Loox 520 pierwsze zabawy

• 77 Odpowiedzi
  • 9590 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 19, 2005, 12:26:05 »
Cytat: "Adam_W"
Program port na 8 a jak ustawić hardware port?

NONE

Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #61 dnia: Grudzień 19, 2005, 12:38:17 »
Już mam nadzieję ostatnie pytanie.
8 port GPD czy COM?
czy któraś z diod sygnalizuje pracujący GPS?

*

Offline krutoj

• 263
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #62 dnia: Grudzień 19, 2005, 13:00:34 »
Już mam nadzieję ostatnie pytanie.
8 port GPD czy COM?
czy któraś z diod sygnalizuje pracujący GPS?

COM8 (Programs)
DIODA - lewa mruga na pomaranczowo

... jak bys przeczytal ten caly post, to bys wiedzial  :!:

Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #63 dnia: Grudzień 19, 2005, 13:13:05 »
Czytałem różne posty i opisy i się bardzo różnią u ustawieniach.
Tak się dopytuję ponieważ. przy ustawieniach portów
hardwer na NONO i program na 8 w GPSLocatorze zgłasza, że nie może otworzyć portu i że pewnie IrDa na tym chodzi. No i nie załącza GPSa.
Jak ustawiam na inne porty to niby załącza się GPS i wypisuje, że szuka satelit ale dioda nie mruga no i nic nie znajduje.

*

Offline krutoj

• 263
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #64 dnia: Grudzień 19, 2005, 13:23:57 »
Czytałem różne posty i opisy i się bardzo różnią u ustawieniach.

Na 3 stronie tego postu opisalem dokladne i dzialajace ustawienia dla AM.
Fabryczny GPS-Locator dzialal od razu. Pokombinuj jeszcze z softresetem po zmianie parametrow GPS.

*

Offline solex

• **
  • 190
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #65 dnia: Grudzień 20, 2005, 11:13:51 »
No i stało się ;-)

Od wczoraj jestem dumnym posiadaczem Looxa n520.
Radocha niesamowita, zabawa i testy trwaja.
Ze swojej strony dodam że Wollfenstein śmiga az miło.
Jesli komus nie dziala GPS to prosze sprawdzić czy nie jest ustawiona opcja Irda beams incoming coś tam (w setting/beam )- bo Irda dzial tez na porcie com8 i wtedy GPS sie nie uruchamia.
Podobnie jesli jest uruchomione wifi GPS tez jest odlączany.
Takie zabezpieczenie.
Fajan jest opcja odcinania polaczen kiedy np. jestesmy w samolocie (po kliknieciu na ikone w gornym pasku)

Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #66 dnia: Grudzień 20, 2005, 21:37:34 »
Jak dla mnie jest to paranoja by wylaczac WiFi automatycznie po wlaczeniu modulu GPS.

*

Offline krutoj

• 263
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #67 dnia: Grudzień 20, 2005, 23:16:40 »
Cytat: "Jakub Kańczugowski"
Jak dla mnie jest to paranoja by wylaczac WiFi automatycznie po wlaczeniu modulu GPS.

Z czystej ciekawosci - dlaczego?
Zakladajac ze jestes w zasiegu jakiegos hotspota - o jak wiadomo z reguly dosc ograniczonym zasiegu - jak dlugo mozesz "nawigowac sie" w jego zasiegu?  :lol: przeciez najpozniej po kilku minutach pieszej wedrowki wyjdziesz poza jego zasieg, a twoja pozycja ustalana przez gps i tak sie niewiele zmieni. To wszystko oczywiscie zaklada sytuacje w ktorej hotspot nie znajduje sie w jakims zadaszonym budynku, gdzie gps i tak nie dziala.

... ale moze masz jakis inny przyklad zastosowania, w ktorym niezbedne jest jednoczesne wlaczenie wifi i gps ?

