jest swiatelko w tunelu

Po ponownych testach...
BT dongle i-tec odpadl - potrafil jedynie widziec lub dialup, dongle x-micro walczy

i jak na razie idzie w dobrym kierunku, ale od poczatku...
Parowanie urzadzen dokonuje sie w troche dziwny sposob. Nalezy wejsc w settings->connections->connections->add a new modem connection w sekcji select a modem wybieramy bluetooth (next) i przyciskamy new partnership i czekamy na wyswietlenie dostepnego sprzetu - zaznaczamy ten ktory nas interesuje (next) wbijamy pin i parujemy (czesto sie zdarza ze n520 paruje sie ale trzeba troche poczekac i parowac sie 2 razy) w nastepnym oknie lista uslug w urzadzeniu - odptaszkowujemy odpowiednie i... niestety jezeli to nie jest dialup urzadzenia mimo, ze sa sparowane nie wystepuja na liscie dostepnych modemow (sic!), jednak odpowiednie wpisy w rejestrze pocketa sa dodadawane.
Aby sprawdzic dzialanie mozna wyslac plik z pocketa do innego urzadzenia. Wchodzimy w esploratora plikow wybieramy np. jakis obrazek "prawy przycisk myszy" i z menu wybieramy Beam File... pocket pokazuje dostepne urzadzenia - naciskamy i plik leci

Niestety nie moglem odszukac innego bardziej cywilizowanego sposobu gdyz managera BT jakos nie moge odszukac

Co mi sie udalo
sparowac: 410, desktop, siemensa s55, nokie z symbianem
przeslac pliki (OBEX push file) - do wszystkich powyzszych
ustanowic dialup ale jedynie z nokia
Nie udalo sie
wszystko inne

nie ma AS po BT, n520 nie widzi dialup na s55 itd. itp.
ale testowal bede.
Jak mi sie wydaje sterowniki HID, OBEX, serial, dialup sa w n520 bo na to wskazuja odwolania w rejestrze - wiec polaczenie jest jedynie kwestia znalezienia sposobu, gdyz jak sie wydaje FSC przygotowujac sie wpuszczenia na rynek n560 zadbala o to aby sie szybko przesiasc na nowy sprzet

Przepraszam, ze tak lopatologicznie opisalem sposob polaczenia, ale chcialem uniknac dodatkowych podstawowych pytan (o ile oczywiscie kogos to zaiteresuje)
Pozdrawiam z nowa nadzieja, ze jutro uda mi sie doniesc o postepach w walce z HID po BT

kri z