N560 - obsługa SMS

• 23 Odpowiedzi
  • 1513 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline miru2

• 19
N560 - obsługa SMS
« dnia: Maj 29, 2006, 22:33:17 »
Proszę o jednoznaczną odpowiedź na pytanie:
Czy jest możliwe bezpośrednie obsługiwanie z pokładu N560 wiadomości SMS korzystając z GSM (np SE T630) po BT.
Jest to jedyna informacja która trzyma mnie przed podjęciem decyzji o jego zakupie.
Przy pozytywnej odpowiedzi będę dusił dalej o wskazówki.
Jeżeli temat przewijał się już na forum proszę o odsyłacz.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2006, 00:30:14 »
Chyba raczej nie ;)

Obsługa SMS na N560
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2006, 13:32:56 »
Na pewno można. Służy do tego program Zsms. Poszukaj na formu nie dawno było o tym. Jam mam też N560 i ten program i T630 chodzi jak burza po BT, ale tylko wysyłanie s wykorzystaniem kontaktów, a także przez wpisanie numeru telefonu.

*

Offline miru2

• 19
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2006, 13:47:06 »
Pobrałem wszystkie 3 programy z działu download + BT Dialer z sieci po czym przekazałem to sprzedawcy i użytkownikowi FS N560 w celu przetestowania i sprawdzenia możliwości jak w temacie. Niestety z niepowodzeniem (na paru komórkach). Czekam na jedną udaną próbę, wtedy kupię N560, choć w ostatnim czasie czytam coraz liczniejsze słowa krytyki pod jego adresem.

*

Offline b98

• 541
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2006, 14:20:35 »
a gdzie niby te słowa krytyki bo z chęcią się dowiem co N-ce dolega  :?:

*

Offline miru2

• 19
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2006, 15:07:02 »
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=38021
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=37970
I wiele innych w tym dziale.
Większość postów mówi o brakach i niedopracowaniach w tym modelu niż o jego zaletach (praktycznie tylko VGA). Nie jest to moje zdanie gdyż jego jeszcze nie posiadam. Sugeruję się tylko wypowiedziami innych, ale po to jest tego typu forum. Muszą być osoby za i osoby przeciw - wtedy dopiero jest dyskusja.

N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 30, 2006, 18:21:48 »
Cytat: "miru2"
Większość postów mówi o brakach i niedopracowaniach w tym modelu niż o jego zaletach (praktycznie tylko VGA). Nie jest to moje zdanie gdyż jego jeszcze nie posiadam. Sugeruję się tylko wypowiedziami innych, ale po to jest tego typu forum. Muszą być osoby za i osoby przeciw - wtedy dopiero jest dyskusja.

Mam tego PDA od ponad miesiąca. To mój trzeci palmtop. Wykorzystuję go do różnorodnych celów, używam wszelkich jego modułów (GPS, WiFi, BT), instalowałem różne programy, w tym 'dziwaczne' i nigdy nie miałem większych problemów. Na pewno nie miałem ich więcej niż na h4150 (pomijając programy, które z zasady nie chodzą na WM5 - co jest niezależne od modelu PDA). Naprawde nie rozumiem o co chodzi osobom krytykującym ten model (?!). Mam wrażenie, że piszą to osoby, dla których jest to pierwszy PDA i myślą, że jak kupią bardzo drogi model to nie będzie się wieszać jak będą instalować programy pod PPC2000, będzie miał obudowę wykonaną ze złota, będzie łapał fixa w 1.5 sekundy, po pracy będzie przynosił kapcie swemu panu i w ogóle będzie myśleć za użytkownika.

