loox 720. zakup oraz użytkowanie. jakies wady?

• 24 Odpowiedzi
  • 5254 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Klimer

• 344
    • http://www.klimer.dkp.pl
  • Sprzęt: Palmax GPS
« dnia: Kwiecień 21, 2005, 17:14:26 »
Witam

jakis czas temu załozyłem topic na forum gdy poszukiwałem palmtopa. zostalęm nakierowany jezeli mozna to tak nazwac na looxa 720. bardzo mi sie ten wybór spodobał itp itd. jednak dopiero teraz jestem wydolny finansowo i moge sobie pozolic na jego zakup. jednak chciałbym kupic jak najtaniej. moze mi ktos polecic dobre miejsce gdzie tanio kupił swojego looxa 720 (nie nie nie... na allegro nie jest tanio ^_^ - sprawdzałem i w sklepach internetowych jest taniej niektórych)? (nie zamieszam w dziale "Zakupy" gdyz tyczy sie to konkretnie tego modelu oraz topic ma równiez inne zapytanie a niepotrzebnie 1500 topiców zakladac) i jeszcze czy jest cos co mogło by przemawiac za tym zeby dac sobie spokój z ów zakupem? tzn czy ktos mógłby mi podac jakas wade która poważnie moze odepchnac potencjalnego uzytkownika. otóz mówi sie cały czas tylko o zaletach. a cos o wadach?

EDIT: i jeszcze jedno... jak wyglada sprawa z baterią? moge zakupic sobie dodatkowa coby w razie rozładowania jednej przełozyć drugą?

pozdrawiam
Michał Klimowicz
To nie tablica ogłoszeń!! Ostatni raz bez warna.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2005, 18:07:50 »
Jest tylko jeden powod by nie kupowac tego PDA - kiepski aparat, ktory sie faktycznie do zadnych powazniejszych zastosowan nie nadaje. Jesli Ci na nim nie zalezy to kup LOOXa 718 - dokladnie to samo co 720 ale bez aparatu. Zaoszczedzisz troche grosza.

[Dodano: 2005-04-21 18:08:55]
Mozesz kupic dodatkowa.

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2005, 18:14:31 »
Z INNYCH wad (oprócz tej jedynej wymienionej przez Jakuba) - rysiki idą w nim jak woda ;) koniecznie dokup ze dwa magazynki.

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2005, 19:22:10 »
aparat mam zamir używać raczej do celów prywatnych, bardziej rozrywkowych i poza Palma by raczej nie wychodziły.

o baterie pytam bo nie miałem nigdy do czynienia z palmami a słyszałem ze gdy wyjmie sie baterie to resetuje sie cała pamiec.

rysiki mozna zakupic w jaims sklepie internetowym?

najtaniej znalazłem looxa 720 nowego za 2180zł. szukam jednak jeszcze taniej choc juz raczej nie znajde :P

po zakupie jakiejs duzej karty pamieci nie bede miał problemu z uzytkowaniem jej jako "przedłuzenie" wbudowanej pamieci?

czy istnieja jakies programy do odtwarzania filmów wraz z opisami?

pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2005, 00:01:34 »
Cytat: Klimer
o baterie pytam bo nie miałem nigdy do czynienia z palmami a słyszałem ze gdy wyjmie sie baterie to resetuje sie cała pamiec.

Oczywiscie ze resetuje sie cala pamiec. Jest to RAM, czyli do podtrzymywania danych wymaga dostarczania energii non-stop. Oczywiscie jest miniaturowa bateria podtrzymujaca, ktora np. pozwala zmienic baterie na druga, czyli podtrzymuje dane przez kilka minut.

po zakupie jakiejs duzej karty pamieci nie bede miał problemu z uzytkowaniem jej jako "przedłuzenie" wbudowanej pamieci?

Bedzie to sluzyc spokojnie jako rozszerzenie pamieci dla instalowania programow.

czy istnieja jakies programy do odtwarzania filmów wraz z opisami?

