Ładowarka i uchwyt do N560 - prośba o radę, opinie

• 26 Odpowiedzi
  • 2846 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
« dnia: Lipiec 26, 2006, 12:38:17 »
Hej,

noszę się z zamiarem kupna ładowarki samochodwej i uchwytu do looxa N560. O ile uchwyt mogę sobie obejrzeć, przymierzyć, o tyle w wyborze ładowarki proszę o pomoc. Jestem zdecydowany na 1A, bo jak widać na forum z 2A niektórzy mają problemy. Zależy mi, aby ładowarka miała końcówkę pasującą bezpośrednio do looxa, bez stosowania przejściówek takich jak ta dołączona do zestawu.

Znalazłem kilka ofert w sieci, niektóre po 30, niektóre po 50. Nie wiem co wybrać... Może ktoś z Was kupował jakiś konkretny model, może coś polecić, bo nie ma ze swoją ładowarką problemów? Będę wdzięczny.

Oto to co znalazłem:
Rawo.pl -> tutaj

z allegro, do N520: tutaj

sklep w wawie: tutaj

inna oferta:
tutaj

dodatkowo w Entre.pl widziałem za ok 50zł ładowarkę, całkiem porządnie wykonaną ale 850mAh, to nie za mało?

Co do uchwytów:
http://fondo.pl/produkt.php?id=350 --- ma ktoś taki? Jakieś opinie?
Chciałbym uchwyt który jest bardzo stabilny, z dobrą przyssawką, długim ramieniem i mający możliwośc obrócenia loox'a o 90st.

Dzięki za odp. !
Pozdrawiam

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2006, 16:11:38 »
Hm nikt nie używa ładowarek i uchwytów? Podzielcie się swoimi opiniami...

*

Offline marcinko

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2006, 16:31:30 »
Ja kupiłem bardzo tani uchwyt który spełnia Twoje wymagania jeśli chodzi o obracanie:
http://www.allegro.pl/item104911431_obrotowy_uchwyt_do_pda_gps_2_sposoby_mocowania.html
Zainwestowałem :) w niego całe 12 zł i jestem zadowolony z tego zakupu. Przyssawka ładnie trzyma.

Co do ładowarki kupiłem nieoryginalną (2A), ale nie mam z nią żadnych problemów.

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2006, 17:07:43 »
Dzięki za odpowiedź!

Cytat: "marcinko"
Co do ładowarki kupiłem nieoryginalną (2A), ale nie mam z nią żadnych problemów.

A powiesz gdzie kupiłeś? Ile kosztowała? Nie grzeje Ci się nadmiernie loox?

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2006, 17:25:36 »
Witam,

Mam dokładnie taki sam uchwyt jak w linku http://fondo.pl/produkt.php?id=350. Tam też go kupowałem. Wykonanie całkiem przyzwoite, przyssawka trzyma bardzo dobrze, na pewno nie odpadnie w trakcie jazdy, Looxik w zaciskach też się bardzo dobrze trzyma. Ja z zakupu jestem zadowolony.

Ładowarkę kupiłem w rawo.pl. Wersja 2A, z odpowiednią kocówką, nie potrzeba żadnych przejsciówek. Zrobiłem już z nią ponad 1000 km i problemów żadnych nie było, nic się nie grzeje.

*

Offline marcinko

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2006, 23:55:30 »
http://www.allegro.pl/item103237026_103237026.html

Jak wyłączę klimatyzację a jadę centralnie pod słońce to zdarzyło mi się raz że ładowanie zostało wstrzymane, ale w tym nie ma chyba nic dziwnego bo w takie lato jaja można smażyć na desce rozdzielczej ;)
W normalnych warunkach nie zauważyłem nadmiernego grzania się looxa.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2006, 15:42:13 »
Jak kupisz 1A to baterie bedziesz mógł ładowac TYLKO przy wyłączonym PDA i to (conajmniej) zajmie 2x więcej czasu niż nominalnie
Jesli w trakcie ładowania włączysz PDA- ładowanie nie dość że się nie zakonczy to na dodatek całkiem mozliwe że akumulator bedzie sie bardzo powoli rozłądowywał (mimo podpiecia do instalacji samochodowej) Wszystko zalezy od poziomu podswietlenia i innych czynnikó zwiekszajacych pobór pradu (np właczony GPS)

Dedykowanym do Fujitsu rozwiazaniem jest sprzet zapewniający STABILNE napicie +5V o obciążalności nie mniejszej niż 2ampery - i tego należy się trzymać.
Jako że osobiscie nie lubie rozwiązan "no name" kupiłem oryginalną ładowarkę Fujitsu za 161zł. Niestety- nie wiem z jakiego powodu ale obecnie te ładowarki zdrożały o 30zł (prawdopodobnie w związku z sezonem na nawigacje. Na tej samej zasadzie mocno zdrożał N560)

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2006, 20:04:08 »
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi!

