N560 a GPRS via BT problem okropny!

• 8 Odpowiedzi
  • 892 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 08, 2006, 12:09:33 »
Witam

Mam juz od ponad pol roku n560 ale nie moge dojsc ladu z polaczeniem przez BT z moja komora. Mam Orange oraz testuje juz druga komorke. Mialem wczesniej Motorole ta slim i zrywalo mi sie polaczenie po np 3-5-7 minutach z N560. Teraz mam Sony Erricsona K600i i jest to samo.

Mozna dostac obledu, np rozmawiam sobie z kims przez GG lub icq i chce miec np polaczenie z netem przez 3 godziny a jest to totalnie niemozliwe. Juz probowalem wszystkiego. O roznych odstepach czasu on sam rozlancza sie z komorka i zrywa mi polaczenie gprs i musze sie dziesiatki razy laczyc. Kiedys mialem palmtopa HP to mialem 6 godzin polaczenie nonstop i nic nie zrywal!.

Kupilem sobie BT na USB aby potestowac moje dwie komorki z laptopem i na laptopie mam polaczenie z gprs i komora sony eryka czy motoroli ile chce. nawet 12 godzin i nic nie zrywa. Problem widac tkwi w N560 ale dlaczego ???? co jest zle i co mozna zmienic?? juz dawalem procesor na standart mode i na turbo, wylanczalem ostrzednosc energii itp ale nic nie pomoglo. Czasami uda mu sie z 20 minut trzymac ale to jak jest jakies swieto!!!.

Czy ktos z kochanym userow tego forum tez mial taki problem ????

Pozdrawiam i prosze o kazde info i uwage w tej sprawie.

Rafal

PS jesli tego nie przeskoczy to chyba zmienie na HP hw6910 ten z telefonem za 2300zl bo tam chyba gprs bedzie od razu dzialal bez konfiguracji bt itd

*

kichu1979

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2006, 12:23:15 »
Bo byc moze laptop non stop wysyla jakies dane - programy chodzace w tle - wiec, polaczenie jest automatycznie podtrzymywane, natomiast gdy nic nie robisz Loox nie wysyla nic z zwiazku z czym GPRS w telefonie, mysli ze juz skonczyl transmisje i rozlacza. Nie wiem ile wynosi defaultowy timeout
polaczenia GPRS w Twoim telefonie.

Jest taki programik na PDA, ktory sie nazywa "GPRS Keep Alive", ustawia sie mu, ze ma np. co 30 sekund pingowac jakiegos hosta (np. onet), dzieki czemu zawsze masz ruch w necie, a polaczenie nie jest zrywane.

Sprobuj. Mysle, ze powinno pomoc.

Mysle, ze problemem jest tu wlasnie sposob implemetancji GPRS w oprogramowaniu danego telefonii, bo np. na mojej Nokii 6280 smiga GPRS bez problemu.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2006, 12:26:36 »
dzieki wielkie za info!
kiedys mialem Hp 2210 i ten mi trzymal polaczenie nonstop, nie bylo problemu, ale sproboje wlasnie z tym programikiem co napisales.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2006, 15:02:09 »
niestety dalej rozlancza, zaplacilem te $4 za programik i dalej kupa.
Nic sproboje pozyczyc od kumpla ta Nokie co Pan ma i zobacze wtedy jak bedzie.

*

kichu1979

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 08, 2006, 16:13:13 »
A to mi dales do zastanowienia... a moze po prostu Twoj egzemplarz ma walniety modul BT i trzebaby zahaczyc o serwis. Dobrze by bylo jakos
ustalic czy w przypadku polaczenia z telefonem najpierw zerywane jest
polaczenie BT a pozniej wskutek tego zamykane jest polaczenie GPRS
w telefonie.

Jedyne co mi przychodzi do glowy zeby sprawdzic, to sprobowac
pozyczyc zalatwic odbiornik GPRS na BT i zobaczyc czy ten tez
bedzie chodzil... hmm...

Nie jest to normalne w kazdym razie... jesli Loox jest na gwarancji
to jak wszystko zawiedzie, sprobowalbym ostatecznie tego.

Z tego co czytalem na zagranicznych forach w przypadku podobnych
problemow (akurat tam byly z odbiorem sygnaltu GPS) wymienano
cala plyte glowna.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2006, 17:14:27 »
sprawdze jeszcze polaczenie n560 z nokia 6280, ta co Pan ma i zobacze. Jesli tam zerwie to trzeba bedzie oddac do serwisu bo tak nie moze byc.

Poprostu rozmawiam z kims na GG badz icq i faknie sie klika i w pewnym momencie ciach ja juz nie mam polaczenia z komorka. Szkoda gadac!

*

Offline vir

• 21
vir
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2006, 21:59:42 »
Podzielę się swoim doświadczeniem. Mam n560 oraz komórkę nokię 6021 ma blutut i edge, Mam kartę w orange edge, nokia pełni rolę modemu łączenie jest wyśmienite, bardzo szybkie i nic nie zrywa i mam szybszy internet bo edge sięga nawet do 10 m. nawet wystawiam telefon za okno i działa super. Podobnie jest przy łączeniu ze stacjonarnego i z laptopa. Nie ma żadnych problemów. Pozdrawiam. Być może problem jest po stronie komórki, nokie działają super

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2006, 13:28:17 »
mam 560 i hulam po GPRS i BT na 2 tel. od czasu do czasu Samsung D800, reszta to "punkt dostępowy" ;) Nokia 6310i. no problem na obu sprzętach... Plus GSM.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
Re: vir
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 10, 2006, 22:28:03 »
Cytat: "vir"
...bo edge sięga nawet do 10 m.

Hmmm... Wiesz o czym piszesz?