Livebox Neostrada === N 560 przez WI-FI JAK?

• 10 Odpowiedzi
  • 4072 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline michanek1

• 14
  • Sprzęt: Loox N560, HTC HD, HTC Leo
« dnia: Marzec 06, 2007, 00:28:26 »
Witam,
przeszukałem dział dla początkujących i FAQ, jednak nie znalazłem odpowiedzi jak połączyć FS N560 z Neostradą przez Liveboxa po WI-FI. Gdy włączam "Turn Wireless ON" to krzyżyk z globusa znika i nic poza tym, gdy uruchamiam IE, mam chmurkę "Cannot Connect" z podświetleniem Settings, gdzie po wejściu ukazuje się menu Connections. Do wyboru jest:
My ISP name 1
1. Add a new modem connection,
2.Set up my proxy server

My Work Network
1. Add new modem connection,
2.Add new VPN server connection,
3.Edit my proxy server,
4. Manage existing connections

Może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić dalej?

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
Re: Livebox Neostrada === N 560 przez WI-FI JAK?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2007, 09:49:54 »
Cytat: "michanek1"
...krzyżyk z globusa znika...

???

i nic poza tym, gdy uruchamiam IE, mam chmurkę "Cannot Connect" z podświetleniem Settings, gdzie po wejściu ukazuje się menu Connections. Do wyboru jest:
My ISP name 1
1. Add a new modem connection,
2.Set up my proxy server

My Work Network
1. Add new modem connection,
2.Add new VPN server connection,
3.Edit my proxy server,
4. Manage existing connections

Może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić dalej?

A wifi to połączenie modemowe? Od kiedy? Szukaj raczej w Network Cards. I ustaw WLAN Power save mode na Disable.

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2007, 13:03:09 »
Siemano !!

Zrób tak :

1. W shitboxie ;) pod spodem naciśnij przycis reg i powinna zacząć migać dioda od wifi na routerze.

2. Następnie odpal wi-fi i niech zacznie szukać sieci

3. Po znalezieniu sieci (domyślnie neostrada) poprosi cię o wpisanie klucza który też jest na naklepce pod routerem. Wpisz go bez spacji i innych znaków.

Powinno pomóc.
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

*

Offline michanek1

• 14
Temat postu: Re: Livebox Neostrada === N 560 przez WI-FI JAK
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2007, 19:57:47 »
grac dzięki za cierpliwość, jak widać po wypowiedzi wpmike, nie wszyscy są tolerancyjni i nie zdają sobie sprawy z tego, że ktoś poprostu się na czymś może nie znać.

Zrobiłem jak mi napisałeś i nie pomogło, wiem że podczas próby podłączenia się do shitboxa należy wcisnąć ów przycisk, problem w tym, że pocket nie pyta mnie o żaden klucz.
W ustawieniach na zakładce Connections wszedłem do Networks Cards:
My networks card connects to: wybrałem The Internet (do wyboru jest jeszcze Work),

poniżej są jeszcze takie ustawienia:

Tap an adapter to modify settings:
PPTP NDISWAN Miniport
SyChip WiFi SDIO Card
LOOX WLAN Wireless Adapter
NE2000 Com[patible Ethernet Driver
Remote-NDIS Host
Virtual Ethernet Intermediate Miniport
AsyncMac NDISWAN Miniport
L2TP NDISWAN Miniport

próbowałem  SyChip WiFi SDIO Card  i  LOOX WLAN Wireless Adapter,
po których wybraniu ustawiłem Use server-assigned IP adress

wyłączyłem i włączyłem WiFi i nic się nie dzieje :(

wykażesz jeszcze trochę cierpliwości?

Pozdrowionka

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2007, 21:24:32 »
Nie wiem, czy od strony shitboxa to koniec konfiguracji, ale w Loox'ie, oczywiście używając karty Looxa, po włączeniu WiFi wchodzisz w Settings/Connections/Network Cards - po chwili powinieneś zobaczyć listę znalezionych sieci (dla pewności w polu poniżej wybierz All Available).
Jak zobaczysz swoją sieć to na nią tapnij, otworzy się okno z trzema zakładkami, klucz wpisujesz w środkowej (Network Key).
Jeżeli chcesz się połączyć z siecią ukrytą - takie się na liście nie pojawią same z siebie - tapnij na Add New, żeby podać jej nazwę, klucz itp. I od tego czasu ta sieć ukryta też będzie stale na liście.
Pozdrawiam
AKM

*

Offline michanek1

• 14
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2007, 00:54:48 »
No i właśnie chodzi o to, że po wejściu w Settings/Connections/Network Cards, wyświetla komunikat że zmiany zostaną wprowadzone przy następnym uruchominia adaptera a po nim nie ukazuje się żadna lista znalezionych sieci tylko znów te same ustawienia. Nie ma też takiej funkcji All Available. Gdy próbuję wyświetlić jakąś stronę w IE to wyświetla że nie może się połączyć z takimi ustawieniami i odsyła do Settings a po ich tąpnięciu włącza się ekran Connections i Add a new modem connection :(

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2007, 13:57:05 »
No i właśnie chodzi o to, że po wejściu w Settings/Connections/Network Cards, wyświetla komunikat że zmiany zostaną wprowadzone przy następnym uruchominia adaptera a po nim nie ukazuje się żadna lista znalezionych sieci tylko znów te same ustawienia. Nie ma też takiej funkcji All Available. Gdy próbuję wyświetlić jakąś stronę w IE to wyświetla że nie może się połączyć z takimi ustawieniami i odsyła do Settings a po ich tąpnięciu włącza się ekran Connections i Add a new modem connection :(

Jeżeli chodzi o kartę to : LOOX WLAN Wireless Adapter odpowiada za wifi w palmie.
Ciekawy ten twój przypadek.