Ciekawa sprawa z tym ładowaniem na wyłączonym PDA. Myślałem, że jeśli wsiadam do samochodu z pocketem, którego akumulator jest nałądowany w 100% to podpinam sobie ładowarkę, odpalam GPS-a i AM i po prostu te 100% się utrzymuje, czyż nie? Jeśli to co michobo mówi jest prawdą to faktycznie chyba trzeba kupić 2A.

@michobo
Ta oryginaln ładowarka, którą posiadasz jest właśnie 2A?

@ArkadioMorales
A jak z obracaniem tego uchwytu? wymaga to skompilowanych zabiegów, żeby obrócić go o 90stopni? Czy ramię jest sztywne, nie opada w trakcie jazdy? Co do ładowarki, jeśli potwierdzą sie słowa michobo , to chyba też kupię taką jak Ty w rawo.pl - dzięki za informację

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2006, 21:07:09 »
Z obracaniem nie ma problemu, nic skomplikowanego. Z tyłu uchwytu jest mały zatrzask, po jego poluzowaniu można kręcić uchytem.
Ramię nie opada w trakcie jazdy. W środku ramienia jest całkiem gruby aluminiowy pręt. Uchwyt zamiast na ramieniu można zamontować też na kratce nawiewu, są załączone odpowiednie dynksiki do zawieszenia. Ale to już jak zamontować to kwestia gustu. Ja ma na ramieniu, ale uchwyt opiera się o deskę rozdzielczą.

Co do prądu ładowania. Przy ładowarce 2A ładuje się szybko. Przy 1A jest wolniej i wcale nie trzeba mieć wyłączonego PDA. Mało tego, ładuje się nawet przy 0,5A (z portu USB) i także przy włączonym PDA. Trwa to jednak bardzo długo.
Nie napisałem tego bo tak mi się wydaje, tylko sprawdziłem że tak jest.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2006, 21:09:19 »
zadam Ci pytanie.

Zalozmy ze PDA pozera Ci 1.1 A w trybie pracy z GPS i srednio podswietlonym LCD (tak najczesciej wlasnie jest) Natomaist zasilacz dostarcza zaledwie 1A pradu - jak sadzisz - skad PDA pobiera ten 0.1 A brakujacej na DZIALANIE energii ? A gdzie zasilanie procesu ladowania (czy tez podtrzymania naladowanego) akumulatora? AKumulator bedzie sie po prostu stopniowo rozladowywal- chyba ze ograniczysz konsumowany prad przez wyłączenie PDA (lub np zmniejszenie jasnosci podswietlenia)
Takie sa prawa fizyki i nic tego nie zmieni. Bilans energetyczny zawsze wychodzi na zero. PDA jesli potrzebuje te 1.1 A - skonsumuje je nei patrząc czy pochodzi z baterii czy z ładowarki.

Osobiscie wiec radze 2A choc mozliwie dobrej i sprawdzonej firmy

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 27, 2006, 22:08:58 »
Cytat: "michobo"

Osobiscie wiec radze 2A choc mozliwie dobrej i sprawdzonej firmy

Czyli? :) Nie stać mnie na oryginał za 200zł, nie będę tej ładowarki używał aż tak często. Nie chcę jednak kupować domoróbki za 20zł. Co więc polecisz?

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 27, 2006, 22:21:07 »
Cóż - ja Ci wobec tego nic nie polecę ;)
Najlepiej jak sie zdasz na doswiadczenia ktoregos z uzytkownikow mniej markowych akcesoriow

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 28, 2006, 23:35:12 »
ja kupiłem ładowarkę na allegro, i hula nieźle 1000mA. Nie wiem skąd takie opinie, że to się nie ładuje podczas jazdy.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 29, 2006, 16:49:22 »
nie wiesz skad takie opinie ? A czytales moje posty wyzej ?