*

Offline miru2

• 19
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 30, 2006, 18:37:47 »
Masz rację. Ale widzisz, ocena jakiegokolwiek sprzętu przez UżYTKOWNIKA zawsze będzie subiektywna. To samo można powiedzieć o krytyce.  Jedni widzą braki i mówią o tym głośno inni natomiast widząc je przemilczą z dwóch powodów - nie chcą się dołować lub mysłą "ja się wkopałem dlaczego inni mają tego nie zrobić". To skrajna teza, ale tak tylko mogę ocenić diametralnie różne wypowiedzi w jedną i drugą stronę. Dlatego dla mnie liczy się statystyka czyli, ile za a ile przeciw. Twoja wypowiedź oczywiście przybliża mnie do zakupu. Dla mnie nie liczy siuę kasa ale jakość i funkcjonalność sprzętu. To nie snabizm pcha ludzi do zakupu co najlepsze ale wygoda i święty spokój na następne 2-3 lata. Dzięki za opinię.

N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 30, 2006, 22:34:33 »
Witaj
Mam n560 i to jest moj 1 pda i jestem zadowolony, nawet powiem ze przekroczyl moje oczekiwania, czytanie ksiazek, troche net (gg, skype, stronki) gry (UFO :) ), filmy itp.
Ale wracajac do tematu: ja uzywam zSMS do WYSYLANIA smsow bo TB z nokia 6670 i dziala bardzo ladnie. Jednak nie jest to program do zarzadzania SMSami (nie ma skrzynki odbiorczej czytania itp) mozna tylko wysylac, uzywa telefonu jako bramki gsm, wyslanych smsow nie masz w folderze wyslane na tel.
Z poziomu pda fajnie wysyla sie smsy i wygodnie.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2006, 13:33:28 »
Zonk3r -  a jakich ustawien w PDA i fonie uzywasz ?? Bo ja za pomoca ZSMS nie moge wyslac NIC ... a mam Siemensa SX1 - tez na Symbianie - tylk starsza wersja
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2006, 16:14:21 »
Pamietaj, że najpierw trzeba sparować urządzenia:
1. włączyć BT w pda i fonie
2.PDA: Setings/connections/Bluetooth/Devices/New Partnership

Powinny się zobaczyć, potem podajesz kod jakis na pda i na telefonie (taki sam, kilka cyfr) i juz powinno być dodane.

A w samym zSMS ustawienie MODE: na text

Dodatkowo w samym fonie ustawilem urzadzenie jako Thrusted zeby za każdym razem się nie pytał czy przyjąć połączenie.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 31, 2006, 18:21:32 »
Kurde a u mnie mimo takich ustawien UNABLE TO SENS SMS :(

zSMS
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 31, 2006, 18:35:50 »
U mnie zSMS niby działa. Mam N560 i Nokię 6230i.
Niestety nie ma żadnej pewności, że SMS dotarł, a losowo zdarza się, że SMSy nie docierają, mimo komunikatu "SMS sent". W połączeniu z brakiem jakichkolwiek potwierdzeń dotarcia, nigdy nie można być pewnym.

Pozdrawiam
Tomek...

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 31, 2006, 23:14:01 »
6230i to nie Symbian :( ... kurde JA CHCE WYSYLAC SMS-ki z PDA... Cholerny Sx1 ...

*

Offline miru2

• 19
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 31, 2006, 23:33:14 »
Wysłałem zapytanie do serwisu Fujitsu w Niemczech odnośnie obługi SMS z N560. W odpowiedzi (o dziwo po 10 min) otrzymałem info, że jedyny jak na razie soft do tego celu to oczywiście płatny WebToGo SMS/Phone 2.2
http://www.pocketloox-choice.com/product.php?cat=5&pid=88272
Po takiej informacji nabyłem tego PDA. Wrażenie optyczne 100%, techniczne jak na razie w 50%. Porównując do GPS w A701 w identycznym miejscu i pozycji (leży na biurku) N560 jest zdecydowanie gorszy (ok 20% w sile sygnału i ilości satelit.), wyprzedzę waszą odpowiedź i powiem, że warynki atmo bardzo podobne. Czas fixa też zdesydowanie dłuższy. Szukam jego zalet porównując do MIO (pomijam ekran i te 14 mm grudości, gdyż tylko to skłoniło mnie do jego zakupu). Na razie miernie. MIO po uruchomieniu BT połączył się z kompem natychmiast, ten owszem też ale tylko w jedną stronę - z kompa na PDA. W drugą nie chce dokonać transferu. Trzeba nawet w tak prostej operacji poświęcić swój wolny od pracy czas.
Przy okazji zapytam się o vouchery. Muszę wpisać kod na stronie. Zrobiłem to spisując z pudełka a strona oznajmia, że zły. Gdzie jest ten kod.
Ogólnie mimo, że trochę narzekam jestem happy. Nie widziałem innego pada gdzie 95% jego powierzchni to ekran. To cieszy. Pzdr

