loox n560 wifi

• 26 Odpowiedzi
  • 6152 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

loox n560 wifi
« dnia: Lipiec 20, 2007, 10:48:31 »
Witam
mam problem z łączeniem sie z dowolna siecia wifi [ oprocz otwartych hot spotow] .  robie tak jak w instrukcji  ale w start-settings-connections-network cards mam tylko configure network adapters   a z tego co pamietam byla jeszcze zakładka z widzianymi sieciami wifi... ale gdzies to mi zniknęlo . nawet jak probuje polaczyc przez E2C to nie znika mi  na gorze skreslona ikonka polaczenie  no chyba ze łączę sie z otwartym hotspotem. [ oczywiście wlan jest na ON]. Ktoś wie jak zrobić żeby w network cards znów pojawiała się zakładka z wyswietlaniem widzianych sieci wifi ??  jak coś to jestem na gg 2500538

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
Odp: loox n560 wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2007, 11:07:18 »
Użycie e2c własnie uszkadza windowsa i nie ma tej zakładki.
Pozostaje Ci tylko reset do ustawień fabrycznych.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2007, 14:26:41 »
tak mi sie właśnie wydawało.... a czy jest opcja usunięcia E2C ?
 Rozumiem że gdy wykonam "twardy reset" ta zakładka powróci ?

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2007, 14:36:13 »
tak mi sie właśnie wydawało.... a czy jest opcja usunięcia E2C ?
 Rozumiem że gdy wykonam "twardy reset" ta zakładka powróci ?

Zawsze mi sie mieszaja nazwy tych resetow.
W kazdym badz razie masz go opisanego w instrukcji obslugi (pdf na dolaczonym CD) na stronie 20.

Programu e2c nie da sie usunac. Wystarczy go nie uzywac.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2007, 15:40:28 »
zastosowałem hard reset powrót do fabryki i teraz wszystko hula , do E2C nawet sie nie dotykam..... jak mozna taki szajs wkładać !

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2007, 09:10:13 »
niedlugio kupuje n560 (ale chetnie bym pokazal srodkowy palec firmie FS za takie "kwiatki" jak ten wyzej, za brak wm6, za olewke klienta - brak jakis udoskonalen softu. Ale malo konkurencji z VGA i GPS :/ )

gdzie jest ten slawny E2C, wystarczy go odpalic czy trzeba cos tam pozmieniac i ZAPISAC ustawienia by spierd... system?

Jesli tylko uruchomienie tego badziewia robi szkody to jest to e2c oznaczone wyraznie, bym bawiac sie nowym sprzetem nie odpalil przez nieuwage, mozna zmienic (nie wiem, nie znam sie na pda) nazwe pliku np by sie nie dalo tego odpalic (cos jak zmienienie exe na _exe).

