Łapanie fix'a w N560

• 19 Odpowiedzi
  • 3157 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline NdR

• *
  • 80
  • Sprzęt: N560
Łapanie fix'a w N560
« dnia: Czerwiec 20, 2007, 22:09:18 »
Mój pierwszy post więc wypada się przywitać :)

Do rzeczy: używałem zewnętrznego SirfStarIII na BT z innym palmem - fix w max 40sekund.

W N560 automapa 4.01 widzi 3-5 satelit prawie od razu (również w komunikacji z nimi widać, że odbiera czas), ale fix'a łapie po kilku minutach. Wiem, że temat był wałkowany wiele razy (szukałem i szukałem) ale nie znalazłem żadnego sensownego rozwiązania. Może ktoś napisać czy jest na to jakiekolwiek rozwiązanie?

Myślałem nad anteną zewnętrzną wpinaną w wtyk nad baterią i montażem w okolicy silnika wycieraczek (podszybie mam plastikowe), urządzenia takie na Allegro są po 30-60 zł. Rozwiąże to problem czy szukać zewnętrznego odbiornika na BT?

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Odp: Łapanie fix'a w N560
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 20, 2007, 22:54:18 »
Spokojnie...ulozy sie... i bedzie dobrze !!!
Ale sprawdz w ustawieniach AM odswiezanie i ustaw na 1s /masz dwie opcje 1 lub 2 sekundy/, dalej za pierwszym razem lapanie fixa trwa dluzej, mysle, ze jak zlapie fixa i wylaczysz, to w tym samym miejscu nastepnym razem  zlapie go o wiele szybciej, w tym samym miescie potrwa troche dluzej, a jak z wylaczonym Looxem przemiescisz sie do innego miasta, to znowu zlapanie fixa potrwa chwilke dluzej, kolejny problem moze wynikac z instalacji, jezeli masz tylko Polske, to trwa to krocej, a jezeli masz sporo planow miast to potrwa to dluzej, ale to chyba uroda AM. Sprobuj takze przed wlaczeniem AM wylaczyc wszystkie programy, zeby zwolnic pamiec, bo czesto dlugi start AM wynika nie z trudnosci w zlapaniu fixa tylko w braku dostatecznej ilosci pamieci. I na zakonczenie jeszcze dwie rady - jezeli masz Marchevke to ona napewno zwalnia i to znacznie dzialanie Looxa, a jezeli mimo tych rad dalej bedziesz uwazal, ze czas na fixa jest za dlugi sprobuj zainstalowac np.TomToma...u mnie szybciej sie lokalizuje niz AM./ale na Polske AM jest lepsza/ No i jeszcze tak z praktyki - jak gdzies jade i wlaczam AM to nie patrze kiedy sie zlokalizuje, tylko ruszam w miare wyznaczonym kierunku i jak sie po chwili zlokalizuje to mnie wyprowadzi...a czy to bedzie po 1, 2 czy 3 minutach to w praktyce to nie ma znaczenia.
Pozdrawiam

*

Offline NdR

• *
  • 80
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 20, 2007, 23:09:55 »
Automapa jest ustawiona tak jak mówisz, ciepły start trwa kilka-kilkanaście sekund. Problem jest w mieście obcym, bo przez pierwsze parę minut, a w skrajnych przypadkach do czasu opuszczenia rogatek miasta korzystam z znaków i CB :)

Ta samo w Destinator 6.0, to samo w GPS Locator - niby satelity widzi, czasem nawet pozycję, ale fix'a nie łapie :/

Nie ma tu różnicy, czy są inne aplikacje w tle, czy sama AM4.01...

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 20, 2007, 23:27:01 »
Automapa jest ustawiona tak jak mówisz, ciepły start trwa kilka-kilkanaście sekund. Problem jest w mieście obcym, bo przez pierwsze parę minut, a w skrajnych przypadkach do czasu opuszczenia rogatek miasta korzystam z znaków i CB :)

Ta samo w Destinator 6.0, to samo w GPS Locator - niby satelity widzi, czasem nawet pozycję, ale fix'a nie łapie :/

Nie ma tu różnicy, czy są inne aplikacje w tle, czy sama AM4.01...
Jezeli cieply start trwa kilka sekund to mysle, ze Loox jest ok.
Co z Marchevka? Ja mialem ja zainstalowana kilka miesiecy i nawet na tym Forum ja chwalilem, ale jak zostalem zmuszony do HR i juz ponownie jej nie instalowalem to moj Loox zaczal dzialac jakby to bylo zupelnie inne urzadzenie...to tak jakbym z Syrenki przesiadl sie do Jaguara...
W czasie jak mialem Marchevke to mialem problem z Destinatorem i AM na jednej  karcie i na Destinatora mam teraz osobna karte, ale praktycznie go nie uzywam, bo TomTom jest wg. mnie lepszy i chyba tez szybciej sie lokalizuje - ale to tylko moje spostrzezenia. Sprobuj tez  umiescic Looxa w nieco innym miejscu, gdzies sie doczytalem, ze urzadzenia z GPS  - ich anteny powinne byc oddalone w aucie conajmniej 50cm od anteny /kabla  tez/ zwyklego radia.

