Karta SD - prędkość

• 10 Odpowiedzi
  • 1502 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ryk

• 12
    • www.abovetranslations.com
Karta SD - prędkość
« dnia: Kwiecień 26, 2005, 22:15:19 »
Witajcie,

Mam najnowszą wersję ROM-u w Looksie 720. Od zawsze (też w czystym systemie, po hard reset) miałem problemy z bardzo wolnym zapisem na karcie SD 256 Kingston.

Zmierzyłem jej wydajność Pocket Mechanikiem i wyszło mi:

Read: 0.25 MB/s
Write: 0.01 MB/s (tak!).

Znalazłem wyniki w sieci i ta sama karta ma 9 razy szybszy zmierzony transfer:

http://en.pdamobiz.com/en/forum/forum_posts.asp?TID=52

## Kingston 256Mb ##
Read   1.04 Mb/sec
Write   0.09 Mb/sec

Dwie pozostałe moje karty, starsze i mniejsze, "osiągają" poziom "0.09 Mb/sec".

Zamokła czy co? Czasami Pocket Mechanic mi też pisze "Error reading card" przy każdej z kart - może coś z czytnikiem nie tak?  

Strasznie wolny zapis, a propos...

Ryszard

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2005, 09:01:28 »
Pocket Mechanic nie za dobrze radzi sobie z testowaniem kart pamieci pod wzgledem ich szybkosci. Raz pokazuje jedno, po chwili drugie... roznie to bywa. Jesli jednak faktycznie zbyt wolno chodzi karta to sprobuj ja sformatowac w PDA i potem tez w PC, sprawdzajac szybkosc jej pracy. Stosuj rozne rodzaje formatowania itd a znajdziesz najlepsza konfiguracje.

*

Offline Ryk

• 12
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2005, 09:58:38 »
Dziękuję. Sformatowałem dogłębnie (low-level format), spróbowałem FAT-16, FAT-32 itp. , cały czas ślamazara, taka sama szybkość 0.01. Oprócz Pocket Mechanica, widzę sam przy kopiowaniu czegokolwiek na nią, że strasznie wolno chodzi.

Muszę chyba jakiś bardzo szybki 1 GB kupić ;).

Ryszard, testujący z kolei słuchawki bluetooth przy odtwarzaniu muzyki itp. z Looxa - wstępnie działa...

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2005, 10:02:52 »
Problem nie leży w szybkości karty, a w obsłudze jej przez PDA. Szkoda pieniędzy na bardzo szybkie karty, bo i tak transfer na nie będzie bardzo wolny. Testowałem kilka kart i zarówno na bardzo szybkich jak i średnich wyniki były praktycznie identyczne. W tej chwili używam Pentagram 1GB HS i zapis mam 0.02 MB/s a odczyt w granicach 0.4 MB/s.

*

Offline Ryk

• 12
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2005, 10:44:31 »
Zgroza. Ciekawe czemu tak to skopali. A co powiesz o wynikach
http://en.pdamobiz.com/en/forum/forum_posts.asp?TID=52

iPaq 4150 + MMC Kingston 64 MB
Read 0.54 MB/S
Write 0.21 MB/S

itp? Ma ktoś pełną tabelkę takich kart - która karta jest najszybsza np. z Looksem?

Ryszard

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2005, 11:38:46 »
Cytat: MietasM
Problem nie leży w szybkości karty, a w obsłudze jej przez PDA. Szkoda pieniędzy na bardzo szybkie karty, bo i tak transfer na nie będzie bardzo wolny. Testowałem kilka kart i zarówno na bardzo szybkich jak i średnich wyniki były praktycznie identyczne. W tej chwili używam Pentagram 1GB HS i zapis mam 0.02 MB/s a odczyt w granicach 0.4 MB/s.
Zgadzam sie calkowiecie W swoim 718 testowalem rozne kart i rzeczywiscie szkoda kasy na te extremalne. Nie odczuwalem roznicy w pracy. Jedynie w mojej cyfrowce takowa zauwazylem. Mam Olympusa i XD jest zdecydowanie wolniejszy od zwyklego CF

*

Offline kanczug

• 19211
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2005, 12:33:37 »
Jeszcze takie pytanko, masz najnowszy ROM w LOOXie? Bo wiem ze ten co ostatni co wyszedl kilka tygodni temu poprawial co nieco w kwestii pracy gniazda na karty pamieci.

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2005, 13:07:52 »
Ja nie mam najnowszego ROM-u Ostatnio wszedlem na strone Fujitsu i chcialem go zassac ale sciagnal mi sie tylko jakis plik tekstowy Probowalem pare razy i kiszka dlatego odpuscilem sobie.
Zreszta balbym sie to instalowac. Nie mam na razie zadnych zastrzezen do pracy mojego looxa. W PC-cie tez nie uaktualniam biosu dopoki nie instaluje urzadzen/kart, ktore tego wymagaja. Jesli system pracuje stabilnie to po co to robic? A ryzyko zawsze istnieje, nie prawdaz?.
A swoja droga, czy taka procedura jest bezpieczna?

*

Offline Ryk

• 12
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2005, 13:08:39 »
Tak, jak pisałem na początku, mam najnowszy (kupiłem Looksa już z nim). Bardzo uważnie sprawdziłem numerki wersji w dyskusji o tym na www.firstloox.org.

Pozdrowienia,

Ryszard

*

Offline kanczug

• 19211
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 27, 2005, 13:11:35 »
Zawsze istnieje ryzyko "uceglenia" swojego LOOXa przy robieniu upgrade'u pamieci.

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
Karta SD - prędkość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 27, 2005, 13:35:47 »
to ja raczej zbastuje, bo nie chce cegly:))