Chwilowo brak, ale w ciagu najblizszych kilku tygodni bedzie taki program dostepny.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2005, 02:50:55 »
Witam,
Jako użytkownik Looxa 720, również go polecam. Co do baterii: w tym przypadku (i chyba każdego pocketa) jest tak że pamięć wewnętrzna dzielona jest na pamięć przechowywania (a la dysk twardy PC) i pamięć dla uruchamianych programów (RAM - znów per analogiam). I faktycznie: jeśli coś zainstalujesz w pamięci wewnętrznej, a bateria się wyładuje, to możesz to stracić. Loox ma baterię backupową, więc jak sądzę (dbam aby nie mieć okazji się przekonać :)), nawet po całkowitym wyładowaniu baterii głównej, jest jeszcze czas aby najważniejsze rzeczy uratować. Poza tym, dostępny jest wydzielony obszar pamięci ROM, gdzie możesz zapisać własne dane. Ten obszar nie jest kasowany w takim przypadku. Jednak o ładowaniu trzeba pamiętać - system domyślnie ostrzega o wyczerpywaniu się baterii gdy pozostaje jej 30%. Rzecz jasna, możesz kupic drugą baterię i nawet ładować ją równocześnie z główną - podstawka ma slot do ładowania drugiej baterii. W sumie zasilanie w Looxie 720 jest na niezłym poziomie (jak na PPC) z 4-5 godzin bateria mi wytrzymuje.
Karta pamięci: używam 1GB SD TwinMos bez zauważalnych problemów.
Odtwarzanie filmów: działa super w BetaPlayerze, tyle że  - o ile się orientuję - wersja obsługująca napisy ma się dopiero pojawić. Do tego czasu, napisy trzeba wstawiać do filmu samemu, np. przy pomocy PocketDivx Encoder. Przeszukaj forum - temat napisów był już nieraz poruszany.

I aparat foto Looxa faktycznie nadaje się jedynie do prostej zabawy (bez wybujałych oczekiwań :)).

Pozdrawiam,
bret

Edycja: ups! widzę żeśmy się zdublowali, Jakubie... :)

*

Offline qoobeq

• **
  • 105
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2005, 13:33:32 »
Ja nie wiem kto wybiera Pocketa ze wzgledu na aparat. Lepszy, czy gorszy 1.3M to i tak gowno, a nawet jak i beda 5M w takich urzadzeniach to i tak nie beda mogly rownac sie z najprostszymi  cyfrakom. O diodach i innych 'lampach blyskowych' juz nie wspominam.
Co do rysikow: Od 4 miesiecy zapasowy rysik wciaz lezy w kartonie, a pierwszy dalej jest w swietnym stanie.
Jak dla mnie jedna bateria w zupelnosci wystarcza. Trzyma mi okolo 5-6 godzin  przyciaglym uzytkowaniu w zaleznosci od uzywania wifi przy najmniejszym oswietleniu, nawet do 11h przysluchaniu muzyki z wylaczonym ekranem. W stanie czuwania (wylaczony) podobno do okolo 360h.
Looxa 720 goraco polecam. Nie bedziesz zawiedziony.

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2005, 13:41:26 »

*

Offline qoobeq

• **
  • 105
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2005, 15:18:03 »
Wiem, ze duzo ludzi narzeka na lamiace sie rysiki, ale akuret w moim przypadku  wszystko jest jak najbardziej ok.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 22, 2005, 15:52:32 »
Mam ponad miesiac 718 i rysik jest OK. Jedynie jego mocowanie moglo by byc lepsze (potrafi sie sam wysunac).

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 22, 2005, 23:54:47 »
ponownie by nie zakładac nowego topicu zapytam tutaj:

jak to jest z kartami pamięci? jaką najlepiej kupic do looxa 720 i czy najtaniej bedzie na allegro. mysle o 512 lub 1gb. powinno wystarczyc (nie wiem jak wyglada gospodarowanie danymi na pda i jak z cięzarem aplikacji).

patrzyłem na CF (nie wiem czy poprawnie) i są dwa typy... O_o

odpale na looxie pliki w formacie *.jar?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 23, 2005, 00:17:49 »
Nastepnym razem zaloz sobie wlasny temat, zamiast podczepiac sie pod inny. Ilosc pamieci zalezy od tego co chcesz tam przechowywac. Jesli tylko zwykle programy i gry to w zupelnosci wystarczy Ci nawet 256MB. Ale jak chcesz wrzucac mapy, duzo muzyki, filmy itd... no to im wiecej tym lepiej. Sam sobie zobacz ile zajmuja Ci pliki MP3, a film skompresowany dla PDA to miedzy 100 a 200MB. Automapa (cala) zajmuje kolo 60MB.

