LOOX 600 -> PC przez Bluetooth

• 9 Odpowiedzi
  • 1149 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 26, 2005, 13:17:39 »
Witam,
wiem, że temat był już wałkowany. Nawet kilka postów niżej się pojawił, ale w związku z tym, że brak tam rzeczowych odpowiedzi (być może przez mało przyjazny ton autora) zwracam się z prośbą o pomoc zakładając nowy Topic.

1. Mam Loox'a 600, w którym jedynym programem do obsługi BT jest "Pocket Plugfree". Wyszukuje on bez problemu urządzenia i łączy się z nimi, ale na tym koniec.
2. Mój komp to laptop z BT firmy CSR (Cambridge Silicon Radio) na USB. Nie jest to już najnowszy BT, ale do tej pory wystarczało. Zainstalowałem do jego obsługi Blue Soleil, polecane tutaj na forum, ponieważ standardowe oprogramowanie gryzie się z SP2 pod XP. Z Blue Soleil nie miałem tego problemu i wszystko działa.

Urządzenia nawiązują połączenie. Na liście usług oferowanych przez Loox'a widzę w laptopie: File Transfer, OPS i Headset. W Looxie lista jego usług jest znacznie większa, ale nie widać tego na kompie.

Chciałbym używać komunikacji ASync przez BT, jak również stworzyć możliwość dostępu do netu przez laptopa. Nie wiem czy da się skonfigurować usługę sieci LAN lub PAN przy tym sprzęcie, który posiadam. Jeżeli technicznie widzicie taką możliwość, to jakie oprogramowanie mam zainstalować i jak skonfigurować oba sprzęty, żeby dało się je jakoś połączyć ze sobą. Ewentualnie, co muszę zmienić, żeby to jakoś zadziałało?Będę wdzięczny za wszelką pomoc dotyczącą tego tematu.

Pozdrawiam

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2005, 21:34:54 »

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2005, 01:24:44 »
Hmm, wg opisu w artykule nie mogę skonfigurować połączenia, ponieważ nie mam menadżera BT Widcomm'a i nie chce się zainstalować na moim PDA. Poza tym nie wiem jak ustawić połączenie przez COM'a poniżej nr 9. Wszystko co mi się instaluje to znacznie wyższe numery.

Przeczytałem temat na forum i postępując zgodnie z instrukacjami Jakuba udało mi się doprowadzić do połączenia przez PAN. Mogę wysłać "ping" z kompa i dostaję odpowiedź. Niestety strony www się nie otwierają pomimo udostępnionego połączenia z internetem. Cały czas mam komunikat, że danej strony nie ma.

Reasumując - udało mi się stworzyć połączenie PAN. Potrzebowałbym jeszcze odpalić ASync'a przez BT i móc otwierać strony www.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2005, 01:39:07 »
ktora masz wersje AS?

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2005, 09:15:39 »
Mam wersję 3.8.0. kompilacja 5004. Nie znajduje mi ona portów COM prawdopodobnie daltego, że musi mieć port <9, a ja nie mam pojęcia jak taki jej podłączyć.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2005, 09:18:54 »
skoro nie mozesz zwolnic zadnego portu to zainstaluj wersje 4.0 lub 4.1 i sprawdz - obsluguja one porty COM>9

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 27, 2005, 12:39:16 »
Jesli dobrze pamietam to na LOOXie 600 polaczenie ActiveSync po BT mozna bylo ustanowic tylko jesli na PC rowniez byl menadzer BT o nazwie Plugfree. Choc nie dam sobie glowy za to uciac :)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 28, 2005, 09:30:18 »
Tak naprawdę, to mogę odpuścić sobie AS przez BT. Najbardziej zależy mi na połączeniu z Internetem. Nie mogę dojść dlaczego to nie chce działać, pomimo, że PAN działa, urządzenia się widzą i PING-ują. Włączyłem udostępnianie połączenia, a strony i tak się nie otwierają.

Ups, mój błąd. Nie ustawiłem sobie DNS-ów w PDA i dlatego nie chodził net. Poprawiłem sobie i działa.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 30, 2005, 01:15:41 »
Cytat: jakub kańczugowski
Jesli dobrze pamietam to na LOOXie 600 polaczenie ActiveSync po BT mozna bylo ustanowic tylko jesli na PC rowniez byl menadzer BT o nazwie Plugfree. Choc nie dam sobie glowy za to uciac :)

I całe szczęście Jakubie, że nie podstawisz za to głowy, bo już byś jej nie miał. :)

Zainstalowałem AS w wersji 4.0 i działa przez BT bez problemu. Tym samym udało mi się zrealizować większość zamierzeń, czyli PAN  i AS przez BT. Na razie nie daję rady skonfigurować Pocket Gadu, żeby zadziałało na PDA. Macie jakieś pomysły czemu nie może nawiązać połączenia z serwerem GG?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 30, 2005, 05:50:13 »
nie mamy - podales za malo danych wejsciowych zeby otrzymac wynik

poza tym ja osobiscie proponuje zainstalowac Mobile Gadu - juz dosc dawno przebilo PG pod wzgledem funkcjonalnosci (nie wspominajac o aktualizacjach)