dzieki

*

Offline KartofeLone

• **
  • 113
  • Sprzęt: N560, Galaxy S, Galaxy S III
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2007, 22:21:22 »
na stronie FujitsuSiemens jest        ŁATA        która przywraca tą zakładkę o której mowa wyżej, nie trzeba robić hard reset'u, wystarczy trochę poszperać.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 23, 2007, 21:45:38 »
Sorki,że się podczepię. Ale w temacie WiFi jestem zielony kompletnie. Czy można ustawić Wifi w taki sposób,żeby sobie przeglądać Internet na Loox-ie korzystając z darmowych hotspotów? A jeśli tak,to jak to skonfigurować w opcjach i jakiego programu do surfowania używać?
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 24, 2007, 17:21:36 »
Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wyjaśnić,jak ustawić Internet w Loox'ie? Kombinuję jak koń po górkę,już drugi dzień grzebię w E2C i nic. Podobno można sie podłączyć na 3 sposoby. Przez bluetooth sprzężony z komórką (ale u mnie to koszty,mam ERA Tak,Tak i zjadłoby mi całą kartę zanim bym do czegoś doszedł). Drugim sposobem jest przez modem i kompa,ale ja mam ADSL a nie router i musiałbym kompa podpiąć,a to mi nie pasi. I trzeci-czyli przez hotspot (darmowy). To mi pasuje najbardziej,bo podszkoliłbym sie troche bez kosztów. Odpaliłem E2C-kazałem szukać hotspotów. O dziwo,znalazł od razu-pewnie dlatego,że mieszkam o 100 metrów od Polibudy,a oni chyba maja darmowy hotspot. Wybieram go-wychodzę z programu (działa w tle),ale Internet Explorer pisze mi,w ekranie,że mam sobie ustalić jak ustawić,a tego jest w diabły. A chciałem mobile gadu wypróbować chociażby. Niech mi ktoś to wysle na PW,albo odpisze,albo na GG. Jak nie-to trudno. W Vobisie obiecali,że jak przyjdę to mi to poustawiają,ale wolałbym mieć opisane,bo jakby HR przyszedł,mógłbym nie dać rady z ponownym ustawieniem.
EDIT:Jak widze chętnych do pomocy nie brakuje. Szkoda,że stercza tak wysoko na wyzynach wiedzy,że się do poziomu niektórych nie zniżą :S
A chciałem tylko wiedzieć,jak skonfigurowac net,żeby się z hotspotami połączyć. Kombinowałem z E2C kazałem mu szukać. Nawet znalazł jakieś - kazałem sie połączyć z tym,który nie miał przy sobie znaczka kluczyka. Napisał Conected. Więc zminimalizowałem program-odpaliłem Internet Explorera,a on na to,że net-u nie odpali,bo musze coś w ustawieniach pozmieniać. A ja nie wiem co. Ale trudno. Tu sie nie doczekam na pewno.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 20:03:55 wysłana przez Yoggi »

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 25, 2007, 21:58:28 »
a mi sie jakos ta łatka nie chciała zainstalować, chyba sie nie przyłożyłem zbytnio do tego :wink: i całe szczęście bo teraz b/problemu łączy mi się  przez BT via samsungx700 oraz z sieciami wifi zabezpieczonymi WEP w domu i w biurze . Tylko raz wpisalem klucze do sieci i teraz juz tylko wystarczy ze włacze wifi i po kilku sekundach b/problemu sie  FS łączy z sieciami.  No i po resecie wrocila zakladka sieciami wifi w zakladce network cards takze w razie cos moge sie podpiac do jakich free hotspotow.  A E2C unikam jak ognia ! czasem pobawie sie jeszcze ewentulanie wififofum

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2007, 23:47:19 »
Zainstalowałem poprawioną wersje E2C (built 1135)
Ale gość mi jeden podpowiedział,żeby zamiast tego programu klikać na ikonkę kuli ziemskiej w prawym dolnym rogu pulpitu a on sobie sam znajdzie i automatycznie połączy z jakimś hotspotem. Sprawdziłem. Faktycznie po chwili podaje mi w okienku możliwe połączenia i każe wybrać.Wybieram. Łączę się z siecią. Uruchamiam Internet Explorera i.... pisze,że nie może sie połączyć i mam zrobić coś w ustawieniach. Tylko co? Łączę się tylko z niezabezpieczonymi-takimi bez klucza dostępu,więc powinien łączyć. Co trzeba-za przeproszeniem ustawić w tej cholernej wyszukiwarce,żeby mi ładowało strony,bo na razie nie wczytuje nic-nawet googl'a.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 26, 2007, 08:22:15 »
Podczepię się pod ten topic, bo mam podoby problem z FS LOOX 720: znajduje i łączy się do hot-spota, dostaje adres IP, ale o wejściu na jakąkolwiek stronę to już nie ma mowy: krzyczy, że nie może ustalić adresu.
Kto pomoże ?