Tylko mi nie pisz ze to są bzdury - to są prawa fizyki na ktorych lata cały wspolczesny swiat !

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 29, 2006, 17:17:03 »
Hm, no może IPAQ na działającym GPS-ie (o ile go ma) i jakimś tam podświetleniu pobierany prąd jest na tyle mały, że da się go ładować w trakcie jazdy i używania?

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 29, 2006, 17:21:31 »
hehe Michobo znowuż jakieś pierdoły piszesz
pisze Ci użytkownik przecież, że 1A daje radę ...
całe te Twoje prawa fizyki to TYLKO bezmyślne powielanie specyfikacji ładowarki FS

ale to na pewno tak nie jest. 2A pozwala podtrzymać chodzącego w Turbo looxa z max podświetleniem i ładuje go jednocześnie od pustego do pełnego :lol załóżmy w 4h.

Stąd zupełnie możliwe, że 1A może spokojnie podtrzymać looxa z procesorem w Standardzie i połową podświetlenia i ładuje go jednocześnie od pustego do pełnego przez np. 8h

Żeby dokładnie wiedzieć trzeba by policzyć (albo zmierzyć) ile prądu bierze loox w danych warunkach. Cała (prawie) dostarczana nadwyżka pójdzie w aku.

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 30, 2006, 09:53:05 »
Cytat: "b98"
hehe Michobo znowuż jakieś pierdoły piszesz
pisze Ci użytkownik przecież, że 1A daje radę ...
całe te Twoje prawa fizyki to TYLKO bezmyślne powielanie specyfikacji ładowarki FS

ale to na pewno tak nie jest. 2A pozwala podtrzymać chodzącego w Turbo looxa z max podświetleniem i ładuje go jednocześnie od pustego do pełnego :lol załóżmy w 4h.

Stąd zupełnie możliwe, że 1A może spokojnie podtrzymać looxa z procesorem w Standardzie i połową podświetlenia i ładuje go jednocześnie od pustego do pełnego przez np. 8h

Żeby dokładnie wiedzieć trzeba by policzyć (albo zmierzyć) ile prądu bierze loox w danych warunkach. Cała (prawie) dostarczana nadwyżka pójdzie w aku.

w 99% procentach twoich postow widac ze usilujesz wszystkim udowodnic że są idiotami - a mzoe czas najwyzszy spojrzeć w lustro ?
A ha - i skończ z tym LOLowaniem bo az sie rzygać chce - to nie przedszkole !!

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 30, 2006, 11:13:43 »
Cytat: "michobo"
Jak kupisz 1A to baterie bedziesz mógł ładowac TYLKO przy wyłączonym PDA i to (conajmniej) zajmie 2x więcej czasu niż nominalnie

to nie pisz takich bzdur
jak pomyślisz choć minutę to zrozumiesz, że skoro sam piszesz, że pracujący loox bierze 1A to jeśli jest wyłączony będzie się aku ładować z ładowarki 1A w czasie standardowym - bo 1A pójdzie tylko na ładowanie = 2A ładowanie w tym 1A praca Looxa + 1A ładowanie

a poza tym proszę o info skąd ta średnia poboru prądu przez looxa 1,1A

i nie zachwalaj tak ciągle ładowarki FS bo to już jest nudne
owszem WARTO mieć ładowarkę 2A ale wcale niekoniecznie FS

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 30, 2006, 11:37:58 »
napiszę krótko, miałem looxa 600+gps na bt - ładowarka 1A problemy, taki sam zestaw z loox-em 420 - problemy, z 720 problemy.
ładowarka 2A - zero problemów. Czy to prawa fizyki czy nie ale zapas 1 A daje komfort pracy z nawigacja.
Jeżeli ma kupić to niech kupi 2A i po sprawie.

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 30, 2006, 11:52:54 »
i po tej sprawdzonej informacji od doświadczonego użytkownika można przyjąć, że kupować należy 2A

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 30, 2006, 13:25:36 »
Za instrukcją obsługi:

Maximum power draw: (when Pocket PC is on with battery charging)
10 W

Specjalnie dla nieobytych w prawach fizyki - przypominam odpowiedni wzór  
V x A = W
i dalej
A=W/V
teraz wystarczy podstawic odpowiednie wartosci
A=10/5
A= 2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"i nie zachwalaj tak ciągle ładowarki FS bo to już jest nudne
owszem WARTO mieć ładowarkę 2A ale wcale niekoniecznie FS"

