Loox 718 a C550...

• 7 Odpowiedzi
  • 749 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lmb

• 41
  • Sprzęt: Pocket Loox 718/HTC Raphael
Loox 718 a C550...
« dnia: Maj 11, 2006, 10:47:40 »
Witam,
zastanawiam się czy zamiana 718 na C550.. Z 718 jestem bardzo zadowolony (no poza może tym że musiałem go do serwisu wysłać celem poprwienia pewnej usterki) ale nieco ciągnie mnie do C550.. Główny powód chęci zmiany to WM 5.0 (i brak obaw o rozładoawnie zabawki) w nowym wynalazku. Główną wadą jest brak slotu CF (czasem jednak mi się przydaje) i wątpliwości czy nie będę całością zawiedziony...
Głowne zastosowania to automapa (z GPSem na BT i niech tak zostanie), wyliczenia w excelu (tu w nowym na korzyść przemawia możliwość robienia wykresów) i proste gierki (pasjans itp..). Czasem jakiś film uruchomię ale głównie po to żeby pokazać komus jaki fajny gadżet...
No i bym zapomniał to często po WiFi pocztę na nim sprawdzam więc to jest konieczne...

Pozdrawiam

Ł.

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
Loox 718 a C550...
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2006, 11:28:58 »
Na pdagold pojawila sie recenzja tego urzadzenia-ogolnie model zostal oceniony bardzo pozytywnie. Pytanie, czy taka zamiana sie oplaca? Wg mnie nie. Mimo nowego systemu, lepszego procka i rozbudowanego excela musialbys sporo doplacic po sprzedazy 718 na allegro. A tracisz slot cf... Chyba ze jestes maksymalista, wtedy nawet sie nie zastanawiaj:)

Loox 718 a C550...
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2006, 11:29:29 »
1) myslalem ze usterki sie usuwa a nie poprawia

2) pierwsze slysze by ktos uzywal zewnetrznego GPS na urzadzeniu ktory ma takowy wbudowany.

*

Offline voydd

• 443
Loox 718 a C550...
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2006, 11:32:14 »
michobo - loox c550 nie posiada wbudowanego GPSa i to go glownie rozni od n560.

*

Offline lmb

• 41
Loox 718 a C550...
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 11, 2006, 12:26:16 »
Cytat: "michobo"
1) myslalem ze usterki sie usuwa a nie poprawia

2) pierwsze slysze by ktos uzywal zewnetrznego GPS na urzadzeniu ktory ma takowy wbudowany.

No ja jeszcze nie wiem czy usterkę usunęli czy jej przypadkiem nie poprawili  :D (oczywiście masz rację - mea culpa)...

Ponieważ mam zewnętrznego GPSa nie rozważam zmiany na model z serii N (z wbudowanym odbiornikiem).

Pozdrawiam

Ł.

*

Offline lmb

• 41
Loox 718 a C550...
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 11, 2006, 12:30:53 »
Cytat: "voydd"
Na pdagold pojawila sie recenzja tego urzadzenia-ogolnie model zostal oceniony bardzo pozytywnie. Pytanie, czy taka zamiana sie oplaca? Wg mnie nie. Mimo nowego systemu, lepszego procka i rozbudowanego excela musialbys sporo doplacic po sprzedazy 718 na allegro. A tracisz slot cf... Chyba ze jestes maksymalista, wtedy nawet sie nie zastanawiaj:)

Kwestia dopłaty to jest kwestia drugorzędna (praktycznie była by niewielka). Wiec przyjmijmy że cena by była wręcz identyczna..

Strata CF jest pewną stratą (głównie chodzi o przegrywanie zdjęć z aparatu ale na wyjazd można zabrać czytnik CF podłączany po USB)..

Procek jest dokładnie ten sam..

Zachęca mnie głównie sprawa WM 5.0. Ale za to odstręcza przenoszenie się na nowego pocketa itd....

Pozdrawiam

Ł.

*

Offline voydd

• 443
Loox 718 a C550...
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 11, 2006, 14:31:16 »
Faktycznie c550 ma 520MHz. Wiec na poprawe szybkosci wplynie nowszy system (c550 ma takze jedna z najszybszych pamieci flash ROM).
Nie napisalem o wiele gorszej baterii-1200mAh to wg mnie za malo na takie urzadzenie (z tego glownie powodu wybralem Looxa 720 nad Della x50v).
c550 nie ma jog-diala z boku.
Ekran wg recenzentow jest lepszy od tego z serii 7xx.
uhm... Ty chyba juz wybrales, dla mnie bylaby to ciezka decyzja:) (i raczej bym nie wymienial:))

*

Offline lmb

• 41
Loox 718 a C550...
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 11, 2006, 15:26:18 »
Cytat: "voydd"
Faktycznie c550 ma 520MHz. Wiec na poprawe szybkosci wplynie nowszy system (c550 ma takze jedna z najszybszych pamieci flash ROM).
Nie napisalem o wiele gorszej baterii-1200mAh to wg mnie za malo na takie urzadzenie (z tego glownie powodu wybralem Looxa 720 nad Della x50v).
c550 nie ma jog-diala z boku.
Ekran wg recenzentow jest lepszy od tego z serii 7xx.
uhm... Ty chyba juz wybrales, dla mnie bylaby to ciezka decyzja:) (i raczej bym nie wymienial:))

Na prędkość nie narzekam.. Ale w niektórych testach wychodzi że 550 wcale szybsza nie jest...
Co do baterii to według testów pomimo że mam mniejsza pojemność to i tak dłużej pracuje niż 718 (dzieki temu że może baterię wyczerpać do końca a nie rezerwować sobie 'na podtrzymanie'..)
brak jogdiala to jest jakiśtam minus.. ale niezbyt poważny..
Ekran dla mnie jest wystarczająco dobry w 718. W sumie to mi się ZPUEŁNIE nie chce go wymieniać. Gdyby był upgrade do WM na 718 (tak jak to oszuści obiecywali gdy kupowałem urządzenie.. za to FS ma wielki minus u mnie)..
Musze się przejść do jakiegoś sprzedawcy i zobaczyć jak Ctka w dłoni leży. Bo może okazać się że zupełnie mi się nie podoba i wtedy problem mam z główki...)

Pozdrowienia

Łukasz

PS. A co ciekawe porównują ceny fabrycznie niwych urządzeń to 718 jest droższy od C550...  :roll:  Więc może według F-S jest lepszy....