N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 01, 2006, 22:16:36 »
miru2: W pudełku powinna być karta zdrapka, format tak na oko trochę mniejszy niż  A5, dokładnie Ci już nie powiem bo swoją użylem i wyrzucilem.

mrnikt: trudno mi pomóc jakoś :( , na pewno widzą się i sa sparowane ? może telefon czegoś nie obsługuje. Zobacz innym programem może.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 01, 2006, 23:06:35 »
Kurde .. widziec sie widza bo chodzi internet via BT z komorki.. wiec sprzetowo jest oki... ale sms - ni chlolerki.. pisal to juz jeden forumowicz .. ale mialem nadzieje ze cos Wy znalezliscie :)

N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 02, 2006, 20:07:51 »
He he ja właśnie jeszcze nie ustawiałem netu z kom :) trzeba ustawienia opa wpisać ?

A na pewno przestawiłeś mode na text w zsms ?

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 02, 2006, 21:09:28 »
Oczywiscie ze ustawilem txt ..
I nie chce chodzic ani Siemens SX1 ani SE 910i

*

Offline oops2k

• **
  • 124
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 03, 2006, 12:03:51 »
Cytat: "miru2"
MIO po uruchomieniu BT połączył się z kompem natychmiast, ten owszem też ale tylko w jedną stronę - z kompa na PDA.

Sprawdz czy przypadkiem nie masz wlaczonej zapory w windowsie bo to moze byc przyczyna tego, ze nie dziala w druga strone.
A przy okazji - witamy w gronie szczesliwych posiadaczy N560  :D

*

Offline miru2

• 19
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 03, 2006, 19:37:16 »
Oczywiście, że zapora jest wyłączona, Panda także nie blokuje gdyż ustawiona jest na info połączeń przychodzących, zresztą w identycznym układzie przyjmowałem na kompa dane z MIO A701.
oops2k: czy szczęsliwy - poczekamy zobaczymy. Na razie wiecej kłopotu niż pożytku. Komunikacja z urządzeniami zewnętrznymi pod psem.
Nie rozumiem producenta dlaczego współdzieli com-y. W każdym programie korzystającym z GPS można wybrać com-a, systemowo natomiast do wyboru jest niewiele, chyba tylko 4,7 i ustawiony fabrycznie 8.
Muszę spróbować zmienić to ustawienie, gdyż bez sensu jest za każdym razem gdy chcemy korzystać z GPS w ustawieniach wyłączać nasłuch BT-IRD-a.

N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 04, 2006, 19:08:11 »
mrnikt : zobacz jeszczce w jakim formacie wpisujesz numer tel , przypomniało mi się, że jak wpisałem z +48 na początku to nie szły SMSy.

Taka jeszcze uwaga do zSMS: jak na razie sprawdza mi się, że jak mam komunikat wysłany sms to faktycznie idzie (slyszę transmisję w głośnikach od komp :) ) ale czasem nie wysyła (komunikat z błędem) wtedy jak wyłączę zSMS i włączę z powrotem wysyła zwykle. Co program to jakiś myk :)

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:03:00 »
Hmm czyli jaki ma byc format telefonu ??
48 XXX YYY ZZZ
+48 XXX YYY ZZZ
XXX YYY ZZZ

N560 - obsługa SMS
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:36:16 »
Ja wrzucam xxxyyyzzz i działa.