Ładowanie n560 i CB-radio w samochodzie

• 16 Odpowiedzi
  • 2134 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ładowanie n560 i CB-radio w samochodzie
« dnia: Sierpień 24, 2007, 08:18:44 »
Witam,

mam problem z ładowaniem n560 podczas jazdy samochodem z włączonym CB-radiem. Gdy włączam zasilanie PDA gwałtownie narasta poziom szumów w CB (Uniden 520 XL). Z pewnością nie ma to związku z zestrojeniem anteny, tego samego radia z dwiema różnymi antenami używam w dwóch samochodach - problem się powtarza. Byłem przekonany, że jest to związane z zasilaczem. Mam taki: http://allegro.pl/item227070148_ladowarka_samochodowa_fujitsu_siemens_loox_n560.html Co ciekawe, samo podłączenie zasilacza do gniazda zapalniczki nie ma wpływu na jakość odbioru sygnału CB. Dopiero po wpięciu w PDA powstają zakłócenia. Kilka dni temu stałem się posiadaczem zasilacza zrobionego przez kolegę elektronika. Zrobił zasilacz na bardzo dobrych podzespołach. Niestety problem się jeszcze nasilił. Pogarsza się nawet odbiór radia samochodowego. Mam wrażenie, że "sieje" coś w samym PDA podczas ładowania. Czy ktoś z Was używa n560 z CB? Jaki jest efekt?

Pozdrawiam,
Michał

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
Odp: Ładowanie n560 i CB-radio w samochodzie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2007, 09:27:52 »
problem był poruszany
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71281.0
przyczyny - ładowarka, zestrojenie, brak masy itp. poczytaj może cos znajdziesz.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2007, 09:07:11 »
Dziękuję, przeoczyłem ten wątek. Z pewnością nie jest to problem anten - w obydwu samochodach "mają masę" są też prawidłowo zestrojone. Ładowarkę już też zmieniłem na lepszą.

Czy komuś udało się skutecznie rozwiązać problem?

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2007, 15:32:15 »
Dziękuję, przeoczyłem ten wątek. Z pewnością nie jest to problem anten - w obydwu samochodach "mają masę" są też prawidłowo zestrojone. Ładowarkę już też zmieniłem na lepszą.

Czy komuś udało się skutecznie rozwiązać problem?
Na tym Forum juz byl podobny watek..
Ja uzywam N560 z ladowarka kupiona na Allegro, nie jest to ladowarka oryginalna FS, ale "zamiennik" z tych troche droższych - modelu nie pamietam, a na niej niewiele napisane, w kazdym razie Looxa laduje sprawnie. Natomiast CB Cobra 75 /cale radyjko zawarte w gruszce/ podlaczam do dorobionego gniazda i nie mam problemow - wszystko dziala ok. Loox umieszczony jest tuz pod lusterkiem, a CB podlaczone jest pod fotelem kierowcy
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2007, 20:15:41 wysłana przez antonib »

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2007, 15:38:11 »
Czy ktoś z Was używa n560 z CB?
Ja :)
Żadnych problemów,przy czym CB jest podpięte.....do akumulatora (bezpośrednio)
Nie wiem skąd u Ciebie takie zjawisko,korzystasz z rozdzielacza? (taki do którego do jednego gniazda zapalniczki możesz podpiąć dwa urządzenia)
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2007, 16:18:32 »
Czy ktoś z Was używa n560 z CB?
Ja :)
Żadnych problemów,przy czym CB jest podpięte.....do akumulatora (bezpośrednio)
Nie wiem skąd u Ciebie takie zjawisko,korzystasz z rozdzielacza? (taki do którego do jednego gniazda zapalniczki możesz podpiąć dwa urządzenia)
Moje gniazdo, dorobione gniazdo jest tez bezposrednio /ale przez stacyjke/ podpiete do akumulatora i jezeli uzywasz rodzielacza to chyba tam lezy problem... i chyba na tym Forum tez o tym bylo.