*

Offline Aree

• *
  • 93
  • Loox n560 + kingstone 2GB + PQI 4GB (fuj fuj)
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 26, 2007, 08:40:14 »
W ustawieniach kart sieciowyh sprawdzcie czy Wifi Loox ...(cos tam bo nie mam teraz pda przed sobą) jest ustawiona lacznosc z Internet ( a nie Work) i czy nie macie ustawionego jakiegoś proxy. Ja mialem i zanim to odkrylem ostro sie  :mad:

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 26, 2007, 09:18:42 »
No jasne, jest Work, rzecz w tym że nijak nie chce zapamiętać ustawienia "The Internet", po ponownym wejściu w konfiguracje kart, dalej jest Work  :mad:

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 26, 2007, 09:20:30 »
Właśnie chyba nie mam proxy,mam na Internet i ciągle przy próbie połączenia wypisuje,że cos nie tak z ustawieniami i cannot connect. Byłem w Vobisie,bo tu nikt nie chciał pomóc i facet Internet odpalił. Ale z ich sieci i wpisał klucz dostępowy. Jak wyszedłem z budynku złapałem nową sieć,niezabezpieczoną i nie chciał połączyć. I tak do tej pory. Ręce mi opadają,bo nie wiem gdzie robię błąd. A udowodnili mi w sklepie,że się da.

*

Offline Aree

• *
  • 93
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 26, 2007, 11:05:27 »
Jak sie "polaczycie" to w ustawianeiach karty wifi Loox macie IP czy podany adres Mac (cyferki-literki) ? Jak bede w domu to zrobie screena z tego miejsca.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 26, 2007, 21:59:08 »
Zrób,a przy okazji napisz - jakie opcje i gdzie mają być zaznaczone,jakie nie mają być,żeby działało.
Pogrzebałem. Znalazłem jakieś hotspoty.Podają tam coś co sie nazywa CSID. Potrzebne to do czegoś? Nie mam pojęcia,gdzie to wpisać.Opcji od cholery-jakies ustawienia modemu,proxy,i jakieś inne cuda. Czy ktoś potrafi to normalnie pokazać na jakimś przykładzie. Jakiś dowolny hotspot darmowy,żeby mozna było przez analogię próbowac samemu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2007, 22:18:06 wysłana przez Yoggi »

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 27, 2007, 13:53:49 »
U mnie już śmiga.
Wszedłem w settings, zakładka Connections, ikonka Connections,
z menu wybrałem Manage existing connections, zaznaczyłem E2C i w zakładce Proxy Settings zaznaczyłem kwadracik This network connects to the Internet.

To wszystko  :ok:

*

Offline Aree

• *
  • 93
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 28, 2007, 10:38:12 »
Jak opalisz Wifi i wyskoczy że chce łączyć z jakimś Hotspotem wejdz w settings i Network Cards

Jak bedzie connected to jestes polaczony

Kliknij wtedy na to polaczenie:

a nastepnie na Loox Wifi

I zobacz jakie masz IP
http://www.legionowo.eu.org/temp/all/Screen002.png
Na tym screenie jest mac adres mojej karty ale po polaczniu powinno byc juz normalne IP x.x.x.x
W zakładce name servers powinny jeszcze byc adresy serwerów DNS i WINS. Najlepiej zebybyły puste (chyba ze łączysz sie z siecią gdzie adresy te trzeba podac recznie i wpisać)

Jak bedzisz miał IP i jesteś Connected to jestes podlaczony do sieci. Najlepiej wpisz w przegladarce jakieś wp.pl lub onet.pl i zobacz co wyskoczy. Na poczatku moze być problem z słynnym "Locating..." ale po kilku sekundach powinno ruszyć. Z doświadczenia wiem że przy cześci hotspotów niektóre (duża część :P) adresy są poblokowane (np domeny inne niż *pl *com i *net) lub po wpisaniu jakiegoś adresu pojawia się strona główna własciela sieci. Tego nie przeskoczysz, ... ale jestes połączony :E

Pytałeś o CSID ale chyba chodziło o SSID - nazwe sieci po wpisania gdy chcesz się do nie połączyć. Jak wykrywasz jakąś siec Unknown tzn ze jest wlaczone ukrywanie SSID i przy próbie połączeni własnie to SSID musisz podać. Myśle ze pomogłem

« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2007, 10:39:57 wysłana przez Aree »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 28, 2007, 13:16:43 »
i jeszcze pamiętaj Yoggi że to że złapiesz sieć która nie pyta o klucz jeszcze nie oznacza że każdy z ulicy może sie podpiąć i zażywać i nternetu ;] bo może być np. włączone filtrowanie MAC adresów, albo np. sieć w ogóle nie ma wyjścia na internet

do "nauki" najlepiej mieć 100% pewności że sieć jest darmowa i ogólnodostępna bo inaczej tylko sie niepotrzebnie zestresujesz
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2007, 13:18:59 wysłana przez killcabbie »

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 28, 2007, 23:36:53 »
Spróbowałem. I co się okazuje. Pojawia sie nazwa danej sieci. Bez kłódki. Sygnał silny. Pisze available. Sprawdzam. W rubryce Authentication-zaznaczone "open". W data Encryption-podświetlone "disabled"
No to jazda-każę mu się połączyć. Próbuje ze wszystkimi jakie znajdzie. Kończy sie tym, że pokazuje symbol antenki w przekreślonym czerwonym kółeczku i zmienia status na Unavailable. I tyle. Przepełnione,czy jak?

*

Offline Aree

• *
  • 93
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 29, 2007, 08:27:07 »
Wydaje mi sie że łączysz się z płatnymi HS gdzie jest filtorwanie po MACku, jak wspomniał killcabbie. Wiele "darmowych" nie ejst darmowych tylko ogólno dostepnych wiec z nimi nie masz sie co siłować. Powiem szczerze: pracuje w Wawie, przewalłem sie po kilku dzielnicach z pda w łapie zeby cos wyszukać i udalo mi sie polaczyć tylko w kilkunastoma (a sa ich setki) HS z czekgo wiekszosc to były hotspoty firm informatycznych i pojedyncze przypadku np HS chyba Ery gdzie nic poza WP.pl nie było dostepne :D .

« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 29, 2007, 15:00:33 »
Spytam tu zeby nie zakladac nowego watku: odpalilem skype'a,
zadzwonilem do domu i rozlaczylo mnie po nawiazaniu polaczenia.
Czy da sie w ten sposob dzwonic na numery stacjonarne
czy probowalem byc za cwany ?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 29, 2007, 15:08:58 »
Spytam tu zeby nie zakladac nowego watku: odpalilem skype'a,
zadzwonilem do domu i rozlaczylo mnie po nawiazaniu polaczenia.
Czy da sie w ten sposob dzwonic na numery stacjonarne
czy probowalem byc za cwany ?

a masz kasę na koncie? Rozmowy na stacjonarne w Skype nie są darmowe

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 29, 2007, 19:43:09 »
Ano właśnie, tak myślałem że to by było zbyt piękne  :ohreally:

*

Offline k.karapka

• 6
  • Sprzęt: loox c550 + bt-359
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 02, 2007, 22:46:05 »
Witam Was. Mam pytanko - co macie włączone w Start --> Settings --> Connections --> Advanced --> Select Networks ?? Macie My Work Network czy My ISP i co oznaczają te zwroty.
Proszę o pomoc ponieważ jestem zielony w temacie jak mój ekran Today.
zagadką jest dla mnie skonfigurowanie neta przez wiFi na moim AP

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 02, 2007, 23:19:20 »
Również sie podepnę. Ponieważ nie zawsze mozna sie dopchać do hotspota-spróbowałem sparować Loox'a z komórką. Udało mi się jakimś cudem zrobić tak,że łączy się z komórką przez Bluetooth (SE k700)i potem z netem. Problem w tym,że strasznie wolno ściąga dane. Komórka kręci jakiś długi numer z końcówką 010101 i łączy sie z netem. Mowa o Erze,bo w niej mam telefon. Ale net chodzi potwornie wolno. Ściąganie strony głównej forum trwa wieki-idzie po jakieś 2,3 kilobajty na sek. a strona ma ze 200,czy 300. Pytanie brzmi-nie da sie szybciej? Może trzeba jakiś inny profil połączenia? A jeśli tak-to jak go ustawić? Szukałem w FAQ,ale tam było o Palm OS. Potrzebuję łopatologicznego wytłumaczenia po kolei.