n520 - problem z uruchomieniem po dłuższym uśpieniu

• 18 Odpowiedzi
  • 5076 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 28, 2005, 20:21:46 »
Od niedawna posiadam loox'a n520 i mam z nim problem. Jeśli przełączę go w stan uśpienia i nie używam przez kilkanaście godzin jest problem z jego ponownym uruchomieniem. Pomaga dopiero soft reset (ale wtedy resetuje się zegarek - to jest normalne?). Może ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak... Może jeśli nie planuje go używać przez dłuższy czas powienem go wyłączać poprzez dłuższe przytrzymanie POWER?
Proszę o pomoc, to mój pierwszy palmtop i nie mam doświadczenia w tych sprawach ;)

*

Offline [POOH]Team_Player

• 1564
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2005, 22:02:33 »
co to znaczy 'wylaczyc przez dluzsze przytrzymanie power'?

*

Offline solex

• **
  • 190
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2005, 03:06:38 »
A ja zapytam jak go przelączasz w stan uśpienia?

Mojego N520 uruchamiam i wyłączam za pomoca przycisku na szczycie PDA. Startuje wtedy w sekunde, nawet krócej. Ładuję go także codziennie. Za punkciki kupilem Spb Pocket Plus i u mnie dluzsze przytrzymanie przycisku power robi soft reset zamiast wyłaczać podswietlanie (troche mi tego brakuje)
Zrób Hard reset i powinno byc ok.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2005, 09:13:10 »
Już spieszę wyjaśniać o co mi chodziło:
 - stan uśpienia -> stan w który przełącza się PDA po krótkim wcisnięciu przycisku POWER (ten nad wyświetlaczem). Ponowne wciśnięcie POWER włącza PDA i jest od razu gotowy do pracy.
 - 'wylaczyc przez dluzsze przytrzymanie power' -> jeśli dłużej przytrzymam przycisk POWER wygląda na to, że PDA się wyłącza (brak podtrzymywania pamięci) -> po ponownym włączeniu chwilke trwa zanim można na nim coś zrobic, wygląda to jak wstawanie po soft resecie

Spróbuje zrobić hard reset, może to pomoże...

*

Offline tetsuo

• *
  • 50
    • http://www.burgmania.net/
  • Sprzęt: HTC Wildfire
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2005, 09:38:35 »
kurcze mam ten sam problem w moim n500 , po przejsciu w tryb uspienia czasami (nie ma regóły czasem po godzinie czasem po dwóch dniach) nie mogę looxa wybudzić . Robiłem juz hard reset niestety nie pomaga ....
Obawiam się że konieczna jest poprawka romu jak w nowych Asusach (tam też występował taki problem i nowy rom ma go rozwiązać)

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2005, 10:36:24 »
Może to nie zabrzmi zbyt dobrze, ale cieszę się, że nie tylko ja mam ten problem, bo to oznacza, że to nie ja popsułem ;)
Coż, w takim razie mam nadzieję, że FS szybko udostępni poprawione romy.

*

Offline tetsuo

• *
  • 50
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2006, 10:40:29 »
Na forum firstloox.org znalazłem post który wskazuje , że takie problemy mają uzykownicy wszystkich PPC z WM05 . Rozwiązanie problemu jest na forum Axim'owców podje link :

http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=112638

Jeśli zajdzie taka potrzeba mogę przetłumaczyć.

*

Offline FNW

• **
  • 196
  • Sprzęt: NavRoad NR750F + SD 8GB
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 11, 2006, 17:24:10 »
Mam to samo ale soft reset pomaga - na szczescie nie kasuje mi nic (np. zegara).

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2006, 20:43:28 »
Wielki dzięki za ten link. Zmieniłem ustawienia ActiveSynca i mam nadzieję, że teraz już będe mógł się w pełni cieszyć moim looxem.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 13, 2006, 22:18:34 »
a czy chwilowe "przymulenie" po dluzszej chwili nie uzywania jest normalne? Tzn po wlaczeniu nie reaguje przez jakies 3-5sek na akcje rysikem a potem jak juz ruszy to na raz wykonuje co zalegle?

