N520 padl i nie wstaje

• 17 Odpowiedzi
  • 1842 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N520 padl i nie wstaje
« dnia: Luty 09, 2006, 10:41:29 »
Mam problem ze swoim N520. Od wczoraj nie moge go wlaczyc. Nie chodzi tu o znany problem "wylaczylem i sie nie podnosi, pomaga tylko soft-reset", ale u mnie niestety nawet wyciagniecie bateri nie pomaga. Nie moge podlaczyc go do zasilacza bo zostawilem go w domu, a jestem do konca nastepnego tygonia u klienta i mam przy sobie tylko kabelek USB. Ladowanie przez USB nic nie daje. Nie zapala sie dioda ladowania.

Cholernie mi to przeszkadza bo po Berlinie, bardzo ciezko jezdzic bez nawigacji.

Mial ktos podobny problem, czy poprostu padlo mi to barachlo.

Pozdrawiam

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2006, 12:14:16 »
Może bateria wyczerpała się tak bardzo, że konieczne jest podłączenie jej do zasilania na dłuższy czas. Chodzi o to, że w takim przypadku w początkowym okresie ładowania dioda nie będzie nic sygnalizować - dopiero jak bateria osiągnie "jakiś" poziom naładowania palmtop zacznie wykazywać oznaki życia. Musisz uzbroić się w cierpliwość :-) Tylko nie wiem, czy taką operację da się przeprowadzić przez USB (wydajność tego portu w porównaniu z wymaganiami palmtopa jest mizerna)...

BTW:: czy aby na pewno Twój kabelek USB jest sync/charge???

Oczywiście istnieje też ryzyko, że "padło to barachło"...

A może kup gdzieś ładowarkę samochodową? Rozwiążesz obecny problem, a do nawigacji jest ona swoją drogą konieczna.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2006, 12:26:55 »
ja w moim N52o zaobserwowalem, ze ladowanie po USB nie dziala (dioda nie swieci sie), jezeli pocket jest "dokladnie wylaczony" - tzn poprzez dluzsze przycisniecie przycisku ON/OFF
sprobuj odpalic maszynke na podlaczonym kablu ladowarki samochodowej

*

Offline solex

• **
  • 190
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2006, 13:30:50 »
Jesli twoj PDA jest totalnie rozładowany to nie uruchomisz go. Soft reset nie jest rozwiazaniem.
Tak rozladowanego mozna jedynie naladowac za pomoca ladowarki sieciowej. Podladowywanie przez USB dziala, jesli PDA ma w sobie jeszcze troche "mocy" tak żeby mozna go było podłaczyć.

N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 09, 2006, 14:08:44 »
dzieki za info. moj kabel usb to charge/sync. juz nim ladowalem pocketa. ladowarka samochodowa tez jest tylko adapterem usb (jenda storna standardowa wtyczka 12V druga to gnazdo USB gdzie podlacza sie charge/sync).
mysle ze bede musial poczekac ten tydzien i ladowarka sieciowa go podniesie.

pozdro

*

Offline krutoj

• 263
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 09, 2006, 15:16:25 »
na twoim miejscu poszukalbym w berlinie jakiegos sklepu ktory sprzedaje fsc i poprosil o ladowarke na pol godziny - wiedzialbys od razu czy byla to wina baterii, czy pocket zaliczyl Totalschaden i mozna go od razu do serwisu wyslac

*

Offline biblo

• 3314
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2006, 15:45:34 »
Cytat: "Buliones"
...ladowarka samochodowa tez jest tylko adapterem usb (jenda storna standardowa wtyczka 12V druga to gnazdo USB gdzie podlacza sie charge/sync)...

