Loox N500, BT, WiFi, SD

• 12 Odpowiedzi
  • 1762 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Loox N500, BT, WiFi, SD
« dnia: Maj 03, 2006, 00:52:10 »
Witam serdecznie.

Zakupilem Looxa N500, fajna sprawa, ale poza pokazywaniem drogi podczas jazdy chcialbym, by posluzyl mi jeszcze do pracy, a dokladnie do kontaktu z Internetem. Znalazlem sposob konfiguracji polaczenia, ale nie o to mi chodzi.

Jak wiadomo nie posiada on ani Bluetooth, ani WiFi ... owszem, jest podczerwien, ale "strzelanie" looxem w "nokie" jest czasami "malo" praktyczne.

Posiadam kabelek USB-Host, wybor BT czy Wifi na USB jest ogromny, urzadzenia te sa coraz tansze, ale jak to sie ma z dzialaniem tych "przystawiek" na N500? Widzialem jakies sterowniki do systemu 2003, ale na N500 jest 5.0. Czy komus moze udalo sie uruchomic BT czy WiFi na tym Looxie?

Widzialem rowniez w sprzedazy karty SD WiFi i BT - duzo drozsze od tych na usb (wiadmo, mianiaturyzacja kosztuje) i mozna byloby w sumie co chwile zmieniac karte (to pamiec, to BT do internetu, to WiFi do sieci) ... malo to praktyczne, ale poza tym czy ktos przetestowal takie moduly na systemie 5.0? Dzialaja?

Pozostaje tez np. opcja polaczenia telefonu kablem USB do USB-Hosta, tylko czy Loox bedzie umial z tego skorzystac i zestawic polaczenie do Internetu?

Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziekuje.

PS. Tak, wiem, trzeba bylo sobie od razu kupic N520, czy N560 i nie miec problemu ... ;)  Ale mam co mam i jakims niezbyt duzym nakladem srodkow chcialbym to "ulepszyc" ... ;)

*

Offline obik

• 46
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2006, 01:25:43 »
A loox n500 ma w ogole hosta USB bo zglupialem? :)

*

Offline [POOH]Team_Player

• 1564
Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2006, 08:23:14 »
ma host usb

polaczenie looxa z telefonem przez host usb powinno dzialac, ale pamietaj, ze platanina kabli bedzie olbrzymia, nie jest to zbyt mobilne rozwiazanie
na twoim miejscu zainwestowalabym w bt i wifi na karcie sd, na pewno zmienianie kart bedzie praktyczniejsze od zabawy z kabelkiem...

Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2006, 08:30:57 »
Na Twoim miejscu sprzedałbym N500 i kupił N520 lub (jeszcze lepiej) 560
Osobiscie jestem wrogiem mnożenia "klamotów" niezbednych do efektywnego wykorzystywania przenośnych ( z samego załozenia) urzadzen PDA...  
Urzadzenie typu "wszystko w jednym" jest wyjatkowo wygodne i praktyczne. Sam niedawno wykorzystywalem moją 560tkę w samochodzie razem z Nokią 6680. Przełączanie pomiedzy internetem na WiFi a tym na BT sprowadza sie w moim wypadku jedynie do aktywacji okreslonego systemu łączności w pockecie.  
Przemysl zatem czy nie jest wygodniej sprzedac to co masz- dolozyc pare złotych i miec BT w PDA... Ja wybrałbym na Twoim miejscu własnie taki wariant

Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2006, 08:44:38 »
A czy ktos testowal BT czy WiFi na karcie SD pod WM 5.0? Bo to rozwiazanie faktycznie najwygodniejsze w swojej formie, ale czy zadziala? :)  Znalazlem uzywane BT za 100zl, ale klient uzywal tego w WM2003 i znalazl do tego sterowniki, czy bedzie dzialac w 5.0 i jak to zrobic - nie wiedzial. Moze ktos juz ma jakies z tym doswiadczenie? Albo z WiFi na SD? ...

Tak, najlepiej zmienic na cos lepszego ... ale tego kupilem tydzien temu, jest nowiutki, kupilem go okazjonalnie, oprogramowalem z wielkim bolem i az szkoda mi to wszystko sprzedac ... ;) Jesli mozna byloby dolozyc 100zl i miec dzialajace BT to czemu nie ... WiFi to 200zl ... Czy po sprzedaniu N500 (juz jako uzywany) i dolozeniu 300zl kupie N560? Zdecydowanie nie - N500 mozna sprzedac jak dobrze pojdzie za 800-900zl, a nowy N560 kosztuje teraz min. 2000zl.