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2006, 22:01:45 »
Mam ten sam problem??
I strasznie mnie to denerwuje...

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 18, 2006, 08:21:40 »
Cytat: "sampek"
a czy chwilowe "przymulenie" po dluzszej chwili nie uzywania jest normalne? Tzn po wlaczeniu nie reaguje przez jakies 3-5sek na akcje rysikem a potem jak juz ruszy to na raz wykonuje co zalegle?

To "przymulenie" wynika z ustawien systemowych procesora - po kazdym softresecie N520 ustawia "Automatic Mode" (zeby baterie oszczedzac).

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 19, 2006, 23:37:05 »
Cytat: "krutoj"

To "przymulenie" wynika z ustawien systemowych procesora - po kazdym softresecie N520 ustawia "Automatic Mode" (zeby baterie oszczedzac).

Masz zna mysli ustawinai procesora tak?
U mnie po SR nie zmienia ustawin, mam na standard mode a te przymulenie po bez ruchy jest.
??

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 20, 2006, 08:10:31 »
Masz zna mysli ustawinai procesora tak?
U mnie po SR nie zmienia ustawin, mam na standard mode a te przymulenie po bez ruchy jest.
??

Ustaw procesor na "Turbo Mode" to nie bedzie mulil. W moim N520 jest jednak tak, ze po SR pocket ustawia deflautowo "Automatic Mode" - jezeli u ciebie jest inaczej, to moze masz jakis inna/nowsza (?) wersje romu.

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 20, 2006, 10:42:44 »
Cytat: "krutoj"

Ustaw procesor na "Turbo Mode" to nie bedzie mulil. W moim N520 jest jednak tak, ze po SR pocket ustawia deflautowo "Automatic Mode" - jezeli u ciebie jest inaczej, to moze masz jakis inna/nowsza (?) wersje romu.

Turbo tez nie pomaga. ciagle jak samo zamulene na ok 4 sekundy po ktorych nadgania to co klikalem w czasie zastoju.

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 03, 2006, 08:21:40 »
Niestety u mnie też występuje problem z uruchomieniem po uśpieniu. Wczoraj przeczytałem ten wątek, wprowadziłem ustawienia do Activsynca, zgodnie z zaleceniami z formu Aximowców i byłem przekonany, że sprawę mam rozwiązaną. Jednak dzisiaj po dość krótkim czasie uśpienia, bo około 20 - 30 minut Loox mi nie ruszył i niezbędny był soft reset. Oczywiście wcześniej takie przypadki też się zdarzały. Zastanawiam się, na ile mogła się do tego przyczynić AutoMapa, dzisiaj gdy go usypiałem była uruchomiona, z wcześniejszych przypadków większość też się zdarzała w momencie, gdy AM była uruchomiona podczas usypiania (nie prowadziła jednak nawigacji).

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 13, 2006, 22:36:28 »
Tetsuo mozna przetlumaczyc ten link bo chyba robie cos nie tak .)

*

Offline tetsuo

• *
  • 50
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 14, 2006, 08:44:33 »
Generalnie rozwiązanie jest takie :
1. Włącz Looxa
2. Idź do Start > Programs > Activesync.
3. Kliknij Menu, otworzą ci sie lista

4. kliknij Add Server Source.
5. wpisz jakieś smieci ...np.

Server Address: fake
kliknij Next
User name: fake
Password: fake
Domain: fake
kliknij Next
odznacz'Data you want to synchronise' okienka
kliknij Finish

6. wróć do Menu, i kliknij schedule
7. zobaczysz ze dwie opcje beda ustawione na every 5 lub 10
8. zmień je na  Manually.
7. nacisnij OK

Teraz mozesz skasowac polaczenie z serwerem exchange.

1. wybierz menu w programie Active sync i kliknij options
2. Zaznacz połaczenie z serwerem exchange i kliknij delete
3. Powinieneś teraz mieć tylko połaczenia z komputerem PC.

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 14, 2006, 09:41:14 »
Dzieki za tlumaczenie :)