[Dodano: 2005-04-23 00:22:13]
Pliki .jar czyli midlety Javy mozesz uruchamiac po zainstalowaniu tego:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8766

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 25, 2005, 18:58:52 »
Bateria jak dla mnie O.K.
Rysiki o dziwo  całe :)
Polecam .Zero kłopotów.Jak narazie :)
Pozdr.

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 25, 2005, 21:06:05 »
heh... nie ma juz odwrotu :D złozyłem zamówienie ^_^

dzięki wszystkim za informacje i pomoc :)

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 26, 2005, 12:44:00 »
heh... nie ma juz odwrotu :D złozyłem zamówienie ^_^

dzięki wszystkim za informacje i pomoc :)
Można wiedzieć, gdzie kupujesz? Też się przymierzam do kupna, tylko właśnie nie wiem, gdzie? Mieszkam w wawie, więc może ktoś mógłby polecić jakieś tanie miejsce;) Pozdrawiam !

odet

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 26, 2005, 15:55:18 »
http://www.computer.istore.pl
(lokalizacja: Wawa)
mozna kupic przez neta badz w sklepie. szukałem szukałem i tam najtaniej znalazłem. jak jestes z wawy to masz o tyle lepiej ze za przesyłke nie zapłacisz :)

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 26, 2005, 20:17:32 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Jest tylko jeden powod by nie kupowac tego PDA - kiepski aparat, ktory sie faktycznie do zadnych powazniejszych zastosowan nie nadaje. Jesli Ci na nim nie zalezy to kup LOOXa 718 - dokladnie to samo co 720 ale bez aparatu. Zaoszczedzisz troche grosza.

Mozesz kupic dodatkowa.

Calkowicie zgadzam sie z powyzsza teza.
Aparat w PDA lub tel. kom. to wielkie g...no. Jesli nie masz cyfrowki to lepiej poczekaj a niedlugo za 400-500n PLN kupisz o niebo lepszy niz ten wbudowany.
Polecam looxa 718 Mam od 2 m-cy i na razie poza mocowaniem rysika nie znalazlem wad. Nie wiem dlaczego wiekszosc uzytkownikow narzeka na lamiace sie rysiki, doprawdy nie wiem co nimi robia ale u mnie sie nie zlamalo nic. Poza tym przy zakupie looxa masz lokalizacje gratis+bon softwerowy na zakup fajnych programow.
A z zakupem na allegro daj sobie spokoj. Ja swojego kupilem w sklepie internetowym taniej niz na "oslawionym" allegro. Karty pamieci, folie ochronne+futeral tez kupowalem w sklepie internetowym, sprawdzonym i taniej niz na Allegro. Trzeba tylko poszukac. Nawet w W-wie na gieldzie komp. i foto nie kupisz taniej. Wejdz na www.skapiec.pl a zobaczysz, ze mozna taniej i bez ryzyka. Jesli chcesz wrzuce pare linkow:)

