Loox 410 i połączenie z PC za pomocą bluetootha

• 14 Odpowiedzi
  • 2216 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 05, 2006, 20:10:29 »
Jestem początkującym użytkownikiem looxa 410 i zakupiłem adapter BTA-3100. Chciałbym korzystając z bluetootha serfować po internecie z pda.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak to wszystko poustawiać?

Nawiązuje połączenie z PC - na BlueSoleil migają mi strzałki oznaczające połączenie, ale ActivSync nie pokazuje mi połączenia. Potrafię przejrzeć zawartość pda z PC, ale nie potrafię np. skopiować niczego z PC na pda.

Proszę o pomoc.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2006, 08:50:08 »
Dziekuje za link, nad ktorym stracilem wczoraj cale popoludnie i nic nie pomoglo. Uzyskalem jedno - trwale zerwanie polaczenia z netem w domu..;((

Czy mozesz mi udzielic bardziej szczegolowej wskazowki?Wybacz, ale jestem naprawde laikiem w tych sprawach.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 07, 2006, 09:42:29 »
Nistety nic wiecej nie wymysle, bo wszystko jest tam opisane. Moze gdybys podal dokladne "objawy" braku polaczenia, co probowales zrobic i jakie byly tego efekty to ktos by cos wymyslil, a tak to nikt nie jest tutaj jasnowidzem...

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2006, 08:39:55 »
Objawy sa nastepujace: uruchamiam BlueSoleil, ktory wyrywa mi Looxa. Nastepnie nawiaqzuje polaczenie z PC poprzez ActivSynca w PDA. W "Active Connections" w Looxie pojawia mi sie na zielono w outgoing i incoming polaczenie aktywne z kompem. W BlueSoleil migaja mi strzalki na lini polaczenia PC-Loox,ale...
Dalej nie moge wejsc do netu z Looxa poprzez PDA, dalej ActivSync nie moze sie zsynchronizowac z PC za pomoca bt, dalej nie moge przeniesc plikow z PC na pda. Ale moge za to na PC przejrzec dokumenty na pda...;-)

Przy Connection Settings w ActivSync ustawiajac COM6, do ktorego podobno jest podlaczony moj PDA program go sobie nie znajduje...

Odinstalowalem BlueSoleil i zainstalwoalem ponownie i wtedy uzyskalem czesciowa poprawe, ale dalej to dziala, tak jak opisalem wyzej. Mam teraz przydzielone IP w PAN serverze, a wczesniej nie mialem.
Czy jeszcze cos wyjasnic?

Dzieki za zainteersowanie pomoca...;-)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2006, 08:50:28 »
nie masz jakiegos firewalla albo programu antywirusowego z firewallem na PC?

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 08, 2006, 10:32:06 »
Najpierw wykryj PDA ( pomarańczowe kółko kliknąć, BlueSole - włączone bt w pda ) aby mieć dostęp do netu musisz nawiązać połączenie z pda do pc, u mnie jest ikona wtyku RS - skrót AS z nazwa koputera pc ( wcześniej menedżer bt, nowy, AS - konfiguruje połączenie), klikam dwa razy i mam połączenie z pc. Włącza się AS zaznaczam kwadracik przy "gość". Dalej przeglądarka i wsio. Może piszę trochę nie zrozumiale ale po chłopsku, tak jak mi się udało.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2006, 18:37:31 »
A mój BlueSoleil zainstalował się na portach COM od 23 do 33 i ActiveSync (4.1) ni cholery nie chce połączyć się z PDA przez Bluetooth. Inne usługi działają (np. Access Point, przez który przeglądam sobie z poziomu PDA zasoby zgromadzone na PC), a ActiveSync nie chce działać. W helpie do AS jest napisane, że numer portu COM przypisanego do połączenia musi być mniejszy niż 20. Próbowałem zmienić numery portów utworzonych przez BlueSoleil (w aplecie System w Panelu Sterowania) — wówczas ActiveSync próbuje się przez nie łączyć, ale wtedy BlueSoleil głupieje. I tak w koło Macieju. Domyślam się, że lekarstwem byłoby usunięcie wszystkich nieużywanych portów COM z systemu (XP + SP2) i powtórne zainstalowanie BlueSoleil, tak by sobie zarezerwował porty o niższych numerach. Ale tego nie umiem zrobić — w Panelu Sterowania pokazują się (również w trybie awaryjnym) tylko porty COM1 oraz te, które utworzył BlueSoleil.

Jeśli ktoś z Was przekopał się z powodzeniem przez tę stajnię Augiasza, będę szczerze zobowiązany za naprowadzenie.

Pozdrawiam ciepło

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 09, 2006, 15:05:09 »
Dzieki za pomoc i interwencje. Po dwukrotnym odinstalowaniu softa do bt adaptera udalo mi sie zsynchronizowac pda z pc bez problemu. Natomiast mam jeszcze zestaw sluchawkowy (motorola mt 500), ktory tez chcialbym uzywac w komunikacji z pc, do obslugi komunikatorow. Czy ktos juz cos takiego robil?

Pozdrawiam .. ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 16, 2006, 13:33:29 »
Cytat: "Long Johnny"
Jeśli ktoś z Was przekopał się z powodzeniem przez tę stajnię Augiasza, będę szczerze zobowiązany za naprowadzenie.

Sam sobie odpowiem — może jeszcze komuś się przyda ;).
Najpierw odpiąć kluczyk Bluetooth i odinstalować oprogramowanie sterujące oraz ActiveSync.
Następnie dodać (albo ustawić "z palca") zmienną systemową: set devmgr_show_nonpresent_devices=1
Następnie uruchomić Menedżer Urządzeń: devmgmt.msc W menu "Widok" ustawić opcję "Pokaż ukryte urządzenia".
Teraz dokonać rzezi, wycinając w pień wszystkie urządzenia i porty, które mają w nazwie "Bluetooth".
Zrestartować komp.
Zainstalować na nowo BlueSoleil, zrestartować.
Zainstalować ActiveSync.
Sparować komp i PDA wg instrukcji, uruchomić ActiveSync.
Cieszyć się możliwością synchronizacji oraz nieskrępowanym dostępem do netu ;).

*

Offline Jasse

• **
  • 180
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 21, 2006, 13:45:50 »
Następnie dodać (albo ustawić "z palca") zmienną systemową:
Kod:   
set devmgr_show_nonpresent_devices=1

A jak to zrobic :) ?

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 21, 2006, 14:01:39 »
1. Start>Uruchom...
2. w okienko wpisać cmd
3. OK (otworzy się okienko konsoli)
4. w okienku konsoli wpisać set devmgr_show_nonpresent_devices=1
5. <ENTER>
6. w tym samym okienku wpisać devmgmt.msc
7. <ENTER>

Dalej już wiadomo.

*

Offline Jasse

• **
  • 180
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 21, 2006, 14:05:16 »
wycinając w pień wszystkie urządzenia i porty, które mają w nazwie "Bluetooth". czyli odinstalowac :) ?

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 21, 2006, 14:25:23 »
Sí Señor ;)

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 15, 2006, 19:10:36 »
Mecze sie juz drugi dzien z polaczeniem palmtopa z PC.Wykonalem dokladnie to co jest opisane wyzej i nie pomoglo :(
Kreator dodawania urzadzen BT Windows nie wykrywa mi zadnego sprzetu
BlueSolei potrafi wykryc tel i PDA ale z tym drugim nie nawiazuje polaczenia
Czy ktos wie gdzie polelniam blad?