To ja proponuję zaopatrzyć się jednak w taką "klasyczną" ładowarkę samochodową. Ładowanie kablami typu sync/charge jest może wystarczające w przypadku gdy PDA w danym momencie nie jest używany. Natomiast podczas pracy palmtopa (szczególnie w trakcie nawigacji, gdy działa odbiornik GPS, wzmacniacz audio oraz zazwyczaj podświetlenie ekranu) wydajność USB jest za mała... a mam takie wrażenie, że gnieździe PDA innaczej poprowadzone jest zasilanie w przypadku normalnej ładowarki, a inaczej gdy pochodzi ono "ze strony" kabla USB...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline krutoj

• 263
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2006, 20:53:25 »
Cytat: "biblo"
wydajność USB jest za mała... a mam takie wrażenie, że gnieździe PDA innaczej poprowadzone jest zasilanie w przypadku normalnej ładowarki, a inaczej gdy pochodzi ono "ze strony" kabla USB...

tez mam takie wrazenie, bo po usb pocket laduje sie znacznie dluzej - pewnie port usb podaje znacznie mniejsze natezenie pradu

*

Offline biblo

• 3314
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2006, 01:25:50 »
Wydajność prądowa portu USB w komputerze lub hubie z zasilaczem to 500 mA (0,5 A). Natomiast wydajność prądowa zasilacza lub oryginalnej ładowarki samochodowej (np. do LOOX-a 720) to 2 A.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline krutoj

• 263
Re: N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2006, 07:14:30 »
Mam problem ze swoim N520. Od wczoraj nie moge go wlaczyc. Nie chodzi tu o znany problem "wylaczylem i sie nie podnosi, pomaga tylko soft-reset", ale u mnie niestety nawet wyciagniecie bateri nie pomaga ........  Nie zapala sie dioda ladowania .......... Mial ktos podobny problem, czy poprostu padlo mi to barachlo.

mam dokladnie to samo  :!:
wczoraj wieczorem dojechalem jeszcze do chalupy na gps-ie i wszystko bylo ok. dzisiaj rano pocket nie chce sie wlaczyc. nie pomaga wyjecie baterii, na ladowarke sieciowa tez nie reaguje. nie pali sie dioda ladowania.  

juz sie "ciesze" z mozliwosci przetestowania serwisu gwarancyjnego fsc w pl :evil:

@Buliones ---- jak skonczyla sie ta sprawa u ciebie?

*

Offline krutoj

• 263
Re: N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 04, 2006, 07:14:50 »
Mam problem ze swoim N520. Od wczoraj nie moge go wlaczyc. Nie chodzi tu o znany problem "wylaczylem i sie nie podnosi, pomaga tylko soft-reset", ale u mnie niestety nawet wyciagniecie bateri nie pomaga ........  Nie zapala sie dioda ladowania .......... Mial ktos podobny problem, czy poprostu padlo mi to barachlo.

mam dokladnie to samo  :!:
wczoraj wieczorem dojechalem jeszcze do chalupy na gps-ie i wszystko bylo ok. dzisiaj rano pocket nie chce sie wlaczyc. nie pomaga wyjecie baterii, na ladowarke sieciowa tez nie reaguje. nie pali sie dioda ladowania.  

juz sie "ciesze" z mozliwosci przetestowania serwisu gwarancyjnego fsc w pl :evil:

@Buliones ---- jak skonczyla sie ta sprawa u ciebie?

*

Offline FNW

• **
  • 196
  • Sprzęt: NavRoad NR750F + SD 8GB
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 06, 2006, 01:31:02 »
Zostaw podlaczony na kilkadziesiąt minut pod ładowarkę sieciową. Mi pomogło. Objaw był podobny.

*

Offline krutoj

• 263
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 06, 2006, 08:26:44 »
Cytat: "FNW"
Zostaw podlaczony na kilkadziesiąt minut pod ładowarkę sieciową.

faktycznie pomoglo -- trzeba bylo zostawic na dluzej podpietego pocketa. ale swoja droga - nadal zastanawiam sie dlaczego on sie przez noc rozladowal - w koncu wieczorem byl naladowany na maxa, zostal wylaczony przyciskiem sprzetowym tak jak zwykle, blokade przyciskow mam deflautowo wlaczona, brak jakichkolwiek powiadomien w kalendarzu itd itp. ---- no to ja sie pytam o co tu chodzi ?!?!?!?!