*

Offline NdR

• *
  • 80
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 20, 2007, 23:46:37 »
Co z Marchevka?
Nie używam :)
[/quote]

Sprobuj tez  umiescic Looxa w nieco innym miejscu, gdzies sie doczytalem, ze urzadzenia z GPS  - ich anteny powinne byc oddalone w aucie conajmniej 50cm od anteny /kabla  tez/ zwyklego radia.

Do kabli mają daleko, nie ma różnicy tutaj czy jestem na nogach czy w wozie. Myślę nad montażem anteny zewnętrznej, ale chciałbym znać opinie kogoś, kto używał w N560

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2007, 17:54:43 »
Do kabli mają daleko, nie ma różnicy tutaj czy jestem na nogach czy w wozie. Myślę nad montażem anteny zewnętrznej, ale chciałbym znać opinie kogoś, kto używał w N560
[/quote]

Zawsze mozna sprobowac, ale to chyba nie jest dobre rozwiazanie...skoro innym dziala ok, to albo masz dalej jakis blad w ustawieniach, albo instalacji programu, albo moze Loox wymaga wizyty w serwisie, ale z tego co piszesz, ze cieply start trwa kilka sekund, to urzadzenie raczej jest sprawne. Przyszla mi do gloswy jeszcze jedna mysl... jakie masz auto, a scislej czy masz ogrzewana elektrycznie przednia szybe, bo ona moze troche tlumic sygnal.
Pozdrawiam

*

Offline NdR

• *
  • 80
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2007, 17:57:09 »
jakie masz auto, a scislej czy masz ogrzewana elektrycznie przednia szybe

Mam ogrzewanie, ale szyba jest pod b. ostrym kątem i łapie, poza tym tak jak pisałem tak samo jest zarówno bez auta i z autem, więc wina ewidentnie urządzenia. Myślę nad anteną indukcyjną lub zewnętrzną, może ktoś używał? Poprawia się cokolwiek?

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2007, 00:00:45 »
jakie masz auto, a scislej czy masz ogrzewana elektrycznie przednia szybe

Mam ogrzewanie, ale szyba jest pod b. ostrym kątem i łapie, poza tym tak jak pisałem tak samo jest zarówno bez auta i z autem, więc wina ewidentnie urządzenia. Myślę nad anteną indukcyjną lub zewnętrzną, może ktoś używał? Poprawia się cokolwiek?
No to jezeli tak, to nie mam pomyslu..proponuje serwis, bo mysle, ze antena zewnetrzna to nie jest wlasciwe rozwiazanie. Uwazam, ze za taka kase urzadzenia ma dzialac poprawnie.
Pozdrawiam

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 22, 2007, 09:17:44 »
Myślę nad anteną indukcyjną lub zewnętrzną, może ktoś używał? Poprawia się cokolwiek?
Loox swój wbudowany odbiornik GPS ma faktycznie jakiś parchaty,
ale da się wytrzymać.
Tu w tym dziale są opisy działania anteny zewnętrznej z Looxem.
Z tego co zapamiętałem, to wyniki są rewelacyjne.

*

Offline Kangu

• 25
  • Sprzęt: Loox N560
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2007, 12:29:49 »
Witam.
Podepnę się pod temat bo mam problem nie tyle z fixem co z samym GPSem. Kupiłem kilka dni temu N560 i jestem na etapie testów.
Nadmieniam że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem.
Na początku było  wszystko OK, GPS z Automapą chodził , Wifi również, do tego rózne softy, wszystko bajka. Dzisiaj jednak spróbowałem zainstalować iGo, instalacja przebiegła bez problemów, ale.... program ruszył niestety nie znajdował fixa(tak przynajmniej mi się wydawało). Wywaliłem to wgrałem jeszcze raz Automapę i tu komunikat że nie widzi GPS. Najpierw soft reset, dalej nic , więc hard reset i po instalacji Automapa dalej nie widzi urządzenia GPS (nie mówiąc już o fixie)
Więc jeszcze raz HR i nawet  na "czystym " systemie GPSlokator również nic nie łapie.
Czy ktoś może pomóc? Czy mógł szlag trafić GPS?
Dioda miga ale efektów żadnych.