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 26, 2005, 20:23:11 »
yyyy... zakupiłem juz looxa 720 poprzez skąpca a dokładniej w sklepie którego adres podałem nad Twoim postem ^^

aparat mam w swoim samsungu e-700 i jako iz jest to telefon i równiez do najlepszych nie nalezy (jedyna wada to rozmiar bo na telfonie wyglada przyzwoicie) to i tak sprawia mi to przyjemnosc. robie nim zdjecia raczej po to by na przykład jadac w autobusie móc wrócic do pewnych chwil itp. cyfrówke posiadam ale zawsze nosic jej przy sobie nie ma sensu. a 150 zł przy 2k to nie duzo wiec doszedłem do wniosku ze lepiej kupic i nie uzywac niz nie kupic i załowac ^_^

hymm zastanawia mnie jeszcze... jezeli bede chciał rozszerzyc sobie pamiec kartą CF ... sobie zakupie itp itd... a pozniej jakies rozszerzenie bede chciał podłaczyc to kartę bede musiał wyjac... zatem jak to jest rozwiązane? (w czwartek gdy dorwe go juz w swoje ręce zdam swoje pierwsze wrazenia z looxika :D )
BTW: są dwa typy CF... wszystko kompatybilne?

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 26, 2005, 21:13:58 »
Gratuluje wyboru, zobaczysz, ze z looxa bedziesz zadowolony. Sciagnij jeszcze Pocketplusa, ktory jest na prawde swietnym programikiem i przydatnym; ma wiele opcji najwazniejsza, ze zamyka programy a nie minimalizuje kiedy klikasz w ok w prawym gornym rogu
Jesli wyjmiesz CF to zawsze masz jeszcze SD Ja np. programy instaluje na CF a na SD trzymam filmy, fotki+MP3

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 26, 2005, 21:46:03 »
Cytat: makgajwer718
Cytat: Jakub Kańczugowski

Mozesz kupic dodatkowa.

Calkowicie zgadzam sie z powyzsza teza.
Aparat w PDA lub tel. kom. to wielkie g...no. Jesli nie masz cyfrowki to lepiej poczekaj a niedlugo za 400-500n PLN kupisz o niebo lepszy niz ten wbudowany.
Polecam looxa 718 Mam od 2 m-cy i na razie poza mocowaniem rysika nie znalazlem wad. Nie wiem dlaczego wiekszosc uzytkownikow narzeka na lamiace sie rysiki, doprawdy nie wiem co nimi robia ale u mnie sie nie zlamalo nic. Poza tym przy zakupie looxa masz lokalizacje gratis+bon softwerowy na zakup fajnych programow.
A z zakupem na allegro daj sobie spokoj. Ja swojego kupilem w sklepie internetowym taniej niz na "oslawionym" allegro. Karty pamieci, folie ochronne+futeral tez kupowalem w sklepie internetowym, sprawdzonym i taniej niz na Allegro. Trzeba tylko poszukac. Nawet w W-wie na gieldzie komp. i foto nie kupisz taniej. Wejdz na www.skapiec.pl a zobaczysz, ze mozna taniej i bez ryzyka. Jesli chcesz wrzuce pare linkow:)

Bardzo proszę o linki, w najbliższym czasie będę kupował Loox'a 720, CF (chyba 1GB), folie brando ultra clear, etui aluminiowe brando, dobry uchwyt do autka, ładowarkę sam., GPS na BT(chyba Global 338) no i oczywiście AM XL:)
Jak ktoś ma dobre namiary, to z góry dziękuję za wszelkie informacje;)

Pozdrawiam,

odet

*

Offline januba

• 271
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 27, 2005, 08:01:08 »
Witam, używam Looxa720 od pół roku i pozwolicie, że nie zgodzę się z niektórymi opiniami. Aparat: zdjęć do albumu rodzinnego nim raczej nie zrobicie, ale w sytuacjach awaryjnych (np. stłuczka) bardzo się przydaje. Można też nim spokojnie robić fotografie do bazy kontaktów (mam Agendę Fusion). Telefon: "bawiłem się" MDA III i jeżeli tylko hp wypuści obiecanego pocketa z telefonem i rozdzielczością VGA i wbudowanym GPS to pewnie go kupię. Dlaczego? Zbliża się lato i koszulki bez kieszeni. Nie mam zamiaru wyglądać jak żołnierz obwieszony ładownicami na pasie (PDA, aparat, telefon). Co do rysików. Po półrocznym użytkowaniu właśnie zniszczyłem pierwszego i to podczas normalnego pisania (złamała się wykrecana końcówka). Uważam, że firma z przeprosinami powinna naprawić tą fuszerkę.
Pozdrawiam, Janusz