N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 06, 2006, 12:41:45 »
Cóż, wygląda na to, że problem dotyczy większej liczby użytkowników (w tym i mnie). Problem z 'podniesieniem' pocketa zdarzył mi się co prawda dopiero raz (miesiąc użytkowania) natomiast przypadki spontanicznego rozładowania aku - połączone z koniecznością zastosowania soft resetu - wystapiły już u mnie chyba czterokrotnie. Mam nadzieję, że problem rozwiąze jakaś łata. Oby, bo jak czytałem na firstloox.org, jeden z nieszczęśników zakończył swoją walkę z podobnym problemem dopiero w serwisie :(

N520 - padł i nie podnosi się - prawdopodobne rozwiązanie
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 15, 2006, 17:15:24 »
Znalazłem temat na angielskojezycznym serwisie, tutaj tylko podaję krok po kroku jak się uporać z problemem - link do pełnego tekstu poniżej.
Zamieniłem tylko nazwę tamtego urządzenia (Axim) na nasz LOOX N520:

The all important Solution

This 'server trick' was discovered by forum member known as Invid a little while ago. Here we go!

1. Turn on your LOOX N520
2. Go to Start > Programs > Activesync. This will open the Activesync program.
3. Tap Menu at the bottom right hand corner of the screen. This will bring up the Options Menu.
Notice the option Schedule... is greyed out? This is the all-critical option we need to get access to. But as it's disabled we can't change Activesync's default synchronisation schedule.

Ok, so how do we enable the Schedule option? Easy!!! Fool Activesync into thinking there is an Exchange Server to sync with:

1. From Activesync's Menu tap on Add Server Source.
2. In the following screens you can enter anything. It does not matter, but just in case your unsure, just type the following in the indicated boxes:

Server Address: fake
Tap Next
User name: fake
Password: fake
Domain: fake
(Ticking save password or going into the Advanced menu makes no difference, so no need to bother).
Tap Next
Untick all of the 'Data you want to synchronise' options
Tap Finish

3. Ok, we're done creating the server. You should now see in Activesync's main screen your normal Activesync connection(s), and a new connection called Exchange Server.
4. Go back into the Menu, and lo and behold the Schedule option is now enabled! Go ahead and tap it!
5. You will see that both options in the Schedule screen are set to Every 5 Minutes (A01 Rom), or Every 10 Minutes (A06 Rom). This simply will not do!
6. Using the drop downs, change both the Peak times and Off-peak times boxes to Manually.
7. Press the OK button at the top right of the screen.

Congratulations! Activesync is now gagged from opening on it's own and ruining your life! Your work is not done just yet though - time to clean up and get rid of the now unwanted fake Exchange Server.

1. Go back into Activesync's Menu, then Tap Options.
2. Highlight Exchange Server, then tap Delete. A warning message will appear about removing files etc, but as you have no files associated with the fake Exchange Server, it's nothing to worry about - just tap Ok.
3. The list will now only show your remaining PC Sync connection(s). Obviously do not delete these!

So there you go, your LOOX N520 will now be happy to lead a normal and fulfilling life serving your organisational needs.

You may now put your LOOX N520  on Standby safe in the knowledge it will turn back on when you need it to. You can be sure that your CF and SD cards are no longer going to go walkabout. You can be safe in the knowledge that your battery should no longer lose it's charge. Etc etc.

Ladies and Gentlemen, I thank you.

-----------------------------------------------------------
Poniżej link do pełnego teksu:

http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=112638

Pozdrawiam
Yoonko

*

Offline FNW

• **
  • 196
  • Sprzęt: NavRoad NR750F + SD 8GB
N520 padl i nie wstaje
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 16, 2006, 19:13:46 »
Ta instrukcja generalnie jest ok. Ale całkowite rozładowanie, ma miejsce mimo tych ustawien. Widocznie jest jeszcze cos ...

Dziwne,
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 17, 2006, 14:50:59 »
Dziwne, ze nadal Ci sie rozladowuje.
Ja od kiedy zmienilem te ustawienia to sprzet juz sie nie blokuje i dziala bardzo plynnie.

Pozdrawiam
Yoonko

*

Offline krutoj

• 263
Re: Dziwne,
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 20, 2006, 11:47:05 »
Cytat: "yoonko"
Dziwne, ze nadal Ci sie rozladowuje.
Ja od kiedy zmienilem te ustawienia to sprzet juz sie nie blokuje i dziala bardzo plynnie.

Pozdrawiam
Yoonko

potwierdzam, ze ta metoda dziala! w piatek na koniec dnia naladowalem pocketa do 100%, sob/niedz przelezal niewlaczany i dzisiaj rano (poniedzialek) mial baterie na 94%!
thx yoonko!