N560 i Activesync - rece opadaja....

• 13 Odpowiedzi
  • 2366 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline raviz

• *
  • 82
N560 i Activesync - rece opadaja....
« dnia: Listopad 04, 2008, 13:33:55 »
Niedawno kupilem uzywanego N560, tyle, ze w komplecie nie bylo kabla. Dokupilem wiec dwa zwijane przewody. Zainstalowalem Activesynca 4.5, podlaczylem palmtop, zaczal sie laczyc po czym wyswietla sie informacja, ze wystapily problemy podczas rozpoznawania urzadzenia. Ok, powtorzylem operacje - rozpoznaj jak trzeba, wyswietlil okno konfiguracji nowgo urzytkownika, po czym w trakcie zerwal polaczenie. Nastepne proby nie byly lepsze. Podczas jednej z prob wszedlem do wlasciwosci polaczenia sieciowego Windows Mobile - problemem byl adres IP, to samo twierdzi test z Activesync. Po przeinstalowaniu XP i HR palmtopa nadal to samo, no czasami troche lepiej. Wczoraj udalo mi sie ustanowic polaczenie i zaczalem przegladac zawartosc karty i palmtopa z poziomy XP. Jak dlugo to robilem wszystko bylo ok, gdy przestalem po ok. minucie polaczenie zostalo przerwane. Robilem restart klienta DHCP, probowalem wpisac na stale IP w konfiguracji polaczenia. Wrzucilem tez ten wpis do rejestru:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows CE Services]
"AllowLSP"=dword:00000000
Jednak zadna z tych prob nie rozwiazala problemu. Wczoraj uruchomilem AS przez BT - smiga bez problemu, tyle, ze do niektorych zastosowan kabel jest niezbedny. Wydaje sie, ze przewody sa ok - palmtop na oba reaguje tak samo, port chyba tez nie jest uszkodzony bo jednak czasem uda sie ustanowic polaczenie ale to tylko moje domysly.
Bylbym bardzo wdzieczny za podpowiedzi jak moge ustanowic polaczenie.
Pozdrawiam.....Rafal

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: N560 i Activesync - rece opadaja....
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2008, 13:36:19 »
nie jest problemem n560 i AS
tylko XP i AS
od zawsze mam problemy z AS na każdym PDA, po prostu AS w PC jest wyjątkowo kapryśny
przestałem synchronizować - można żyć bez tego - mam spokój

*

Offline raviz

• *
  • 82
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2008, 13:41:44 »
Do tej pory mialem ok 10 roznych palmtopow z PPC i z zadnym z nich nie mialem problemu podczas synchronizacji AS - XP. Dlatego tym bardziej mnie to irytuje. Sprawdzalem tez w pracy na dwoch innych komputerach - w przyblizeniu podobnie: czasem znajdzie, zsynchronizuje i rozlaczy a czasem wyswietli info, ze byly bledy podczas instalacji nowego urzadzenia. Jeszcze sie nie poddaje i chetnie sprawdzilbym inne rozwiazania, tyle, ze wyczerpalem juz zapas pomyslow, ktore znalazlem w sieci.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 04, 2008, 14:03:47 »
przebijam stawkę 12 (PPC + Smartphone z mobilnyą windą)  :P - patrz w moim podpisie
ale oczywiście nie o to chodzi ;)
nie mniej dużo lepiej u mnie pracował AS z 2003SE i poniżej
od WM5 i wyżej jest więcej problemów

*

Offline galileo

• *
  • 57
  • Sprzęt: F-S LOOX N560
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2008, 18:37:47 »
A czy ten drugi kabel to zasilanie?
Bo jeśli nie to może być za mało prądu przez USB.

*

Offline raviz

• *
  • 82
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2008, 18:47:56 »
to sa dwa jednakowe kable usb-sync zwijane
Napisane: Listopad 04, 2008, 18:44:35
a moze istnieje jakas alternatywa? chetnie pozbylbym sie Activesynca...
Do tej pory wydawalo mi sie, ze manager synchronizacji z PalmDesktop jest prymitywny; moze i tak ale dziala niezawodnie. W AS sporo wodotryskow i "profesjonalnych" rozwiazan, ktore nie dzialaja, ehhhh

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2008, 19:12:26 »
te cieniutkie zwijane kable bywają bardzo kapryśne
lepiej kupić  normalny gruby kabel, może zajmuje więcej miejsca ale jest o wiele pewniejszy

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2008, 09:01:23 »
Wydaje mi się że to kwestia kabla, mam N560, oryginalne okablowanie i żadnych problemów,
poprzednio miałem HP 4150, na podobym zwijanym kablu jak Twój - było identycznie, łączył nie łączył - ogólnie lipa,
kupiłem stację dokującą z kablami i problem zniknął.
HP 4150 -> FS LOOX N560 -> Asus A696

*

Offline SQ2BNT

• 10
  • Sprzęt: LOOX N560
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 08, 2008, 10:37:59 »
Jeśli może być przydatna moja informacja to podpowiem , że na pewno problem leży w zwijanym kablu. Temat przerabiałem dość wnikliwie i praktycznie , jedynie krótki zwijany kabel pozwalał na synchronizację i to nie zawsze ze 100% pewnością .Kup sobie gruby kabel a gwarantuję że problem zniknie , ewentualnie dobrze łączy się z AS poprzez bloetooth odpowiednio skonfigurowany.
Zawsze miałem i mam LEGALNĄ AM !!!

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2008, 21:17:35 »
ja mam podobny problem mam cienki kabel przez niego da sie polaczycz Pc przez AS(czasem zrywa połączenie) kupilem gruby i dluzszy a tu ZONK nie wiem czemu jak podlaczony jest do komputera to dziala tylko ladowanie bateri ale zsynchronizowac  poprzez AS nie idzie, nonstop brak połączenia a w aucie nie dziala ladowanie baterii(mam nowa wtyczke do gniazdka zapalniczki)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 28, 2008, 12:12:44 »
Na 200% problem kabla.
Woziłem się z podobnym problemem , zmienialem na zwijane grubsze itp. Niestety wszystkie te kable są do d... .
NIGDY mi nie zrywa na oryginalnym kablu.

Pozdrawiam

Konar

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2008, 08:40:09 »
a u mnie tak jak kolega pisał na początku posta - często mam problemy z AS i mimo tego że mój LooX był funkiel nówka z oryginalnymi kablami itp
wg mnie to też cos nie tak z XPkiem wcześniej na MIO też miałem podobne problemy
zauważalną różnicę na plus udało mi się zaobserwowaćjak zainstalowałem sobie AS na Viście tam chyba to chodziło lepiej
ale znów Vista jakoś mi do gustu nie przypadła
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2008, 09:19:12 »
jak zainstalowałem sobie AS na Viście

to rzeczywiście ciekawe, bo AS na Viście nie działa, tam jest WMDC

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2008, 13:15:34 »
no to może coś pokręciłem, z Visty nie korzystam już chyba rok choc dałbym sobie głowę uciąć że coś tam działałem z Vistą i Looxem ale może to wina tego że jak sie korzysta z dwóch komputerów jednocześnie to i zapomina się potem pewnych szczegułów - w każdym razie za wprowadzenie w błąd przepraszam co nie zmienia faktu że dziwne rzeczy i mi się przytrafiały z tym AS nawet dziś choć juz na XPku
ale co tam
pozdrawiam
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.