LOOX 718 - problem z kartą 10/100 Billionton

• 9 Odpowiedzi
  • 881 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 21, 2005, 17:24:30 »
Witam, zakupiłem model LOOX 718 oraz kartę sieciąwą CF Fast Ethernet firmy Billionton (miał pełnić rolę urządzenia do szybkiego diagnozowania problemów w sieci LAN więc bez karty jest dla mnie bezużyteczny). Karta teoretycznie działa na standardowych sterownikach (NE2000 Compatible Ethernet Driver) ale po nadaniu IP nie ma absolutnie żadnego połączenia z siecią (tzn. palmtop wykrywa kartę CF i koniecznie chce używać do niej tych sterowników a nie mogę ich np. usunąć aby zostały tylko stery producenta). Ani jeden pakiecik nie wychodzi z Palmtopa. Ok - instaluję sterowniki od producenta karty - ale tam są tylko stery do win CE a z tego co się zorientowałem dostarczono mi model pocketa z win mobile 2003 :( i po zainstalowaniu, kiedy nadaje numer ip na tej karcie (tak to przynajmniej wyglada) tzn. jest widoczna jako karta CF w systemie, to palmtop i tak korzysta z tych standardowych sterów i nie mogę nic robić w sieci bo nadal nie mam połączenia. Czy ktoś miał już taki problem lub wie w jaki sposób mogę go rozwiązać? Jeśli nie znajdę rozwiązania, przyjdzie mi oddać kartę albo samego pocketa - ale to zabierze mi sporo czasu, a potrzebuję go na wczoraj :(

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2005, 18:01:49 »
A moze musisz podac adres IP, maske, bramke itd w ustawieniach? Wiem ze karta LAN na CF (pewnie ta sama) na tym samym PDA dziala u mojego znajomego poprawnie.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2005, 18:27:24 »
Oczywiście wpisałem, bramę, maskę, dns'y, wins - wszystko co trzeba - ale sieć po prostu nie działa - ping nie wychodzi poza PDA. A czy mógłbym się dowiedzieć w jaki sposób znajomy zainstalował i uruchomił kartę?

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 21, 2005, 22:26:42 »
Cytat: oberon
Oczywiście wpisałem, bramę, maskę, dns'y, wins - wszystko co trzeba - ale sieć po prostu nie działa - ping nie wychodzi poza PDA. A czy mógłbym się dowiedzieć w jaki sposób znajomy zainstalował i uruchomił kartę?

Witam, jutro odpowiec CI co i jak, dzisiaj nie mam juz sily. Ale karta jest ok.

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2005, 14:31:43 »
Tak jeszcze przy okazji (z niecierpliwością czekam na info o karcie którą mam, ale..) czy polecacie może jakieś inne karty do tego modelu? Warunek, muszą obsługiwać fast ethernet ( najlepiej aby miały masywniejsze gniazdo RJ ponieważ te karty o których pisałem wcześniej mają bardzo słabiutkie gniazdo :( )

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 23, 2005, 13:15:17 »
Przepraszam że tak post pod postem, ale czy dałoby radę opisać sprawę jak najszybciej? Spieszy mi się z tego względu, że jeszcze mogę zwrócić karty jeśli coś będzie nie tak ...

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 24, 2005, 09:59:13 »
Cytat: oberon
Przepraszam że tak post pod postem, ale czy dałoby radę opisać sprawę jak najszybciej? Spieszy mi się z tego względu, że jeszcze mogę zwrócić karty jeśli coś będzie nie tak ...

OK podstaram sie dzisiaj jeszcze raz ja przetestowac maksymalnie jutro. Nie uzywam jej na codzien wiec jak ostatnio ja uzywalem to dzialalo wszystko ok.

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 28, 2005, 11:59:11 »
Hmmm testuje tą kartę ale nie daję już rady to albo niedziała albo nie wiem co ... :/ nawet z DHCP nie pobiera adresu tylko nadaje standardowy windowsowy (a zanim nada wpypisuje na szaro not connected - mimo iż karta siedzi i mruga ładnie ).

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 28, 2005, 12:50:54 »
W razie czego można w Polsce dostać jeszcze karty Socketa i być może Symbola. Socket zawsze działa i zawsze ma wszystkie sterowniki ale jest dwa razy droższy niż te tańsze. Natomiast przed zakupem warto upewnić się jakie sterowniki są w komplecie. Może warto też zidentyfikować chipset karty i poszukać sterowników innego producenta.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 30, 2005, 12:13:05 »
Niestety Socket jest mniej więcej 3 razy droższy (widziałem karty za około 620 zł ale w opisie jest wymieniony model 718 jako kompatybilny, więc miałbym pewność.) :(. Sama karta billionton nie chce współpracować próbowałem jż rozmaitych sposobów - ani na sterownikach NE2000 ani na dostarczonych przez producenta (niestety nie ma sterów do windows mobile 2003 a jedynie do CE3 - to duża różnica?). Sterów do samego kontrolera również nie znalazłem, doczytałem sietylko że pod BSD dobrze działa :/. Może jednak jachu dał by radę podzielić się swoimi doświadczeniami? (dodam, że to na pewno nie uszkodzona karta ponieważ zakupiliśmy na zapas 3 szt do kolejnych pocketów :( i jest to samo )