Loxx n560 - ladowanie z USB?? + Problemy z bateria

• 10 Odpowiedzi
  • 1290 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 04, 2006, 11:44:54 »
Witam,

Mam nowiutkiego Looxa n560, ktorego uzywam do nawigacji + kalendarz i inne sprawy biurowe.

Zastanawia mnie bateria, a dokladnie jej wytrzymalosc. Choc Looxy nie grzesza w tej materii, to przy godzinnej nawigacji akumlator w moim sprzecie jest juz na poziomie 50 proc. (ze stu). Podobnie sprawa sie ma gdy korzystam z wi-fi lub bluetooth. Procesor jest na auto-mode, podswietlenie - 4 kreski od konca, a bateria spada tymczasem dosc szybko nawet przy wylaczonej komunikacji radiowej. Nie robilem pelnego testu, ale wyniki dalego sie odbiegaja od tych dostepnych w sieci (np. blisko 4 godz. na GPSie).

Druga sprawa to kwestia ladowania przez USB. Gdy jestem w biurze PDA jest stale w stacji dokujacej, synchronizujac sie z Outlookiem. Oczywiscie laduje sie w tym czasie. Potem zabieram go na chwile na spotkanie, wracam, podladowuje sie, znow zabieram... i tak w kolko. Rozumiem, ze to moze byc niezbyt "zdrowe" dla PDA, a w szczegolnosci dla baterii.

Prosze o komentarze. To moj pierwszy PDA od dlugiego czasu, wiec nie jest specjalista w tych kwestiach.

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 04, 2006, 13:17:05 »
Wygląda to niestety na trzaśnięty akumulator  :(.

*

tramp

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2006, 13:25:58 »
te wyniki 4h w sieci to coś nie bardzo chyba są

wszystko zależy jak dana app obciąża przecież procek
możesz zrobić taki test i ustawić go ręcznie w trybie standard albo power saving i zobacz wtedy

u mnie jest podobnie tzn. za dnia podświetlenie jest zawsze na maxa i obciążony programem nawigacyjnym loox wytrzymuje niewiele ponad 2h także się zgadza
z tym, że nawiga po mieście z iGO powoduje moim zdaniem, że procek ma co liczyć (grafa) i ustawia się automatycznie na maxa a na 624MHz to żadna bateria długo nie pociągnie :)))

także niestety ale wszystko jest w normie moim zdaniem

jest na forum tylko jeden taki Michobo, którego GPS działa niczym przecinak, a jego oryginalna ładowarka tak cudownie ładuje looxa, że chodzi potem powyżej już nie pamiętam ale na pewno 4h
a z drugiej strony oczywiście istotne jest co to jest za app nawigacyjny bo jeden może wymusić procka na maxa a inny nie a zużycie paliwka :))) jest wtedy ofkoz zgoła odmienne

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2006, 14:17:18 »
W takim razie musze przeprowadzic pozadny test betarii.

Z drugej strony zastanawiam sie czy bateria nie dostaje w kosc bo:

1. W pracy podstawka podlaczona do kompa stale go podladowuje.
2. W samochodzie ladowarka samochodowa (wlasnie sobie sprawilem)
3. No i w domu oczywiscie tez, co by byl "pelny" i nie siadl gdy akurat bede go potrzebowal.

Czy mozna gdzies wylaczyc ladowanie przez USB (aby pozostala tylko synchronizacja) i czy w ogole wrato cos takiego robic?

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2006, 19:10:25 »

jest na forum tylko jeden taki Michobo, którego GPS działa niczym przecinak, a jego oryginalna ładowarka tak cudownie ładuje looxa, że chodzi potem powyżej już nie pamiętam ale na pewno 4h

gdybys był rownie inteligentny jak usiłujesz byc wygadany - spróbowałbys przynajmniej przeczytac ze zrozumieniem o warunkacj w jakich dokonywałem testu

Na przyszłosć bądź łaskaw nie robić ze mnie kretyna. Poki co wiem co piszę ...

To tyle co michobo ma do dodania w tej kwestii

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Re: Loxx n560 - ladowanie z USB?? + Problemy z bateria
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 04, 2006, 22:54:23 »
Ja mojego laduje w zasadzie tylko przez USB i przy wylączonych wszystkich programach /FSCspeed/, podswietlenie drugi od dolu wytrzymuje na AUTOMAPIE 3,5 godziny...juz dwie takie proby, i na zakonczenie stan aku byl 36%. Kolejnej proby juz nie bedzie...bo dojdzie zamowiona ladowarka.
Procesor ustawiony na auto.
Oczywiscie wlaczona MARCHEVKA, a w samej AUTOMAPIE max glosnosc, ostrzeganie tylko o radarach, i odswiezanie zmniejszone z 1sek na 2 sek - to zupelnie wystarcza do prawidlowego dzialania programu

Takze wynik Michobo jakos bardzo mnie nie dziwi, mysle, ze moj przy takich ustawieniach AUTOMAPY tez jeszcze z 30 min by pociagnal... pewnie by pokazal, ze glody....ale...
W piatek zrobie jeszcze jedna probe z Destinatorem6

*

kichu1979

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 04, 2006, 23:09:28 »
Ja na Automapie, podswietlanie 4 kreska od lewej mialem czas dzialania cos okolo 3,5 h.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 05, 2006, 11:45:36 »
No tak, ale nadal nie wiem, czy ciagle doladowywanie akumplatora mu nie szkodzi.

*

kichu1979

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 05, 2006, 14:24:46 »
Z akumulatorami Li-Ion nie ma problemu z doladowaniem. Czego baterie Li-Ion z kolei nie lubia, to pelnego rozladowania.

Zupelnie odwrotnie niz w przypadku starych ogniw.

*

Offline gregorb

• 360
Odp: Loxx n560 - ladowanie z USB?? + Problemy z bateria
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 25, 2007, 07:25:21 »
Ja na Automapie, podswietlanie 4 kreska od lewej mialem czas dzialania cos okolo 3,5 h.
Ciagnac dalej ten temat....czy taki czas wytrzymania baterii w tym modelu nie jest za krotki ?

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
Odp: Loxx n560 - ladowanie z USB?? + Problemy z bateria
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 25, 2007, 08:56:46 »
Ja po 5 miesiącach używania mam bardzo różne wyniki, niestety żadne to testy labolatoryjne raczej codzienne używanie.

Ogólnie najlepiej zachowuje się i najdłużej trzyma po pełnym naładowaniu i nie doładowywaniu (no może oprócz chwili kiedy sie synchronizuje).
Najgorzej sobie daje radę, czyli najszybciej "zjada" baterię, tak w przedziale 30-60%, szczególnie jak próbuję awaryjnie doładowywać.

Nie do końca to rozumiem, ale przypuszczam, że jest tu jakaś nieprecyzyjność wskaźnika baterii połączona z właściwością samego ogniwa.

P.S. Tak ogólnie to też mam ogólny niedosyt czasu na bateriach, no cóż ale czasy Palm V nie powrócą (przy intensywnym używaniu nigdy nie musiałem pamiętać o ładowaniu, na wyjazdy do 2 tygodni nie zabierałem nawet ładowarki, coś jak Nokia 6310  ;D stare dobre czasy low-res i mono screen  :D)