*

Offline krutoj

• 263
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #68 dnia: Grudzień 20, 2005, 23:18:59 »
i jeszcze jedno - jak dlugo pociagnelaby ta biedna, mala bateryjka, gdyby jednoczesnie wlaczac gps, wifi i jasnosc ekranu na maxa  :D  ??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #69 dnia: Grudzień 20, 2005, 23:39:34 »
Nie chodzi o to czy bateria padnie szybko... czy tez nie. Ale np. jadac samochodem i zatrzymujac sie po paliwo na stacji benzynowej z hotspotem nie bylbym specjalnie zadowolony muszac wylaczac GPS by odebrac sobie poczte przez WiFi... albo jak przez przypadek wlaczy sie WiFi w czasie nawigacji to co?

Ogolnie Fujitsu przechodzi ostatnio sam siebie z tymi przebojowymi pomyslami... po kiego cos takiego zrobili? Czyzby WiFi az tak zaklucalo prace GPSu? A moze odwrotnie?

*

Offline krutoj

• 263
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #70 dnia: Grudzień 21, 2005, 00:09:14 »
UWAGA - POPRAWKA!

Wlasnie odpalilem GPS-Locatora, ktory zlapal fixa i rownoczesnie E2C wykryl siec wifi u mojego sasiada. nie polaczylem sie z hotspotem, bo nie mam do niego dostepu, ale mimo to stwierdzam, ze w N520 WiFi i GPS jak najbardziej moga pracowac rownoczesnie! lewa dioda mruga na zmiane na zielono i pomaranczowo!

*

Offline mkris

• 37
Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #71 dnia: Grudzień 22, 2005, 21:29:59 »
Witam Wszystkich!!!

DLugo sie zastanawialem nad moim pierwszym pocketam i dzis zakupilem loox'a n500 z tego powodu n500 ze Wi-Fi nie jest mi potrzebne i powiem tyle ze jestem bardzo zachwycony wykonaniem i samym dzialaniem bez problemu w mieszkaniu znalazl mi satelity :) AM nie wgrywalem bo nie jest mi potrzebna wiec nic na ten temat nie powiem ale za to TomTom 5 chodzi naprawde super!!!
Jesli komus chodzi tylko o nawigace to polecam!!!

Odp: Loox 520 pierwsze zabawy
« Odpowiedź #72 dnia: Maj 17, 2007, 12:40:43 »
witam, a ja właśnie przymierzam się do zakupu n520.  Rozważam jeszcze delikatnie inne modele, dlatego chciałbym się zapytać szczęśliwych posiadaczy:

- czy możliwe jest korzystanie z owego urządzenia z obrazem odwróconym o 90 stopni ( w poziomie)
- Troszę też poczytałem o procku, okazuje się że jest to ten sam co w n560, a więc teoretycznie śmiało można podkręcić do 624MHz. . .  nie mylę się? Chodzi mi o płynnie działające programy nawigujące - pobór prądu w samochodzie nieistotny

z góry dziękuję za odp.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #73 dnia: Maj 17, 2007, 13:22:56 »
oczywiscie ze moze pracowac w landscape czyli poziomo

*

Offline mALy_boy

• **
  • 125
    • www.f1ultra.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 Kingston 8GB SDHC
« Odpowiedź #74 dnia: Maj 17, 2007, 14:27:30 »
Tak sie składa, ze ja tez sie przymierzam do zakupu N520 ;)

Pytałeś o przetaktowanie zegara. Wiele razy spotkałem sie z info, ze max dla N520 to 512/520mhz. Przy wiekszym taktowaniu zaczyna sie wieszać. Pytanie tylko poco krecic go do 520mhz? Zeby bateria szybciej padła? ;)

Do skypa, gg, neta, muzyki, gier, nawigacji i filmów te 312mhz w zupełności wystarczy. No chyba ze chcesz sie bawic w emulacje PSX :)