Zrób jeszcze tak (jeden z klubowiczy o tym chyba juz pisał) :

1. Przed odpaleniem wi-fi w palmie, wpisz w w/w adres ip sieci potem bramę i dns (tea sam co brama). Takie rzeczy znajdziesz w ustawieniach sieci lokalnego komputera/laptopa. Pamiętaj żebyś nadał adres ip nie taki sam jak masz na innym sprzęcie bo wywołasz konflikt.

2. Następnie wpisz z PALCA parametry tej sieci WIFI co masz w domu (czyli neostrada).

Jak zrobisz pkt. 1 i 2 to zrób miękki reset i odpal dopiero wifi w palmie.

Jak się zlinkuje i bedziesz miał neta to ok.

Jeżeli to nie pomoże to czeka cię chyba twardy reset i po kalibracji
ekranu pobaw się z wifi a potem instaluj aplikcje.
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2007, 12:04:10 »
Podlacze sie do waszej dyskusji jako iz mialem podobny problem. Moj loox nie widzial zadnych sieci WiFi podczas gdy zwykly PC czy laptop znajdowaly bez problemu. W Settings/Connections/Network Cards nie byla widoczna druga zakladka gdzie normalnie znajduje sie lista sieci WiFi.

W moim wypadku rozwiazaniem okazalo sie uruchomienie E2C (po uprzednim wgraniu patcha do tego softu ze strony FS). Po zrobieniu tego Loox znalazl liste dostepnych WiFi w E2C. Przy nastepnych podlaczeniach z siecia nie uzywalem E2C lecz Windowsow'a funcje (globusik) i bez problemu znajduje dostepne sieci WiFi.

Moze pomoze.

pozdr

*

Offline michanek1

• 14
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2007, 23:23:37 »
czarek dzięki bardzo, faktycznie była niewidoczna zakładka z listą znalezionych sieci, zainstalowanie patcha pomogło i lista się pojawiła.
Teraz wszystko działa jak powinno :)

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim którzy wzięli udział w dyskusji i starali się pomóc.

PS
Gdyby ktoś miał ten sam problem, to patch nazywa się Customize_VGA_0611.sa.CAB  i trzeba go wypakować ze ściągniętego ze strony FS pliku o nazwie  FSC_1008507.zip

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 16, 2007, 15:11:45 »
Cytat: "grac"

Zrób tak :
1. W shitboxie ;) pod spodem naciśnij przycis reg i powinna zacząć migać dioda od wifi na routerze.
2. Następnie odpal wi-fi i niech zacznie szukać sieci
......
Powinno pomóc.

Niekoniecznie.
Mój "shitbox" (właśnie przesiadłem się na niego z routera trzy w jednym firmy SMC) za nic nie chciał sam dodać numeru MAC z Loox-a do listy. Laptop i Mio nie stworzyły problemu i dopisały się same (oczywiście tego ich WiFi na kluczyku USB nawet nie rozpakowałem), a numer z n560 musiałem wklepać ręcznie. Czyli czas podłączania Looxa wydłuzył mi się raptem o 2 minuty, ale za to teraz działa wyśmienicie. Łączy się wielokrotnie szybciej niż z SMC

Podobno każdy egzemplaż "shitboxa" jest z innej bajki i każdy ma jakieś własne utrudniający życie kruczki i bugi.

*

Offline ayrsen

• 22
  • Sprzęt: FS N560, BB 9500
Odp: Livebox Neostrada === N 560 przez WI-FI JAK?
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 14, 2007, 22:24:46 »
Po znalezieniu sieci (domyślnie neostrada) poprosi cię o wpisanie klucza który też jest na naklepce pod routerem. Wpisz go bez spacji i innych znaków.
Rozumiem, że chodzi o klucz WEP? W takim razie robię wszystko zgodnie z instrukcją, sytuacja opisana przez AKM:

po włączeniu WiFi wchodzisz w Settings/Connections/Network Cards - po chwili powinieneś zobaczyć listę znalezionych sieci (dla pewności w polu poniżej wybierz All Available).
Jak zobaczysz swoją sieć to na nią tapnij, otworzy się okno z trzema zakładkami, klucz wpisujesz w środkowej (Network Key).
też się zgadza, wszystko widzę i generalnie wydaje się, że będzie OK a jak chcę się połączyć z siecią, to oczywiście brak połączenia...

Stąd pytanie - co robię źle lub co jeszcze można/trzeba zrobić, żeby połaczenie N560 >> Live Box zaczęło funkcjonować. Dodam, że mój Box to Sagem LiveBox 3202 Fast. Nie ściągałem jeszcze i nie instalowałem patch'a do E2C ale też nigdy tego wynalazku nie uruchomiłem, więc nie powinno to być powodem...
Myślę, że tutaj może byc odpowiedź:

Mój "shitbox" (właśnie przesiadłem się na niego z routera trzy w jednym firmy SMC) za nic nie chciał sam dodać numeru MAC z Loox-a do listy.
tylko niestety nie rozumiem, co autor miał na myśli. Co mam zrobić, żeby dodać ten numer /co to jest?/ do listy? Pomocy...