n520 problem bluetooth dongle on host USB

• 2 Odpowiedzi
  • 840 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 16, 2006, 00:16:33 »
Witam

Ja sie chyba poddam - po przejrzeniu wielu forow kazdojezycznych nie znalazlem rozwiazania (mam nadzieje ze zle szukam). Problem: podlaczam dongla BT (na USB) do n520 (dzialaja - sprawdzone  itec, x-micro, bluetake) nie moge uzyskac polacznia innego niz modemowe. Zarowno proby z PC i AS jak i ze sluchawka BT, klawiatura, tel. s55 nie daje pozytywnego rezultatu. Czytalem ze WM 5 ma profil HID jak i wiele innych :(. Nie jest widoczne nic innego niz dialup :( nawet polaczenie szeregowe. Nawet stary 410 nie widzi nic na n520 (via BT) i odwrotnie "urzadzenie nie oferuje zadnych..." W n520 po podlaczeniu do hosta USB dongla BT nie pojawia sie zadna nowa ikona od ustawien, czyzby loox wycial czesc WM 5?

Moze ktos rozwiazal problem?

Pozdrawiam

kri z

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2006, 00:53:27 »
:) jest swiatelko w tunelu :)

Po ponownych testach...
BT dongle i-tec odpadl - potrafil jedynie widziec lub dialup, dongle x-micro walczy :) i jak na razie idzie w dobrym kierunku, ale od poczatku...

Parowanie urzadzen dokonuje sie w troche dziwny sposob. Nalezy wejsc w settings->connections->connections->add a new modem connection w sekcji select a modem wybieramy bluetooth (next) i przyciskamy new partnership i czekamy na wyswietlenie dostepnego sprzetu - zaznaczamy ten ktory nas interesuje (next) wbijamy pin i parujemy (czesto sie zdarza ze n520 paruje sie ale trzeba troche poczekac i parowac sie 2 razy) w nastepnym oknie lista uslug w urzadzeniu - odptaszkowujemy odpowiednie i... niestety jezeli to nie jest dialup urzadzenia mimo, ze sa sparowane nie wystepuja na liscie dostepnych modemow (sic!), jednak odpowiednie wpisy w rejestrze pocketa sa dodadawane.
Aby sprawdzic dzialanie mozna wyslac plik z pocketa do innego urzadzenia. Wchodzimy w esploratora plikow wybieramy np. jakis obrazek "prawy przycisk myszy" i z menu wybieramy Beam File... pocket pokazuje dostepne urzadzenia - naciskamy i plik leci ;)
Niestety nie moglem odszukac innego bardziej cywilizowanego sposobu gdyz managera BT jakos nie moge odszukac :(

Co mi sie udalo
sparowac: 410, desktop, siemensa s55, nokie z symbianem
przeslac pliki (OBEX push file) - do wszystkich powyzszych
ustanowic dialup ale jedynie z nokia

Nie udalo sie
wszystko inne ;) nie ma AS po BT, n520 nie widzi dialup na s55 itd. itp.
ale testowal bede.

Jak mi sie wydaje sterowniki HID, OBEX, serial, dialup sa w n520 bo na to wskazuja odwolania w rejestrze - wiec polaczenie jest jedynie kwestia znalezienia sposobu, gdyz jak sie wydaje FSC przygotowujac sie wpuszczenia na rynek n560 zadbala o to aby sie szybko przesiasc na nowy sprzet ;)

Przepraszam, ze tak lopatologicznie opisalem sposob polaczenia, ale chcialem uniknac dodatkowych podstawowych pytan (o ile oczywiscie kogos to zaiteresuje)

Pozdrawiam z nowa nadzieja, ze jutro uda mi sie doniesc o postepach w walce z HID po BT ;)

kri z

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 24, 2006, 01:34:54 »
Naprawde nikogo temat nie interesuje??? czy tez nastapila faza oczekiwania na darmowe rozwiazanie? Jest kolejne (darmowe) rozwiazanie... ale czy nikt nie szuka???
Jakby kogos interesowalo niech podesle googlom strone [tym razem nie podam] a chlopaki z pdaclub wezma to jako swoj news...

kri z

Panowie z pda macie kreche... :(