniej porzytek z tego urzadzenia:) pomozcie doradzic cos i powiedizec bo jestem amatorem jeszcze w tym sprzecie :)

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 25, 2007, 22:56:28 »
Ciekawostka...wylaczylem sobie niby automatyczne dzialania Active Synca jednak, jak podlacze pocketa do komputera i nastepnie go odlacze to AS pozostaje nadal w programach uruchomionych w pamieci (do czasu kiedy na przyklad nie zrobie soft resetu). Czy tak powinno byc ?
Napisane: Kwiecień 25, 2007, 22:34:16
W moim przypadku pomogło zdezaktywowanie ActiveSync. Tylko jest jedna sprawa, po włączeniu ręcznej synchronizacji nie można usuwać Serwer Exchange. Może to dla większości z was oczywiste aleeee ..........

Czy tez tak robicie, ze nie macie skasowanego tego servera po wlaczeniu na manualne aktywowanie AS ?

Ciekawostka jest to, ze jak sie wykasuje i stworzy serwer jeszcze raz to znow ma on ustawienia z jakims tam podanym czasem i wtedy jakby ta teoria podupada, ze po wykasowaniu servera powinno byc lepiej, a tu wychodzi, ze znow AS dziala wtedy co jakis czas.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #47 dnia: Maj 06, 2007, 19:05:21 »
Ciekawostka...wylaczylem sobie niby automatyczne dzialania Active Synca jednak, jak podlacze pocketa do komputera i nastepnie go odlacze to AS pozostaje nadal w programach uruchomionych w pamieci (do czasu kiedy na przyklad nie zrobie soft resetu). Czy tak powinno byc ?
Napisane: Kwiecień 25, 2007, 22:34:16

Czy tez tak robicie, ze nie macie skasowanego tego servera po wlaczeniu na manualne aktywowanie AS ?

Ciekawostka jest to, ze jak sie wykasuje i stworzy serwer jeszcze raz to znow ma on ustawienia z jakims tam podanym czasem i wtedy jakby ta teoria podupada, ze po wykasowaniu servera powinno byc lepiej, a tu wychodzi, ze znow AS dziala wtedy co jakis czas.

I jak Panowie ? Moze ktos wiecej powie ile wytrzymuje Wam bateria ? Co moze byc jej skroconym dzialaniem ?

Po naladowaniu baterii na 100% zainstalowany plugin SPB POcket Plus w opcji baterii pokazuje, ze pocket powinien pracowac 4,5h, ale pewnie nie uwzglednia wlaczonego gpsui wtedy duzo bardziej czas sie skraca. Co Wy na to ?
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2007, 06:31:24 wysłana przez gregorb »

*

Offline olo69

• 12
« Odpowiedź #48 dnia: Maj 08, 2007, 11:23:10 »
Witam

U mnie zmagania z LOOX'em (n560) wyglądają(ły) tak:

1.  Po rozpakowaniu i wsadzeniu baterii podłączyłem LOOX'a kablem do kompa (nie wiem czy bateria była naładowana czy nie - tzn.  uruchomił się na niej, ale nie wiedziałem wtedy nawet jak sprawdzić ile jej jest)
2.  Po paru dniach użytkowania (dodam, że całkiem przypadkiem) rozładowałem baterię do końca (włączył mi się w etui sam, a tuż przed tym deaktywowałem opcję automatycznego uśpienia).  Tak to bateria ładowana była po kilku, czasami kilkunastoprocentowym ubytku baterii.

Reasumując 1 i 2: żadnego formowania baterii czy 12h ładowania z mojej strony NIE było

3.  Mam zainstalowaną marchevkę, E2C ConnectMobility (nawet go raz uruchomiłem i skorzystałem z hot-spotu, później znalazłem sposób jak sobie dać radę bez tego)
4.  Mam wsadzoną kartę Kingston Ultimate 2GB na której instaluję wszystkie programy (zatem karta wsadzona jest cały czas)
5.  Podświetlanie mam ustawione na oczko mniej niż jest domyślnie (5 kreska).  Reszta ustawień związanych z oszczędzaniem baterii domyślna

czytając ten wątek ściągnąłem i uruchomiłem program acbPower - gdy ekran wygasił się 'now' ustabilizowało się na poziomie 56mAh (z podświetleniem ~130mAh).  Zaznaczę jeszcze, że test robiony był przy odłączonym LOOX'ie od kompa (przy włączonym wartości były wyższe i to sporo)

Teraz od strony praktycznej. 
1.  Automapa + zapis śladu + wyłączony ekran (LOOX siedział sobie w plecaku i zapisywał trasę podczas gdy woziłem się na rowerze.  Raz za czas był wyciągany celem sprawdzenia gdzie jestem).  Po godzinie z baterii ubyło ~13%
2.  Automapa + włączony ekran + włączone podświetlanie cały czas (nawigacja w samochodzie).  Na trasie Kraków-Balice - Trzebinia (jakieś 40km, czas jazdy ~45min) - zużyło się ~18% baterii
3.  LOOX w stanie uśpienia ~8h (wieczorem wyłączam, rano włączam) nie zużywa nawet 1% baterii (tzn.  procentowy stan baterii jest taki sam jak przy wyłączeniu - przeważnie 100%)
4.  Łapanie fix'a na zimno trwa jakieś 2-3 minuty.  Na gorąco: 2-3 sekundy.  Nie wiem jak jest na ciepło, więc nie podam czasów ;)

Sprzęt mam ok 2 tygodnie.  Teraz się zastanawiam czy mam jakąś fartowną baterię, czy może Wy macie niefartowne, a może to tylko kwestia żeby moja bateria zaczęła się wyładowywać szybciej

*

Offline Lingis

• **
  • 127
  • Sprzęt: MDA Compact III
« Odpowiedź #49 dnia: Maj 21, 2007, 10:42:04 »
A gdzie kupowałeś, jeśli można wiedzieć  ;D ;D ;D
[Wczesniej HTC Uniersal,  T|E,  n560, h5450, h1940, P910i. IIIxe]

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 21, 2007, 11:40:56 »
Teraz od strony praktycznej. 
1.  Automapa + ........ Po godzinie z baterii ubyło ~13%
2.  Automapa + .........zużyło się ~18% baterii

Taki mały OT ale związany z Automapą i Looxem.
Przy AM4 powyższe wyniki są wręcz śmieszne, bo nowa v4 to maszynka do rozładowywania baterii.
Najprawdopodobniej w jej wypadku procek zasuwa nonstop z pełna mocą, bo bateria znika w oczach.