Niżej linki do recenzji N520:

http://www.pdagold.com/articles/detail.asp?a=263
http://www.mobile-review.com/pda/review/fs-loox-n520-en.shtml
http://www.firstloox.org/index.php?categoryid=8&p2_articleid=279

« Odpowiedź #75 dnia: Maj 17, 2007, 20:29:15 »
dzięki, co do procka to czytałem gdzieś że mio p550 miewa momenty zmulenia pracując z automapą (400MHz), o ile dobrze pamiętam siedzi w nim procek samsunga, nie wiem czy lepszy czy gorszy, ale jestem spokojniejszy wiedząc, że w razie czego mam przy 3xx MHz pewne możliwości w zanadrzu (prąd i tak będę ciągnął z zapalniczki :P )
generalnie szykuje mi się wielkie podróżowanie po Europie tego lata, więc moja navi musi być nieskazitelna. . .  (nie polecajcie mi tomtomów ;) spokojnie znajdę szersze zastosowanie dla mojego przyszłego looxa)

a powiedzcie mi jeszcze proszę czy są jakieś ograniczenia co do wielkości kart do n520 ?
znalazłem na allegro kartę dedykowaną (swoją drogą o dość szerokim spektrum dedykacji)

www. allegro. pl/item194247430_karta_platinum_sd_4gb_predkosc_zapisu_x120. html

czy będzie to chodzić?

*

tramp

« Odpowiedź #76 dnia: Maj 18, 2007, 17:41:57 »
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Czułość wewnętrznego GPS'a LOOX'a 520 jest na tyle duża że możemy zapomnieć o antenie zewnętrznej i wystarczająca w każdych warunkach.

Aktywne anteny zewnętrzne poprawiają jakość sygnału GPS ale tylko w słabych odbiornikach w dobrym nic nie pomogą bo ich poziom szumów zazwyczaj 1,5 dB do 1,9 dB jest wyższy od szumów wewnętrznego wzamcniacza odbiornika GPS który w dobrych odbiornikach oscyluje w okolicach 1,0 do 1,2 dB i wzmocnienie nic tu nie pomoże bo wzmacniacz wzmacnia równiesz własne szumy wewnętrzne a więc stosunek sygnał/szum ulegnie pogorszeniu, jedyna korzyść to to że taka antena zazwyczaj jest zamontowana na dachu co znacząco poprawia odbiór, choć nowoczesne SIRF III nawet w bagażniku sobie dobrze radzą a w LOOX 520 masz SIRF III.

maslo maślane i bzdura, która wygląda trochę na znajomość tematu

chyba, że nowe looxy mają poprawioną percepcję GPS, natomiast N560 z początkowego okresu produkcji antena zdecydowanie by się przydała
oczywiście jeszcze zależy czy ktoś jeździ po Koziej Wólce czy łapie fixa koło drapaczy chmur :)

*

Offline mALy_boy

• **
  • 125
    • www.f1ultra.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 Kingston 8GB SDHC
« Odpowiedź #77 dnia: Maj 18, 2007, 18:15:01 »
dzięki, co do procka to czytałem gdzieś że mio p550 miewa momenty zmulenia pracując z automapą (400MHz), o ile dobrze pamiętam siedzi w nim procek samsunga, nie wiem czy lepszy czy gorszy, ale jestem spokojniejszy wiedząc, że w razie czego mam przy 3xx MHz pewne możliwości w zanadrzu (prąd i tak będę ciągnął z zapalniczki :P )

Samsung 400mhz z MIO P550 jest nieznacznie lepszy od Intela 312mhz montowanego w looxach, jednak tak jak mowie roznica jest naprawde niewielka.

Wyniki z SPB (CPU Index):

MIO P550 - 1553.0
N520 - 1444.8 (przy 520mhz porównywalnie z looxem 710 czyli okolice 1950)

A co do kart - z tego co sie orientuje wszystko zależy od posiadanego pocketa i modelu karty SD :)