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 27, 2005, 11:06:17 »
Januba: moze masz racje jesli rzeczywiscie stosujesz do swojej pracy Poza ty m ile w roku masz stluczek abys byl zmuszony korzystac z tego wynalazku. Ja od 25 lat mam prawko a mialem zaledwie 1 niegrozna:)
Ja wole miec osobno palma, komore i aparat. Wg mnie w takich kombajnach zawsze cos jest do d...py a ja nie nosze przy sobie wszystkich tych rzeczy na raz tak jak nie wychodze na ulice z laptopem Swojego looxa uzywam w pracy, w domu przy biurku lub w samochodzie Na wyjscia do miasta lub wycieczki jest mi niepotrzebny przynajmnien na razie a jesli bedzie to nie przeszkadza mi obwieszenie sie "ladownicami"
Co do rysikow jesli rzeczywiscie jest to ich wada zupelnie masz racje. Na szczescie ja jeszcze nie udczulem tego bolu. Ale coz nie ma rozy bez kolcow:)

[Dodano: 2005-04-27 11:30:02]
odet: masz tu pare linkow, jak obiecalem:
http://www.palmtops.com.pl/ kupilem tutaj futeral, folie, GPS+AM XL, wynegocjowalem nizsze ceny niz maja oficjalnie na stronie, AM wyszla mi ok. 700 zl :)
Swojego Looxa kupilem tutaj: http://www.robikom.pl/ co najwazniejsze moglem wynegocjowac nizsza cene, masz taka opcje pod cena, ktora figuruje na ich stronie
Karty kupowalem tutaj: http://www.acris.pl, moze taniej jest  tutaj: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=53414e4449534b5f43465f3147425f4533
ale czas oczekiwania b. dlugi, brak towaru i nie mieli takiej co ja chcialem
Uchwyt z proclipem do mojego autka: http://www.bajtel.pl/ drogo co prawda ok. 300 zl, ale 1 klasa :)
Jesli chodzi o GPS polecam Socketa Zero problemow z lacznoscia, odbiera sygnal nawet na siedzeniu pasazera, bateria notabene wymienna od Nokii trzyma ok 9 godzin .Zreszta poczytaj sobie posty na tym forum glownie dotycza sprzetu Rikaline ma w komplecie ladowarke sam. sieciowa+kabel Y, za pomoca ktorego podlaczysz ladowanie BT i PDA do gniazda zapalniczki Gdzie indziej za sam taki kabelek zaplacisz ok 100 zl.
Powyzsze linki do sklepow sa sprawdzone t.j. nie masz ryzyka, ze zaplacisz za wirtualny towar Nie wiem skad jestes, bo jesli z warszawki to chetnie Ci moj sprzet pokaze w realu

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 27, 2005, 22:22:10 »
makgajwer718, dziękuję za wszystkie linki, chętnie z nich skorzystam, już posłałem maila do Robikomu w sprawie negocjacji ceny;d Bardzo bym chciał zobaczyć, jak to wszystko działa "w praniu", dziękuję Ci za propozycję, niestety teraz przede mną egzaminy i nie będę miał czasu, ale zaraz po nich (po 9 maja) odezwę się na pw, to się jakoś umówimy;)
Pozdrawiam!

odet

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 27, 2005, 22:49:02 »
odet, nie ma za co Ciesze sie, ze moglem pomoc. Jesli w robikomie nie maja wszystkiego co szukasz napisz do nich a na pewno bedziesz w stanie wynegocjowac korzystna cenen Polamania nog na egzaminach:))

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 01, 2005, 23:34:42 »
hymm za najwieksza wade wizualna/obudowy uwazam to czarne przy aparacie... jest niemiłe i szorstkie w dotyku :/ psuje to cały efekt głatkości. znajduje sie tam krawędź która nie jest miła dla palca. coz moze to nie o to wkocnu chodzi ale mozna było to zrobic lepiej. co do reszty to jest to wszystko ok. ewentualnie przyciski te przednie mogły by byc zdeka wygodniejsze :) ^_^