*

Offline olo69

• 12
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 26, 2007, 16:23:47 »
A gdzie kupowałeś, jeśli można wiedzieć  ;D ;D ;D

speedLine - znaleziony przez skąpca. Bardzo dobry sklep internetowy

*

Offline MAndrzej

• 4
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 01, 2007, 19:02:45 »
Potwierdzam słowa olo69. Bardzo układowy sprzedawca zwłaszcza że w tydzień po zakupie Asusa N639 wymieniłem bezproblemowo na Looxa N560 (639 po 10 min od wypakowania zaczął się rozkalibrowywać)

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 08, 2007, 13:46:55 »
Nie wiem co jest, ale juz dwa razy w ciagu tego tygodnia mam sytuacje, ze bateria nagle traci bardzo duzo. Nie mialem w tym czasie wlaczonych zadnych przypomnien w kalendarzu. Np. nagle po nocy bateria traci 50%. Wczoraj wieczorem polozylem palma w domu, dzis wzialem go do pracy (nie wlaczajac go i nie sprawdzajac jak jest z bateria), a tu po poludniu w ogole sie nie wlacza. Okazuje sie, ze stan baterii 0%. Wlasnie go laduje. Kolega, ktory ma N520 mowi mi, ze tak mu sie zdarzalo jak przypadkiem wlaczal przycisk nagrywania i tak pda chodzil kilka godzin. Ja nie wiem jak to sprawdzic jak dzis mi padla bateria az do 0%. Co to moze byc ? To narazie zdarzylo sie dwa razy, w miedzyczasie ladowalem go kilka razy i nie bylo zadnego problemu, po nocy normalnie nie ma zadnego ubytku na baterii.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 11, 2007, 12:38:03 »
Dzis znow to samo...wieczorem polozylem w pelni naladowanego pda na biurko i gdzies po 8h mialem tylko 42%baterii. Zastanowila mnie tylko jednak rzecz, ze jak sprawdzilem ustawienia wylaczania podswietlenia lub wylaczania się po jakims czasie pda, to wszystkie pozycje były puste. Jestem jednak pewien, ze miałem odpowiednie pozycje dobrze zaznaczone,. Czy np. SPB Poczet Plus może cos mieszac i to zmieniac co jakis czas, np. po SR ? Teraz zaznaczyłem znow te pozycje i zobaczymy. A jak nie to czy jakis program inny może się sam włączać i zużywać baterie ? Mowie od razu, ze mam Active Sync mam wylaczony oraz wylaczone powiadamiania w kalendarzu.

*

Offline geez

• 37
  • Sprzęt: Loox n560 + touch hd + e71
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 11, 2007, 14:09:39 »
u mnie z kolei przy włączonym Wisbarze A. 2 w Todayu i iLuncherze 105 przy wyłączonym podświetleniu a 135 normalnie przy minimalnym podświetleniu.
V_1.53-PL PLK
R:1.13.25.24
P:52.62.25.34U

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 11, 2007, 14:40:08 »
u mnie z kolei przy włączonym Wisbarze A. 2 w Todayu i iLuncherze 105 przy wyłączonym podświetleniu a 135 normalnie przy minimalnym podświetleniu.
Co znacza te liczby ?  Czy masz podswietlenie ustawione calkowicie na minimum ?

*

Offline geez

• 37
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 11, 2007, 15:46:36 »
Co znacza te liczby ?  Czy masz podswietlenie ustawione calkowicie na minimum ?
tak, podświetlenie ustawione na minimalny poziom, w którym jeszcze świeci; są to wartości avg po okolo 5 minutach w abcPowerMeter
są to real

po wywaleniu iLunchera po 5 min przy min podświetleniu real 102 a z wyłączonym całkowicie podświetleniem 68
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 15:56:48 wysłana przez geez »
V_1.53-PL PLK

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 11, 2007, 21:13:38 »
Nie wiem jakie powinny byc wartosc nminalne na podstawie tego programu abcPowerMeter. Ja przed chwila odpalilem ten program i przy podswietleniu na 1/3 skali to srednia poboru (przy wlaczonym SPB Pocket Plus, SPB Weathe i SPB Diary i przy wlaczonej w tle Automapie bez uruchomionego GPSu) wynosi srednio 105mA po okolo 5 minutach.
Przy wylaczonym calkowicie podswietleniu (i dzialajacych w tle przy wlaczonym SPB Pocket Plus, SPB Weathe i SPB Diary na Today'u) srednia po 5 minutach wyniosla 52mA.

Czy tak jest dobrze ? Czy moge jakos inaczej sprawdzic pobor pradu tym programem ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 21:44:03 wysłana przez gregorb »

*

Offline geez

• 37
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 11, 2007, 21:43:55 »
może by przeprowadzić ankiete każdy wpisywałby jakie programy ma poinstalowane, co w today, jaka karta pamięci jakie podświetlenie i jaki pobór prądu na tej konfiguracji
V_1.53-PL PLK