Loox 720 - problem z kalibracją ekranu

• 8 Odpowiedzi
  • 759 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 01, 2007, 12:11:14 »

Posiadam loox 720 i mam problem po hard resecie nie moge przejsc opcji kalibracji ekranu. Caly czas w kółko jest proces kalibracji. Przed resetem objaw był taki ze jak naciskalem na dana linijke na ekranie otwieral mi zawsze cos innego o jedne poziom wyzej lub nizej. Pomocy gwarancja skonczyla sie w styczniu 2007. Czy jest mozliwosc gdzies dokupic matryce, w serwisie wycenili weryfikacja uszkodzenia 170zł a matryce orginalna jezeli to bedzie problemem na 230 euro.
Co robic dalej oczywiscie poza wrzuceniem go gleboko do szuflady?
Pozdrawiam i czekam na pomoc z waszej strony

pozwoliłem sobie na zmine tytułu, poprzedni o niczym nie informował - cytryna2

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2007, 12:44:22 »
Sprawdź czy ten problem występuje także gdy loox jest na zasilaczu. W moim starym palmtopie, problem z kalibracją pochodził z uszkodzonej, niestabilnej baterii.
Nie sądzę, żeby problem pochodził od matrycy, to raczej digitizer.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2007, 14:01:56 »
Cytat: "as127"
Sprawdź czy ten problem występuje także gdy loox jest na zasilaczu. W moim starym palmtopie, problem z kalibracją pochodził z uszkodzonej, niestabilnej baterii.
Nie sądzę, żeby problem pochodził od matrycy, to raczej digitizer.

Czesc dzięki za sugestie sprawdze jak bede w domu.
Powiedz co to jest "digitizer" i dlaczego sadzisz ze kalibracja ekranu moze byc zwiazana  z niestabilna bateria albo dlaczego trzeba to robic przy podpietym zasilaniu?

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2007, 14:12:18 »
Cytat: "dapz"

Czesc dzięki za sugestie sprawdze jak bede w domu.
Powiedz co to jest "digitizer" i dlaczego sadzisz ze kalibracja ekranu moze byc zwiazana  z niestabilna bateria albo dlaczego trzeba to robic przy podpietym zasilaniu?

Digitizer służy właśnie do kalibracji ekranu, to urzdzenie określające pozycję naciśniętego miejsca na ekranie. Nie napisałem, że kalibacje trzeba wykonywać na zasilaczu, ale proponowałem wyeliminowć możliwość uszkodzonej baterii, wykonując kalibracje na zasilaczu. Czytałem jeszcze na forum o przypadkach źle działającego ekranu dotykowego z powodu źle nałożonej folii. Zanim oddasz go do serwisu, spróbuj jescze zdjąć folię z ekranu, może kalibracja się powiedzie

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2007, 17:11:22 »
Kiedy podlaczylem pod zasilanie efekt taki sam, zmienilem baterie od kolegi z drugiego loox 720 efekt taki sam.
Powodem hard resertu bylo wlasnie to ze nie udawalo sie zrobic juz wtedy gdy jeszcze dzialal kalibracji. Krzyzyk przechodzi przez wszystkie punkty na ekranie potem wraca na srodek i od nowa mozna kalibrowac. Ekran moim zdaniem  reaguje na dotyk a le co z tego jak zostaje ciagle w punkcie kalibracji. W serwisie bez diagnozy pelnej powiedzieli ze to ekran ale nie jestem pewien co do tego co mowia bo nigdy mi nie upadl i dzialal poprawnie z wylaczeniem kalibracji. czy jest sens wymieniac caly ekran za duza kase czy jeszcze cos innego probowac?

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 01, 2007, 17:17:18 »
Dodam ze bez folii to samo

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 01, 2007, 17:19:00 »
Kiedyś zdarzyło mi się, że miałem palma w kieszeni koszuli. Trochę padało i palm zamoczyło. Przestał działać, ale po zdjęciu obudowy i wysuszeniu działa ok.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Re: Loox 720 - problem z kalibracją ekranu
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 01, 2007, 17:19:01 »
Nie przechodzi kalibracji, do tego sam napisałeś:
Cytat: "dapz"
Przed resetem objaw był taki ze jak naciskalem na dana linijke na ekranie otwieral mi zawsze cos innego o jedne poziom wyzej lub nizej.

Wszystko wskazuje na ekran dotykowy, skoro zostały wyeliminowane przyczyny typu źle założona folia. Zajrzyj do działu Serwisowanie, tam znajdziesz namiary na osoby zajmujące się naprawą palmtopów. Pogadaj z nimi, może uda się wymienić ekran dotykowy taniej niż podali w serwisie.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2007, 17:32:40 »
Dzieki za sugestie ale faktyczni nic mi juz nie przychodzi do glowy co robic a szkoda bo sprzet sprawowal sie dobrze do tego pierwszego wpadu.