loox 718 i ładowarka samochodowa

• 3 Odpowiedzi
  • 598 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 22, 2006, 22:37:41 »
Witam!
Kupiłem taką ładowarkę do mojego Looxa 718
http://www.allegro.pl/item103301246_pls6_ladowarka_samochodowa_loox_6xx_4xx_7xx.html

Po podłączeniu jej do gniazda zapalniczki, przekręceniu kluczyka w samochodzie świeci się w niej czerwona dioda. Po podłączeniu jej do Looksa dioda gaśnie. Ładowarka trochę się grzeje. Jak sprawdzić czy Loox jest ładowany (nie miga dioda ładowania w PDA)? Czy sprzęt zachowuje się poprawnie?

Pozdrawiam, Wojtek

PS. Ten post nie jest absolutnie reklamą użytkownika allegro.

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 22, 2006, 22:40:22 »
Temat był wałkowany wiele razy. Ładowarka, którą kupiłeś ma zbyt małą wydajność. Jeśli przeszukasz forum, znajdziesz polecane ładowarki. Generalnie powinna mieć wydajność prądową w okolichach 2A. Loox jest pazerny na energię podczas ładowania.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 22, 2006, 22:46:00 »
Przeglądałem posty z Forum, niestety trochę za późno, bo już mam 1A ładowarkę.
Czy brak migania czerwonej diody w PDA świadczy o braku ładowania?
Jeśli tak, to dlaczego ładowarka się grzeje?
W.

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 22, 2006, 22:58:02 »
Zobacz w Settings -> Power, jak się zachowuje wskaźnik baterii, zapewne co chwilkę próbuje załączyć ładowanie i zdycha... Jeżeli tak się dzieje, to raczej nie używaj tej ładowarki, bo możesz wykończyć baterię i będzie to więcej kosztowało, niż zakup lepszej ładowarki. Grzeje się, bo co chwila próbuje szarpać prąd, być może dodatkowo ma niecałkiem dopasowany dławik...
Ale jeśli jest w stanie dostarczyć faktycznie ten 1A, to wyłączony Loox, nałądowany powyżej 60% powinien się ładować.