Do 7 dni mogę go oddać, ale lepiej jest się nauczyć co robić.
Pozdrawiam

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 27, 2007, 13:48:47 »
Witam.
Podepnę się pod temat bo mam problem nie tyle z fixem co z samym GPSem. Kupiłem kilka dni temu N560 i jestem na etapie testów.
Nadmieniam że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem.
Na początku było  wszystko OK, GPS z Automapą chodził , Wifi również, do tego rózne softy, wszystko bajka. Dzisiaj jednak spróbowałem zainstalować iGo, instalacja przebiegła bez problemów, ale.... program ruszył niestety nie znajdował fixa(tak przynajmniej mi się wydawało). Wywaliłem to wgrałem jeszcze raz Automapę i tu komunikat że nie widzi GPS. Najpierw soft reset, dalej nic , więc hard reset i po instalacji Automapa dalej nie widzi urządzenia GPS (nie mówiąc już o fixie)
Więc jeszcze raz HR i nawet  na "czystym " systemie GPSlokator również nic nie łapie.
Czy ktoś może pomóc? Czy mógł szlag trafić GPS?
Dioda miga ale efektów żadnych.
Nie wiem czy dobrze mysle, ale masz zle ustawienia.
Sprobuj tak: start>settings>connections>beam - enter i pole musi byc puste /bez haczyka/
I teraz w ustawieniach AM port COM8, 9600, i w urzadzeniach wybrac LOOXa i powinno dzialac.
Skoro juz Ci dzialal, to mysle, ze malo prawdopodobne, zeby sie nagle popsul.
Pozdrawiam

Do 7 dni mogę go oddać, ale lepiej jest się nauczyć co robić.
Pozdrawiam

*

Offline Kangu

• 25
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 27, 2007, 13:57:19 »
beam - jest pusty

AM jest dobrze ustawiona
Martwi mnie to że na "świeżym systemie" po hard resecie nawet GPSLokator nic nie widzi. Jest tak jakbym w ogóle nie miał wbudowanego GPSu.

*

Dżeju

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 27, 2007, 14:08:53 »
Nie mogłeś "uwalić" GPS-a przez wgranie iGO  ;D
Jeśli dioda miga, to znaczy, że GPS działa, tylko program go nie widzi. Sprawdź ustawienia GPS-a w zakładce ustawienia i GPS. Port programu - com 8 (w zakładce Programy), port urządzenia - brak i szybkość 4800 (w zakładce Sprzęt) i zaznacz "automatycznie zarządzaj GPS" (w zakładce dostęp).

Ustaw takie same dane w AM, czy tam TT czy iGO i co tam jeszcze i powinno być OK  ;D

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 27, 2007, 14:12:42 »
beam - jest pusty

AM jest dobrze ustawiona
Martwi mnie to że na "świeżym systemie" po hard resecie nawet GPSLokator nic nie widzi. Jest tak jakbym w ogóle nie miał wbudowanego GPSu.

Czy masz Marchevke, bo ja jak ja mialem na poczatku uzytkowania looxa zainstalowana to mialem jakis problem z GPS, i dostalem od nich jakas latke, ktora rozwiazala problem.

*

Offline Kangu

• 25
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 27, 2007, 14:18:26 »
żadnych dodatkowych softów nie ma zainstalowanych.
A nawet gdyby Marchevka była to przecież HARD RESET wywala wszystko?

*

Dżeju

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 27, 2007, 14:24:31 »
Z "Marcheweczką" v2.5 jest zero problemów w odniesieniu do GPS-a  :)

*

Offline Kangu

• 25
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 27, 2007, 14:42:30 »
za chwilę idę na dłuższy spacer  i jak nic nie będzie łapał to jutro go wymieniam.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 28, 2007, 11:51:05 »
W moim dodatkowym Mio wszelkie kłopoty z odbiornikiem GPS
likwiduje reset i test odbiornika jednocześnie przeprowadzany z poziomu
Setup-u sprzętu (tam gdzie jest Low Level Format nagminnie mylony przez gamoni z Hard Resetem)
Autentycznie powieszony głupotą i dziwnymi testami odbiornik GPS w Mio P350
wspaniale wraca po tym zabiegu  do życia i to lepszego życia.
Zastanawiam się czy w Looxie da to się też zrobić,
czyli czy jest tu taka funkcja i jak się do niej dostać?

*

Offline barneius

• 8
  • you know my name...
    • Kancelaria Adwokacka
  • Sprzęt: LOOX N560
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 09, 2007, 23:58:53 »
moje doświadczenia z anteną zewnętrzną umieszczoną na podszybiu są jak najbardziej pozytywne - zdecydowanie silniejszy sygnał z satelitów (w zasadzie o około 100% - widać to znakomicie w AM 4.0 na podglądzie sygnału) i zdecydowanie szybszy fix. polecam to rozwiązanie - ja kupiłem oryginalną antenę - cena 150 zł w sklepie int.
poza tym check this out: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=65827.0

*

Offline NdR

• *
  • 80
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 10, 2007, 00:09:36 »
Korci mnie zakup anteny indukcyjnej, jednak nie testowałem, nie znam nikogo kto używał, a nie chcę wpuścić się w maliny... W trasie fix'a łapie 3-5 minut, czyli duuużo za długo :/