Wiec jasne, tez bym zamienil swoje poczciwe autko na nowego merca, bo moje nie ma 6 poduszek, kontrolli trakcji itd ... ale szukam tanszego rozwiazania ... ;)

Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2006, 23:19:21 »
Witam

Powiem tak... walczylem z donglem BT na hoscie w n520... coz niektore dongle i nie wszystkie telefony w ograniczonym zakresie dzialaja (wyswietl sobie moje posty). Co do rozwiazan na SD... a gdzie wlozysz pamiec?? inna kwestia jest dostepnosc sterownikow do adapterow BT dla WM 5.0 - kiedy szukalem nie znalazlem rozwiazania dla looxa. Co do WiFi teraz nie pamietam (ale jak bedziesz chcial sprawdze) ale gdzies w rejestrze znalazlo sie troche odwolan do sterownikow dla sprzetu wifi... z tego co pamietam glownie na PC Card. Zycze powodzenia i WYTRWALOSCI :)

kri Z

Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 04, 2006, 11:28:02 »
Potwierdza sie stare przyslowie ze co tanie to drogie

ZLiczajac poszukiwania, eksperymenty, nietrafione zakupy, stracone zdrowie + i tak ułomny komfort z korzystania z takich niskokomfortowych rozwiazan w stylu (cos kosztem czegos) - okaze sie ze praktyczniej jest sprzedac  to co sie ma i kupic solidne rozwiazanie pt N560.
Mozna go kupic obecnie GRUBO ponizej 2000zl BRUTTO, w sklepie (sam kupiłęm niedawno drugą sztukę)...
Za kompletne rozwiazanie do nawigacji (PDA, futerał Krusella + znakomity uchwyt do auta) zapłąciłam dokladnie 2030zl - wszystko kupione w sklepach - i to w centum, duzego miasta

Jesli sprzedasz to co masz, odzyskany pieniądz (ok 1000zl)  przeznaczysz na wpłątę a resztę rozłozysz sobie w kredycie 0% - rata miesieczna wyniesie ok 90zl  (x10).... Czy to majątek ?

wifi
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2006, 22:09:52 »
michobo
Witam.
Moje doświadczenie z pda jest dość skromne.
Przeczytałem, iż masz n560 i korzystasz z internetu przez wifi. Ja także mam n560, modem linksys ADSL2 i kartę WUSB54g podłączoną przez usb do kompa ( winxp sp2). Komputer i pda widzą się, ale nie mogę na pda wejść do internetu.
Proszę o info jak uruchomić możliwość przeglądania internetu na pda.

Pozdrawiam
Krzysztofp5

Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2006, 11:15:33 »
Jesli uzywasz sprzetu Linksysa (a tak cos czuje po symbolach)- to od razu mowie- współczuję.
Swego czasu miałem router z AP tej firmy - jego los był tragiczny - roztrzaskałem go w akcie desperacji o scianę (to nie żart) - obecnie uzywam Belkina i od roku zapomniałęm(wreszcie) co to problemy z siecią
Rozwalonego Linksysa absolutnie nie jest mi zal - na swój los w pełni sobie zasłuzył swoją nieprzewidywalną i wyjątkowo niestabilną pracą

Wracajac do tematu. Siec konfiguruje sie bardzo prosto. Wystarczy odpalic WiFi na PDA...Nastepnie nalezy wlaczyc wyszukiwanie dostepnych sieci (po znaczniku SSID) - wybrać własną (jesli jest kilka)...W kolejnym okienku wpisuje sie klucz WPA i .... to wszystko. Calosc zajela mi nie wiecej niz 3 minuty a dodam ze nie jestem wcale orłem
Oczywiscie musisz zmienic ustawienie z WORK na INTERNET

Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2006, 18:07:01 »
Witam ponownie ...
Wracajac do glownego tematu, to zgodnie z zaleceniem "michobo" zamienilem N500 na N520 ... :)  Problem Wifi zostal rozwiazany - jest wbudowane. Pozostal probelm z BT. Wiec moje pytanie niestety pozostaje aktualne - czy ktos znalazl sterowniki do bluetootha na SD pod WM 5.0?
Dzieki i pozdrawiam.

*

Offline b98

• 541
Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 06, 2006, 20:33:06 »
byc może kolega Michobo miał na myśli N560 :lol: - wtedy naprawdę już nie trzeba żadnych dalszych sterowników :P

sorry za wtręt nie na temat

Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 06, 2006, 20:43:56 »
Na pewno mial na mysli docelowo, ale najwyzej co moglem podskoczyc na razie to N520 i tyle ... ;)

Loox N500, BT, WiFi, SD
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 06, 2006, 20:53:53 »
Cóż- gratuluję podążania we własciwym kierunku ;)