*

Offline kucyk

• 27
  • Sprzęt: Samsung i900 Omnia, Samsung i8000 Omnia2
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 25, 2007, 19:19:08 »
ja używam rozdzielacza na 3 urządzenia i nie mam zakłóceń mimo że przenoszę oba sprzęty pomiędzy 4 samochodami. W 2 anteny są na stałę czyli dobra masa, w pozostałych antena na magnesie. Ładowarka do N560 z alledrogo 
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein ...

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2007, 20:01:03 »
Nie musi to być wina rozdzielacza,choć może być jedną z przyczyn. Z doświadczenia wiem,że samo podłączenie do gniazda zapalniczki może wywoływać i być przyczyną generowanych zakłóceń. Ja w CB słyszałem pikanie kierunkowskazów i silniki wycieraczek (stąd bezpośrednie podłączenie do akumulatora). Jak masz osobówkę to masz 12 Voltową instalację. Podłącz CB do akumulatora,a palmtopa do zapalniczki i zobacz,co wtedy. O ile wiem tylko w TIR-ach potrzebne są przetwornice z 24 V na 12 V,więc nie powinno być problemów.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 26, 2007, 00:39:06 »
U mnie nie jest to raczej wina rozdzielacza. Mam dwa różnych firm i ten sam kłopot. Faktycznie spróbuję podłączyć CB bezpośrednio pod akumulator - zobaczę jak to zadziała.
Dziękuję.
Pozdrawia M.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2008, 23:13:47 »
Cześć.

Może przyda się moje spojrzenie w tej sprawie. Często jeżdżę po Warszawie na krótkich odcinkach tak, że nie chce mi się wyjmować 1,3m anteny CB z samochodu i leży ona sobie wzdłuż, przeważnie po lewej stronie przy drzwiach. Tym sposobem skracam zasięg anteny z 40 km do 100m ;-) ale nie o tym mowa. Gdy antena jest w samochodzie i korzystam z ładowarki zapalniczkowej poziom szumów w CB (poczciwy alan42) wzrasta od 2 do 4 kresek, ale w momencie wyjęcia anteny i przymocowania na dach (magnesówka) wszystko wraca do normy i nie ma zakłóceń.

Dodam że samochód nie rewelacja bo DU, w zapalniczce rozdzielacz z norauto, ładowarka z allegro ;-), resztę znacie.

73
Meowth
Meowth =^..^=

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2008, 22:29:33 »
witam
mam niestety ten sam problem.podłaczenie cb bezpośrednio do akumulatora nie pomogło.nie używam rozdzielacza.
antena na relingu osobno uziemiona,radio prezydent jackson,opel astra I combi.
ma ktoś jakiś pomysł?może jakieś filtry przeciwzakłócenowe?
skończyły mi się pomysły.jak na razie to albo cb albo ładowanie looxa

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2008, 21:24:20 »
Ja mam podłączone do akumulatora,ale przez skrzynkę z bezpiecznikami.Też mam z tym problem,ale jest to do zniesienia. Okazało się,że radio mam zbyt blisko gniazda zapalniczki i kabel z ładowarki zakłóca radio. Po jego odsunięciu można przeżyć. Tym bardziej,że te wyścigi na zasadzie kto ma większy zasięg mnie nie bawią. Ja sobie filtry tak podkręciłem,że słyszę sygnały co prawda do 2 kilometrów,czy 3 ale za to bez szumów,które mnie wkurzają i wyraźnie. A po co mi więcej? Przecież i tak gadasz z tymi,których albo mijasz z przeciwka,albo jedziesz w tę samą stronę.A to wystarczy.Chociaż kiedyś też tak myślałem.I w rezultacie słyszałem daleko,ale z szumami i trzeba by było ucho przyłożyć,żeby zrozumieć o co chodzi. A tu jeszcze radio gra i Automapa gada. Generalnie z zakłóceniami nie wygrasz,choć możesz je ograniczyć do satysfakcjonującego poziomu,ale ich nie zlikwidujesz. Auto jest zbyt wielkim źródłem zakłóceń. Mi nawet kiedyś alternator zakłócał. Co ciekawe zauważyłem,że z reguły chodzi tylko o 19 kanał. Np. jadę sobie koło poczty.Zaczyna mi buczeć w radiu na odcinku 200 metrów. Sygnał na maksa.A na 20 cisza. Zastanawiam sie nawet czy 19-tka jako kanał nie jest aby niewłaściwie dobrana.Jakoś tak sie składa,że na tej częstotliwości najbardziej mi zakłóca.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2008, 21:27:06 wysłana przez Yoggi »

