Inwestycja w dodatki do LOOX n560 - GPS

• 1 Odpowiedzi
  • 993 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ramz

• 26
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens LOOX N560 WM6.0
Inwestycja w dodatki do LOOX n560 - GPS
« dnia: Wrzesień 03, 2008, 12:00:32 »
A więc od dłuższego czasu jechałem na standardowym LooXiku :)
Przyszedł jednak czas na inwestycje w mój sprzęt :) i tu wybór padł na poprawę działania GPS. Jako że fortuny nie chce wydawać na osobny moduł, pomyślałem nad:
- anteną zewnętrzną - oczywiście w grę wchodzi kupno "nie oryginalnej" anteny typu : http://allegro.pl/item424124521_antena_zewn_gps_do_hp_htc_sony_spv_loox_qtek.html

I teraz pytanka:
 - czy  ta antena jest warta swojej ceny i czy poprawi działanie GPS ? (czy jest w stanie złapać fixa dzięki antenie w pomieszczeniu ?? )
 - (niby) oryginalna antena for LOOX :P kosztuje w granicach 170zł , czy jest jakaś większa różnica pomiędzy tym "oryginałem" a podaną przeze mnie  "podróbą" ?

Odp: Inwestycja w dodatki do LOOX n560 - GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2008, 00:09:19 »
Miałem taką antenę w Mio168 i mam do n560 - jest niewygodna, ciągle wypadała i plątał się kabelek. Efekt faktycznie trochę jest.  Obecnie do N560 kupiłem antenę QSTARZ - Bluetooth GPS na chipsecie MTK - znacznie czulszy. Ponieważ niedawno go mam, to nie wszystkie sytuacje przetestowałem. Mnie chodziło o to abym mógł bez problemu lokalizować się w lesie. Antena wbudowana w N560 łapała FIXa na dużej polanie (z anteną na kablu - różnicy wielkiej nie zauważyłem). Tu chodzi o sytuacje "na grzybach", kiedy po wejściu do lasu zapisujemy pozycję i wyłączamy nawigację ze względu na baterie.