Po cholere kupiles looxa ? Trzeba bylo kupic Asusa za 1500zl - mailbys wtedy wszystko w zestawie i nie meczylbys wszystkich dookola tymi glupotami o wyzszosci no-name nad oryginalnymi akcesoriami

Bezmyslny w swoich wypowiedziach jestes ty sam (moje poki co są merytoryczne i ZAWSZE na temat) - nie masz zielonego pojecia o nowoczesnej technologii. Jedyne twoje umiejetnosci to znajomosc szczeniackiej gwary vide namietne LOL'owanie - gdzie tylko popadnie
Pisalem ci juz wiele razy- jesli nie masz nic do przekazania autorowi  postu- po cholere zaczynasz glupkowate dyskusje o NICZYM nie majac za sobą ABSOLUTNIE zadnych argumentow ?

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 30, 2006, 14:38:31 »
1. już raz mędrcze żeś się ośmieszył z GPS-em w samolotach

2.drugi raz ze stanowczym zaprzeczaniem jakoby FS miał coś poprawiać w N560

3. jak mądrze skopiowałeś (dobrze, że tym razem wpadłeś skąd skopiować i co skopiować :lol) "Maximum power draw" (with battery charging)
dla nieobytych z angielskim :lol przypomnij jeszcze co znaczy maximum i with

4. o 2A to nie wiem dlaczego tu prezentujesz wzór, który ledwo pamiętasz ze szkoły - NIKT nie kwestionuje, że FS zaleca 2A

5.cała sprawa się tyczy, że nie wiesz czy ładowarka 1A wystarczy czy nie a się produkujesz - jak chcesz komuś pomóc to napisz o zaleceniach FS

no reply

*

Offline [POOH]Team_Player

• 1564
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 30, 2006, 16:21:15 »
robi sie nieprzyjemnie... przestancie sie klocic bo temat pojdzie do zamkniecia

*

Offline matis

• 267
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 30, 2006, 17:07:01 »
No własnie, dajcie spokój chłopaki. Dużo lepiej by się stało gdyby właściciele 1A ładowarek, którzy nie mają z nimi problemów podzielili się jakimś linkiem czy namiarem na taką własnie ładowarkę. To samo dotyczy 2A, tylko że jak już zaznaczyłem nie stać mnie narazie na orginał. Co do 2A, boję się jeszcze troche nadmiernego grzania. Uchwyt zamocowany pod szybą jest niemal non-stop wystawiony na działanie promieni słonećznych, przez co i Loox będzie się grzał. Jeśli dorzucę do tego ładowarkę 2A to chyba mogą być problemy z temperaturą?

Nie zależy mi na czasie ładowania, jedyne czego potrzebuje to kupić taką ładowarkę, która umożliwi mi przejechanie z Warszawy do Zakopanego z włączoną nawigacją. Chodzi o podtrzymanie załóżmy, że naładowanego w 90-100% Loox-a w trakcie jazdy.

Pozdr.

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 30, 2006, 18:10:30 »
matis

Jestem uczulony na .......  ktorzy NIKOMU nie pomagaja na forum- zabierają tylko niepotrzebnie głos (jest to notoryczne we wszystkich dyskusjach) i prowokują do tego by rozmowa zbaczała na boczne tory. Nie mam nic przeciwko temu by zamknac temat bo jak sadze- wszystko co mogłoby pomóc zainteresowanemu- zostało juz napisane.

B98 - czy mozesz podac choc JEDEN post w ktorym KOMUKOLWIEK pomogles ? Robisz ze wszystkich wokoł idiotów czestując ich obficie tymi swoimi "lol'ami" ktore poznales w szkole podstawowej.
Ku twojemu zmartwieniu- w N560 nie zmieniono NIC o czym pierwtornie dyskutowano na forum - włącznie z bootloaderem !  Przyciski to sprawa drugo- jak nie trzeciorzędna (chyba ze sie jest jeszcze na etapie gierek rodem z gameboya)  Reszta twoich zarzutów jest równie smieszna (naucz sie w koncu czytac ze zrozumieniem - na naukę nigdy nie jest za pozno)

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 30, 2006, 23:34:26 »
pi, pi, pi ,pi ... pii ... piii   ...... piiiiiiiiiii

*

Offline [POOH]Team_Player

• 1564
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 30, 2006, 23:45:10 »
dosyc tego dobrego, zamykam watek