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2008, 07:36:42 »
Rozwiązanie dla nawigacja + CB + ładowanie w samochodzie (n560): proponuję oryginalną ładowarkę Acera,koszt ok. 50-60 zł oraz wtyczka od Loox'a. Ładowanie bez problemu, ale zakłóca CB - rozwiązaniem jest założenie filtra na przewodzie zasilającym Acera bezpośrednio za ładowarką, filtr podobny do tych na przewodach zasilających np. monitorów. Poziom zakłóceń po tym zabiegu niemal niezauważalny. Mnie taki filterek założył spec od radiotelefonów i jest OK.

*

Offline jurasa4

• 302
  • Sprzęt: TP2, HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 08, 2008, 09:04:10 »
zakłócenia są bo te ładowarki są impulsowe tzn ogólnie generują częstotliwość żeby łatwo obniżyć lub podnieść napięcie. Ja zrobiłem sobie ładowarkę z układu scalonego 7805. Banalnie prosta i nie generuje zakłóceń.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 20, 2008, 02:44:21 »
a możesz dokładnie opisać jak to zrobić?może schemat?
pozdro

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 24, 2008, 11:08:09 »
Wiecie co bawie sie CB radiami od ponad 15-tu lat. Moze ostatnio mniej ale wiem jedno. Radio radiu nie rowne i to nie chodzi czasem nawet pomiedzy modelami ale rowniez pomiedzy tymi samymi radiami z tej samej lini. Nie wiem dokladnie jak jest teraz ale dawniej bylo jeszcze tak ze kazde radio do sklepu przychodzilo z czestotliwosciami kanalow zachodnich i sklepy kazde absolutnie radio musialy przestroic na tak zwane polskie kanaly. Czyli kazde radio musialo zostac rozkrecone i grzebane i tak naprawde kazde chodzilo nieco inaczej.

Moze niech kolega sprobuje jeszcze zmienic nie ladowarke nie antene tylko samo radio - ot tak dla przykladu. Moze to radyjko jest jakos wyjatkowo czule. Dodam jeszcze taki przypadek kolegi ktory kupil sobie swojego czasu dobre i drogie radio hr'a i zapragnal miec to w swojej hondzie civic ale wlasnie ono wyjatkowo nie chcialo tam pracowac. Nie mial co prawda PDA ktore by mu cokolwiek zaklucalo ale poprostu jak tylko wlaczyl silnik to nie dalo sie nic zrozumiec co w owym radiu mowia. Nie pomogly filtry wbudowane, nie pomogly rowniez filtry zewnetrzne musial zmienic radio juz nie pamietam na jakie ale jakas zwykla cobre 19 czy tam co.

Na koniec dodam ci od siebie ze ja sam mam looxa n560 i laduje z rozdzielacza w ktorym rowniez jest podpiete cb radio i nie mam zadnych problemow.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline (Jaca)

• 11
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 10, 2008, 17:11:47 »
Miałem identyczy problem, oto przyczyna:
Użyta w ładowarce cewka generuje zakłócenia o częstotliwości bliskiej pracy CB. Sprawdziłem 3 różne zasilacze, problem identyczny... Użyłem zasilacza zbudowanego na stabilizatorze. Ważne aby użyć ten o mocy 3A (1A było za mało), przy rozładowaniu baterii PDA pobiera sporo mocy. Użyj filtrowanie kondensatorem na wejściu i wyjściu oraz spory radiator do stabilizatora.
Problem rozwiązany...

Powodzenia !

PS: Montaż CB radio President Johnson II na stałe (żadnych rozdzielaczy za siedzeniem i innych wynalazków), odseparowane zasilanie bezpośrednio z akumlatora. Antena w dachu na stałe, SWR: ~1.1